יבול שיא
הרפת והחלב
back view young people with melanoma

כתם קטן יכול להיות עניין גדול 

3 דק' קריאה

שיתוף:

מאת: ד"ר עומר אבו סאלח וד"ר חילו ויסאם וד"ר פואד אבו ריא, מומחים לרפואת עור בכללית, מחוז חיפה וגליל מערבי  

סרטן העור שכיח, אך ניתן למניעה 

סרטן העור הוא מהשכיחים ביותר בישראל ובעולם. על פי ארגון הבריאות העולמי, מאובחנים מדי שנה כשלושה מיליון מקרים של סרטן עור שאינו מלנומה, וכ-300 אלף מקרים של מלנומה ממאירה. בישראל מדובר בכ-250 אלף מקרים של סרטן שאינו מלנומה וכ-500 מקרים של מלנומה בשנה. שיעורי ההחלמה גבוהים במיוחד כאשר המחלה מתגלה מוקדם, מעל 90 אחוזים במלנומה, ובמקרים רבים של סרטן עור מסוג BCC ו-SCC ההסרה הכירורגית מספיקה. 

ילדות בשמש  

בגני ילדים, בתי ספר וחוגים רבים, ילדים ובני נוער נחשפים לשמש בשעות המסוכנות, לעיתים ללא הגנה מספקת. ד"ר אבו סאלח, מדגיש את חשיבות העלאת המודעות בקרב ההורים והמוסדות: 

"בכל קיץ השמש הישראלית שולחת קרניים חמות ולא תמיד אנו מודעים להשלכות. סרטן העור, ובפרט מלנומה ממאירה, נחשב לאחד מסוגי הסרטן הנפוצים, אך גם ברי-המניעה והאיתור". 

הוא מוסיף: 

"חשיפה לשמש בילדות ובנעורים מעלה משמעותית את הסיכון לסרטן עור בגיל מבוגר. מחקרים מצביעים על כך שכוויות שמש חוזרות עד גיל 18 מהוות גורם מנבא מובהק להופעת מלנומה בעתיד". 

מיהם האנשים שנמצאים בסיכון גבוה? 

הסיכון לחלות בסרטן עור עולה בקרב אנשים בעלי עור בהיר, עיניים בהירות, נמשים, שיער בלונדיני או ג'ינג'י, ריבוי שומות, מערכת חיסונית מוחלשת או היסטוריה משפחתית של סרטן עור. גם עבודה ממושכת בחוץ, כמו בחקלאות, חינוך וספורט מגבירה סיכון. השימוש במכוני שיזוף נחשב למסוכן במיוחד, והקרינה המלאכותית בהם מוכרת כגורם מסרטן ודאי. 

אבחון מוקדם פעולה פשוטה שמצילה חיים 

רופאי עור ממליצים לכל אדם ובמיוחד לבעלי גורמי סיכון לבצע בדיקה תקופתית אחת לשנה. האבחון נעשה לרוב באמצעות דרמטוסקופ ולעיתים בצילום גוף ממוחשב. ד"ר אבו ריא ממליץ: 

"מומלץ לבדוק את העור אחת לחודש מול מראה: חזה, גב, קרקפת, רגליים. בקשו מבני זוג לבדוק אזורים שקשה לראות לבד. כל שינוי לגשת לבדיקה אצל רופא עור, ולא להמתין". 

ההמלצה תקפה במיוחד למי שמזהה שומה לא סימטרית, שינויים בגבולות, בגוון, בגודל או באופן ההופעה של נקודות חן. ככל שהאבחון מתבצע מוקדם יותר כך עולה סיכויי ההחלמה ונמנע טיפול מורכב. 

גברים פחות נבדקים והמחיר גבוה 

פערים במודעות קיימים גם בין נשים לגברים. נשים נבדקות לעיתים קרובות יותר, בעוד שגברים מגיעים לעיתים לאבחון בשלב מאוחר יותר. ד"ר חילו מדגיש: 

"נשים נוטות להיבדק יותר מגברים, אך גם גברים נמצאים בסיכון גבוה והם נוטים להיות מאובחנים בשלב מאוחר יותר ולעיתים סובלים מתוצאות חמורות יותר." 

החינוך למניעה מתחיל מהבית ומהגן 

כדי לשמור על הבריאות, דרושים צעדים פשוטים אך עקביים. ד"ר אבו סאלח מזכיר את חשיבות ההרגלים היומיומיים: "ההורים צריכים להיות מודעים לסיכונים הקשורים לשמש עבור ילדים. יש להקפיד על לבוש מתאים, קרם הגנה. הסברה בגנים ובתי ספר היא גם חשובה." 

ההמלצות כוללות לבישת בגדים ארוכים ובהירים, חבישת כובע רחב שוליים, מריחה של קרם הגנה עם SPF 30 לפחות חצי שעה לפני החשיפה לשמש, וחידוש ההגנה כל שעתיים או לאחר שהייה במים. חשוב גם לשהות בצל בשעות הצהריים ולהימנע לחלוטין ממכוני שיזוף. 

הטכנולוגיה מתגייסת לשמירה על העור 

כלי אבחון חדשניים מאפשרים לזהות נגעים חשודים עוד לפני שהם הופכים סרטניים. ד"ר אבו ריא מציין את תרומת הפיתוחים הטכנולוגיים: 

"מומלץ לפנות לרופא עור לאבחון מקצועי. במקביל, אפליקציות לאיתור שומות ושימוש בבינה מלאכותית יעזרו בשיפור הדיוק באבחון, אבחון מוקדם ושיעורי החלמה גבוהים יותר." 

אמצעים דיגיטליים מבוססי בינה מלאכותית, מצלמות תלת-ממד וכלים לאבחון מדויק משפרים את ההתמודדות עם המחלה גם בשלבים מתקדמים, במיוחד בטיפול במלנומה גרורתית. 

לא רק ילדים גם קבוצות סיכון נוספות 

אוכלוסיות בפריפריה, ספורטאים, אנשי שטח ואנשים עם מערכת חיסון מוחלשת כולם נמצאים בסיכון מוגבר. ד"ר אבו סאלח מדגיש את הצורך בהנגשת מידע ובבדיקות תכופות יותר עבורם: 

"אנשים העובדים בחקלאות, ספורטאים, ילדים בחוגים ואנשי שטח היותר חשופים לשמש צריכים לנקוט באמצעי מיגון מהשמש ולהיבדק על ידי רופא עור לעיתים קרובות יותר." 

האחריות בידיים שלנו 

סרטן עור ניתן למניעה, וניתן לגילוי מוקדם. זהו מסוג הסרטן שבו לכל אחד מאיתנו, הורה, מורה, מדריך או עובד, יש תפקיד פעיל בהגנה על בריאותו ועל הסובבים אותו. שגרה של מריחה, כובע ובדיקה יכולה לעשות את ההבדל. גם כתם קטן על העור עלול להצביע על בעיה, אבל אם מזהים בזמן, אפשר למנוע מחלה מסכנת חיים. 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מאת: ד"ר אודי פרישמן, מומחה לביטוחי בריאות ויו"ר חברת הייעוץ "פרש קונספט"  מערכת הבריאות בישראל ניצבת כיום בפני אתגר מורכב  — משבר תרופות שאינן כלולות בסל. מדובר במשבר שצומח לאט אך בעקביות, וצפוי לפגוע
לרשות הציבור הוותיק בישראל עומד סל זכויות ושירותים הכולל בין היתר עזרים רפואיים, מוצרי שיקום וניידות – אשר יכולים להקל על חיי היום־יום, לשמור על הבריאות ולספק תחושת ביטחון. בפועל, רבים אינם מודעים לזכויות
3 דק' קריאה
מיליונים בעולם סובלים ממיגרנה שמכבידה על השגרה ופוגעת בתפקוד. עם טיפולים חדשניים, זיהוי הטריגרים ושגרה מותאמת, המיגרנה תפסיק לנהל את חיינו.  מאת: ד"ר מרינה יגורוב מנהלת יחידת נוירולוגיה במרכז רפואי לין וד"ר סיון בלוך,
הזיקנה היא שלב בחיים המלווה לא אחת בשינויים פיזיים,קוגנטיביים, רגשיים וכלכליים.  מדינת ישראל מציעה לאזרחים הוותיקים מגוון רחב של זכויות והטבות שנועדו לתמוך בהם ולשפר את איכות חייהם. למרות הזכויות הרבות הקיימות לאזרחים ותיקים,
3 דק' קריאה
מאת עו"ד גד שטילמן ועו"ד אריאל רוט בעולם הכפרי ובייחוד במושבים, שאלת ההורשה אינה עוסקת רק בחלוקת נכסים טכנית – היא נוגעת בשורש הזהות המשפחתית, ההמשכיות הבין-דורית, ולעיתים אף בקיום הכלכלי של הדור הבא.
4 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן