יבול שיא
הרפת והחלב
צילום מסך 2025 04 22 134956

תנועה, פנסיה, תנועה 

3 דק' קריאה

שיתוף:

נגה בוטנסקי (71) מקיבוץ בית השיטה, המשנה למזכ״ל התנועה הקיבוצית, כבר יצאה לפנסיה לפני שנה וחצי, וביקשה להיות רק סבתא במשרה מלאה. בראיון מיוחד היא מספרת מה גרם לה לקום מהספה – שוב – אחרי עשורים של עשייה ציבורית, ולמה, בכל זאת להיות מחנכת הוא התפקיד שאליו היא מתגעגעת יותר מכול  

*תמונה ראשית: "אם הקיבוץ יישאר רק בתוך עצמו הוא לא יוזן". נגה בוטנסקי. צילום: דוברות התנועה הקיבוצית    

״התנועה הקיבוצית נמצאת כיום באחד הרגעים הכי מאתגרים שלה״, פוסקת נגה בוטנסקי, המשנה למזכ״ל התנועה הקיבוצית ליאור שמחה, ״אם אני שואלת ׳מה נשתנה?׳ ערב ליל הסדר תשפ״ה – לי התשובה ברורה. 

"הייתה מלחמה שפגעה בנו כתנועה, לא רק בחברים שלנו ובקיבוצים שלנו. ההלם החברתי-לאומי רק מעמיק, ואנחנו לומדים שהרבה יותר מסובך לתקן. גם את כוחות הנפש של הפרט הרבה יותר קשה לגייס בשלב הזה״. 

מה בכל זאת מחזיק אותך בימים הקשים הללו? 
״הרש גולדברג פולין ז״ל אמר במנהרות: 'אם יש לך 'בשביל מה', ה'איך' כבר לא משנה'. אז אני חושבת שבפסח הזה המצווה ׳והגדת לבנך׳ משמעותה לחדד את ה׳בשביל מה׳ הזה. אחרי 115 שנות תנועה אני מבינה את היצירה הכול כך נדירה הזו שלנו. ראינו שזה לא מובן מאליו, אז כל עוד נחזיק את האמונה שיכול להיות אחרת, אנחנו חיים את הרעיון הקיבוצי״. 

"במקור", אומרת בוטנסקי, "אני בכלל לא בת קיבוץ, אני חיפאית. ומכאן אני מבינה שאם הקיבוץ יישאר רק בתוך עצמו הוא לא יוזן. דווקא העירוב והגיוון יכולים להשביח את כולם". לדבריה, "תפקיד התנועה הקיבוצית להנחיל בחברה הישראלית את הערכים עליהם מושתת הקיבוץ – ערבות הדדית, הומניות, שוויון הזדמנויות ועוד רבים – אבל לא מתוך התנשאות או אמונה שאנחנו טובים יותר. כולם רק ירוויחו מזה". 

"אם כבר נבחרת לתפקיד ציבורי – תעשי" 

40 שנים אחורה בזמן, בוטנסקי היא מחנכת בבית השיטה. בין השנים 2005-1989 הייתה נציגת התנועה הקיבוצית בהסתדרות ("רציתי להגשים את הערכים שחינכתי עליהם") ומשנת 2006 עד 2016 מנכ״לית ׳אורנים׳. ״מכל תפקידיי הכי אהבתי להיות מורה בכיתה, זה הכי אמיתי. המקום היחיד בו אי אפשר לזייף. הייתי מורה ללשון, היסטוריה, אזרחות, וגם למקצוע ה׳קיבוץ׳ שפעם לימדו את בוגרי התיכון״.  

מאיפה מגיע הדרייב לעשייה ציבורית נרחבת כל כך? 
״באתי מבית כזה, סבא שלי דוד בר-רב האי, היה חבר כנסת במפא״י. אבא שלי, בנו היחיד, היה הרבה שנים במועצת העיר חיפה. מהצד של אמא שלי – סבא היה נשיא התאחדות האיכרים, ואמא שלי הקימה את ״י.ע.ל״ – יד עזר לחולה.  

״תמיד אמרו לי בבית שלא חובה להביא ציונים טובים אלא לעשות מה שאתה מאמין בו – גם אם יש לזה מחירים״, היא נזכרת, ״הוריי אמרו לי: ׳אם נבחרת – תעשי׳, לא רק שיהיה רשום… ובאמת מאז שהייתי צעירה הייתי בצופים והתגייסתי למסלול נח״ל. כמי שיש לה ותק של 50 שנים במערכות כאלה אני יודעת שאישה נידונה להרבה בדידות במקומות כאלה״. 

״אני רוצה להחזיר את ההגשמה״  

ב-7 באוקטובר בוטנסקי היתה כבר בפנסיה. הטבח והמלחמה החזירו אותה חזרה לזירה הציבורית. ״אולי ב-7 באוקטובר לא הבנתי מה קרה מרוב הלם, אבל ב-8 באוקטובר כבר ראיתי. הייתי מאוד עצובה, כועסת ומתוסכלת שכל העולם נהרס ואני רק יושבת על הספה. אני הדור של מלחמת יום כיפור, ולא האמנתי שנחווה את זה שוב. אמרתי לעצמי: אם יש משהו שאני עוד יכולה לעשות ולהשפיע, אני מעדיפה לעשות, ולא לשבת בתסכול. אם לא היה קורה הטבח לא הייתי חושבת לעבוד בתנועה הקיבוצית״. 

״אני רוצה להחזיר את ההגשמה לתנועה״, אומרת בוטנסקי, ״אני לא מתביישת בזה. הגיע הזמן שנחזור לעשות ולא רק לדבר, בין אם במסלול הנח״ל המחודש שאני אמונה עליו או בקשר עם תנועות הנוער. 

"בעיני, ההגשמה היום צריכה להתמקד בהשפעה על החברה הישראלית. ליאור שמחה, מזכ״ל התנועה הקיבוצית, הפקיד בידיי גם את קרן השיקום של התנועה. המטרה שלי לנסות להביא מהניסיון העשיר שלי כדי לנווט את הספינה הזאת, ואולי שתהיה קצת יותר מהירה״. 

איך נראית העבודה במטה התנועה? 
״התנועה הקיבוצית נראית יותר טוב מבפנים מאשר מבחוץ. פה מגלים שיש אנשים נפלאים שקמים לעשות את התנועה יום יום, עם הרבה מאוד משימות. יחד עם זאת, כל הזמן צפה השאלה בשביל מי אנחנו קיימים – עבור החבר? עבור הקיבוץ? עבור החברה הישראלית? התשובה שלי היא שככל שנוטרד יותר מהשאלה הזו – נחפש יותר תשובות ונעשה יותר״. 

מה תאחלי לתנועה הקיבוצית ערב חג הפסח? 
"ראשית, שכל החטופים יחזרו הביתה. כי אם לגוף אין חירות, אי אפשר לדבר על חירות הרוח. וגם, שנשמור על החירות הפנימית שלנו". 

טקס ההתייחדות השנתי באנדרטה לחללי הקיבוצים 

טקס הזיכרון לחללי התנועות הקיבוציות שנפלו במערכות ישראל ובפעולות האיבה יערך ב-14.5.25 ביער הקיבוצים   

הטקס השנתי להתייחדות עם זכרם של חללי התנועות הקיבוציות שנפלו במערכות ישראל ובפעולות האיבה ייערך השנה ביום רביעי, ה-14.5.25 ביער הקיבוצים. 

15:30 – מפגש למשפחות שכולות עם נציגי אגף משפחות והנצחה, ארגון יד לבנים הארצי והסניף הקיבוצי, וארגון אלמנות ויתומי צה״ל, ב׳מרכז תרבות׳ במועצה האזורית מגידו. 

17:00 – התכנסות באתר ההנצחה, עם הסבר והדרכה על האנדרטה והאזור. 

בשעה 17:30 – יחל הטקס. 
 
בימים אלה הולך ומושלם קיר ההנצחה לחללי ה-7 באוקטובר ומלחמת חרבות ברזל. איציק שפרן, מקיבוץ עין השופט, המנהל את האתר מסר: ״הפרויקט יושלם עד יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ולנפגעי פעולות האיבה, בסוף החודש. אתר ההנצחה לחללי הקיבוצים הוקם בשנת 2007 ונושא היום את שמותיהם של יותר מ-3,000 חללים. במקביל לעבודת הבניה של קיר ההנצחה המיוחד, בוצעו עבודות לשיפור הנגישות והנראות באתר״.  

הרשמה לטקס באתר התנועה הקיבוצית.  

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

הפסל רמי אטר במיצב חדש "מסוף העולם ועד סופו", שהרווחים ממכירתו יופנו לשיקום ניר עוז   חלל אחד ובתוכו שני כדורים. אחד גדול, בסיסו חלוד והוא ממלא כמעט את כל החלל והשני קטן וסמוך לצידו. שני
2 דק' קריאה
פקקי חול המועד, החנייה הרחוקה ואפילו זה שלא נשאר מקום לשבת לא הפריעו לאיצי ברתנא ולאישה שאיתו להנות מפסטיבל עין גב ב"בית גבריאל"  *תמונה ראשית: דניאל וייס. חגיגת זמר עברי ייחודי ומקורי. צילום: erezbit
2 דק' קריאה
האם מכת הבכורות שבהגדה הכשירה את מותם של אלפי ילדים בעזה ואיך היא קשורה לבן גביר וססמוטריץ'? הדי בן עמר, הקרוי על שם בני משפחה שנספו בשואה, מפקפק בעם הנבחר  ליל הסדר הוא האירוע
4 דק' קריאה
במאי יוסר הלוט מעל האנדרטה לזכר יהודי העיר רמשייד שבגרמניה שעוצבה על ידי גד פרנק מיפתח. האנדרטה, שנולדה בעקבות מסע אל שורשי משפחתו ומפגש מקרי עם הנס-היינץ שומאכר, גרמני בן העיר, עוצבה בידי גד
7 דק' קריאה
בקרב הרואי אך חסר סיכוי נהרגו 43 חברי תנועת דרור במרד בגטו בבנדין. אורי מייזלמן מקיבוץ המחנכים בחיפה, מדריך מסעות זיכרון לפולי, נקרא בזמנו על ידי אלכס דנציג מניר עוז, שנרצח בשבי חמאס, למשימה
4 דק' קריאה
לאור מקרי אלימות מסוגים שונים בקיבוצים מוזמנים ממלאי התפקידים לסדנה לניהול מצבי משבר המציעה למשתתפיה דרכים למניעה, התמודדות וגם הרגעה    *תמונה ראשית: הילית בן צבי, המנהלת את היחידה לקידום שוויון מגדרי ומניעת אלימות בתנועה
3 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן