יבול שיא
הרפת והחלב

קדמת צבי: חקלאות פורצת דרך בגולן

2 דק' קריאה

שיתוף:

שיחה עם ברוך זמר, חקלאי ותיק מקדמת צבי, על גידולים חדשניים ואתגרי החקלאות בגולן

קדמת צבי היא מושבה חקלאית שנוסדה בשנת 1981, ועברה לישוב קבע ב – 1985. עד אז ישבו המתיישבים במוצב הסורי קלע.  המושבה, נקראת על שמו של צבי איזקסון, שהיה נשיא התאחדות החקלאים, והיא האחרונה שהוקמה על ידי התאחדות החקלאים. היא נמצאת במועצה האזורית גולן, כארבעה ק"מ מקצרין, בלב אזור פורה ועשיר בנופים מדהימים. במשך השנים, קדמת צבי התפתחה והפכה למרכז חקלאי חשוב, עם גידולים חקלאיים מגוונים.

החקלאות אינה רק מקור פרנסה, אלא גם דרך חיים

בחיי המושבה של קדמת צבי, החקלאות אינה רק מקור פרנסה, אלא גם דרך חיים. החקלאים במקום,  משקפים את הקשר העמוק לאדמה ולמסורת החקלאית.

.שוחחנו עם ברוך זמר מקדמת צבי,  חקלאי שהקדיש את מרצו וזמנו לפיתוח חקלאות בת-קיימא ולשמירה על ערכי הקהילה. ברוך בן ה – 70, עבד בעבר בחברות חומרי הדברה, היה בתפקיד רכז ההדרכה בוועדה החקלאית של המועצה האזורית גולן, בתפקיד זה, היה אחראי בן השאר, על מיפוי צרכי החקלאים ביישובי המועצה, גיוס מדריכים חקלאיים, הפצת דפי מידע, העברת ידע מקצועי, פרסום חדשות מקצועיות ועזרה בפרוייקטים חקלאיים אזוריים.  

ברוך עוסק עד היום בפרוייקטים של הגנת הצומח. הוא מגדל כ-100 דונם של מטעים נשירים: נקטרינות, שזיפים, משמש, תפוחים, וכרמים ליין. חלק מהמטעים משותפים לאגודה. אך גולת הכותרת היא גידול הכמהין, מיזם חדשני ומרתק בשיתוף פעולה עם חברת אילסר.

שתילי אורנים מודבקים בנבגים של כמהין, ונשתלים בשטח

ספר לנו קצת על גידול הכמהין, זה נשמע מאוד מעניין

ברוך: גידול הכמהין הוא מיזם חדשני ומרתק. חברת אילסר הממוקמת במושב שעל, מדביקה שתילי אלונים בנבגי כמהין, ושותלת אותם בשטח. בשנה השמינית מהשתילה, אמורים לקבל יבול, אך נראה שאצלנו תהיה הקדמה ביבול המסחרי. אנו עובדים עם חוקר מניו זילנד, ורואים סימנים מעודדים. הכוונה היא להגיע ליבול, אותו יאספו בעזרת כלבים מאומנים, ויימכר למסעדות יוקרה.

זה נשמע כמו מיזם מאוד ייחודי. אילו אתגרים נוספים אתם חווים בחקלאות בגולן?

ברוך: כמו חקלאים רבים בארץ, אנו מתמודדים עם אתגרים כמו מחסור בעובדים ועלויות ייצור גבוהות. בנוסף, ישנם אתגרים ספציפיים לאזורנו, כמו מזיקים ומחלות הפוגעים בגידולים, כמו חרכון באגסים ועש התפוח.

מקווים שדור ההמשך ימשיך את המסורת החקלאית שלנו

איך אתם מתמודדים עם בעיות הגנת הצומח?

ברוך: אנו משתמשים בשיטות הדברה מתקדמות, כמו חוטי בלבול (חוטי בלבול אלו הם חוטים הספוגים בפרומון הנקבה, אותו היא משחררת לצורך משיכת הזכרים. החוטים המפוזרים במטע, משחררים את הפרומון, ועל ידי כך גורמים לבלבול הזכרים, מניעת ההזדווגות, ועל ידי כך להפחתת אוכלוסיית המזיק, ד.ה.)    כמו כן עובדים בשיתוף פעולה עם גופים כמו שירותי הגנת הצומח. בנוסף, אנו מחפשים כל הזמן גידולים חדשים ורווחיים, כמו הכמהין.

מה לגבי עתיד החקלאות בקדמת צבי?

ברוך: אנו מקווים שדור ההמשך ימשיך את המסורת החקלאית שלנו. אנו גמישים מאוד, ומאפשרים לכל חקלאי לבחור את דרך העבודה המתאימה לו. אנו מאמינים שעם חדשנות ויוזמה, נוכל להתגבר על האתגרים ולשמור על חקלאות פורחת בגולן.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

ביום חמישי, 5 ביוני, התקיים במכון וולקני יום עיון מקצועי בנושא גידול במצעים מנותקים והידרופוניקה. באירוע, שאורגן על ידי שה"מ, השתתפו חקלאים ואנשי מקצוע שהגיעו להעמיק את ידיעותיהם בשיטות גידול מתקדמות אלו, שהולכות ותופסות
3 דק' קריאה
אווירה חגיגית ומרגשת שררה באולם כהן במכון וולקני בטקס להענקת אות ההוקרה לחקלאים המצטיינים לשנים 2024-2025, שאורגן על-ידי מועצת הצמחים. בניגוד לימי עיון וכנסים רגילים, האולם היה מלא מפה לפה, עדות לחשיבותו העצומה של
6 דק' קריאה
"ענף החקלאות בישראל סובל מהזנחה מתמשכת מצד המדינה והתוצאה היא ירידה מדאיגה בכמות התוצרת החקלאית" פרופ' איל קמחי סגן נשיא וראש תחום המחקר במוסד שורש למחקר כלכלי וחברתי ופרופסור לכלכלה חקלאית בפקולטה לחקלאות, מזון
2 דק' קריאה
*תמונה ראשית: מאיר יפרח – להקים קרן משותפת לפינוי עודפים. צילום: נועם רבינוביץ השבוע חוויתי על בשרי את הפער הבלתי נתפס שבין מחירי השדה למחירי המדף, פער שכל חקלאי בישראל מכיר היטב. בסופרמרקט הנחשב
3 דק' קריאה
האפליקציה כוללת מאגר של כל חומרי ההדברה המורשים בישראל ועוד  אדמה מכתשים, מקבוצת אדמה מהחברות המובילות בעולם בתחום הגנת הצומח, השיקה אפלקציה חינמית חדשה – 'אגרואפ' לחקלאים ולפקחים. האפליקציה מכילה מאגר של כל חומרי
2 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן