יבול שיא
הרפת והחלב
קיימות ומאבק במשבר האקלים

על רקע אסון השיטפונות בגרמניה ובבלגיה – שר החקלאות, עודד פורר בפנייה לרה"מ

2 דק' קריאה

שיתוף:

"אתגר ההתמודדות עם סיכוני ההצפות והשיטפונות הוא אתגר לאומי וככזה הוא מחייב התגייסות ורתימה של כלל הגורמים והמשרדים הממשלתיים. אני מבקש לקדם תכנית לאומית כוללת, כלל ממשלתית, לניהול סיכוני שיטפונות"

שר החקלאות ופיתוח הכפר, עודד פורר, שלח היום (שני) פנייה לרה"מ, נפתלי בנט, בבקשה לקיים בהקדם האפשרי דיון בראשות רה"מ כדי לבחון את הדרכים המתאימות למתן מענה לנושא הדחוף.

שר החקלאות ופיתוח הכפר, עודד פורר: "אתגר ההתמודדות עם סיכוני ההצפות והשיטפונות הוא אתגר לאומי וככזה הוא מחייב התגייסות ורתימה של כלל הגורמים והמשרדים הממשלתיים. אני מבקש לקדם תכנית לאומית כוללת, כלל ממשלתית, לניהול סיכוני שיטפונות. בימים אלו מדינת ישראל נמצאת בדיוני תקציב ויש לשים דגש מיוחד בתקציב כלל משרדי הממשלה, כל אחד בתחומו להתמודדות את השיטפון שבוא יבוא".

האירועים הקשים בגרמניה ובבלגיה במהלך השבוע האחרון מהווים תזכורת כואבת לכך שלא מדובר בתחזיות לעתיד אלא בתוצאות אשר מתרחשות כבר בהווה. משרד החקלאות מתריע זה שנים כי הבנייה רחבת ההיקף ושינויי האקלים מחריפים מאוד את בעיית ההצפות והשיטפונות בישראל.

זכורים לכולנו האירועים הקשים בנהריה, בשכונת התקווה ובבסיס חיל האוויר חצור בחורף 2020. גם דו"ח מבקר המדינה שפורסם לאחרונה שב והדגיש את הפערים הקיימים בנושא, ובראשם פערי תת התקצוב של נושא הניקוז במדינת ישראל, שרק הולך ומתעצם לנוכח מדיניות התכנון והבנייה הבלתי מתחשבים בנושא הניקוז.

אחת הבעיות הקשות בישראל, הגורמת לעלייה ניכרת באירועי הצפות וגידול בנזקים, היא היקפי הפיתוח הנרחבים על שטחים פתוחים, והפיכת שטחים מחלחלים לשטחים אטומים (שטחי בטון).

התעלמות מוחלטת של מוסדות התכנון מסוגיות ניקוז בעת אישור תכניות מביאות להתרחבות שטחים לא מחלחלים, כאלה שביום הדין, לא יאפשרו פינוי של גשמים שירדו בהיקף נרחב ובזמן קצר, כפי שקרה בגרמניה.

העדר תקציב משמעותי רב שנתי ייעודי לקידום פתרונות ניקוז מתאימים עוד יותר מעצימים את הבעיה והיכולת להתמודד עימה. בשנים האחרונות, בשל משבר האקלים ישראל, בדומה לשאר העולם, חווה תרחישי קיצון של מזג האוויר.

אירועי גשם חזקים ולא שגרתיים גורמים לקריסת מערכות הניקוז העירוניות בגלל גשמים מסיביים שיורדים במקום אחד בזמן קצר. אבל לטנגו צריך שניים – הבינוי האורבני המואץ שהתוצאה שלו היא בנייה מאסיבית של שכונות, מחלפים ותשתיות, משתלט על כל שטחי החלחול האפשריים של מי נגר, וללא יצירת אזורי חלחול אלטרנטיביים

עוד בשלבי התכנון, בכל אירוע גשם משמעותי, העיר תוצף מחדש. במשרד החקלאות מאמינים כי נושא הניקוז חייב להילקח בחשבון עוד בשלבים המוקדמים של התכנון.

כפי שלא ניתן לתכנן שכונה ללא בתי ספר, מבני ציבור ודרכי גישה, כך לא ניתן לבנות אותה ללא פתרונות ניקוז מתאימים. החלפת שטחים פתוחים ומחלחלים בשטחי אספלט בנויים, מעמיסים על מערכת הניקוז העירונית, ובהכרח יובילו להצפות בכל אירוע חריג.

כמענה לכך יזם ופועל משרד החקלאות מול משרד האוצר וגורמים נוספים, כמו רשות מקרקעי ישראל, מנהל התכנון, רשות המים ועוד, לקידום תכנית לאומית כוללת לניהול סיכוני שיטפונות.

התכנית כוללת בין השאר הגדלה תקציבית משמעותית של תקציבים לפרויקטים מונעי הצפות, קידום תכנית מתאר ארצית לניהול סיכוני שיטפונות וקביעת תקנים מחייבים לבנייה משמרת נגר, מימון של מערכת התראה בפני שיטפונות ועוד.

סמנכ"ל ניהול משאבי הטבע במשרד החקלאות, ערן אטינגר: "משרד החקלאות סמוך ובטוח כי מקבלי ההחלטות מבינים את הצורך הציבורי החיוני במהלך ממשלתי רחב ומשמעותי, וכי בדיוני התקציב הנוכחיים הממשלה תיתן לנושא עדיפות מן המעלה הראשונה עבור כלל משרדי הממשלה".

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

דקלה אריה בדלר, ממושב אשתאול שבהרי יהודה, היא בן אדם מעורר השתאות וסקרנות, בעלת תפישה חינוכית ייחודית לגיל הרך * ביום יום עורכת דקלה סדנאות ליווי התפתחותי לתינוקות ופעוטות, שמיועדות לתינוקות מגיל 3 חודשים
6 דק' קריאה
הם עזבו הכל, את העסק הפרטי שכל כך קשה עבדו עליו ויצאו להילחם ולשרת במילואים למען המדינה * רבים מהם שירתו שלושה חודשים ואף נקראו לסבב שני ובינתיים מצב העסק שהושאר מאחור הידרדר *
10 דק' קריאה
אסף ולדן הותיר אחרי לכתו שני ספרים – את ספר הפרוזה: "אורות הפנסים האחרונים" ואת ספר השירה: "לב אבוד בין מילים", שני יהלומי ספרות שפוערים צוהר קטן לנפשו המרתקת של ולדן. ספר "אורות הפנסים האחרונים"
5 דק' קריאה
בדי אוהלים המסמלים את הנדודים והטלטלות של אלו שפונו מביתם שמשו השראה למערכת לבוש שיצרה שיר כץ מצבעון. הפריפריה מגיעה לאופנה *תמונה ראשית: שיר כץ, מרגישה תלושה. "קהילת צבעון מפוזרת בכל המדינה. המשפחה שלי
5 דק' קריאה
13 דירות בבית ההולך ונבנה בנהריה, רכשו חברי קיבוץ רות. כשתסתיים הבנייה בעוד כשנתיים, יעברו אליו חברי הקיבוץ וילדיהם. "אנחנו בנהריה כדי להישאר, כי העיר והצפון חשובים לנו"  הקיבוץ העירוני "רות" של בוגרי השומר
6 דק' קריאה
בית המשפט מלמד הורים פרודים מהי אחריות הורית ״בית המשפט לא אמור להמשיך ללוות הורים עד שילדיהם יגיעו לבגרות, הדבר אינו מתיישב עם טובת הקטינים", אמרה השופטת הילה גורביץ עובדיה, מבית משפט לענייני משפחה
2 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן