יבול שיא
הרפת והחלב
shutterstock 1384058903

בין הכיסאות ובלי שקל: החקלאים שנותרו מאחור לאחר שנת הבצורת הקשה

2 דק' קריאה

שיתוף:

בחורף 2024-25 חווינו שנת בצורת קשה, מהיבשות ביותר שידענו מאז החלו המדידות בשנות ה-50. בעוד המערכות הרשמיות הכריזו על המצב כ"שנת בצורת", החקלאים, שנמצאים בחזית, מגלים שהבירוקרטיה יבשה יותר מהשדות שלהם

עבור החקלאים, שנת 2025 לא תיזכר רק בגלל המחסור בגשמים, אלא בגלל המחסור בתשובות. חוק הבצורת קובע מנגנון ברור: ועדה המורכבת מאנשי משרד החקלאות, נציגי החקלאים ואנשי מס רכוש, בוחנת את כמות המשקעים ביחס לממוצע הרב-שנתי ומכריזה על שנת בצורת. ואכן, בסוף החורף שעבר, ההכרזה הרשמית הגיעה. החקלאים, שמדרום לקו הבצורת, נשמו לרווחה – לפחות תיאורטית – כשהבינו שהם זכאים לפיצוי של 100% על הנזק שנגרם.

אך המציאות בשטח רחוקה מלהיות כזו. שנה תמימה חלפה מאז, וחקלאים רבים, שעבדו קשה כדי להציל את מה שניתן, עדיין לא קיבלו אגורה שחוקה.

"אנחנו בין הכיסאות"

אחד מהם הוא אלי פנחס, מגדל תבלינים ופלחה ממושב ניר-חן, שמעבד כ-2,000 דונם פלחה. בשיחה גלויה הוא מתאר מציאות של חוסר ודאות משווע. "השטחים שלנו נמצאים באזור ו' מדרום לכביש 35", הוא מסביר. "אלו שטחים שנפגעו אנושות, ועל אף שהם מבוטחים בביטוח רגיל ובביטוח הכנסה – אנחנו תקועים."

התסכול של פנחס נובע מ"פינג-פונג" בירוקרטי בין קנט (הקרן לביטוח נזקי טבע בחקלאות) לבין משרד האוצר. "קנט לא מפצים אותנו על נזקי הבצורת כי הם מחכים לפיצויים מהאוצר", אומר פנחס. "וכשאנחנו בודקים מה קורה עם פיצויי האוצר, מתברר שיש מגבלה הזויה: לחקלאים שהם לא קיבוצים – גם אם החקלאי הוא חברה בע"מ – הפיצוי מוגבל ל-300 דונם בלבד. אצלי יש 2,200 דונם! על 300 אני אולי אקבל משהו, ועל השאר? אני אמור לדרוש את זה מקנט, אבל קנט מחכה לאוצר. אנחנו בין הכיסאות."

נזק של 700 אלף ש"ח – ואפס הכנסה

הנזקים בחיטה לגרעינים של פנחס היו כה כבדים, שגם הניסיונות להציל את היבול על ידי הפיכתו לקציר דגן נכשלו. "היבולים היו ממש קטנים, בקושי 200-300 קילו לדונם. זה לא עומד בשום קריטריון תקין, זה ברור שמגיע לנו פיצוי לפי ביטוח הכנסה", הוא אומר.

עבור משק בסדר גודל כזה, מדובר במכה כלכלית אנושה. פנחס מעריך את הנזק הישיר שלו בכ-600 עד 700 אלף ש"ח. "לא קיבלנו שקל, הכסף של החכרת האדמה בכלל לא כוסה, ואנחנו ממתינים כבר שנה. אנשים עושים ביטוחים לאורך שנים בדיוק בשביל הרגעים האלה, כדי שיהיה להם גב, אבל כשהרגע הזה מגיע – השקט מהצד של המדינה הוא מחריש אוזניים."

"מושכים את זה"

כשנשאל פנחס למה לדעתו התהליך מתעכב, הוא לא מחפש הסברים מורכבים. "זו האמת, פשוט מאוד – הם מושכים את זה. אני לא יודע למה, אולי כי הם לא רוצים להוציא כסף. אבל העובדות בשטח הן עובדות. אנחנו עובדים, משקיעים, ומקבלים יחס של מי שצריך להתחנן לכסף שמגיע לו בדין."

פנחס מקווה שהעלאת הנושא על סדר היום הציבורי תעורר את המערכות הרדומות. מבחינתו, לא מדובר בוויכוח פוליטי או אקדמי, אלא ביכולת להמשיך ולעבד את האדמה בעונה הבאה.

פנינו למשרדי האוצר, החקלאות ולקנט לקבלת תגובה, והם הפנו אותנו למס רכוש.

מרשות המסים נמסר בתגובה:

מאז שנפתחה האפשרות להגיש תביעות בגין נזקי בצורת בשנת 2025, הוגשו לקרן הפיצויים כ-130 תביעות, רובן הוגשו בחודש האחרון. מתוכן כ-20 כבר שולמו ושולם סכום כולל של כ-2 מיליון ₪. שאר התביעות נמצאות בתהליכי טיפול וישולמו בקרוב.

קרן הפיצויים פועלת בהתאם לכללים המפורטים בחוק מס רכוש קרן הפיצויים ובתקנות מס רכוש וקרן הפיצויים (נזק בצורת).

מקנט נמסר בתגובה:

נזקי בצורת מכוסים ע"י מס רכוש ובהתאם לכללים שקבע. עם השלמת ההליך מול מס רכוש וקבלת נתוני הפיצוי הסופיים, קנט תוכל לבדוק את הזכאות ולבצע השלמה של ההפרש הכספי, במהירות האפשרית. זאת בהתאם לתנאי פוליסת ביטוח ההכנסה של המגדל.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

למעלה מ-120 מציגים הציגו בתערוכה שהתקיימה בגן לאומי מעיין חרוד 20–21 באוקטובר 2026. להלן רשמים מהכנס *תמונה ראשית: תערוכת "אגרו-ישראל – יבול שיא" 2026 במעיין חרוד. צילום: נתי חדד דברי פתיחה וברכות: רוח של
4 דק' קריאה
תמר פלד-עמיעד התלוותה לסיור של קבוצת נשים, כולן אקטיביסטיות, נשות קריירה בתפקידי מפתח עם ניסיון ביזמות ועשיה חברתית, שמעוניינות לסייע לתושבי צפון הארץ. תכירו את אורית גולן, שמרית חנקין, רננה לייש, אנאבל פרידלנדר, יעל
9 דק' קריאה
13 שנה אחרי שהחל ללמוד ברייקדאנס במושב שער אפרים שבשרון, ואחרי שהספיק לפזז על הבמה לצד מיטב האמנים, כמו נועה קירל ועומר אדם, כולל במחזות זמר גדולים, נתיב תמים מתכונן לצעד הבא בקריירה שלו
6 דק' קריאה
בסופו של דבר, אם בארמון בריטי או אם בנחלה במושב, מאחורי הסכסוך עומדת משפחה בין המסר הישראלי החצוף בסגנון: "תגיד לי, מה הבעיה שלך?!" לבין השתיקה הבריטית המאופקת־מנומסת, משתרע עולם ומלואו. אבל כשאחים מפסיקים
3 דק' קריאה
מעל 500 מגדלי דבורים רשומים ב"מועצת הדבש", אך רק ממשק אופיר באלון הגליל יצא לאור סרט מיוחד בשם "עמלים", פרי יצירתה של אדוה אופיר, שהוקרן בפסטיבל "דוקאביב". הסרט עוסק בחיי הדבורים, המשפחה, עבודת הדבוראים
10 דק' קריאה
האגף החדש, בראשו תעמוד אורית פוזנר, יוביל יוזמות לאומיות, יחזק את הקהילות במרחב הכפרי ויקדם עשייה חברתית והתיישבותית ברחבי הארץ *תמונה ראשית: אורית פוזנר. "אני מאמינה בכוחה של קהילה ליזום, להשפיע ולהוביל שינוי" מזכ״ל
4 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!