הזיקנה היא שלב בחיים המלווה לא אחת בשינויים פיזיים,קוגנטיביים, רגשיים וכלכליים. מדינת ישראל מציעה לאזרחים הוותיקים מגוון רחב של זכויות והטבות שנועדו לתמוך בהם ולשפר את איכות חייהם. למרות הזכויות הרבות הקיימות לאזרחים ותיקים, רבות מהן אינן ממומשות – לעיתים בשל חוסר ידע, לעיתים בשל העול הגדול במשימות היומיומיות הרבות הקשורות לטיפול בבן משפחה שהפך לנתמך ו/או סיעודי ולעיתים בשל קושי בבירוקרטיה הכרוכה במימוש אותן זכויות.
עם זאת, לא תמיד קל להבין מהן הזכויות הללו וכיצד ניתן לממשן. במהלך למעלה מ-20 שנות עיסוק בתחום הזיקנה, ליוויתי מאות אזרחים ותיקים ובני משפחה מטפלים בהתמודדות עם אתגרי הגיל השלישי – הן בפן המשפטי והן בפן הרגשי, החברתי והבירוקרטי. הניסיון המצטבר לימד אותי עד כמה מיצוי זכויות הוא כלי משמעותי לשיפור איכות החיים, לצמצום לחצים כלכליים ולחיזוק תחושת הביטחון והשליטה, דווקא כשנראה שהמערכת מסובכת ומרוחקת.
במאמר שלפניכם ריכזתי מידע חיוני ועדכני בנושא מיצוי זכויות בזיקנה –אני מזמינה אתכם לקרוא, ללמוד, ובעיקר – לא לוותר על זכויות שמגיעות לכם או ליקיריכם.
מיצוי זכויות מול המוסד לביטוח לאומי
חוק סיעוד- אזרחים ותיקים המתקשים בתפקוד היומיומי זכאים להגיש בקשה לקבלת גימלת סיעוד מהביטוח הלאומי, המאפשרת לקבל סיוע בבית באמצעות מטפל/ת ו/או שירותים בקהילה כגון מרכזי יום, לחצן מצוקה ומוצרי ספיגה. חשוב לדעת שגימלה זו ניתנת הן בשירותים בפועל (כגון מטפל בבית) והן כקצבה כספית במקרים מסוימים. על מנת להיות זכאים לרמה מקסימלית האפשרית בהתאם למצב- יש צורך להגיש מסמכים רלוונטיים המראים על קושי והגבלה תפקודית וזאת בנוסף לפירוט על הרקע הרפואי. חשוב לציין שלמרות שגימלת סיעוד ניתנת לרוב רק כאשר אדם מתגורר בקהילה, במקרים מסויימים ניתן להמשיך ולקבל גימלה גם בעת מעבר לבית אבות. זכאות לגימלת סיעוד מקנה גם זכאות לפטור מתור ובנוסף במקרים מסויימים מעניקה הנחה בתשלומי הארנונה (יש להתעדכן מול מחלקת הארנונה ברשות המקומית), מענקי חימום ועוד.
מיצוי זכויות מול חברות ביטוח פרטיות
הזכאות לקבלת תגמולי ביטוח סיעודי דרך חברות פרטיות, לרבות ביטוח סיעודי שנעשה דרך קופת חולים באמצעות חברות ביטוח פרטיות, עברה שינוי מאוד משמעותי. חברות הביטוח מחויבות לפעול לפי תנאי הפוליסה, אך בפועל רבות מהן מערימות קשיים בתהליך התביעה. התנאים שחברות הביטוח מעמידות לקבלת הזכאות לתגמולים-הוחמרו וכן הבדיקה נהיתה קפדנית ולכן, יש משמעות מאוד גדולה לקבלת ייעוץ של איש מקצוע המתמחה בתחום הזקנה ובמיצוי זכויות על מנת שיוגשו המסמכים הרפואיים המתאימים להבטחת מיצוי מלוא הזכויות מול חברת הביטוח, תוך שימת דגש על מסמכים רפואיים המפרטים את המצב התפקודי כמו גם את המצב הרפואי.
קוד אשפוז לבית אבות
כידוע, החלטה על מעבר למסגרת מוסדית, מביאה עימה קשיים רבים, הן קשיים רגשיים של האזרח הותיק עצמו ושל בני המשפחה והן קשיים כלכליים במימון המגורים בבית האבות. חשוב לדעת כי המדינה מסייעת במימון השהות בבית אבות על ידי מתן "קוד אשפוז". המימון נערך לפי טבלת זכאות שלפיה נבדקות ההכנסות של האזרח הוותיק ושל בני המשפחה, רכוש המצוי על שמו של האזרח הוותיק ומצב החסכונות שנצברו בחשבון הבנק שלו. המדינה מסייעת בקוד האשפוז באמצעות משרד הרווחה, משרד הבריאות וקופות החולים- בהתאם למחלקה שהמועמד מבקש להיכנס אליה, לפי החלוקה הבאה: קוד אשפוז ממשרד הרווחה יינתן כאשר מבקשים להיכנס למחלקת עצמאים/תשושים, קוד משרד הבריאות- כאשר מבקשים להיכנס למחלקות סיעודי ו/או תשושי נפש וסיוע קופת חולים יינתן במרכזי שיקום במחלקת סיעודי מורכב.
קביעת הזכאות אינה סוף פסוק. באם אתם חשים כי נעשה לכם "אי צדק" וגובה התשלום החודשי שנקבע כי עליכם לשלם עפ"י קוד האשפוז, הינו גבוה, ניתן במקרים המתאימים לגשת לוועדת חריגים ולנמק מדוע אתם זכאים להפחתה בגובה התשלום הנדרש. בנוסף, מס הכנסה מכיר בתשלום עבור שהות הורה במסגרת סיעודית כהוצאה מוכרת.
נופשון
נופשון הוא מסגרת מוסדית לאזרחים ותיקים המאפשרת להם, שהות לתקופה קצרה במסגרת בית אבות לאחר אשפוז בבית חולים טרם חזרה הביתה, במקרים בהם לא ניתן לחזור הביתה ללא טיפול והשגחה צמודים ויש צורך בכמה ימים לסדר את הטיפול הנדרש בבית ו/או להתאים את הבית למצב התפקודי החדש וכדומה. הפניה לנופשון נעשית דרך עו"ס של המחלקה לשירותים החברתיים באיזור המגורים. הנופשונים מיועדים הן לאזרחים ותיקים המוגדרים כתשושים/עצמאיים וקיימים גם נופשונים לאזרחים ותיקים המוגדרים כסיעודיים.
טיפולי שיניים חינם-רפורמת קופת חולים
בשנים האחרונות נכנסה לתוקף רפורמה חשובה בתחום טיפולי השיניים לאזרחים ותיקים. לפי הרפורמה, אזרחים מגיל 75 ומעלה זכאים לטיפולי שיניים בסיסיים בחינם או בסבסוד גבוה במסגרת קופות החולים. כדי לממש את הזכות יש לפנות לרופא שיניים מטעם קופת החולים.
אזרחים ותיקים שגילם פחות מגיל 75, יכולים לבדוק זכאות לסיוע בטיפולי שיניים באמצעות המחלקה לשירותים חברתיים באיזור מגוריהם.
לסיכום:
מיצוי זכויות בגיל השלישי הוא תהליך חשוב – אך לא תמיד פשוט. ההתמודדות עם בירוקרטיה, טפסים, הגדרות רפואיות ומוסדות שונים עלולה להכביד דווקא כשנדרשת יציבות, תמיכה ורוגע.
כמי שמלווה אזרחים ותיקים ובני משפחותיהם כבר למעלה משני עשורים, אני יודעת מקרוב כמה ההבדל בין "לדעת על זכות" לבין "לממש אותה בפועל" יכול להיות משמעותי – לעיתים עד כדי שינוי מהותי באיכות החיים, תחושת הביטחון או היכולת להישאר בבית.
אם אתם או יקיריכם מתמודדים עם אתגרי הזיקנה – אל תישארו לבד.
אני מזמינה אתכם לפנות אליי לייעוץ אישי, מקצועי ורגיש, שמתאים בדיוק למורכבויות של הגיל השלישי – ולבני המשפחה המטפלים.