יבול שיא
הרפת והחלב
Screenshot 2024 09 18 113956

"אני מאמין באהבת האדם" 

6 דק' קריאה

שיתוף:

אומר לי מנחם גולדברג, האיש שהקים את האתר התיירותי "כפר קדם" בהושעיה * ביקור במקום ממחיש לכל אחד את החיים היהודיים שהיו בארץ ישראל בתקופת המקרא והמשנה * גולדברג: "היה לי חלום להקים אתר, המראה כיצד חיו יהודים בגליל לפני עשרות ומאות שנים. החלטתי להנכיח באתר זה בצורה המוחשית ביותר איך חיו והתפרנסו בעבר" 

"את חייבת לכתוב על מנחם גולדברג שהקים את 'כפר קדם' במצפה הושעיה," אמרה לי חברה טובה שלי. "כפר קדם?" שאלתי, "על מה את מדברת?" 

כך הגעתי לכפר קדם שבהושעיה ופגשתי את מנחם גולדברג. כשמדברים על שמחת חיים, על אמונה, על יזמות, על אהבת הארץ, מנחם הוא דוגמא לכל אלו. משפט הפתיחה של מנחם היה: "אני אדם  מאושר." נו, כמה אנשים כבר שמענו אומרים משפט הזה, ככה בפשוט כהכרזה? ואכן פגשתי אדם מאושר. הקשיים, הבעיות, הם חלק מהחיים ואינם גורעים מאושרו של מנחם.  

החיים בהושעיה 

מנחם גולדברג גדל ונולד במשפחה דתית בראשון לציון, משפחה בת שישה ילדים. מנחם עצמו הקים משפחה והוא עצמו אב לשישה ילדים. גולדברג למד בישיבת הסדר ומשם התגייס לצה"ל, לסיירת גולני כמובן, ובהמשך היה לקצין בסיירת גולני.  

אחותו של מנחם נפטרה באותם ימים, מה שהוביל אותו לקחת קורס מורי דרך ולערוך טיול גדול בדרום אמריקה וארצות הברית. מנחם טייל לבד והטיול הזה הוביל אותו להחלטות החשובות בחייו שמנחות אותו מאז ועד היום.   

מנחם: "באותם חודשים שאלתי עצמי ובחרתי במהויות חיי. שאלתי, האם אני רוצה להיות יהודי, שומר  תורה ומצוות? היכן אני רוצה לגור, האם בעיר או בסביבה כפרית? האם להינשא לחברת נעוריי עטרה? התשובות היו אלו שהביאו וסללו את דרכי, את חיי.  

"חזרתי לארץ, נישאתי לעטרה בחירת ליבי, בחרתי ביהדות כערך שמוביל את חיי, את חיינו. בחרתי בארץ ישראל, במדינת ישראל, עם כל ההיסטוריה שלנו כאן במדינה וכעם כדרך חיי וחיי משפחתי.    עטרה בת הזוג שלי אמרה לי: 'בא נמצא מקום בו נבנה את ביתנו. הייתי בגוש קטיף, בדרום הר חברון והגעתי לגליל. כאן משהו בי אמר לי – זה המקום.  

"הגענו להושעיה כשהיינו משפחה מספר 38. באנו לכאן זוג הורים צעירים עם בננו הבכור שהיה בן חצי שנה. עידו צבי בכורנו הוא היחיד מששת ילדינו שלא נולד בהושעיה. אחריו נולדו כל ילדינו כאן בישוב. החלטנו לגור בהושעיה." 

הושעיה הינו ישוב קהילתי  ששייך למועצה האזורית עמק יזרעאל אך נמצא בגליל. יש בהושעיה כ-500 משפחות. הישוב הדתי הושעיה הוקם כחלק מישוב המצפים בגליל.  

הביצים מתרנגולות צבעוניות יפהפיות בכפר קדם
הביצים מתרנגולות צבעוניות יפהפיות בכפר קדם

כפר קדם 

מנחם: "היה לי חלום להקים אתר, המראה כיצד חיו יהודים בגליל לפני עשרות ומאות שנים. החלטתי להנכיח באתר זה בצורה המוחשית ביותר איך חיו והתפרנסו בעבר." 

ההחלטה לבנות את כפר קדם הייתה החלטה משותפת של עטרה ומנחם. עטרה ומנחם הם זוג המקיים חיים של שותפות מלאה בכל החלטות חייהם ודרכם. "עטרה ואני שותפים מלאים," מספר מנחם. "בחיים יש עליות וירידות, אני הייתי חולה פעמיים, עברנו תקופות לא קלות גם בשל העסק, כמו בימים אלו כשאין פרנסה – אבל אנחנו שותפים מלאים ורב הזמן חיים בהרמוניה מלאה. אנו מגדלים יחד את ילדינו, בנינו בית ועסק ומחנכים ומגדלים כך את ילדינו.  

"מידי שנה אנחנו יוצאים לחופשה משפחתית עם כל ילדינו ומשפחותיהם. המשפחה התרחבה וגדלה ושנה מראש אנו קובעים  את החופשה המשפחתית שלנו. תמיד בארץ, תמיד במקומות להם היסטוריה משמעותית." 

במשך כל השיחה מנחם מצטט אמרות מהתנ"ך. כאשר שאלתי את מנחם "נסעתם לחו"ל בשנה האחרונה" מנחם פרץ בצחוק וענה: "יהודי ששומר תורה ומצוות אסור שיעזוב את הארץ".  

אי אפשר להתווכח עם הבחירה האבסולוטית של עטרה ומנחם, של חיים באמונה ובבחירה בארץ ישראל. השיחה נסובה על המותר והאסור על פי התורה. מנחם מסביר שיש מצבים שיש רשות לשקר, כשהברירה היא בין לפגוע או לומר את האמת: "לדוגמא, כששואלים האם הכלה יפה? עדיף לומר שקר, הפגיעה קשה ובעייתית יותר משקר." 

אחד הטריגרים שהניעו להקמתו של "כפר קדם" הייתה אמירה שאמר למנחם אחד המורים בקורס מורי הדרך בו למד. המורה אמר לו: "אין לכם מושג כמה תיירים ישמחו לראות רועי צאן עם כבשים בגליל?" 

מנחם: "המשפט הזה שפך אור והביא אותי ליצירתו ובריאתו של כפר קדם. כפר קדם נבנה על פני 10 דונם – זה שטח עצום. המקום מחולק לנושאים חקלאים שונים, המבוססים על התנ"ך והחיים שהיו כאן בארץ ישראל.  

"החלטתי שאבנה את המקום כשהחוויה אותה יעברו אנשים תיזכר בהם שנים רבות. הרעיון קרם עור וגידים מרעיון לביצוע, רתמתי את כל הגורמים האפשריים לרעיון. קיבלתי רישיונות ואישורים ובניתי את המקום בעבודת ידיים." 

Screenshot 2024 09 18 115710
מנחם בדיר הכבשים והעיזים. צילום: תמר פלדעמיעד 

מה יש בכפר קדם? 

"יש במקום מבנה לחמורים יפהפיים. מי שאמר שחמורים הם חיות טיפשות לא מעריך כמה הם אינטליגנטים. יש מבנה לכבשים ועיזים, המבקרים חולבים אותן ועם הדרכה מגבנים גבינות – כמו פעם." 

המקום מטופח, יפהפה וכאילו נלקח מהעבר. מע, חליבת כבשים ועיזים וגיבון גבינות בשיטות תנ"כיות תוכלו לטוות צמר, תפיקו שמן מזיתים טריים ויין מענבים טריים, הכל כמו שהיה בימי קדם.  

האישיות של מנחם, האהבה הגדולה לארץ, לתנ"ך, ממגנטת – אי אפשר שלא לחייך. מנחם בדרכו, בכפר שהקים ובמילותיו מחבר את ההיסטוריה של העם היהודי עם האזור כולו.  

מנחם מספר: "בשנת 200 לספירה, חי בציפורי רבי יהודה הנשיא. הוא הבין שאם התורה של היהודים  לא תיכתב היא תיעלם. לכן הוא לקח את התורה שבעל פה שהיתה עד אז וכתב אותה עם תלמידיו. אלו הם ששת סדרי המשנה. ששת סדרי המשנה יצרו את  הבסיס המשותף לחיי היהודים בכל מקום כשהיינו בגלות.  

"אנחנו העם היחידי שחיינו ללא ארץ. אנו העם היחידי שחזר לארץ שלו לאחר 2,000 שנים. הדיבור בארץ היה מאז ומעולם היה בשפה העברית והנה, מאז שחזרנו הנה, אותה שפה היא השפה המדוברת. המוטו שלי בכל חיי הוא יחסיי אנוש, הנובעים מהמשפט 'ואהבת לרעך כמוך'. אני מאמין באהבת האדם, בקשר שלנו כבני אדם.  

"אני מאמין שחינוך הוא מתן דוגמא. זהו הבסיס של כפר קדם וזהו הבסיס של יחסיי עם ילדיי ומשפחתי וכל אדם אותו אני פוגש. מאד הקפדתי שילדיי יעבדו עימי במקום, בבניית האתר, באחזקתו ותחזוקו. מבחינתי, אחת הסיבות החשובות ביותר בהקמתו של כפר קדם, היה הקשר שלנו עם ילדינו והעבודה המשותפת שלנו כמשפחה במקום."  

ספר על הקמת הכפר המקסים הזה. 

"השנים הראשונות היו לא פשוטות. היה צורך בהשקעה גדולה של עבודה והשקעה כלכלית. אני מאמין שהקדוש ברוך הוא עוזר לי בכל צעד שאני עושה. ממש עם הקמת האתר, לא היה לי כסף לקנות ספסלים של קרן קיימת לישראל. פגשתי טרקטוריסט, קבלן עבודות עפר. הוא הציע להביא פלטות  אבן שיהפכו לספסלים וכך היה. לכל אורך הדרך הדברים הסתדרו. זה מה שנקרא, סייעתא דשמיא.  

"הייתי צריך פתרונות יצירתיים. הגיע אליי בחור ערבי שנזרק מביתו. שאלתי אותו, מה הוא יודע לעשות? הוא כאות הוקרה על שנתתי לו בית עשה במקום את כל ציפויי האבן. יש דוגמאות רבות כיצד בדרך יצירתית החלום והחזון הפכו למציאות.  

לאחר טיול חמורים תקבלו רשיון רכיבה על חמור
לאחר טיול חמורים תקבלו רשיון רכיבה על חמור

טכס קבלת ספר התורה 

"כפר קדם" הפך לאתר תיירות בשנת תש"ס, 1990. אל הכפר מגיעים תיירים רבים מחו"ל ותיירות פנים. מגיעות קבוצות ועל מנת להפוך את הביקור לחוויה, כל אורח לובש בגדים, כבגדי היהודים מלפני 2,000 שנים, בסגנון תנ"כי.  

בכפר משחזרים את התרבות של היהודים שחיו בארץ באותן שנים, בהן מרבית התושבים התפרנסו מגידולים חקלאות, כל החיים נסובו סביב החקלאות והאמונה. התחנות באתר מבוססות על החקלאות והדרך בה ייצרו אוכל. מנחם בהיותו אדם דתי שחי בישוב דתי, מאד מקפיד שהאתר יהיה פתוח רק בימי חול. מנחם מסביר: "יש לשים את הציווי האלוקי לפני הרצון האישי. הציווי האלוקי הוא המצפן והוא המצפון. השבת היא מעלינו. האדם לא יכול היה להמציא את השבת, כי היא נוגדת את חשבון הבנק שלו. 

"אני מאד מקווה שאני עושה פה דברים טובים, שמצדיקים את מה שאני עושה. כפר קדם נבנה כאתר תיירותי אבל הוא מקום חינוכי מהמדרגה הגבוהה ביותר. כיתות ב', שמקבלות ספר תורה מגיעות למקום וכאן נעשה הטכס לקבלת ספר התורה. אותו טכס שעושות כל כיתות ב' בארץ, כאן נעשה ברמה החווייתית ברמה הגבוהה ביותר." 

כמובן שזהו חלק מהנתינה של מנחם לעולם. זוהי תרומתו, ללא תשלום. מנחם גולדברג הוא מתווך, מתווך בין אלוהים לאדם, מתווך בין העבר וההיסטוריה של ארץ ישראל והעתיד שלנו בישראל המודרנית. מנחם מתווך בין אדם לאדמה והקדוש ברוך הוא.  

מנחם הצליח ליצור חוויה שלא שוכחים בכפר קדם. כל סנטימטר במקום, כולל המשרד, מנכיח את אהבתו לארץ ישראל, מנכיח את השורשים שלנו בארץ. מנחם הוא אדם מאמין בקדוש ברוך הוא וכפי שחי את חייו כך המקום. אין ספק שלו היו עורכים את טכסי בר ובת המצווה במקום, התכנים היו עמוקים ומשאירים את רישומם על הבנים והבנות, ובוודאי על כל מי שנוכח.  

Screenshot 2024 09 18 115758
מנחם והילדים על סירה 

מנחם מוסיף ומדבר על מנהיגות, על הערכים המדברים על משפחה, ילדים, נכדים, מערכות יחסים עם  ערבים: "מנהיגות אמורה להוביל את העם. עלינו לעודד ולעזור לתהליכים שחייבים להתרחש על מנת שתבשיל השלום יעמוד על האש. יש סיסמאות עליהם מדברים, אין דבר כזה 'שלום עכשיו', על מנת שיהיה כאן שלום החברה הערבית צריכה לעבור תהליך עמוק, תהליך היסטורי ודתי. חילופי הדורות הם הכוח שמשנה וישנה, זהו הכח המשנה הכי חזק בהיסטוריה.  

"השאלה היא: 'כמה מהר זה יקרה ולאיזה כיוון נלך?'. המשפט האומר: 'הכל צפוי והרשות נתונה', משפט האומר שעלינו לעשות ככל יכולתנו ועלינו לזכור שלדברים יש את הקצב שלהם. אני איש משפחה, יש לי נכדים. בכל ראש חודש אני לוקח את נכדיי לטיול בארץ. הטיולים שלנו הם תמיד חווייתיים. אני ממשיך את ומחנך את ילדיי ונכדיי על אהבת הארץ, תמיד בהכרות עם חבלי הארץ. כך היה גם עם ילדיי, היינו יוצאים לטיולים ארוכים, הליכה ברגל – עלייה לרגל לירושלים."  

החיים של מנחם ,יש בהם מהמורות והצלחות ויש שם בחירה ברורה באמונה עצומה באלוהים, בזכותנו כאן בארץ ישראל, בעצמו, בזוגיות שלו במשפחה שלו, בעבר, בהווה ובעתידנו כעם, כמדינה. 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עד שהגיעה לגיל 50 הייתה עדי ליניאל ממושב שואבה עצמאית והתמחתה בהקמת אתרים באמצעות העסק שלה: "עדי ליניאל – פשוט לבנות אתר" * בהמשך הבינה שהיא רוצה שינוי והבינה שהיא טובה ב'ללמד' – מכאן
6 דק' קריאה
הדיון על הסיכום התקציבי הסופי יימשך בהכנת ההצעה לקריאה שנייה ושלישית  ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ דוד ביטן, אישרה בשבוע שעבר (12.12) לקריאה ראשונה את ההצעה לתקן את חוק המים באשר לקביעת תעריף המים
4 דק' קריאה
זה נשמע פשוט, מכינים כמה שניצלים ושולחים כתרומה לחיילים בחזית, אבל מיזם "שישניצל" במושב ניר גלים, הפועל בעזרת עשרות מתנדבים ותורמים מהמושב ומכל הארץ, מספק לחיילים בשטח – מידי יום שישי – כ-4,500 כריכי
9 דק' קריאה
יונתן טל מרמת דוד, בן למייסדי גורדוניה וגם נצר לרבי מלובביץ', מתלבט האם להשתקע במדינת יהודה או לסבול את רעש ההמראות והנחיתות משדה התעופה הנוסף שיוקם לא רחוק מחלונו בישראל  על אף היותי בן
3 דק' קריאה
בסרטים, הטובים מנצחים את הרעים. במציאות, את ההיסטוריה כותבים המנצחים. הדי בן עמר חי בסרט  מאז היותי ילד אהבתי לראות סרטי קולנוע.  תחילה היו אלו הוריי שלקחו אותי איתם לראות סרטים – הייתי ילד
4 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן