יבול שיא
הרפת והחלב
1 1024x682 1

מבחני התקבלות והעדפות צרכנים של זני המנדרינה המוקדמים 'אפרת' ו-'מיכל'

4 דק' קריאה

שיתוף:

מאורין יטור, רון פורת, המחלקה לחקר תוצרת חקלאית, מכון וולקני

ניר כרמי, המחלקה להשבחת עצי פרי, מכון וולקני

שוקי קנוניץ, מדריך הדרים, ענף הדרים במועצת הצמחים

רקע

מנדרינה 'מיכל' (זריע של קלמנטינה) היא זן ותיק מאוד, והיא המנדרינה העיקרית המשווקת בארץ בחודשים נובמבר-דצמבר. יתרונות הזן 'מיכל' הן צבע תרוג, קלות קילוף ויבול גבוה. לעומת זאת, יש לזן 'מיכל' חסרונות רבים, בעיקרם ריבוי זרעים (בין 5-15 זרעים בפרי), פרי קטן, ובעיות של התייבשות פנימית (איור 1).

Picture1 1
איור 1: מראה פירות מנדרינה 'מיכל' ו-'אפרת'

פרויקט השבחת הדרים במכון וולקני פיתח בעבר את הזן 'לילי', שהינו טיפוס של 'מיכל' מוקרן מועט זרעים, ואולם מסיבות שונות הזן 'לילי' לא נהיה מסחרי בארץ.

לאחרונה, פרויקט השבחת הדרים במכון וולקני פיתח את הזן 'אפרת' (מכלוא סצומה X עידית) (הזן בורר ב-2015 ונרשם כפטנט ב-2017), אשר מניב במועד של 'מיכל', והינו טעים, מתקלף בקלות, וחסר זרעים לחלוטין (איור 1).

במחקר הנוכחי ערכנו מבחני התקבלות והעדפת צרכנים של הזן החדש 'אפרת' בהשוואה לזן המסחרי 'מיכל', ובכלל זה התרשמות ממראה הפרי, נוכחות זרעים, התקבלות הטעם ומבחני העדפה.

מהלך המחקר

המחקר כלל שני מבחני התקבלות והעדפות צרכנים של הזנים 'אפרת' ו-'מיכל'. מבחן ההתקבלות הראשון נערך ב-25.11.24 בקרב 48 נשאלים וכלל פירות 'אפרת' מפרדס ההשבחה במכון וולקני, ופירות 'מיכל' שנרכשו בסניף שופרסל בראשל"צ. מבחן ההתקבלות השני נערך ב-4.12.24 בקרב 40 נשאלים וכלל פירות 'אפרת' מפרדס ההשבחה במכון וולקני, ופירות 'מיכל' מפרדס מסחרי בצומת רופין. הנשאלים היו עובדים, סטודנטים ומשתלמים במכון וולקני (איור 2).

Picture2 1
איור 2: מבחני התקבלות והעדפות צרכנים של זני המנדרינה 'אפרת' ו-'מיכל'. משמאל – מראה הפרי במבחן ההתקבלות הראשון ב-25.11.24. מימין – מראה הפרי ממבחן ההתקבלות השני ב-4.12.24

הנשאלים נתבקשו לתת ציוני התקבלות עבור מדדים של מראה חיצוני, נוכחות זרעים וטעמם של הזנים השונים, ואח"כ לבחור את הזן המועדף עליהם, וכן לציין את הסיבות לבחירת הזן המועדף (איור 3).

Picture3 1
איור 3: שאלון התקבלות והעדפת צרכנים של זני המנדרינה 'אפרת' ו-'מיכל'

תוצאות

ציוני התקבלות של מדדי איכות פרי:

הנשאלים נתבקשו לתת ציונים בסולם של בין 1 (גרוע) עד 9 (מצוין) למדדי איכות שונים בשני הזנים, ובכללם מראה חיצוני, נוכחות זרעים וטעם הפרי. פירות מנדרינה 'אפרת' ו-'מיכל' קיבלו ציוני התקבלות דומים יחסית של בין 7-8 עבור המדד של מראה הפרי (איור 4). לעומת זאת, הזן 'אפרת' שהינו חסר זרעים קיבל ציוני התקבלות גבוהים של בין 8-9 עבור המדד של נוכחות זרעים, בעוד הזן 'מיכל' קיבל ציונים נמוכים של בין 4-5 בלבד (איור 4).

Picture4 1
איור 4: ציוני ההתקבלות של פירות זני המנדרינה 'מיכל' ו-'אפרת' על פי מדדים של מראה חיצוני, נוכחות זרעים וטעם בשני מבחני צרכנים שונים

הזן 'אפרת' גם קיבל ציוני התקבלות גבוהים של בין 7.5-8.1 עבור המדד של טעם הפרי, בעוד הזן 'מיכל' קיבל ציונים של בין 5.8-6.9 בלבד (איור 4).

מבחן העדפה: הנשאלים נתבקשו לבחור איזה מבין שני הזנים הינו הזן המועדף עליהם. התוצאות מראות שבין 74-88% מהנשאלים העדיפו את הזן החדש 'אפרת', ורק בין 12-26% מהנשאלים העדיפו את הזן 'מיכל' (איור 5).

Picture5
איור 5: ציוני מבחני ההעדפה בין זני המנדרינה 'אפרת' ו-'מיכל'. בכתום – אחוז הנשאלים שהעדיפו את הזן 'אפרת', ובכחול אחוז הנשאלים שהעדיפו את הזן 'מיכל'

סיבות להעדפת זן מנדרינה 'אפרת': בהמשך למבחן ההעדפה, הנשאלים נתבקשו לציין מהן הנסיבות בגללם בחרו בזן המנדרינה המסוים? ממצאי הבדיקה הראו שבין 22-27% מהנשאלים בחר בזן 'אפרת' בזכות מראהו החיצוני, 60% בחרו בזן 'אפרת' בזכות היותו חסר זרעים, ובין 85-90% בחרו בזן 'אפרת' בזכות טעמו (איור 6).

Picture6
איור 6: סיבות להעדפת הזן 'אפרת'. התוצאות מציגות את אחוז המשיבים שבחרו בקטגוריות השונות של מראה, נוכחות זרעים וטעם הפרי

מסקנות

מבחני התקבלות הצרכנים שערכנו מעידים שזן המנדרינה החדש 'אפרת' נמצא מועדף על פני הזן הוותיק 'מיכל' במדדים של נוכחות/חוסר זרעים וטעם הפרי. במבחן ההתקבלות הראשון זוהה הבדל ניכר לטובת הטעם של מנדרינה 'אפרת', ואילו במבחן ההתקבלות השני זוהה הבדל קטן בלבד, כנראה בגלל הבדלים באיכותם וטעמם של פירות מנדרינה 'מיכל' אשר נאספו ממקורות שונים.

רוב גדול של הנשאלים בשני מבחני ההתקבלות שערכנו (בין 74-88%) העדיפו את הזן 'אפרת' על פני 'מיכל' בזכות יתרונותיו בתכונות של היעדר זרעים וטעם מועדף.

על סמך ממצאי מבחני ההתקבלות והעדפות הצרכנים שערכנו, אנו מציעים לבחון את אפשרות הגידול המסחרי של זן המנדרינה המוקדם החדש 'אפרת', ובכך לספק לתושבי ישראל זן מנדרינה בכיר איכותי, קל לקילוף, חסר זרעים לחלוטין וטעים.

תודות

אנו מודים לכל חברי פרויקט השבחת הדרים במכון וולקני בהווה ובעבר אשר עבדו על פיתוח זן המנדרינה החדש 'אפרת', ובעיקר תודות רבות ליוסי יניב.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

יואל כרמל מספר על ספרו "אבא החליט למות" שעוסק בצורה רגישה ומקורית באהבה, באומנות, במוות ובכוחה של חברה שבטית * יואל: "אבי אמר לי לא פעם שכדי להגשים חלום צריך להתעורר. הספר הזה הוא
7 דק' קריאה
הפארק נחנך במעמד שר המורשת לשעבר, ח"כ עמיחי אליהו, ראש המועצה חוף אשקלון איתמר רביבו, מנהל רשות העתיקות אלי אסקוזידו ואחרים  *תמונה ראשית: הגת החדשה שנפתחה לקהל ליד מושב ניר ישראל. צילום: אמיל אלג'ם,
2 דק' קריאה
נועה ולצר, מדריכת טיולים וגששית, מחוברת לטבע גם בארץ וגם בחו"ל * היא ילידת יסוד במעלה, מכירה היטב את אגמון החולה וסביבתו, התגוררה באפריקה עם שבט המסאיים ומדריכה טיולים בטנזניה * אישה צעירה שכל
11 דק' קריאה
שניהם נולדו בירושלים ונתיבי החיים לקחו אותם למחוזות שונים * מעיין אחי יובל, טיילה באנגליה על סוס ועגלה עם גרופים של התרבות הקלטית ואלי לוי, החל בגננות, התפתח עד שהגיע לחקלאות * השניים נפגשו
5 דק' קריאה
באחרונה נכנס לתוקף הקנס המנהלי החדש בגין כניסה לשטח חקלאי: מעתה יחלו שוטרי מג"ב לרשום דו"חות קנס באלפי שקלים לחשודים שיכנסו לשטחים חקלאיים, ברגל, רכובים על בע"ח או בכלי רכב  אין חקלאי שלא מכיר
2 דק' קריאה
יותר משנה שאנו נתונים למצבי חיים קיצוניים ומשתנים. מוצפים ברגשות מעורבים, מצויים במצב של הסחות דעת מתמשכות, מודעות ושאינן מודעות, מבחוץ ומבפנים. אומני גלריה כברי, גלריה שיתופית יהודית־ערבית בגליל (מנהלת: תמר הורביץ ליבנה), מצאו

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן