יבול שיא
הרפת והחלב
מחנה השמאל צילום ויקפדיה

למחנה השמאל אין מנהיג

2 דק' קריאה

שיתוף:

מזה עשרים שנה למחנה השמאל אין מנהיג. לצד המחאות, הכעס המצטבר והעלבון, ראוי להשקיע בחיפוש אחר מי שיפיח רוח בעצמות היבשות

מאז שנת 2001 – עם תום כהונתה הקצרה של ממשלת ברק, הכרזתו על בחירות חדשות ותבוסתו  לאריק שרון – לא קם למחנה השמאל מנהיג: אחד שיהיה סביבו קונצנזוס כלשהו, במרחב שכולל את מרצ העבודה ואת מה שמשמאל ומימין להן. קרוב לעשרים שנה שאין לשמאל מנהיג.

נכון, זה גם קשור לדרך מדינית שכשלה – לחורבן שהשאיר אחריו הסכם אוסלו, שהיה הז'יטון היחיד עליו הימר מחנה זה, תוך זניחת המרכיבים הכלכליים-חברתיים המזוהים עם השמאל – אך אין זו סיבה שאמורה למנוע, זה שני עשורים, צמיחתה של מנהיגות, שתאסוף את השברים ותרים את המחנה מן הקרשים. בעבר הרחוק מאוד, כאשר היו איש וחזון, אפילו עצמות יבשות קרמו עור וגידים.

בעבודה מנהיגים לא שרדו. הם באו נכשלו והלכו. לאיש לא היה מספיק אוויר כדי להוציא את העגלה מן הבוץ. לאיש לא הייתה סבלנות להמשיך למועד ב'; להישאר על הגלגל. במרצ המצב לא היה טוב יותר. זה כמובן השליך על ציבור בוחריהן שהלך והידלדל ואיבד אמון. במחנה השמאל, שאנשיו טעונים בהרבה אגו, איש לא יגיד לחברו: "קח את המפתחות אנחנו מאחוריך". כולם רואים עצמם ראויים למלוכה ומרוב מלכים (בעיקר מטעם עצמם), אין מלוכה.

לה פמליה משמאל

וככל שהמלוכה מתרחקת, כך הופך ציבור זה למתוסכל ומריר, שתר אחר עגלי זהב בדמות מפלגות אווירה אופנתיות ואף מצמיח "לה פמילייה" משלו, שמוכנה "לשרוף את המועדון", כי הוא כבר לא שלנו.

עם כל ההסתייגויות מנתניהו ועם כל שלילת דרך התנהלותו – הפוליטית והאתית – קשה שלא להשתאות לנוכח "התופעה". כיצד האיש שחזר ב-1998 חבול מהסכם וואי, שהוביל לנפילת ממשלתו; שנחל תבוסה מול ברק והעבודה בבחירות 1999; שהושפל כאשר ניסה לארגן אופוזיציה פנימית לשרון בליכוד, ערב ההתנתקות; ושהתרסק כראש הליכוד בבחירות 2006, כשזכה ב-12 מנדטים מול קדימה, מצליח זה יותר מעשור לאחוז בראשות הממשלה, לסלק מדרכו אל כל מי שקרא עליו תגר בתוך מפלגתו ולהיתפס בעיני ציבור גדול במדינה – חרף הפרשיות הפליליות שבגינן הוא עומד למשפט – כמי "שאין עוד מלבדו".

אניני טעם ימהרו להסיק מסקנות לגבי "אופיו של העם", לגבי נכלוליותו של האיש, על שיטות ה"הפרד ומשול" שלו, ולגבי עליבותם של ראשי הליכוד האחרים. אבל עם מסקנות כאלה לא הולכים למכולת. וגם  לא מחליפים ראש ממשלה.

מה שמחנה השמאל זקוק לו הוא מנהיג משמעותי, שיוכל לאסוף את השברים לארגנם ולהופכם למחנה רלוונטי ובעל חיות. זה לא תנאי מספיק, בהחלט לא, אבל זהו תנאי הכרחי: מנהיג ראוי עם אורך נשימה.

נתניהו הפסיד כאשר עמד מולו מנהיג שעורר בשעתו ציפיות ותקוות (ברק); מול מנהיג חזק ותחבולן מיומן ממנו (שרון) ועד כמה שלא נעים, גם מול מנהיג ערום ממנו, ככל הנראה (ערפאת).

נכון, צריך גם מצע ודרך, צריך שיקום ובחירות פנימיות, הרבה עבודת נמלים. זאת התחלה כמעט מאפס. אבל קודם כל צריך מנהיג, כי הלב נכמר למראה גלישתו של מחנה השמאל במדרון הייאוש והפיכתו לקהילת טרוניה.

לצד ההפגנות, המחאות, מלחמות הציוצים ברשתות החברתיות והציפיה שבית המשפט "יעשה את העבודה", צריך אלטרנטיבה מנהיגותית אמינה וראויה. נראה שאין התחלה אחרת. למחנה השמאל אין מנהיג.

פרשנות לתוכנית טראמפ

תגובה אחת

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

תרגום: עמוס דה וינטר שוק המנדרינות האירופי מתמודד עם מחירים גבוהים והיצע נמוך על רקע אתגרי הייצור מקור: EastFruit עליות המחירים שנרשמו בלטביה, פולין, אוקראינה, מולדובה ועוד מיוחסות לירידה ביבולים * באוזבקיסטן וטג'יקיסטן מדווחים
5 דק' קריאה
מאורין יטור, רון פורת, המחלקה לחקר תוצרת חקלאית, מכון וולקני ניר כרמי, המחלקה להשבחת עצי פרי, מכון וולקני שוקי קנוניץ, מדריך הדרים, ענף הדרים במועצת הצמחים רקע מנדרינה 'מיכל' (זריע של קלמנטינה) היא זן
4 דק' קריאה
מחלת הגרינינג היא כנראה מחלת ההדרים החמורה ביותר שידעה תעשיית ההדרים העולמית. המחלה נגרמת ע"י חיידק המותאם למחיה בצינורות השיפה ומועבר ע"י שני מיני פסילות הניזונות מהשיפה ומשמשות לו כווקטור. הפסילות נחשבות מזיק משני
12 דק' קריאה
אומר עודד גרוסר, אגרונום ופרדסן צעיר שפעיל במשך שנים בשולחן המגדלים, "אם לא נעבד את האדמה – נאבד את המדינה והערכים שלנו". גרוסר מספר על האתגרים הרבים בלהיות חקלאי בשנים האחרונות, על הקשיים שהביאה
10 דק' קריאה
פרדסניות ופרדסנים יקרים שלום רב, אנחנו בסוג של שגרת מלחמה ויחד עם זאת, לי באופן אישי מרגיש שעד שהחטופים לא חוזרים אני בשנה ארוכה מאוד, עדיין 2023… בעבר כתבתי שבענף ההדרים אין בעיות רק
3 דק' קריאה
רוני נקר, מנהל ענף ההדרים, מועצת הצמחים נסקור תחילה את התחזית העולמית של הדרים לעונת 2024/25 . כבכל שנה במחצית נובמבר התקיים מפגש (וובינר) במסגרת ארגון ה – WCO (ארגון ההדרים העולמי) שבו לקחו
5 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן