יבול שיא
הרפת והחלב
שוק מחנה יהודה צילום עמוס דה וינטר

ירידה משמעותית בצריכת פירות וירקות במשקי הבית

2 דק' קריאה

שיתוף:

כך נחשף היום בדיון בוועדה לביקורת המדינה בכנסת שעסקה בדו"ח מבקר המדינה על פעולות הממשלה לעידוד התחרות בשוק הפירות והירקות ולצמצום פערי התיווך * מזכ"ל התאחדות החקלאים: "אין לי ספק שזה קשור לעליית המחירים"

ירידה משמעותית בצריכת פירות וירקות במשקי הבית: מזכ"ל התאחדות חקלאי ישראל, אבשלום (אבו) וילן השתתף היום (23.6.2020) בדיון בוועדה לביקורת המדינה בכנסת שעסקה בדו"ח מבקר המדינה על פעולות הממשלה לעידוד התחרות בשוק הפירות והירקות ולצמצום פערי התיווך.

במהלך הדיון הדגיש וילן כי אחת הסיבות לפער בין התמורה לחקלאי למחיר הצרכן היא גרירת הרגליים בהקמת שוק סיטונאי שיהווה מקור ל-30% מהתוצרת הישראלית ויוכל להגביר את התחרות.

"כמה קשה למצוא 200 דונם במרכז הארץ ולהקים שוק סיטונאי שישרת את כל הצרכנים בארץ?  אמר וילן. "זה אינטרס של המדינה. ההחלטה על הקמתו עברה כבר ב-2001 ועדיין לא יצאה לפועל. זו גרירת רגליים. אם אתם רוצים להשפיע על הורדת מחירים תזרזו תהליכים. השוק היה יכול להיות מוקם כבר מזמן. זה יהווה תחרות משמעותית לרשתות וייצר שקיפות מחירים."

ירידה משמעותית בצריכת פירות וירקות במשקי הבית

במהלך הדיון חשף וילן נתונים ממחקר של התאחדות חקלאי ישראל שמראים ירידה משמעותית בשנים האחרונות בצריכה של פירות וירקות על ידי משקי הבית.

בשנת 2002 הגיעה הצריכה של ירקות לנפש (כולל יבוא) ל-206 ק"ג ובשנת 2018 הגיעה ל-136 ק"ג. גם בפירות קיימת ירידה, (אמנם פחות תלולה מזו של הירקות אבל בהחלט ירידה), כאשר ב-2004 הגיעה הצריכה לנפש (כולל יבוא) ל-92 ק"ג  כאשר ב-2018 רק 73 ק"ג.

"אין לי ספק שזה קשור לעליית המחירים." אמר וילן. "אלו נתונים מדאיגים מאוד שחייבים להתייחס אליהם בכובד ראש ולפעול לצמצום פערי התיווך."

וילן הציג פתרונות נוספים שיכולים לסייע בהקטנת פערי התיווך כגון חוק סימון ארץ מקור שיכול לסייע לצרכן לדעת מאיפה הירקות והפירות מגיעים ונמצא על שולחנה של הכנסת. החוק הצרפתי שמסמן בסופר ליד הסחורה את המחיר שקיבל החקלאי ויכול למנוע מחירים מופקעים.

וילן: "יש המון פעולות שהממשלה יכולה לעשות כדי לייצר מנגנון הוגן לחקלאי ולצרכן. רק צריך לרצות לעשות אותן ולהפסיק לגרור רגליים."

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דקלה אריה בדלר, ממושב אשתאול שבהרי יהודה, היא בן אדם מעורר השתאות וסקרנות, בעלת תפישה חינוכית ייחודית לגיל הרך * ביום יום עורכת דקלה סדנאות ליווי התפתחותי לתינוקות ופעוטות, שמיועדות לתינוקות מגיל 3 חודשים
6 דק' קריאה
הם עזבו הכל, את העסק הפרטי שכל כך קשה עבדו עליו ויצאו להילחם ולשרת במילואים למען המדינה * רבים מהם שירתו שלושה חודשים ואף נקראו לסבב שני ובינתיים מצב העסק שהושאר מאחור הידרדר *
10 דק' קריאה
אסף ולדן הותיר אחרי לכתו שני ספרים – את ספר הפרוזה: "אורות הפנסים האחרונים" ואת ספר השירה: "לב אבוד בין מילים", שני יהלומי ספרות שפוערים צוהר קטן לנפשו המרתקת של ולדן. ספר "אורות הפנסים האחרונים"
5 דק' קריאה
בדי אוהלים המסמלים את הנדודים והטלטלות של אלו שפונו מביתם שמשו השראה למערכת לבוש שיצרה שיר כץ מצבעון. הפריפריה מגיעה לאופנה *תמונה ראשית: שיר כץ, מרגישה תלושה. "קהילת צבעון מפוזרת בכל המדינה. המשפחה שלי
5 דק' קריאה
13 דירות בבית ההולך ונבנה בנהריה, רכשו חברי קיבוץ רות. כשתסתיים הבנייה בעוד כשנתיים, יעברו אליו חברי הקיבוץ וילדיהם. "אנחנו בנהריה כדי להישאר, כי העיר והצפון חשובים לנו"  הקיבוץ העירוני "רות" של בוגרי השומר
6 דק' קריאה
בית המשפט מלמד הורים פרודים מהי אחריות הורית ״בית המשפט לא אמור להמשיך ללוות הורים עד שילדיהם יגיעו לבגרות, הדבר אינו מתיישב עם טובת הקטינים", אמרה השופטת הילה גורביץ עובדיה, מבית משפט לענייני משפחה
2 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן