יבול שיא
הרפת והחלב
מרים וון טיין

נשים בחקלאות: מרים וון-טיין, מושב לימן

2 דק' קריאה

שיתוף:

מרים וון-טיין כותבת:  נולדתי בשנת 1950 בעיר חיפה. בהיותי בת 14 נסענו אני ומשפחתי בימי הקיץ למושב לימן לבקר קרובים שעלו לארץ יחד עם הורי מפולין. שם פגשתי את עולם החקלאות, את הנוער במושב וביניהם את ברוך וון-טיין, שלימים הפך לבעלי. את חודשי הקיץ הבאים, וגם בשנים שלאחר אותו הקיץ, נהגתי להעביר בביקורים עם הנוער במושב.

בימי שישי ושבת אני וברוך היינו עוזרים לאביו בעבודת החקלאות, בקטיף פלפלים, קישואים, מלפפונים במנהרות, באשכוליות ותפוזים. את הידע שלי בחקלאות למדתי מאביו של ברוך, אריה וון-טיין – ניצול שואה מברגן בלזן שעלה לארץ ישראל בשנת 1949 והיה בין מקימי מושב לימן. באותה התקופה אריה סבל מבעיות לב ושמח שהגעתי לעזור וללמוד על התחומים השונים בחקלאות.

במלחמת הכיפורים ברוך גויס לתקופות ארוכות, ואני המשכתי להגיע למושב ולעזור להוריו בעבודות החקלאות. לאחר מלחמת יום כיפור, במרץ 1974 ברוך ואני נישאנו ועברנו להתגורר בחיפה. אני עבדתי בבית דפוס עד ללידת בני הבכור בשנת 1975, וברוך עבד כסוכן מכירות בחברה למוצרי חלקי חילוף לרכבים וכלי עבודה. את סופי השבוע המשכנו לבלות במושב לימן במטעי החקלאות של אביו.

מרים וון-טיין

בשנת 1976 נפטר אביו של ברוך, ובעקבות כך החלטנו לעבור למושב ויחד להמשיך את עבודתו של אריה, לטפל ולפתח את המטעים. אני הייתי אחראית על תפעול המשק, בנוסף לגידול ארבעת ילדינו המדהימים (בן ושלוש בנות). הוצאתי רישיון על טרקטור, עבדתי בפרדס, בקטיף אשכוליות, שתלנו בננות לאחר שעקרנו את הפרדס שהיה לא רווחי, ריססתי בשדות, דאגתי להשקיה, דישון, וכל העבודות הדרושות לתחזוקת המטעים. ובכל התקופה הזו ברוך המשיך לעבוד כסוכן מכירות; הוא עובד במשק בשישי ושבת וביצע את העבודות שלי היה קשה לבצע.

את מטעי האבוקדו הראשונים שלנו נטענו בשנים 1979-1978, ובשנת 1992 בעקבות החורף הקשה קפאו מטעי הבננות, והחלטנו לשתול במקומם מטעים נוספים של אבוקדו.

את מטעי הליצ'י הראשונים שלנו שתלנו בשנת 1983-1982 יחד עם עוד חבר – יואל שיין ז"ל; היינו החלוצים בגידול הליצ'י במושב. בשנים הראשונות של קטיף הליצ'י העבודה הייתה קשה מאוד. במו ידינו קטפנו וביצענו את עבודת האיוד, השקילה והאריזה בקופסאות תחת השם של "מרים וון טיין". את הפרי הייתי מורידה בטרקטור לבית האריזה שהיה מוכן למשלוח לשדה התעופה ליצוא. בהמשך הצטרפנו למילופרי בשנת 1995.

עונת קטיף הליצ'י קצרה ובתקופה החמה של הקיץ, תזמון קטיף הפרי חשוב מאוד ולכן את הליצ'י קטפנו יחד. ברוך היה קם יחד איתי בשעה 5:00 לקטיף ובשעה 8:00 היה יוצא ליום עבודתו שנמשך עד השעה 19:00 ואף יותר. ואילו אני הייתי ממשיכה בקטיף ובמיון הליצ'י יחד עם ילדיי וחברות שגייסתי למטרה.

בשנת 2018 ברוך יצא לפנסיה בגיל 70, ואני שמתקרבת לאותו הגיל החלטתי להמשיך ולעבוד במשק. יחד אנחנו קוטפים את הפירות, משקים, מרססים, מדשנים ועוד. אכן היו תקופות של קשיים, של מכות טבע וקשיי פרנסה, במיוחד במשק קטן. ולכן ברוך המשיך לעבוד כשכיר בכל אותם השנים, אך העבודה בחקלאות העניקה לנו הרבה בכל השנים ואני מוקירה תודה על כך.

כיום בבעלותנו 33 דונם מעובדים באבוקדו וליצ'י, 4 ילדים ו-10 נכדים חמודים. אני מקווה ורוצה להמשיך לעבוד במשק יחד עם בעלי, כל עוד הבריאות והגיל יאפשרו זאת, לא נגיד עד 120 – כדי לא להגביל.

המין הנשי שפעיל במגזר החקלאי

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

יואל כרמל מספר על ספרו "אבא החליט למות" שעוסק בצורה רגישה ומקורית באהבה, באומנות, במוות ובכוחה של חברה שבטית * יואל: "אבי אמר לי לא פעם שכדי להגשים חלום צריך להתעורר. הספר הזה הוא
7 דק' קריאה
הפארק נחנך במעמד שר המורשת לשעבר, ח"כ עמיחי אליהו, ראש המועצה חוף אשקלון איתמר רביבו, מנהל רשות העתיקות אלי אסקוזידו ואחרים  *תמונה ראשית: הגת החדשה שנפתחה לקהל ליד מושב ניר ישראל. צילום: אמיל אלג'ם,
2 דק' קריאה
נועה ולצר, מדריכת טיולים וגששית, מחוברת לטבע גם בארץ וגם בחו"ל * היא ילידת יסוד במעלה, מכירה היטב את אגמון החולה וסביבתו, התגוררה באפריקה עם שבט המסאיים ומדריכה טיולים בטנזניה * אישה צעירה שכל
11 דק' קריאה
שניהם נולדו בירושלים ונתיבי החיים לקחו אותם למחוזות שונים * מעיין אחי יובל, טיילה באנגליה על סוס ועגלה עם גרופים של התרבות הקלטית ואלי לוי, החל בגננות, התפתח עד שהגיע לחקלאות * השניים נפגשו
5 דק' קריאה
באחרונה נכנס לתוקף הקנס המנהלי החדש בגין כניסה לשטח חקלאי: מעתה יחלו שוטרי מג"ב לרשום דו"חות קנס באלפי שקלים לחשודים שיכנסו לשטחים חקלאיים, ברגל, רכובים על בע"ח או בכלי רכב  אין חקלאי שלא מכיר
2 דק' קריאה
יותר משנה שאנו נתונים למצבי חיים קיצוניים ומשתנים. מוצפים ברגשות מעורבים, מצויים במצב של הסחות דעת מתמשכות, מודעות ושאינן מודעות, מבחוץ ומבפנים. אומני גלריה כברי, גלריה שיתופית יהודית־ערבית בגליל (מנהלת: תמר הורביץ ליבנה), מצאו

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן