יבול שיא
הרפת והחלב
טל עמית מנהל ענף הדרים במועצת הצמחים 1

תמונת מצב – "תעודת שליש ראשון" לעונת 2022-23

2 דק' קריאה

שיתוף:

יצוא ההדרים לחו"ל פחת ב-26% לעומת התקופה המקבילה אשתקד, וב-34% פחות בהשוואה לעונה שלפניה ● גם בשוק המקומי לא היו בשורות טובות, עד כה

עונת 2022-23 החלה עם המון חששות, שלצערנו, רובם התממשו והשפיעו בצורה קשה על הכנסות המגדלים.

המאמר נכתב בשבוע האחרון של דצמבר 2022, ומסכם את אוקטובר-דצמבר 2022, בתקוה ששנת 2023 תאיר לנו פנים.

יצוא

היצוא הושפע לרעה משלושה גורמים עיקריים:

א. שערי המטבע (דולר, אירו) מול השקל.

ב. מחירי הובלה ימית.

ג. מלחמת רוסיה – אוקראינה שחיסלה שווקים אלו.

למרות הכתוב לעיל, המצב בשני הסעיפים הראשונים הוקל במקצת מאז החלה העונה. שער האירו התאושש במקצת (3.75) וכנ"ל שער הדולר (3.5, בתחילת

השנה היה 3.2).

גם מחירי ההובלה הימית התמתנו במקצת. באירופה הם כ-20% מעל מחירי טרום קורונה. הבעיה הקשה היא בקווים הארוכים – צפון אמריקה (100% מעל מחירי טרום קורונה) ויפן, שהמחיר שנדרש להובלה באוניה, היה פי 4 מהמחיר טרום קורונה – ונאלצנו לוותר על רוב המכירה של טרום החגים בשוק זה.

מחירי המכירה במטבע זר בחודשים הראשונים של העונה – הם טובים, וניכר שיש מחסור בפרי בשווקים (לרוב יצרניות הפרי הייתה פחיתת יבול של 15%-30% וזה מורגש).

נכון לסוף דצמבר, בשל הקשיים שפורטו לעיל, יצוא ההדרים לחו"ל פחת ב-26% לעומת התקופה המקבילה אשתקד, וב-34% פחות בהשוואה לעונה שלפניה.

בימים אלו החל קטיף ה"אורי" ואני מקווה שהוא יביא לנו בשורות טובות.

שוק מקומי

גם בשוק המקומי לא היו בשורות טובות, עד כה. עונה עם הרבה פרי, ואחרי שנת שמיטה (הסקטור  החרדי לא קונה פרי משביעית) יצר לחץ על השוק והמחירים נמוכים.

יש לציין כי מדובר במוצרים/זנים שאינם מיוצאים ברובם, כך שלמעשה אין קשר בין הירידה ביצוא לקשיים בשוק המקומי.

עידוד צריכת הדרים –  הנהלת ענף ההדרים צפתה את הקשיים בשוק המקומי והחליטה להשקיע ממון רב בקמפיין להגדלת הצריכה של פרי הדר בשוק המקומי.

הוחלט על תכנית רב שנתית שבה, בכל עונה, יהיה קמפיין אגרסיבי שיעביר לציבור את המסר החשוב על התרומה הבריאותית של צריכת פרי הדר, במיוחד על רקע הקורונה והשפעת שמסתובבות סביבנו.

הפרזנטורית של הקמפיין היא ד"ר מאיה רוזנמן. עלינו כבר ב"גל" ראשון במהלך חודש נובמבר. ה"גל" השני יעלה בטלוויזיה מ-15 לינואר (שבועיים), וילווה בתשדירים ברדיו – עד אמצע מאי וכן ברשתות החברתיות. אנחנו מקוים כי פעילות זאת "תנער" את השוק מתרדמתו.

אכיפת תשלום היטלים

נושא לא פופולרי, אבל כשאין ברירה – צריך להפעיל שרירים.

ענף ההדרים ידוע בסולידריות שלו ורוב כמעט מוחלט של המגדלים יודעים, כי עבור ההיטלים שהם משלמים הם מקבלים תמורה טובה ומלאה. למרות זאת, כמו בכל אוכלוסייה, יש יוצאי דופן, שמנסים "לתפוס טרמפ", מבלי לשלם.

לפני 3 שנים הוחלט להתחיל לטפל בבעיה, אותרו כ-20 מגדלים בעייתיים. עם רובם, לאחר הפנייה (אם מהמועצה ואם מעו"ד) הוסדר החוב והם גם "נכנסו לתלם". במספר מקרים (4), המגדלים בחרו להתמודד מול המועצה בבית המשפט (הרבה מזה מהשפעה חיצונית של מגדלי פירות ועורכי הדין שלהם).

בחודשים האחרונים שלוש מהתביעות הללו הסתיימו בפסיקות חד־משמעיות לטובת המועצה, כאשר הנתבעים נדרשו לשלם את חובם, את שכ"ט עורכי הדין שלהם ואת הוצאות המשפט. (המקרה הרביעי עומד להסתיים בינואר 23).

אנחנו לא חוגגים את ניצחוננו, אבל באים להסביר למגדלים כי חוק ותקנות הם דברים שיש לקיימם, ואי קיומם עלול להיות כואב ולא כדאי. אנחנו מכינים עכשיו סדרה נוספת של תביעות כנגד סרבני היטלים, ואני מקווה שהפסיקות שנפסקו יגרמו להם להסדיר את חובותיהם מולנו, לפני התערבות בית המשפט.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

תערוכת יומנים ויזואליים של נשות בארי כחלק מתערוכה לציון שנה לטבח *תמונה ראשית: פרח פילו מבארי לצד עבודותיה. בשבת השחורה חדרו מחבלים לביתה של פרח בת ה-75 והתבצרו בו. רק בראשון לפנות בוקר הגיעו
< 1 דק' קריאה
אין אפילו גרם אחד של הבדל מהותי בין להיות אדם מאמין ואיש השומר הצעיר, אומר גיל זמיר, שמקיים אורח חיים דתי בקיבוץ העירוני רות גיל זמיר הוא חבר קיבוץ רות, קיבוץ עירוני של תנועת
6 דק' קריאה
למה כשמישהו מת אנחנו הופכים חלקות קרקע טובות למדבר צחיח של אבן מעובדת ומתה במקום לטעת עץ פרי על כל נפטר? הדי בן עמר מעדיף את הדרך האורגנית היינו לפני שבוע, חניה זוגתי-לחיים-ארוכים ואני,
4 דק' קריאה
מבית הקברות בבארי רואים את השדות מערבה ובימים צלולים גם קו כחול רחוק של ים. עמדנו בלי צפירה, בלי שקראו לנו לעמוד. עמדנו בשקט וזכרנו את כולם על הגגיום ראשון. זאת אומרת, לא יום
3 דק' קריאה
תושבי קיבוץ כפר עזה יעברו בקרוב ליישוב זמני בקיבוץ רוחמה תושבי קהילת כפר עזה יקלטו בחודש הקרוב בשכונת כפר עזה שנבנתה עבורם בקיבוץ רוחמה.במסגרת המעבר נבנו 179 מבני דיור וכן 12 מבני ציבור ובהם
< 1 דק' קריאה
הוא אומר שהמטרה של התנועה היא להחזיר את אנשי הקיבוצים הביתה, לצד הטיפול גם במי שבחרו לעזוב, וחושב שהיה הכרחי להוביל את החיבור של מרצ והעבודה למרות הביקורת על זיהוי התנועה עם השמאל בלבד.
7 דק' קריאה

כתבות נוספות

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן