יבול שיא
הרפת והחלב
מימין עופרי ספיר ליאור עמירם פזית תומר

אפליקציית סאנדו: ציונות במיטבה בצל הקורונה

4 דק' קריאה

שיתוף:

"נוער הזהב רד לנגב" הייתה קריאתו של ראש הממשלה הראשון דוד בן גוריון לצעירי המדינה בראשיתה – לבוא ולאכלס את אדמות הנגב ולהפריח את השממה. שבעים שנה אחרי, כאשר נגיף הקורונה האכזרי והקטלני מפיל חללים ברחבי ישראל ומחבל בעבודת השדה היומיומית של החקלאות, נענים צעירינו לקריאה לבוא ולסייע לחקלאים במצוקתם.

 

דורון בן עמי מדריך השומר החדש בשטח חקלאי
דורון בן עמי מדריך השומר החדש בשטח חקלאי

 

כאשר ארגון "השומר החדש" מיסודם של יואל זילברמן ואון ריפמן, שיגר פנייה לכל מי שמוכן לסייע לחקלאים שנותרו בלא ידיים עובדות זמינות, ההיענות הייתה מדהימה וחסרת תקדים. הורים,בניהם ובנותיהם, חבריהם ואחרים נרתמו למשימה, נרשמו באפליקציה ובאו עם שחר לשטח, שאליו הופנו.

עמירם מוארמן, המתקרב לגיל גבורות, אוחז מאות דונם של שטחים חקלאיים מניבים בשדות הישוב כרמי יוסף. אחד משני בניו, תומר, שמגדיר עצמו "בן ממשיך" ו"בן חוזר" מטפל ביום-יום באדמות. שנים היה מחוץ למערכת, למד באיטליה ועבד שם, שב הביתה לעזור לאביו שהתאלמן מרעייתו אתי לפני עשרה חודשים. אין להם סיוע זר קבוע מתאילנד. "בתנאי הסף של העסקת תאילנדים איני יכול לשאת" קובע תומר, ובצוק העיתים פנה לעזרת הגופים שדואגים לידיים עבריות.

ערב שביעי של פסח הגיעה לכרמי יוסף משפחת ארליך מהרצליה. האב, יורם, בעל חברה שפעילה בייצוא-יבוא של חומרי גלם לתעשיית הקוסמטיקה, רעייתו פזית ,מרצה לגיל הרך בסמינר הקיבוצים ועימם בתם ליאור (22) אחיה בן 29 וארוסתו בת גילו. הבת ליאור משכה איתה שתיים מחברותיה, ספיר הלפרין, אף היא בת 22, ששירתה בצבא כמאבחנת פסיכוטכנית לשיבוץ חיילים לתפקידים, ובת גילה עופרי בן-נון, שלימדה עברית עולים חדשים במתקן צבאי בצפון המדינה.

ליאור, חדורת מוטיבציה ורצון כביר לסייע לחקלאים, סיפרה לי: "השתחררתי באמצע חודש מרס השנה משירות סדיר. הייתי עורכת תכניות ומוסיקה בגלי צה"ל ועקבתי תקופה ממושכת אחרי החקלאים ומצוקתם הגדולה. אנחנו בבית בהרצליה לא קונים תוצרת חקלאית בסופר. אנחנו קונים רק מחקלאים. כשראיתי את האפליקציה של "השומר החדש" נעניתי מיד והבאתי את כל המשפחה. זה בהחלט משחרר. קצת לצאת מהבית ולעשות משהו מועיל. התחלנו בשמונה וחצי בבוקר, נעבוד שש שעות ונעזור לתומר מוארמן".

ומה אתם עושים בשטח?

"גוזמים עצי רימון, מדללים עצי אפרסק וקוטפים שסק טרי. ציידו אותנו בכפפות שלא נישרט, במזמרות ותרמילים. תומר הדריך אותנו והתחלנו לעבוד. נהניתי מכל רגע".

תומר ניצב ליד שורת המתנדבים נפעם: "הם נותנים את הנשמה. איזה רצון ברזל מאפיין אותם. רואים שיש על מי לסמוך. הנוער של המאה העשרים ואחת 'רעב' לעבודת היצירה ומוכן להשקיע בעבודה חקלאית".

תומר מוארמן בן 48 בזוגיות, יצא אחרי השירות הסדיר לאיטליה, למד אדריכלות ופרסום, עבד שם שבע שנים וכששב למולדת "נחטף" לעבודה על ידי חברות הפרסום הגדולות במדינה. "עבדתי גם עם פוליטיקאים. הייתי צמוד לאריק שרון ולציפי לבני. הייתי בין אלה שהמציאו את השם למפלגה "קדימה". עבדתי צמוד גם עם אהוד אולמרט ועם ניר ברקת. בבחירות הייתי צמוד לכל השמות שהזכרתי, איש איש בתקופתו. כולם ניצחו בקמפיין כשאני הייתי לידם אבל הם לא ידעו לעשות מזה כלום".

בחקלאות הוא רואה ברכה בעמלו. לאביו יש מאות דונמים של נשירים וצריך לטפל בהם יום אחר יום. הוא משקיע את נשמתו וטופח על שכמם של המסייעים לו. בסוף משמרת העבודה הוא מגיש לכל אחד ואחת מהם סלסלת שסק טרי, כאות הוקרה למאמציהם. והם מבטיחים לבוא גם בימים הבאים לכרמי יוסף.

"אני חייב עובדים 365 בשנה. אשמח לכל מי שיבוא ויעזור לנו".

האיש שמאחורי המתנדבים הפעילים בשדות כרמי יוסף הוא מדריך שגילו כמעט כגילם של המתנדבות הצעירות. דורון בן עמי, רק בן 24 מהישוב אפרת שבגוש עציון. רכז דרום של הפרויקט שמפעיל ארגון "השומר החדש". "פרסמנו תוכנה שמחברת בין חקלאים למתנדבים. בתוכנה ניתן לראות את שטח העבודה והם מגיעים עצמאית למקום. כאן בכרמי יוסף הם עוסקים בגיזום, דילול וקטיף. חקלאי, בעל האדמות, מנפק להם כפפות ומזמרות. הם מקבלים הדרכה ומסתערים על השטח. ממש כך. שאפתנות כמו שיש להם מדהימה אותנו. בשבוע ימים באו לכרמי יוסף 150 מתנדבים והרוח החלוצית מאפיינת את כולם. אני יכול לומר שמהלימונים הם עושים לימונדה. הם כל כך התמסרו לשטח שמתנדבים שבים לכאן עוד ארבע וחמש פעמים. מרשים לראות ותודה גדולה לכולם".

הזום של החקלאים: הכירו את אפליקציית סאנדו, אפליקציה כחול-לבן שהצילה מאות אלפי טונות של פירות וירקות

התפשטות נגיף הקורונה גרמה למחסור חמור בידיים עובדות בחקלאות הישראלית, עד כדי כך שאלפי טונות של מיטב התוצרת נותרה תלויה על העצים ללא יכולת של החקלאים לקטוף אותה. עובדים רבים נגרעו ממאגר כוח-האדם בחקלאות: תאילנדים שחזרו לארצם ופלסטינים שנמצאים בסגר ואינם יכולים להמשיך לעבוד. בימים קשים אלו, אפליקציה כחול-לבן הצליחה להציל חקלאים רבים מקריסה ותרמה לביטחון התזונתי של תושבי המדינה.

"סאנדו" היא רשת חברתית שמחברת מתנדבים לעבודה בחקלאות ואליה מצטרפים מדי יום חקלאים. הפתרון שסאנדו מציעה לחקלאים באופן זמין ומיידי הוא מתנדבים ללא תשלום שיכולים לסייע בעבודה.

בת אל אסולין מנכ"לית אפליקציית סאנדו: "בתקופה זו בה חקלאים רבים רואים כיצד פרי עמלם עלול להירקב על העצים – רוח ההתנדבות הישראלית היא הדרך שמסייעת לחקלאים רבים להציל את הסחורה שלהם. המתנדבים מגיעים באופן עצמאי לשטח בהתאם לתקנות המותרות של משרד הבריאות ועוסקים בפעילות פרודוקטיבית כדי למנוע מעבודה חקלאית קשה לרדת לטמיון".

המחסור בחקלאות מוערך בלמעלה מ-4,000 ידיים עובדות והתוצאה היא שקיים חשש שפירות וירקות ירקבו על העצים. הפתרון של אפליקציית סאנדו נחשב על פי התקנות לשעת חירום כפעילות חיונית בגלל הצורך לטפל בסכנה התזונתית של המדינה ולכן למתנדבים מותר לצאת מהבתים ולהגיע לעבודה בשטח.

יואל זילברמן, יו"ר אפליקציית סאנדו ומנכ"ל "השומר החדש": "מאז פרוץ משבר הקורונה למעלה מ-5,000 אנשים הורידו את האפליקציה לטלפון הנייד שלהם ויותר מ-3,000 מתנדבים הגיעו לסייע ל-70 חקלאים בכל רחבי הארץ. אנחנו פונים לחקלאים מכל רחבי הארץ להצטרף אלינו ולראות מקרוב כמה הציבור הישראלי מוכן לתרום לחקלאות ולהגיע להתנדב בשדות ובמשקים".

ריאיון החודש עם: חיה רק יהלום, המנהלת החדשה של מו"פ צפון

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

תרגום: עמוס דה וינטר שוק המנדרינות האירופי מתמודד עם מחירים גבוהים והיצע נמוך על רקע אתגרי הייצור מקור: EastFruit עליות המחירים שנרשמו בלטביה, פולין, אוקראינה, מולדובה ועוד מיוחסות לירידה ביבולים * באוזבקיסטן וטג'יקיסטן מדווחים
5 דק' קריאה
מאורין יטור, רון פורת, המחלקה לחקר תוצרת חקלאית, מכון וולקני ניר כרמי, המחלקה להשבחת עצי פרי, מכון וולקני שוקי קנוניץ, מדריך הדרים, ענף הדרים במועצת הצמחים רקע מנדרינה 'מיכל' (זריע של קלמנטינה) היא זן
4 דק' קריאה
מחלת הגרינינג היא כנראה מחלת ההדרים החמורה ביותר שידעה תעשיית ההדרים העולמית. המחלה נגרמת ע"י חיידק המותאם למחיה בצינורות השיפה ומועבר ע"י שני מיני פסילות הניזונות מהשיפה ומשמשות לו כווקטור. הפסילות נחשבות מזיק משני
12 דק' קריאה
אומר עודד גרוסר, אגרונום ופרדסן צעיר שפעיל במשך שנים בשולחן המגדלים, "אם לא נעבד את האדמה – נאבד את המדינה והערכים שלנו". גרוסר מספר על האתגרים הרבים בלהיות חקלאי בשנים האחרונות, על הקשיים שהביאה
10 דק' קריאה
פרדסניות ופרדסנים יקרים שלום רב, אנחנו בסוג של שגרת מלחמה ויחד עם זאת, לי באופן אישי מרגיש שעד שהחטופים לא חוזרים אני בשנה ארוכה מאוד, עדיין 2023… בעבר כתבתי שבענף ההדרים אין בעיות רק
3 דק' קריאה
רוני נקר, מנהל ענף ההדרים, מועצת הצמחים נסקור תחילה את התחזית העולמית של הדרים לעונת 2024/25 . כבכל שנה במחצית נובמבר התקיים מפגש (וובינר) במסגרת ארגון ה – WCO (ארגון ההדרים העולמי) שבו לקחו
5 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן