יבול שיא
הרפת והחלב
Screenshot 2024 03 20 124136

ספר לתרבותניקים ולא רק 

2 דק' קריאה

שיתוף:

על הספר: "תרבות ופנאי בפיתוח הקהילה: מהלכה למעשה בחמישה שלבים", מאת מיכל כהן סדיקלר, 2024 

החשיבות של צריכת תרבות וניצול הפנאי לצורך הרחבת הנפש ידועה לכול. הוסיפו לזה את החיים בקהילה, שמגבירים את תחושת השייכות של האדם למקום בו הוא חי ולאנשים מסביבו, ותקבלו הנאה צרופה. 

בדרך כלל, כאשר חיים בקהילה – וזה יכול להיות מושב, קיבוץ, שכונה עירונית, קבוצת חברים מן העבר – יש תמיד "משוגע לדבר" שמניע את כל המפגשים והאירועים וקובע את התכנים. אבל אם רוצים לשתף קהילה גדולה באופן שיטתי ובהתמדה, יש צורך באדם מקצועי שיעשה זאת. 

למיכל כהן סדיקלר, ממושב שורש, יש ניסיון רב בהפקת אירועים, ארגון מיזמים קהילתיים וכן בייעוץ והנחיה בתחום החינוך הבלתי פורמלי, התרבות והפנאי וליווי קהילות לצמיחה חברתית (ראו "תרבות יוצרת קהילה", קו למושב, גיליון 1226, 2022). 

עתה היא העלתה על הכתב את "תורתה", הכוללת פירוט של כל מה שצריך מי שפועל בקרב קהילה, החל מחקר האוכלוסייה, תכנון והגדרת המטרות,  שלבים פרוצדורליים לבחירת המקום, קביעת תפקידי האנשים. המשך בביצוע התוכנית וסיום בהפקת לקחים. מובן שיש בספר הצעות נושאים שונים לפעילויות, ביניהם אירועים כלל קהילתיים ואירועים לפלח מסוים של הקהילה.  

למי מיועד הספר? הרשימה ארוכה: "מנהלים ורכזים בתחומי התרבות, הנוער, הקהילה, הספורט, הגיל השלישי, ההעשרה, הפנאי, החוגים, החינוך המשלים (החינוך הבלתי פורמלי); נציגי ועדות קהילתיות רלוונטיות הפועלות בשגרה ובחירום; רכזים חינוכיים בבתי הספר ובגני הילדים; עובדי נוער בקהילה ובתנועות הנוער; עובדי רווחה ואיכות חיים; עובדים במחלקות משאבי אנוש; עובדים סוציאליים קהילתיים; העוסקים בפיתוח ובינוי קהילה; יועצים ארגוניים; עובדי ציבור; פעילים ומתנדבים."  

כל הנזכרים לעיל הם פעילים, מארגנים אירועים ומפגשים בקהילות, אם בהתנדבות ואם בשכר. אבל הספר מתאים לכול, כיוון שלפני כל העצות המעשיות מעלה כהן סדיקלר את "ההלכה", כלומר: תאוריות והגדרות מעניינות בנושאי תרבות, פנאי והשתלבות בקהילה.  

לדוגמא בנושא הפנאי. יש בספר הגדרות למושג "פנאי", ההיסטוריה של הפנאי, חשיבות הפנאי ודרכים לביטויו. כמו כן יש כאן נתונים ומאפיינים דמוגרפיים של תרבות הפנאי בישראל, ומחקרים שנערכו הן על הנוער בשעות הפנאי והן על הגיל השלישי בפנאי.  כך גם בנושאים תַּרְבּוּת  ו-קהילה. ניתן למצוא מידע עשיר כגון: מהי קהילה? גורמים קהילתיים המשפיעים על תרבות הפנאי? מהי קהילה דיגיטלית ועוד ועוד.  

בתחום היישום יש פירוט רב של תכנון אסטרטגי, קביעת יעדים ומטרות על פי אוכלוסיות היעד השונות – הגיל השלישי, הגיל הרך ובני נוער. יש כאן הדרכה לתכנון תקציב, לארגון מקום האירוע, הצעות לנושאים שנתיים, לחגים ועוד. מחברת הספר מציינת כיצד כותבים הסכמים עם ספקים ואומנים,  כיצד לדאוג לביטוח, כולל הטפסים הרלוונטיים!  

ולסיום, בהצהרת ה"אני מאמין" של כהן סדיקלר, היא כותבת מניסיונה רב השנים: "פעילויות תרבות בקהילה יָצְרוּ מרקם אנושי והוויה משותפת, גם ביישובים שלא האמינו בחיי קהילה, ואף טענו שאי אפשר להתגבר על מורשת פילוג רבת שנים, על שוני בין עדות ותרבויות ממזרח ומערב ועל השסעים העמוקים שנפערו בין חמולות משפחתיות. …המציאות הוכיחה כי פעילות קהילתית שהביאה את התושבים למפגשים פיזיים, נמשכה בשיח בלתי אמצעי וביצירה של ממשקים רבים, שפיתחו דינמיקה חיובית וצמיחה בקהילות משוסעות." והיא קובעת: "המפגש החוויתי והתרבותי שנוצר בין התושבים מחזק את הקשרים האישיים ביניהם, כמו גם את ההערכה והקשר של הפרט לקהילה ולמקום." 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

במלאת 80 למשוררת והפזמונאית רחל שפירא, "מיזם 929 – תנ"ך ביחד" מנתח את שיריה בדיאלוג עם התנ"ך. אורי הייטנר כתב על "עוד יום" המופלא, ומצא בתוך השגרה והתשישות קריאה לאופטימיות ולמרץ  *תמונה ראשית: בהִשְׁתַּקְּפוּת הַזֹּאת, עוֹד יוֹם
2 דק' קריאה
לרגל יום הולדתם המשותף מציגים האומנים אסי משולם ורקפת וינר עומר תערוכה משותפת המוצגת עתה בגלריה "גבול" שבקיבוץ חניתה    *תמונה ראשית: רקפת וינר עומר, "זאב המים(המלך)", תחריט אקווטינטה על נייר. צילום: דניאל חנוך  בדצמבר 2025 הוצגה בגלריה "נולבז" בתל אביב התערוכה "עד 120". אוצרת התערוכה שלומית ברויר כתבה בטקסט התערוכה: "יום הולדת משותף וחגיגות עשור הם המניע המוצהר שלשמו כונסה
3 דק' קריאה
יצירתו של יובל בוכשטב מנירים, אחיו של יגב שנחטף ב-7 באוקטובר ונרצח בשבי, נבחרה מבין 900 יצירות. את התמורה לעבודותיו הראשונות תרם למטה החטופים *תמונה ראשית: מפת פרדסים  את יובל אני מכיר מיום שנולד. אבל זה רק לצורך סימון
3 דק' קריאה
ד"ר רועי גלילי הוא ארכיאולוג, חקלאי ממושב עידן – חוקר תרבויות ופעיל סביבתי, המעורב במאבקים סביבתיים להצלת מעיינות הערבה וצמחיית המדבר * עבור גלילי התמרים הם "ממצאים ארכיאולוגיים חיים" – אותם הוא חוקר כחלק מפרויקט BOSTAN באוניברסיטת חיפה, המבקש להתחקות אחר תולדות הבוסתן הארץ
10 דק' קריאה
חברת "אדמה אגן" אירחה קבוצת סטודנטים וסטודנטיות מהמחלקה להנדסה כימית (שנה ד') מקמפוס אשדוד של SCEהמכללה האקדמית להנדסה ע"ש סמי שמעון. הסיור המקצועי נועד להעניק לדור העתיד של המהנדסים חשיפה ראשונה ובלתי אמצעית לעבודה
< 1 דק' קריאה
אלה שהתאהבו בבני משק החתיכים והצטרפו לקיבוץ, אלה שמנגנים, הצעירים שגרים “בחדרים”, בני ובנות גרעין – כולם לקחו חלק בפרויקט צילום קהילתי לא שגרתי, פרי יוזמתן של שלוש חברות קיבוץ בית העמק שביקשו לחקור
5 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!