יבול שיא
הרפת והחלב
שחר גולדברג תמונה

ענף האבוקדו בישראל –  תמונת מצב

2 דק' קריאה

שיתוף:

ענף האבוקדו בישראל ממשיך לגדול ולהתחרות בשוק העולמי בכבוד. אך במהלך השנים, שחקנים חדשים נכנסים לשוק ושחקנים וותיקים גדלים

הפרי הישראלי, נהנה לרוב מתדמית של פרי איכותי ועלינו להמשיך ולפתח את המותג.

בישראל נטועים כ-150,000 דונם אבוקדו והנטיעות נמשכות בקצב ממוצע של כ-5,000 דונם בשנה.

גם בעולם ממשיכים בנטיעות משמעותיות במקסיקו, קולומביה , מרוקו ועוד אולם במקביל יש באירופה וארה"ב עלייה משמעותית בצריכה לנפש.  נישות שוק כמו אבוקדו "מוכן לאכילה" מגדילות מאוד את הצריכה.

עונת 23-24 הייתה עונת שיא של 250,000 טון , מתוכם 130,000 טון ייצוא במחירים מצויינים לחקלאים . לקראת החורף הבא אנו עומדים בפני עונה טובה נוספת  בסדר גודל דומה.

העונה שהסתיימה התאפיינה בפער גדול מאוד בתמורה בין הייצוא לבין השוק מקומי, פער זה ימשיך ללוות אותנו גם בשנים הבאות. המחירים הגבוהים ביצוא נובעים ממספר סיבות כשהמרכזית בינהן היא: מחסור ביבול אצל המתחרים בחלון הזמן השיווקי שלנו.

בשוק המקומי: כתוצאה ממלחמת חרבות ברזל, אוכלוסיה גדולה של מפונים מבתיהם , מאות אלפי מילואימניקים וסגירת השטחים ועזה למעבר סחורות, גרמו לירידת מחירים בשוק זה.  למרות פערי המחירים מול הייצוא, השוק המקומי קלט כ-35% מכלל הכמות המשווקת.  יש להמשיך ולפתח את השוק ולהקפיד שהצרכן המקומי יקבל פרי איכותי ברמת הבשלה תקינה. 

ענף האבוקדו משקיע כ-2 מליון ₪ בקידום מכירות בשוק המקומי לטובת הגדלת הצריכה, יעד הצריכה בישראל הוא כ-15 קג לנפש בשנה.

אסור לנו לאפשר שיווק פרי שאינו עומד בסטנדרטים בשל תנאי שוק מפתים, בטווח הארוך מצב זה עלול לפגוע בענף.

בעולם: אירופה ורוסיה הן עדיין יעד היצוא המרכזי לפרי הישראלי במהלך חודשי החורף, אבל ללא ספק יעד מרכזי של השולחן הוא פתיחת שווקים חדשים כמו המזרח הרחוק: סין, הודו ויפן. ביכולתנו   לשנע את הפרי בהובלה  ימית גם ליעדים רחוקים יותר.  פתיחת השוק תלויה בתנאים מסחריים  ותשפיע גם על יעדים נוספים.

אזור הדרום הוא האזור המתפתח ביותר בארץ וכבר כיום נטועים בו כ-30,000 דונם ונראה שבשנים הקרובות , יהפוך אזור זה לגדול ביותר בארץ.

ענף האבוקדו בארץ מנוהל כענף מסודר, שולחן המגדלים מקיים וועדה מקצועית עם נציגים פעילים מכל האזורים.  מלבד ההשקעה בקידום מכירות בשוק המקומי, הענף משקיע כ- 5 מליון ₪ בשנה במחקרים להגדלת הפוריות, הגנת הצומח ונושאים נוספים.

השולחן מתחזק קבוצת וואטסאפ לדברור פעילותו, הפצת מחקרים ופרסומים מקצועיים.

בנוסף מטפל השולחן בשיפור מתמיד של פוליסת הביטוח לטובת המגדלים בשוק המקומי.

הענף ניצב בפני אתגרים נוספים:

  • צריכת מים גבוהה יחסית גורמת לרגישות כלכלית למחירי המים ועלינו לפעול מול הרשויות במדינה למניעת עלייה ואף להורדה בעלות תשומה זו .
  • ענף האבוקדו אינו עתיר כוח אדם אולם בתנאים כלכליים קשים, גם לתשומה זו עלולה להיות השפעה על רווחיות הענף, לכן עלינו לפתח ולבחון הכנסת מיכון בתהליכי העיבוד.

לקראת השנה החדשה נאחל לעצמינו שנהיה מאורגנים יותר,  ונמכור פרי איכותי, העומד בסטנדרטים שקבענו..

בייצוא אני מקווה שנשלב ידיים על מנת לקדם את צריכת האבוקדו בשווקי היעד והשווקים החדשים.

ושכל החטופים והחטופות יחזרו הביתה במהרה ובשלום

בברכת שנה טובה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

בעקבות מלחמת חרבות ברזל בחזית הצפונית ובחזית הדרומית, נפגעו תשתיות מרעה רבות בשטחים הפתוחים. תיקון הנזקים חיוני לשמירה על המשקים השומרים על השטחים הפתוחים הציבוריים וכדי למנוע נזקים לענפי חקלאות בישובים סמוכים וסיכון לחיי
< 1 דק' קריאה
ארגון "מים לישראל", אגודה שיתופית חקלאית המאגדת תחתיה צרכני מים וספקי מים לחקלאות ולצריכה ביתית במרחב הכפרי, פנה היום באופן רשמי אל שר האנרגיה והתשתיות הלאומיות, מר אלי כהן, בדרישה למלא את חובתו החוקית
< 1 דק' קריאה
יצאנו לסיור בעסקים ואתרים מובילים ברחבי המועצה האזורית מגידו, מעגלת קפה של בוקר ועד יאנק בורגר דרך יקב רמות מנשה ועוד * הצעות לטיול בעין פירחא, הסליק בעין השופט, מערת הפלמ"ח ועוד * אז
6 דק' קריאה
השום הישראלי נמנה עם אחד הגידולים שהורדת המכסים הצליחה כמעט לחסלו באופן משמעותי * עם זאת, עדיין קיימים כעשרה מגדלים ברחבי הארץ * איתן אביבי, יו"ר שולחן מגדלי השום: "אני חושב שאנחנו בדקה התשעים
9 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן