השימוש המותר בנכס מקרקעין נקבע לפי תכנית המתאר או היתר הבנייה שניתן לגביו.
חוק התכנון והבנייה קובע כי "שימוש במקרקעין הטעון היתר, שנעשה בלא היתר, או בניגוד לתנאי היתר או שימוש במקרקעין בניגוד לתכנית" – הוא שימוש אסור ומהווה עבירה פלילית.
כך הוא המצב כאשר על קרקע שיעודה התכנוני הוא לחקלאות הוקם מבנה לשימוש מסחרי. לא רק שהשימוש בו טעון היתר, אלא גם שהשימוש בקרקע אינו תואם לייעוד התכנוני שלה.
ידיה של השופטת אדנקו סבחת-חיימוביץ, מבית משפט השלום ברחובות, היו עמוסות לאחרונה בענייני קיבוצים.
תחילה האשימה "הוועדה המקומית לתכנון שורקות" את קבוצת יבנה (הנאשמת) בעבירה של "שימוש אסור במקרקעין", בכך שהשתמשה במבנה מתקנים סולאריים להפקת אנרגיה, בשטח מקרקעין של בנייני ציבור בהיקף של כ- 2,500 מ"ר. הנאשמת, באמצעות עו"ד איילת רייך, הודתה והורשעה לפי הסדר טיעון בעובדות כתב האישום.
מקרקעין בקיבוצים
השופטת אדנקו סבחת-חיימוביץ גזרה על הנאשמת קנס בסך 40,000 שקלים וכן נתנה "צו הריסה ו/או צו התאמה להיתר וכן צו הפסקת שימוש למבנה".
הצו ייכנס לתוקפו, פסקה השופטת רק בתחילת השנה הבאה, אלא אם יהיה בידי הנאשמת היתר כדין. עוד חייבה השופטת את הנאשמת לחתום על התחייבות בסך 40,000 שקלים להימנע במשך 3 שנים מעבירה דומה.
בהמשך האשימה אותה ועדה מקומית את קבוצת שילר (הנאשמת) בשתי עבירות של "שימוש במקרקעין ללא היתר, בגין שימוש חורג בכ-20 מכולות על קרקע חקלאית לשימוש אחסון פינוי פסולת ושימוש חורג בקרקע חקלאית בשטח של 4.5 דונם לשימוש כתחנת מעבר לפסולת". השימוש החל סמוך לשנת 2017, נרשם בכתב האישום.
באמצעות עו"ד מירב מרים לוי, ובהתאם להסדר טיעון בכתב, הודתה הנאשמת והורשעה בעובדות כתב האישום.
השופטת אדנקו סבחת-חיימוביץ גזרה עליה קנס בסך 5,000 שקלים, חייבה אותה לחתום על התחייבות בסך 40,000 שקלים, להימנע במשך שנתיים מעבירה מעברה דומה וכן נתנה צו הריסה וצו מיידי להפסקת שימוש למבנים.
המאשימה, הוועדה המקומית לתכנון שורקות, יוצגה בשני התיקים הללו, בידי עו"ד שירלי גנזל-קדם.
מקרקעין בקיבוצים | תמונה: אלבום פרטי