יבול שיא
הרפת והחלב
יצוא הדרים

יצוא פרי הדר

3 דק' קריאה

שיתוף:

ישראל ייצאה לשוקי העולם 128,000 טונות פרי הדר עד סוף חודש מרס 2020. ירידה של 13% לעומת היקף הייצוא בתקופה המקבילה בשנה שעברה וגם פחות ב-14% בהשוואה להיקף הייצוא בעונת 2017/18. כך עולה מסיכום ביניים של פעילות ענף ההדרים במועצת הצמחים.

יצוא פרי הדר: מהסקירה עולה עוד כי 90% ממוצרי הייצוא היו אשכוליות והזן "אורי" שהוא המותג הבין לאומי של המנדרינה המתוקה "אור".

עד סוף חודש מרס השנה ייצאה ישראל 65,500 טונות של הזן "אורי". חרף המצב המיוחד ועל רקע משבר הקורונה ישראל מייצאת מדי שבוע 5000 טונות פרי הדר. עיקר הייצוא לאירופה. 45% לצרפת, 20% להולנד ו-20% לגרמניה ועוד 10% למדינות צפון אמריקה. המחירים גבוהים בכ-15-20 סנט אירו לעומת השנה שעברה.

מנתוני הייצוא מתברר עוד כי תם ייצוא אשכולית ה"סוויטי" (פומלית) עם 12,500 טונות, 2% יותר מהעונה הקודמת. כרבע מהכמות יוצאה ליפן וסין ובקרב המגדלים ניכרה שביעות רצון מתוצאות הייצוא והמחירים.

אשכולית לבנה – עדנה לזן הוותיק הזה, למרות שבאירופה המוצר אינו פופולרי, התחדש הייצוא שלו למזרח הרחוק (בשנות השבעים עיקר הייצוא היה ליפן). עד סוף חודש מרס יוצאו מהארץ 5,750 טונות של אשכולית לבנה, מהם 4000 טונות ליפן.

אשכולית אדומה – הייצוא הסתכם ב-32,500 טונות (4% פחות מבשנה שעברה), רבע מהתוצרת נשלחה ליפן וסין. המחיר בסין מאד מאד אטרקטיבי, חרף הסיכונים. באירופה המגדל מקבל 0.8 -0.9 שקלים על הפרי הארוז בשער הפרדס. בסין – מחיר כפול!

ובאשר לשוק המקומי – בסקירת ענף ההדרים נמסר ש"יש יתרונות וחסרונות למצב הקיים. מחד יש ביקוש רב לפרי הדר, אך מאידך כל העסקים המוסדיים חדלו למשוך פרי – בתי מלון, מערכות הסעדה, בתי קפה וכו', כך שעיקר הפעילות היא ברשתות השיווק הגדולות. גם סגירת השווקים הפתוחים הקטינה את יכולת הצרכנים לרכוש יותר פרי, שם בדרך כלל הפרי איכותי וטרי יותר".

הפיגור בכמויות ניכר גם בתעשייה, מאותן סיבות של הפיגור בייצוא, רק הרבה יותר משמעותי. כ-90 אלף טונות בלבד, מעל מחצית מהכמות אשכוליות. 22.5% פחות מהעונה הקודמת, לעת הזאת. התעשייה שנקראה "המחסנים הקטנים" ששילמה מחירים טובים ממפעלי המיץ הגדולים, נעלמה מהשוק, על רקע סגירת המסעדות, חברות ההסעדה ובתי הקפה.

מחירים – תפוזים כמו בשנה שעברה – 180 דולר לטון בשער הפרדס שהם 160 דולר בשער המפעל. אשכוליות פחות מהשנה שעברה – 190-220 דולר לטון בשער המפעל, תלוי במועד ותלוי במפעל.

מנהל ענף ההדרים במועצת הצמחים טל עמית ציין בסקירה כי משרד החקלאות עודד מספר מיזמים של זירת מסחר דיגיטלית שמחברת בין הצרכן ליצרן ואולי בעתיד זה יהיה אפיק שיווק נוסף, עם פחות פערי תיווך. "כרגע, המיזמים הללו התארגנו "ברגע האחרון" (למרות שהם בתכנון כבר שנה) ולכן אני צופה שכמויות גדולות של פירות וירקות יעברו באפיק שיווקי זה, אך לא השנה".

יצוא פרי הדר

בסיכום הסקירה נאמר כי החל בתחילת חודש מרס 2020, מיד לאחר חג פורים, המהלך התקין של העונה השתנה בשל מגפת הקורונה העולמית והשפעותיה על כל תחומי החיים. מצד אחד היו ביקושים חסרי תקדים לפרי הדר (ויטמין C)בשוק המקומי ובייצוא. מצד שני היו בעיות לוגיסטיות בדרך הים ובהובלה יבשתית. המתחרים העיקריים, ספרד ותורכיה, התקשו למלא אחר ההזמנות בשל מחסור בידיים עובדות. גם ישראל ירדה בהספקי הקטיף בשל ירידה בכמות העובדים הפלשתינים, שחלקם לא שמח על סידור שהייה של חודש בישראל. אלו מבין העובדים שכן הסכימו לסידור הזה, עבדו בתפוקות גבוהות, הנסיעות נחסכו ולכן היו יותר שעות עבודה ביום.

בימי ו' תוספת לכוח הקטיף ניתנה מהמכינות הקדם צבאיות, מתנדבי "השומר החדש" וכן כמה מאות עובדים תאילנדים שניתן היה לניידם ממעסיקיהם שכרגע אינם זקוקים להם.

שערי המטבעות זינקו מהשפל שהיו בתחילת המשבר ושיפרו את ההכנסה השיקלית למגדלים. כרגע האירו נמוך בכ-5% ממצבו בעונה הקודמת אך גבוה ב-5% מזה שהיה בחודש פברואר השנה.

ולסיום – תחזיות לחוד ומציאות לחוד. בענף ההדרים ציפו לייצוא של 90 אלף טונות של הזן "אורי", כמו בשנה שעברה. על רקע המצב תחזית הייצוא עודכנה ל-80 אלף טונות. באשכוליות התחזית הייתה טובה ותואמת המציאות.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

יואל כרמל מספר על ספרו "אבא החליט למות" שעוסק בצורה רגישה ומקורית באהבה, באומנות, במוות ובכוחה של חברה שבטית * יואל: "אבי אמר לי לא פעם שכדי להגשים חלום צריך להתעורר. הספר הזה הוא
7 דק' קריאה
הפארק נחנך במעמד שר המורשת לשעבר, ח"כ עמיחי אליהו, ראש המועצה חוף אשקלון איתמר רביבו, מנהל רשות העתיקות אלי אסקוזידו ואחרים  *תמונה ראשית: הגת החדשה שנפתחה לקהל ליד מושב ניר ישראל. צילום: אמיל אלג'ם,
2 דק' קריאה
נועה ולצר, מדריכת טיולים וגששית, מחוברת לטבע גם בארץ וגם בחו"ל * היא ילידת יסוד במעלה, מכירה היטב את אגמון החולה וסביבתו, התגוררה באפריקה עם שבט המסאיים ומדריכה טיולים בטנזניה * אישה צעירה שכל
11 דק' קריאה
שניהם נולדו בירושלים ונתיבי החיים לקחו אותם למחוזות שונים * מעיין אחי יובל, טיילה באנגליה על סוס ועגלה עם גרופים של התרבות הקלטית ואלי לוי, החל בגננות, התפתח עד שהגיע לחקלאות * השניים נפגשו
5 דק' קריאה
באחרונה נכנס לתוקף הקנס המנהלי החדש בגין כניסה לשטח חקלאי: מעתה יחלו שוטרי מג"ב לרשום דו"חות קנס באלפי שקלים לחשודים שיכנסו לשטחים חקלאיים, ברגל, רכובים על בע"ח או בכלי רכב  אין חקלאי שלא מכיר
2 דק' קריאה
יותר משנה שאנו נתונים למצבי חיים קיצוניים ומשתנים. מוצפים ברגשות מעורבים, מצויים במצב של הסחות דעת מתמשכות, מודעות ושאינן מודעות, מבחוץ ומבפנים. אומני גלריה כברי, גלריה שיתופית יהודית־ערבית בגליל (מנהלת: תמר הורביץ ליבנה), מצאו

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן