יבול שיא
הרפת והחלב
צילום מסך 2025 02 12 115631

יותר טריים, יותר ישראלים, יותר בריאים 

2 דק' קריאה

שיתוף:

לקראת ט"ו בשבט, מועצת הצמחים קוראת לציבור להעדיף פירות טריים תוצרת הארץ על פני הפירות המיובשים המיובאים 

*תמונה ראשית: רני בר נס, יו"ר ענף הפירות במועצת הצמחים 

לקראת ט"ו בשבט, שיחול השנה ביום חמישי ה-13 בפברואר (סדר ט"ו בשבט יצוין ערב קודם, ב-12 בפברואר), יוצאת מועצת הצמחים בקריאה לציבור לצרוך פירות טריים ישראלים במקום פירות מיובשים ומיובאים.  

מדי שנה בט"ו בשבט נוהגים אזרחי ישראל לציין את חג האילנות באכילת פירות מיובשים. מקור המנהג ביהודים שחיו בגלות וסבלו ממחסור בפירות טריים בעונת החורף, ולכן צרכו במקומם פירות מיובשים שהובאו לגולה מישראל. אבל היום, כשניתן למצוא על המדפים עשרות סוגים של פירות טריים תוצרת הארץ, אין שום סיבה להמשיך ולצרוך פירות מיובשים. 

מלבד התמר, הגדל בישראל ומתייבש על העץ באופן טבעי ללא צורך בתוספת סוכר או חומרים משמרים, מרבית הפירות המיובשים הנמכרים בארץ מיובאים ומעובדים, חלקם עתירי סוכר מוסף, חומרים משמרים וצבעי מאכל, בעוד הפירות הטריים טבעיים לחלוטין ועשירים בוויטמינים וערכים תזונתיים רבים, ללא כל צבע מאכל או עיבוד תעשייתי. במועצת הצמחים מדגישים כי יש כרגע פירות טריים ישראלים רבים על המדפים, ביניהם בננה, תפוח, תפוז, תות שדה, אגס, קיווי, קלמנטינה, מלון, אפרסמון, אשכולית, רימון, פומלה, אשכולית אדומה ועוד.  

לדברי רני בר-נס, יו"ר ענף הפירות במועצת הצמחים וחקלאי המגדל פירות (אפרסקים, נקטרינות, רימונים, שזיפים, אפרסמונים ועוד), "אכילת פירות טריים בט"ו בשבט היא מימוש הסמל של מאכל פירות מארץ ישראל, ארץ הקודש. יחד עם זאת, צריכת פירות מתוצרת הארץ מבטיחה אספקת פירות טריים ביום יום לציבור, מחזקת את החקלאות המקומית ומבטיחה אספקת מזון וביטחון תזונתי לאזרחי המדינה. הפירות שלנו הם בריאים, טעימים ותמצאו אותם בכל השנה על המדפים במגוון גדול ובאיכות וטעמים מיוחדים לנו. אנו שמחים להגיש לאזרחי המדינה את הפירות לחג." 

ד"ר מאיה רוזמן, תזונאית קלינית ויועצת מדעית למועצת הצמחים, מוסיפה כי: "למרות ההילה הבריאותית שיש סביבם, ולמרות כמה ערכים תזונתיים לא מבוטלים שיש בפירות המיובשים, כדאי לדעת שהערך התזונתי של הפירות הטריים גבוה בהרבה. יש לכך כמה סיבות: 

* חומרים משמרים מזיקים: רוב הפירות המיובשים שנוכל לקנות ברשתות השיווק אינם אורגניים, וככאלו הם מכילים חומרים משמרים מסוג סולפיטים שמזיקים לבריאות של כולנו. הם גורמים לכאבי ראש לחלק גדול מן האנשים, ובחלק מן המחקרים גם נמצאו כמסרטנים. משתמשים בהם בפירות המיובשים גם עקב השפעתם על שימור צבע הפרי – משמש מיובש עם חומרים כאלו יהיה יותר כתום מאשר משמש מיובש אורגני שצבעו יהיה כתום חלש נוטה לחום. 

* אין בהם ויטמין C: בתהליך הייבוש, ויטמין זה נהרס כמעט במלואו. דווקא בחורף, עונת השפעות והווירוסים – אנו זקוקים ליותר ויטמין C על מנת לחזק את מערכת החיסון, ובעוד צריכת הירקות יורדת – יש משמעות גוברת לצריכת פירות טריים, ולא מיובשים. 

* קלוריות: אמנם בפרי מיובש אחד יש בדיוק אותה כמות קלוריות כמו בפרי טרי אחד, אך עקב אובדן הנוזלים וצמצום גודל הפרי, במאה גרם פרי יבש יש מעל 300 קלוריות למאה גרם.  
כשיושבים ליד קערית שופעת פירות מיובשים, ואוכלים בצורה לא מדודה, קל להגזים ולהגיע לכמות קלוריות גבוהה, כמו גם לכמות סוכר שחורגת מעל הצריכה בפירות טריים בגודלם המקורי. 

עקב כל הגורמים הללו, מומלץ להמשיך ולצרוך פירות טריים במיוחד בעונה זו – וגם במהלך חג האילנות הקרוב. ואם מחפשים פרי מיובש שהוא הכי בריא וערכו לא משתנה כמעט לעומת הטרי – התמר זוכה במקום הראשון. גם ישראלי וגם הכי בריא. חג שמח!" 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מכון וולקני הציג בשוק האיכרים בנמל תל-אביב, את הזנים שפותחו במכון, ואיפשר למבקרי השוק לטעום לפני כולם את הטעמים החדשים  ד"ר דרור הדר, בשיתוף חוקרי מכון וולקני יש לי סנטימנטים רבים למכון וולקני, שם
9 דק' קריאה
מגדלי תפוחי אדמה מכל הארץ, התכנסו ב-19 בפברואר בקריה החקלאית להיפגש עם מדריכים וחוקרים בתחום, ולשמוע על המחקרים החדשים שנעשו בתפוחי האדמה לאחר דברי הפתיחה של זיו מי-טל, מדריך ירקות בשה"מ,  סיכם אברהם ארליך
3 דק' קריאה
חוקר ראשי: דר׳ תמר אזולאי-שמר מנהל המחקר החקלאי, נווה -יער מדריך שה״מ״ שי צעידי שותפים: דר׳ דנה חרובי מנהל המחקר החקלאי, בית-דגן, דר׳ יובל כהן מנהל המחקר החקלאי, בית-דגן, דר׳ מרק-פרל  אגרו-מטאורולוגיה האגף לשימור
4 דק' קריאה
שלי גנץ – תחום ירקות, אגף ענפי הצומח, שה"מ [email protected] נטע מור – תחום הגנת הצומח, שה"מ שמעון פיבוניה, עופר גיא, מיכל עמיחי – מו"פ רמת נגב דו"ח סופי למחקר מספר: 870-6613-18 במימון קרן
6 דק' קריאה
הזית הוא אחד הגידולים החקלאיים החשובים והנפוצים ביותר בעולם בכלל, ובארץ בפרט. שיטת איסוף הזיתים משפיעה באופן ישיר על איכות המסיק ועל יעילות העבודה. במהלך השנים פותחו סוגים שונים של מנערות זיתים. לכל שיטת
7 דק' קריאה
משבר האקלים, שבליבו התחממות גלובלית, כבר משפיע עלינו כיום, והתחזיות צופות החמרה נוספת. כל אחת מהשנים בעשור האחרון מדורגת כאחת מעשר השנים החמות ביותר שתועדו, כששנת 2023 דורגה כשנייה הכי חמה ושנת 2024 כראשונה.
5 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן