יבול שיא
הרפת והחלב
דגן יראל

אין תחליף לייצור חלב מקומי

2 דק' קריאה

שיתוף:

"בזכות הרפתנים שלנו מעולם לא היה משבר חלב בישראל, ובזכותם גם לא יהיה לעולם מחסור בחלב מקומי – ודי לראות את תנופת העשייה ברפתות, את הנחישות והמחויבות, בכדי להבין כי הרפתנים עבדו ויעבדו עד הטיפה האחרונה על-מנת לספק את צורכי המשפחות והבתים" 

דווקא בפתחו של חג השבועות, החג החקלאי, מתחדד נושא ביטול המכסים שמובילה ממשלת ישראל מול ממשל טראמפ בארצות הברית. אין מנוס במועד זה בכדי לחזור בכאב עמוק אחורה, לשבת השחורה של ה-7 באוקטובר 2023. להיזכר כי בדיוק בתאריך אשר ייחקק בליבנו לעד עמדה לפוג הוראת השעה של שר האוצר על ייבוא חופשי של חלב. קשה אפילו לדמיין מה היה קורה עם המשפחות בישראל במידה והיו תלויות בייבוא מוצר מזון בסיסי כמו החלב מאז האסון הלאומי. ראו, לחילופין, מה קורה בענף התעופה סביב ביטולי טיסות בהתאם למצב הביטחוני גם בחלוף כשנה וחצי. ראו את חרם הסחורות הטורקי כמו גם המשברים המדיניים עמם מתמודדת ישראל עם מדינות ברחבי העולם, בהשפעת המלחמה המתמשכת. מנגד, אי-אפשר להתעלם מעובדה מובהקת אחת: הרפתנים שלנו עמדו בפני המבחן הקשה ביותר ודאגו שהחלב ימשיך ויגיע לכל בית.  

הם היו שם, תחת אש, ביישובים נטושים, מחויבים לקום מההריסות ולשמור על ביטחון המזון בישראל, חרף המצוקה והמכאוב. שבו ראשונים לעבודת החליבה, שרדו את האיומים הביטחוניים, ניצחו את כוחות הרשע – אך כעת, עליהם להתמודד עם איום חדש, שונה בתכלית, האיום הכלכלי.  

אנו בעיצומו של מאבק עיקש על צדקת דרכם של הרפתנים, ענף החלב והחקלאות הישראלית בכללותה. ההבנה כי ביטול המכסים הינו גזרה אשר עלולה לפגוע אנושות ביכולתם של רפתני ישראל להמשיך להתקיים.  כולנו תקווה כי מירושלים תצא הבשורה, כך שחיזוק ביטחון המזון – כאחד מלקחיה המרכזיים של המלחמה – לא יישאר עוד סיסמה ריקה מתוכן, אלא יתבטא במעשים.   

האיום הכלכלי מוסיף ועומד בניגוד מוחלט לעוד עובדה מובהקת: ההתחדשות והצמיחה שעברו הרפתות בשנה האחרונה – ובמיוחד הרפתות שנפגעו בדרום ובצפון. משקים קיבוציים ומשפחתיים, שבאופן מעורר השראה ידעו לסמן את התלם לכלל החברה הישראלית. את התקווה והתקומה. קצרה היריעה מלתאר את הרפתות אשר הובילו להתחדשות והפכו את הסיכונים לסיכויים, את האתגרים להזדמנויות.  

בזכות הרפתנים שלנו מעולם לא היה משבר חלב בישראל, ובזכותם  גם לא יהיה לעולם מחסור בחלב מקומי – ודי לראות את תנופת העשייה ברפתות, את הנחישות והמחויבות,  בכדי להבין כי הרפתנים עבדו ויעבדו עד הטיפה האחרונה על-מנת לספק את צורכי המשפחות והבתים. בעת המלחמה הקשה, בצילו של משבר האקלים והבצורת הנוכחית, בשעת מגיפה שאך שכחנו, מגפת הקורונה – הם הוכיחו זאת, וימשיכו להוכיח זאת, כל עוד מדינת ישראל תאפשר להם לעשות את מה שהם יודעים לעשות הכי טוב: לייצר את החלב האיכותי והמזין ביותר בעולם.  

זו העת של מקבלי ההחלטות לשמור על רפתני ישראל, כפי שהם שומרים עליהם ועל כל הציבור בישראל. נזכור ונזכיר: ענף החלב משלב בתוכו תמהיל של ערכים לאומיים, התיישבותיים, ביטחוניים, כלכליים, טכנולוגיים וסביבתיים. מדינת ישראל לא יכולה לגדוע את הענף, שמאז ומעולם מונע משליחות ציוניות וללא טיפה של ציניות. את הענף שמאחוריו חילוניים ודתיים, ספרדים ואשכנזים, בעלי דעות ותפיסות אידיאולוגיות שונות, תושבי הפריפריה הגיאוגרפית והמרכז, קיבוצניקים, מושבניקים ועירוניים. שבת אחים גם יחד, המגלמים את הטוב, היפה והערכי בייצור החקלאי המקומי, את המאחד והמשותף בכלל החברה הישראלית.  

נסתכל קדימה בגאווה ובאופטימיות, נעשה כל שצריך על מנת להבטיח את המשך חיזוק הרפת הישראלית – ונישא עינינו בתפילה לשובם הביתה של 58 החטופים, שעדיין נותרו מאחור. 

לקראת של חג השבועות ועל אף האיומים הקשים על רפתני הארץ וענף החלב – נמשיך ונתחייב למלא את הטנא הישראלי בחלב כחול לבן איכותי מזין. 

דגן יראל 

מנכ"ל התאחדות יצרני החלב בישראל 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מרב ביין הגיעה לחולית בתחילת שנות ה-80 לשנת שירות ועבדה בשלחין, אחרי השבעה באוקטובר הגיעה להתנדב בקיבוץ שזכרה לטובה וגילתה מקום עם אנרגיות מיוחדות שהרגיש לה כמו בית, מאז היא לא עזבה אחרי השבעה
5 דק' קריאה
בדרום הארץ, בתוך קיבוץ קטן בשם אורים, פועלת אחת הרפתות הייחודיות בארץ – לא רק בזכות ההישגים המקצועיים המרשימים שלה, אלא בעיקר בזכות האנשים שמרכיבים אותה. כאן, בין הרפתות, השדות והמרחבים, נרקמה קהילה של
התחרות המסורתית של קנט, הקרן לביטוח נזקי טבע בחקלאות, עמדה השנה  בסימן הצדעה לחקלאיות הישראליות, כחלק משנת החקלאיות הבינלאומית עליה הכריז האו"ם *תמונה ראשית: מפרי כפיה נטעה כרם. צילום: נילי ענברי קאופמן התמונה "מפרי
2 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן