יבול שיא
הרפת והחלב
איציק חולבסקי

ספין על חשבון קיבוץ מגידו 

2 דק' קריאה

שיתוף:

"צעדת שיבה" של תושבי ואדי ערה בתביעה לאדמות כפר לג'ון עליו יושב קיבוץ מגידו או "אוויר חם" שמנופח על ידי התקשורת? 

*צילום תמונה ראשית: מנשה לוי

"אום אל פחם נגד קיבוץ מגידו" בישרה הכותרת בערוץ 14, כשהשדרנית מדווחת ש"עשרות תושבי אום אל פחם המזוהים עם הפלג הצפוני הכריזו מאבק על אדמות קיבוץ מגידו". בכתבה, בה רואיין ישי פרידמן עורך "שביעי" (שבועון לציבור הדתי) דווח כי ביום שישי האחרון הגיעו עשרות מוסלמים מאום אל פחם הנושאים בידיהם את דגלי הרשות הפלסטינאית וקיימו תפילות סמוך לקיבוץ מגידו, כשהמטרה היא קבלת המפתחות למסגד נטוש ולבית הקברות המוסלמי שנמצאים בשטחי הקיבוץ ובתביעה להשבת 34,000 דונמים, שלטענתם הם אדמותיהם, מה שהופך את חברי קיבוץ מגידו למתנחלים. 

עוד נאמר, שההפגנות, שהחלו ביום העצמאות האחרון כ"צעדת שיבה" אליה הגיעו מנהיגים ערבים, חברי כנסת ואנשי דת ומחבלים משוחררים, נערכות מאז בכל יום שישי בסמוך לקיבוץ ומובלות בעיקר בידי אנשי הפלג הצפוני של התנועה האיסלמית.  

להוריד את רמת המתח 

ראש המועצה האזורית מגידו איציק חולבסקי מעין השופט טוען כי "התקשורת מנפחת אויר חם" ומסביר את השתלשלות האירועים: "ביום העצמאות האחרון נערכה עצרת גדולה לציון הנכבה, לא רחוק מקיבוץ מגידו בהקשר של הכפר לג'ון, שנכבש במלחמת העצמאות ב-1948 וסמוך אליו הוקם הקיבוץ שנה לאחר מכן. 

סמוך לגדר הקיבוץ נמצא בית הקברות של הכפר לג'ון שמהווה מקום עלייה לרגל לצאצאי פליטי הכפר החיים בוואדי ערה. לעיתים הם מוסיפים מצבות ורמ"י (רשות מקרקעי ישראל) שהנושא תחת אחריותה מפנה אותן. לפני חמש שנים נערך פסטיבל יערות מנשה וגידרנו על חשבוננו את בית הקברות מתוך מחווה של רצון טוב וכדי להוריד את רמת המתח. המדיניות הכללית של המועצה בראשותי היא לסייע לגידור ושימור בתי הקברות בכפרים שהיו קיימים עד 48, כי ברורה לי הרגישות בנושא. 

השנה פנו אלי לקיים את עצרת הנכבה בנחל הקיני בזיקה לכפר לג'ון. התנגדתי בעיקר מהטעם שרק לפני ארבע שנים התקיימה עצרת דומה בסמוך לקיבוץ גלעד בזיקה לכפר חובייזה. יש כפרים שננטשו או נכבשו ב-48 ברחבי המדינה ולא רק במועצה אזורית מגידו. למרות התנגדותי המשטרה אישרה את האירוע, כך שלא הייתה אפשרות חוקית למנוע את העצרת בה נאמרו דברים של זיקה, ערגה, געגוע של אותם משתתפים לכפר לג'ון, דברים דומים לנאמר בעצרות נכבה בהקשר לכפר לידו הן מתקיימות. 

התקשורת, בעיקר מהצד הימני, לקחה קטעים מהעצרת ויצגה מצג שווא, פייק ניוז, שבו, כביכול, מאות ערבים צרים על קיבוץ מגידו בכל יום שישי בטענה להשבת אדמות לג'ון. יש פליטים בוואדי ערה ויש זיקה למקום, אנחנו מכבדים את הזיכרון אבל לא מגלגלים את היסטוריה לאחור". 

איך בכל זאת מתמודדים במועצה עם המתח הקיים, פרט לתגבור הבטחון סביב הקיבוץ? חולבסקי מספר על פרויקט ענק בנחל הקיני לטובת התושבים הערבים והיהודים, פארק ובו נחל עם מים שיזרמו כל ימות השנה, מסלולי טיול וגם פינות היסטוריות כולל אזכור לכפר לג'ון. 

"נכון להיום האזור אינו נעים לטיול לאף אחד, מקימים מנגלים בערוץ הנחל ומלכלכים ויש השתוללות של טרקטורונים, ואת זה הולכים לשנות. אני לא תמים אבל אני פועל מאמונה שדברים טובים יכולים לגרום לדברים טובים נוספים לקרות. נעשים הרבה שיתופי פעולה עם מעלה יראון ועם הכפרים הערביים בסביבה, ונמשיך לעשות". 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

תרגום: עמוס דה וינטר תחזית 2024-25 לגידולי הדרים של האיחוד האירופי שירות חקלאות חוץ של משרד החקלאות האמריקאי (USDA/FAS) סיפק לאחרונה תחזית לעונת 2024-25  של גידולי הדרים של האיחוד האירופי (EU) *תמונה ראשית: נזקי
4 דק' קריאה
השנה החולפת התאפיינה בטמפרטורות גבוהות במיוחד שנמדדו בכל רחבי הארץ ובשבירת שיאי כל הזמנים. מתוך כ-400 מיליון ₪ ששילמה קנט למגדלים בשנת 2024,  שיא של 9 שנים, למעלה מ-21 מיליון ₪ שולמו למגדלי ההדרים.
< 1 דק' קריאה
ליבנת גולדנברג, פליקס שייע, מירה וייסברג, לנה פלסר, גילאור קלי, יוסי יניב, אורי מסוק, טל ארד, עמיר שרמן, רון אופיר, יורם אייל וניר כרמי המחלקה להשבחת עצי פרי, מכון וולקני רקע האשכולית ידועה כפרי
5 דק' קריאה
ד"ר מור סלומון1, ד"ר רקפת שרון2, מאור תומר2 1המכון להדברה ביולוגית, מועצת הצמחים, ענף ההדרים 2מיגל – מו"פ צפון פסילת ההדר האסייתית, Diaphorina citri, או בקיצור ACP, שייכת לתת-סדרת הכנימות וניזונה מצינורות השיפה. הפסילה
8 דק' קריאה
אומר נועם קסלברנר, רכז החקלאות של קיבוץ נצר סירני ומנהל הפרדס של קיבוץ עלומים * מה-7 באוקטובר סייע קסלברנר לפרדסני העוטף שנותרו ללא עובדים זרים או פלשתינאים * "היום פרדסן חייב להיות הכי טוב
8 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן