עסקים במושבים בצל הקורונה: אלפי עסקים במושבים נקלעו למשבר כלכלי חמור, עקב משבר הקורונה, שגרם להם להישאר ללא לקוחות. חקלאים רבים נקלעו לקשיים בשל מחסור בעובדים, סגירת השווקים הפתוחים וללא תחבורה אווירית שתאפשר את יצוא התוצרת החקלאית. שוחחנו עם שישה בעלי עסקים שגרים ופועלים בתוך מושבים – גילינו כיצד הם מתמודדים עם המשבר ומהן האלטרנטיבות שהם מציעים ללקוחות בתקופה הלא קלה הזאת
משבר הקורונה שנחת עלינו כרעם ביום בהיר, אינו פוסח על אף אחד והוא מאיים בעיקר על בעלי עסקים קטנים בכול רחבי הארץ. מי שהקים עסק במושב, חקלאי או כל בעל עסק עצמאי אחר, מתמודד כעת עם משבר קשה, אם בשל המחסור בעובדים, המחסור בלקוחות, או חסימת הדרכים לשליחת התוצרים.
רבים מנסים לתת מענה, נכון ופרקטי (אפילו יצירתי) ללקוחות מכול הארץ, על ידי הוצאת משלוחים יזומים לקבוצות רכישה, אבל מדובר בפיתרון חלקי שלא מתאים לכל הענפים. חקלאים שמייצאים את תוצרתם נתקעו עם הסחורה הטריה, בשל הפסקת הטיסות הסדירות ברחבי העולם וגם מישראל.
קצרה היריעה מלהיכנס לכל ענף וענף שנפגע במושבים, כתוצאה ממשבר הקורונה. אפשר להגיד שרוב הענפים נפגעו, ובעיקר ענף התיירות (צימרים, הדרכה), ענף המסעדות ובתי הקפה, עוסקים עצמאיים מעניקי שירותי קוסמטיקה, רפואה, איכות חיים (הרשימה היא ארוכה) וכמובן החקלאים.
כדגם מייצג שוחחנו עם שישה בעלי עסקים שגרים ופועלים בתוך מושבים, בניסיון לברר כיצד הם מתמודדים עם המשבר ומהן האלטרנטיבות שהם מציעים ללקוחות בתקופה הלא קלה הזאת.
מעיין ורותם סוויסה: "הידיעה שבית הקפה צריך להסגר שברה את ליבנו, בעיקר מהדאגה לעובדים שלנו. אנו מספקות פרנסה, והידיעה שהלקוחות שהמקום הוא בשבילם כמו בית לא יוכלו להגיע – הייתה קשה מנשוא"
למצבי חירום וייעוץ – עסקים במושבים בצל הקורונה
'פרוותא' היא מרפאה וטרינרית שנמצאת בכניסה למושב נווה אילן, הממוקם על כביש 1, סמוך לאולפני ג.ג. המרפאה אשר מציעה שירות איכותי ומקצועי לחיות מחמד הוקמה על ידי נטע חסון והילי הנדל – וטרינריות מנוסות שמספקות מענה לבעלי חיים ובעליהם. כעת הן פועלות במתכונת חירום ומנסות לצמצם הדבקה של בעלי כלבים, באמצעות יעוץ טלפוני וטיפול במקרי חירום.
השתיים מספרות על ניהול מרפאה וטרינרית בשעת המשבר: "כשהקמנו את המרפאה היה לנו חשוב ליצור מקום שמרגישים בו אהבה גדולה לבעלי החיים ולאנשים שמטפלים בהם, ולספק שירותי רפואה מצוינת באווירה ביתית ומשפחתית. אנחנו יכולות להגיד לאחר שלוש שנות פעילות שעדיין מרגש לחוות את הקשרים שנוצרו עם החיות והבעלים שלהם."
איך התמודדתן עם הידיעה על נגיף הקרונה בישראל?
"אנחנו עוקבות אחרי ההתרחשויות ומקפידות להתעדכן ולפעול על פי הנחיות משרד הבריאות. שירותים וטרינרים נחשבים פעילות חיונית המותרת בשעת חירום ולכן המרפאה עדיין פעילה אך במתכונת חירום. מטרתנו היא להצליח לטפל בבעלי החיים תוך שמירה על בריאות הצוות המטפל והבעלים. לכן הנחנו את לקוחותינו לתאם תור באופן טלפוני, כשהם מתקשרים אנחנו מנחות אותם מתי להגיע וכיצד להתנהל עם הגעתם למרפאה."
מה עובר בראשכן ברגעים כאלה?
"מובן שיש דאגה וחששות. לצידן אנחנו מקוות שהצעדים שננקטים על ידי משרד הבריאות יועילו בצמצום כמות החולים ויאפשרו חזרה מהירה לשגרה. היינו רוצות לעודד את האנשים לפעול לפי ההנחיות, לשמור על בריאותם ולנצל את ההזדמנות לבלות זמן איכות עם בני המשפחה ובעלי החיים שלהם."
איזה שירותים אתן מציעות לבעלי כלבים וחתולים שמפחדים לצאת מהבית?
"צוות המרפאה זמין לייעוץ בטלפון. במידת הצורך נבקש שישלחו תמונה או סרטון כדי לקבוע אם יש צורך בבדיקת רופא. אנחנו ממליצות לא להגיע למרפאה לטיפולים שוטפים אם זה לא הכרחי."
כיצד שומרים על בריאות בעלי החיים בתקופה כזאת?
"נכון להיום, אין הוכחה שחיות מחמד יכולות להפיץ את המחלה ואין דיווחים על חיות מחמד שחלו בנגיף. למעשה בכל הנוגע לחיות מחמד אין הנחיות מיוחדות. כמו תמיד – תהיו ערים להתנהגות יוצאת דופן והתייעצו עם המרפאה במקרה הצורך. לגבי טיולים בחוץ כרגע משרד הבריאות מאשר יציאה לטיול עם הכלב תוך שמירה על הנחיות הבטיחות."
האם יש לכן תכנית לעתיד במידה והמשבר יארך יותר ממה שחשבנו?
"נמשיך לעבוד במתכונת חירום ולספק תרופות, מזון רפואי ושירותים שהחיות זקוקות להם. מעבר לכך נחזיק אצבעות ונקווה לטוב."
הלב נשבר – עסקים במושבים בצל הקורונה
את האחיות מעיין ורותם סוויסה הכרנו בשנת 2016 כמה חודשים לאחר שהקימו את לה ז'ומל, בית קפה ופטיסרי מצוין, הממוקם במושב בית נקופה, בו הן מתגוררות. בית הקפה שכבר הפך למוסד בעל שם באזור, נמצא במושב בית נקופה, ששוכן לצד כביש 1 בדרך לירושלים ובזמנים כתיקונם בדרך כלל מוצף מבקרים ותושבים. האחיות מנהלות ומפעילות באדיקות את המקום, שמציע תפריט מגוון עשיר במנות חלביות בניחוח צרפתי אירופאי.
כעת, עם משבר הקורונה, הן מספרות על הידיעה שהובילה לסגירה זמנית של המקום ודאגה לפרנסתן ופרנסת העובדים: "הידיעה שבית הקפה צריך להסגר שברה את ליבנו, בעיקר מהדאגה לעובדים שלנו. אנו מספקות פרנסה, והידיעה שהלקוחות שהמקום הוא בשבילם כמו בית לא יוכלו להגיע – הייתה קשה מנשוא," מספרות השתיים. "כדי להתמודד נם המצב שנוצר החלטנו למכור את כל מוצרי הקונדיטוריה, העוגות, העוגיות, הקישים והלחמים (ללא תפריט האוכל) ב-take away, בעוד שחשוב לציין כי הפטיסרי הוא תוצרת טרייה של בית הקפה.
"במידה והמשבר יארך יותר ממה שחשבנו ובתקווה שזה לא ייאלץ אותנו לסגור את בית הקפה, כנראה שהכי יצירתי יהיה לחזור לעבוד בכוחותינו ולצמצם בכוח אדם. נקווה לימים טובים ומתוקים יותר," הן מסכמות.
זמן לטיפוח גינה – עסקים במושבים בצל הקורונה
נועם אסאו, תושב מושב גבעת יערים, עובד בצוות הגינון המקצועי של הגן הבוטני בירושלים ובעל הכשרה מקצועית וניסיון רב בתחום הגינון. כיום הוא בעל עסק עצמאי, הנותן שירותי גינון לגינות פרטיות. נועם מספר שהגיע לעבוד כגנן מתוך אהבה לטבע ולעולם הצמחים ומתוך רצון להביא את ה"טבע" קרוב לבית ולאפשר לאנשים רבים את המפגש המיוחד עם הצמחים.
בהמשך, נועם מסביר ל"קו למושב", כי: "בעקבות משבר הקורונה, נאלצנו לצאת – רוב עובדי הגן הבוטני לחופשה ללא תשלום. אני בחרתי לקחת את הזמן בכדי לפגוש אנשים חדשים וגינות חדשות ולהציע את עזרתי."
נועם מסביר כי דווקא ההשבתה של השגרה מעניקה לנו זמן פנוי ומאפשרת לנו להתפנות ולטפל בגינה. לדבריו: "יצא כך שמבחינת עונות השנה, אנו באביב שזה זמן מתאים לעבודות גינון רבות שאנו יכולים לעשות. זאת הזדמנות לטפל באופן נכון בעצים ובצמחים השונים, לבדוק את מערכות ההשקיה ולהכין את הגינה לעונה החמה."
לכן מי שרוצה לטפח את הגינה לקראת הקיץ מוזמן לפנות לנעם ולקבל ייעוץ ושירות מקצועי ומותאם לתקופה.
תום בן צבי: "השדות של החקלאים מושקעים בעשרות אלפי שנים ומיליונים, וצריך להבין שחקלאות זה לא מפעל שאפשר להוריד את השאלטר, כמו למשל במפעל שמייצר קופסאות מפלסטיק. השדות והגידולים ממשיכים לצמוח ולא מעניין אותם אם יש קורונה או לא. כעת אנחנו צפויים לגלים מאד גדולים של קטיף פסח. אני קורא לחברות ולאנשים פרחים לקנות מתנות 'חיות' שלא מתכלות כמו זרי פרחים"
השוק נסגר – עסקים במושבים בצל הקורונה
משבר הקורונה תפש את החקלאים בתקופה בה הם מוגדרים כעובדים חיוניים, כספקים של מזון טרי לתושבים. למרות האמור, חקלאים רבים נפגעו מהמשבר מסיבות שונות וביניהם: המחסור בעובדים זרים והפסקת הטיסות לחו"ל. כולנו נחרדנו לראות כיצד משמידים מיליוני פרחים בבורסת הפרחים בהולנד, פשוט משום שאין מטוסים להטיס אותם ובשל ההסגרים ב מדינות – איש לא יוצא לקנות פרחים.
כתוצאה מכך, משקי פרחים רבים שמייצאים לחו"ל נותרו עם תוצרת טריה שאין להם למי לשווק אותה. חלק מהמשקים החלו באופן מיידי לשווק לשוק המקומי, דרך הרשתות החברתיות באינטרנט והצליחו לצאת לפחות באופן חלקי מהעננה השחורה שתקפה אותם באמצעות מכירות אונליין, אולם רבים נותרו עם התוצרת.
לא מדובר רק במגדלי פרחים אלא גם במגדלי ירקות ופירות שמייצאים את התוצרת לחו"ל (בעיקר לרוסיה וארה"ב). כך למשל נפגעו מגדלים רבים בערבה ובחבל אשכול, שמייצאים פלפל לרוסיה ותמרים לאירופה. כמו כן נפגעו מגדלי האבוקדו, שרובו מיועד לייצוא וכן מגדלי תבלינים, תמרים ופרחים בבקעת הירדן. חקלאים רבים אמנם משווקי את כל תוצרתם לשוק המקומי, אך נפגעו כתוצאה מסגירת השווקים הפתוחים בערים בישראל, אליהם הם משווקים אם ישירות ואם דרך השווקים הסיטונאים או משווקים רשמיים.
שלמה אברבנאל הוא חקלאי שבבעלותו משק 6, במושב תאשור שבנגב, משק שמוכר מוכר ירקות ופירות ישירות מהחקלאי לצרכן בשוק הנמל. חלק מהפירות והירקות נחשבים מיוחדים כמו פירות אקזוטיים, כמו פפאיה פסיפלורה, פיטאיה שיזף סיני וכן ירקות ייחודיים כמו עגבניות ליקופן ומלפפונים יפניים.
שלמה מספר על המצב תחת משבר ועל הרגע שבו הוא הבין שדברים הולכים להשתנות, גם בתחום החקלאות: "חוקי המשק השתנו והכול השתנה. כששמעתי בחדשות על מה שקורה: חשבתי לעצמי שסוף העולם הגיע. אבל אולי יצא מזה משהו טוב כמו מכירת ירקות ופירות און ליין ופיתוח אתר אינטרנט. הדברים כעת בהחלט השתנו ופעם ראשונה מזה 10 שנים שחלה בעיה שהובילה לסגירת השוק.
"עיקר התוצרת שלנו מופנית לצרכנים בשוק האיכרים ויש פירות וירקות מיוחדים אבל גם פירות וירקות רגילים לחלוטין במחירים שנחשבים שווים לכל כיס. עם התחלתו של משבר הקורונה ראינו שאנחנו לא מסתדרים במכירה רגילה כמו בעבר. הבנו שאי אפשר להכניס יותר מעשרה אנשים לדוכן ויש הנחיות חדשות שמקשות על מכירה בשוק הנמל.
"לצערי, שווקים שלמים סגורים כעת ואני מתמודד עם תוצאות לא נעימות, כמו ברוקולי שכבר לא יכול לחכות וחייב להימכר. כעת אני צריך לספק מוצרים שנקטפו ואני מוצא מידי פעם חברים שייקחו אותם. מקווה שמעז ייצא מתוק וכי המשבר יספק לחקלאים הזדמנות לשכלל את שיטות המכירה שלהם."
חקלאות זה לא מפעל – עסקים במושבים בצל הקורונה
בשיחה עם תום בן צבי, בן ממשיך של משק בן צבי, משק פרחים במושב נתיב העשרה, גילנו יותר על משבר שוק הפרחים בישראל: "אנחנו כבר מעל 50 שנה מייצרים פרחים. אנחנו נמצאים בשוק המקומי ומספקים פרחים ללקוחות פרטיים," מסביר תום. "ההשפעה של הקורונה על החקלאות עצומה! בשוק הפרחים אנחנו נמצאים בדיוק לקראת הפיקים הכי חזקים בשנה, אז כל מה שקשור לצמחי נוי לפרחי קטיף – עבור מי שחי בשוק המקומי הזה – זה ממש גזר דין מוות! מה שקורה. כי המשק ושוק הפרחים עצר לגמרי ברמה של 90 אחוז ירידה.
"השדות של החקלאים מושקעים בעשרות אלפי שנים ומיליונים, וצריך להבין שחקלאות זה לא מפעל שאפשר להוריד את השאלטר, כמו למשל במפעל שמייצר קופסאות מפלסטיק. השדות והגידולים ממשיכים לצמוח ולא מעניין אותם אם יש קורונה או לא. כעת אנחנו צפויים לגלים מאד גדולים של קטיף פסח. אני קורא לחברות ולאנשים פרחים לקנות מתנות 'חיות' שלא מתכלות כמו זרי פרחים."
מה צופן העתיד?
"אני לא יודע איזה חקלאים יישארו בענף הפרחים אחרי המשבר הזה. מדובר בהפסדי ענק ואני לא רואה שום קרן מפצה חקלאי במיליונים. אי אפשר לסמוך על זה."
איך אתם עובדים תחת ההנחיות של משרד הבריאות?
"הדרך לרכוש פרחים מהמגדלים בלי לעבור את ההנחיות היא מאד פשוטה. אנחנו עובדים בצורה סטרילית לפי ההנחיות. אנחנו עובדים עם כפפות ומביאים את הפרחים לבית הלקוח ולא נכנסים לבית שלו. אנשים פשוט מזמינים פרחים עד הבית כמו שמזמינים כל דבר אחר. אני מקווה שלא יעצרו את השליחויות כי זאת תהיה טעות אדירה ואין בזה שום הגיון. כל עוד שומרים על סטריליות: אפשר להזמין פרחים עד הבית."