יבול שיא
הרפת והחלב

עוטף גולן – פרויקט חדשני של מכון שמיר למחקר ומו"פ עוטף עזה

2 דק' קריאה

שיתוף:

פריצת דרך ישראלית בניהול אקרית הוורואה (טפיל) בכוורות: פרויקט חדשני של מכון שמיר למחקר ומו"פ עוטף עזה זוכה לתמיכה של 1.4 מיליון ₪ מטעם הרשות לחדשנות * הפרויקט מציב את ישראל בחזית המחקר והטכנולוגיה בתחום החקלאות והדבורים על ידי פיתוח פתרונות הדברה שיהיו בטוחים לדבורים, לאדם ולסביבה.

מכון שמיר למחקר ומו"פ עוטף עזה מובילים יחד יוזמה פורצת דרך לטיפול באקרית הוורואה, אחד המפגעים המרכזיים שמאיימים על בריאות דבורי הדבש בעולם. במסגרת קול קורא של הרשות לחדשנות, זכה המיזם לתמיכה משמעותית של 1.4 מיליון ₪ , שמטרתו לייצר פתרונות הדברה ידידותיים לסביבה ולהבטיח את בריאות אוכלוסיות הדבורים החיוניות להאבקת גידולים חקלאיים בישראל ובעולם.

באמצעות שילוב של ידע גנומי, טכנולוגיות חדשניות ושיטות יישומיות, הפרויקט שואף להציע מענה ממוקד נגד 'אקרית הוורואה', טפיל שמסכן את חיי הדבורים ומוביל לפגיעה חמורה בתפקוד הכוורות ובהאבקת גידולים.

את הפרויקט מנהלות שתי חוקרות מובילות בתחומן: דר' נורית אליאש ממכון שמיר, חוקרת דבורים המתמחה באקרית הוורואה, ודר' אסנת מלכה ממו"פ עוטף עזה, חוקרת דבורים המתמחה באקולוגיה כימית. יחד עם חברת ההזנק הישראלית ToBe, הן מפתחות פתרונות טכנולוגיים מתקדמים לניהול בר-קיימא של הכוורות.

varroa family צ. דר נורית אליאש
varroa family צילום: דר' נורית אליאש

במעבדה של ד"ר אליאש מתמקדים בחקר דבורת הדבש ובאתגרים המשפיעים על בריאות הכוורות. צוות המחקר עוסק בין היתר בחקר יחסי הגומלין בין דבורת הדבש, אקרית הוורואה והווירוסים שהאקרית מעבירה לדבורה, וכן בפיתוח חומרים ידידותיים וחדשניים שיסייעו במאבק באקרית תוך שמירה על בריאות הדבורים.

"הפרויקט מציב את ישראל בחזית המחקר והטכנולוגיה בתחום החקלאות והדבורים," אומרת דר' נורית אליאש. ״אנו פועלים לפיתוח פתרונות הדברה שיהיו בטוחים לדבורים, לאדם ולסביבה". הוסיפה דר' אליאש.

varroa Nurit צ. דר נורית אליאש
varroa Nurit צילום: דר' נורית אליאש

דר' אסנת מלכה מתמקדת בחקר המנגנונים המעצבים את יחסי הגומלין בין חרקים לצמחים לצד בחינת השפעתם של גורמים סביבתיים על התנהגות דבורת הדבש. "הבנת המנגנונים הללו תשפיע באופן משמעותי על מערכות אקולוגיות טבעיות ותסייע בשיפור תפוקת היבולים בחקלאות", ציינה דר' אסנת מלכה. "מחקריי משלבים גישות רב-תחומיות, בהן ביולוגיה מולקולרית, אקולוגיה כימית והתנהגות", הוסיפה דר' אסנת מלכה  "אקרית הוורואה פוגעת בענף החקלאות במישורים רבים: השפעות על ייצור החקלאי והפחתת היבולים, השלכות כלכליות והשפעות סביבתיות. מחקר זה מבטיח לספק פתרון חדשני ובר קיימא לבעיית  הוורואה, להבטיח את הבריאות והתפקוד לטווח ארוך של מושבות דבורי הדבש, החיוניות עבור ייצור מזון עולמי".

"תוצאות המיזם צפויות לחולל שינוי משמעותי בניהול אוכלוסיות הדבורים בישראל ובעולם. החזון הוא יצירת עתיד בטוח ובר-קיימא עבור החקלאות, תוך צמצום נזקים סביבתיים ושמירה על הטבע. כשהמאבק על עתיד הדבורים והחקלאות בעיצומו, הפרויקט מציב תקווה חדשה לייצור מזון בר-קיימא ולשמירה על משאב טבע קריטי להמשך קיומנו" מסכמת דינה גלעד, מנכ"לית מכון שמיר למחקר 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מאת: ד"ר אודי פרישמן, מומחה לביטוחי בריאות ויו"ר חברת הייעוץ "פרש קונספט"  מערכת הבריאות בישראל ניצבת כיום בפני אתגר מורכב  — משבר תרופות שאינן כלולות בסל. מדובר במשבר שצומח לאט אך בעקביות, וצפוי לפגוע
לרשות הציבור הוותיק בישראל עומד סל זכויות ושירותים הכולל בין היתר עזרים רפואיים, מוצרי שיקום וניידות – אשר יכולים להקל על חיי היום־יום, לשמור על הבריאות ולספק תחושת ביטחון. בפועל, רבים אינם מודעים לזכויות
3 דק' קריאה
מיליונים בעולם סובלים ממיגרנה שמכבידה על השגרה ופוגעת בתפקוד. עם טיפולים חדשניים, זיהוי הטריגרים ושגרה מותאמת, המיגרנה תפסיק לנהל את חיינו.  מאת: ד"ר מרינה יגורוב מנהלת יחידת נוירולוגיה במרכז רפואי לין וד"ר סיון בלוך,
הזיקנה היא שלב בחיים המלווה לא אחת בשינויים פיזיים,קוגנטיביים, רגשיים וכלכליים.  מדינת ישראל מציעה לאזרחים הוותיקים מגוון רחב של זכויות והטבות שנועדו לתמוך בהם ולשפר את איכות חייהם. למרות הזכויות הרבות הקיימות לאזרחים ותיקים,
3 דק' קריאה
מאת עו"ד גד שטילמן ועו"ד אריאל רוט בעולם הכפרי ובייחוד במושבים, שאלת ההורשה אינה עוסקת רק בחלוקת נכסים טכנית – היא נוגעת בשורש הזהות המשפחתית, ההמשכיות הבין-דורית, ולעיתים אף בקיום הכלכלי של הדור הבא.
4 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן