ל 12 רפתנים משפחתיים מהיישובים נווה ובני נצרים יש הרבה אופטימיות ותעוזה, בהחלטה של יזמים חדשים להיכנס לתחום הרפת, בתקופה זו, ולהשקיע כספים רבים, בהקמת רפת חדשה וגדולה במרחב מדברי ורחוק ממערכות הענף – ציונות במיטבה בחלב חלוצה
התרגשתי מאוד לשמוע ולקרוא, שפרות ראשונות ירדו מהמשאית, לאתר החדש שלהן ברפת חלב חלוצה, בחבל שלום, שליד גבול מצרים.
רפת חלב חלוצה
לפני כשנה וחצי, הפקתי מוסף מיוחד לציון הרפת בגוש קטיף, במלאת 15 שנה לפינוי היישובים. סקרתי בו גם את הרפת המשותפת לשני המושבים בגוש, קטיף ועצמונה, וגלגולה המחודש בכמה אתרים בדרום. השיקום של הרפת מוצלח מאוד בשותפויות חדשות ומצליחות.
וכך, אחרי שקראתי על גזירת הסרט וחנוכת הרפת, חלב חלוצה, החלטתי לנסוע קילומטרים רבים ולהגיע לרפת החדשה והמרגשת. גשם מבורך ירד גם במרחב הדרום, האזור נראה מדהים, שדות צעירים וירוקים, מראות נפלאים של יישובים חקלאיים מושקעים, הרבה מטעים, ירקות והכול בלב המדבר והחולות, שמדרום ליישובי העוטף, וקרוב מאוד לגבול המצרי. ציונות וחקלאות במיטבן.
הגעתי לשער הצהוב של הרפת החדשה ומסביב הכול דיונות של חול צהבהב. את פניי קיבל בנצי הוכמן, בן מושב עצמונה, שנבחר לנהל את הרפת.
מראה מרהיב של רפת חדשה, שנבנית במהלך מהיר ואינטנסיבי, עם מיטב החידושים והטכנולוגיות העדכניות. אחרי סיור מלא התפעלות מהרפת, ישבנו לקפה במשרד החדש.
איך התגלגלתם להקמת רפת משותפת, במקום כל כך רחוק ואף מבודד?
המקור של השותפים שהחליטו להקים את הרפת מגיע מהחברים ביישובים נצרים ועצמונה, שהיו בגוש קטיף. ככלל, המתיישבים עברו למגוון יישובים במרחבי הדרום והחלוקה של התעסוקה שלהם היא בערך: 40% מהמבוגרים ביישובים החדשים, נווה ובני נצרים, עובדים בחקלאות מגוונת ומספר דומה עובדים בחינוך, השאר בשירותי היישובים. בהמשך הדרך, התווספו עוד משפחות ליישובים שהלכו וגדלו.
חברים אחדים החליטו להיכנס לתחום הרפת, פנו וקיבלו מכסת חלב אישית ממועצת החלב. 12 מושבניקים משני היישובים, קיבלו 500 אלף ליטר לכל אחד ורוב השותפים הגיעו מקרב אנשי מושב נווה. מנהלי המועצה, איציק שניידר ואלי ג'ורנו, היו לעזר רב ונתנו דחיפה מהרגע הראשון.
האתר שנבחר לרפת, מאוד יבש עם רוחות שמייבשות את השטח, אבל גם סופות חול – בסך הכול מקום טוב לפרות.
התכנון והבנייה
התכנון עבר למשרדו של חיים רוקח במושב נוב ברמת הגולן והמתכנן היה אלעד חתנו, שממשיך את הפעילות במשרד, לאחר שחיים נבחר לראשות מועצת רמת הגולן. בשטח היו רק דיונות חול במרחב חלוצה.
קבלן הבנייה שנבחר היה בבאי ערן והאבן הראשונה הונחה ב-1.9.20. לזכותו של הקבלן ייאמר שהוא מבין רפת ובנה כבר רפתות רבות באזור. במהלך הבנייה הוא היה גמיש וקשוב, יש לו קבוצת בנייה מדרום הר חברון שהתגוררה באתר ובסוף השבוע חזרו לביתם. בבאי עשה את כל מגוון העבודות ואנחנו מרוצים מאוד.
עבודה טובה ויפה והעיקר היה ההקשבה והגמישות.
הפרויקטור היה ניר פלג שבא מגוש קטיף ויש לו ניסיון בבנייה וביחד איתי, ליווינו את התהליך הבנייה האינטנסיבי.
כיום (שבוע ראשון של ינואר 22), שבועיים אחרי פתיחת השערים לפרות הראשונות, נמצאים בתהליך התאקלמות מדורג ורק מחצית מהפרות נמצאות באתר. השנה, נייצר כ-4 מיליון ליטר ובסופה, מתכננים ומקווים, לקחת את כל ההשלמה ממשקי האומנה ונתארגן לייצר את כל מכסת ה-6 מיליון שקיבלנו.
בניית העדר
קיבלנו מכסה עם אומנה ב-2020 – 100 אלף ליטר לכל מושבניק וב-2021 זה עלה ל-270 אלף. נגיע למכסת הייעד של 6 מיליון ליטר במהלך 23.
את הסכמי האומנה עשינו בשיתוף יורם שפירר, מנהל רפת כרמיה, ובהסכם – בסוף 21 יש לנו כ-320 חולבות וכ-250 עגלות בהיריון מעל 180 יום. ממשקי האומנה לקחנו פרות משלוש התחלובות הראשונות וברפתות הייתה הבנה וגמישות, גם אנחנו זרמנו והיה בכיף. כולם עבדו על פי ההסכם וניכר שהם מפרגנים ורצו להעביר פרות טובות, להצלחת השותף השכן החדש.
וכך, ב-21.12.21, התחילו להגיע פרות משמונה משקי אומנה גדולים: מבוא חורון, נחל עוז, ניר מעון, כרמיה, באר מילכה, דביר, עין השלושה ודורות. התקשורת הייתה חברית וקולחת. באוקטובר עשינו סיבוב ובחרנו פרות, נעשו בדיקות דם והתקדמנו. המלווים המקצועיים היו אודי שהם מסעד, לני קפלן ממעלה גלבוע ויורם שפירר. הרופא הוא ד"ר מורן לפשיץ מהחקלאית.
אני הגעתי למצב קיים והמוביל הראשי היה שמיל בלברמן, רכז ההתארגנות, שלקח את הפרויקט באופן אישי וטיפל בו באהבה רבה. הוא דאג למכסות וליווה לאורך כל הדרך את יושבי הראש, שלא הכירו רפת כלל.
כשהגעתי לרפת, כל השאלות המקצועיות-רפתניות ירדו אליי. עשינו צינון באבוס ובחצר ההמתנה.
ההשקעה – גדולה מאוד שחלקה תרומה מהארגון היהודי JNF, שנותן גיבוי כספי ומבסס את ההתיישבות. היישובים תרמו את חלקם וגיבו את הרפתנים ועכשיו פועלים שגם משרד החקלאות יתרום את חלקו.
מה הספקנו לבנות עד כה?
- 2 סככות כוללות לחולבות, עם חצר קיץ גדולה וחולית. כל סככה מיועדת ל-120 פרות והשטח הוא 21 מ"ר לפרה.
- 1 סככה גדולה לעגלות וליבשות.
- יונקייה בחממה – 50 כלובים עד 14 יום ואח"כ, שישיות בחממה במשך 4 חודשים ומשם לסככת העגלות. יש כבר המלטות ראשונות ועגלות צעירות.
- מכון חליבה – אס.סי.אר פרלל, 16X16, עם אופציה להארכה ל-28 עמדות מכל צד.
יש עובדים חדשים וצריך ללמד אותם עבודה תקנית – כל הפטמות מקבלות חיטוי בצורה טובה, המערכת שמה יוד אחרי ההסרה והחשוב, חיטוי הקומץ בין פרה לפרה. מובילים חלב 4 פעמים בשבוע, בכשרות בד"צ וכולו הולך למחלבות תנובה.
הזנה
יורם שפירר הוא התזונאי של הרפת ויחד איתנו ועם אמבר, מכינים את המנה ועוקבים אחריה. כיום לוקחים אוכל מאמבר דרום בהובלתו של איזידור והם מחלקים באבוס באהבה גדולה. אנחנו בבנייה ובסוף 22 נהיה עם מרכז מזון עצמאי ל-6.0 מיליון מכסת חלב וכך, נסגור את מעגל השירות לפרות באופן עצמאי.
צוות העובדים
בנצי המנהל – נולדתי בעצמונה לפני 33 שנים ומגיל צעיר הייתי ברפת בגוש קטיף, כאשר נסים שכני הרפתן, דחף אותי להיות ברפת. עם פינוי הגוש, ליוויתי את מעבר הפרות לבאר טוביה ומשם למשואות. משם יצאתי ללימודי הנדסאי בניין, אחרי שב-2007 למדתי הנדסאי רפת ברופין.
איך נבחרתי? אני מעצמונה והחברים הציעו לי להתראיין לניהול, באתי והתקבלתי. יחד עם שמרית וארבעת ילדינו, חיפשנו מקום להתגורר בו ובחרנו ביישוב יתד שהוא מושב מעורב דתי-חילוני וממוקם קרוב לרפת.
נתנאל נעמן – צעיר מספר 2 שהוא גם חשמלאי מוסמך, ללא ניסיון קודם עם פרות אבל עם מוטיבציה גדולה. היה כחודשיים וחצי ברפת עין השלושה והם עשו הכול ללמד אותו כל מה שאפשר. הוא ראה הרבה נושאים מקצועיים – בריאות, טיפוח, עבודה, אחזקה.
עובדים בחליבה – הרבה חבר'ה מהיישובים השכנים שרוצים השלמת הכנסה ובאים לחליבות. שני תאילנדים קבועים ועוד שניים, שמגיעים מהחממות לחליבה בסוף השבוע וכולם בשלבי הכשרה ולמידה.
יונקייה – בתוכנית, אמורות להיות 300 המלטות בחצי שנה וזה לחץ גדול אנאל אביעד עבדה עם טלאים ושמרית, שמכירה היטב את העבודה עם יונקים, מלווה אותה בחצי השנה הראשונה. בהמשך, אנאל תהיה עצמאית בשגרה.
גלעד פיין – בחור מכפר ידידיה בצפון, שעושה חליבה וגר בסביבה.
הנהלת הרפת
יש דירקטוריון שכולל חברים משני המשקים – הם מובילים ומגייסים את הכספים. אריאל מאיר ממושב נווה, מכהן כיו"ר הרפת ומשקיע את כל מאודו בקידום הרפת, מאוד איכפתי וביחד עם שמיל הם דוחפים – חולמים ומבצעים.
ואנחנו נאחל לרפת החדשה, לעובדיה ולבעליה, הצלחה גדולה, תוך הערכה ענקית להחלטה להיכנס לענף בימים אלה, עם עתיד לא ברור וסיכונים גדולים. ברכות רבות ונמשיך לעקוב אחר העשייה הנפלאה בהפרחת השממה בפריפריה.