יבול שיא
הרפת והחלב
A9R331hoj c84fgj 71c

בין חוברת לחוברת – יוני 2019

4 דק' קריאה

שיתוף:

בין חוברת לחוברת עברו מעל לחודשיים שבהם חגגנו את חג הפסח, יום העצמאות וחג השבועות. זו התקופה גם של סיכומי הענף בשנה שעברה וכך נצברו חומרים רבים שחלקם מובאים בפניכם, בערכה גדולה לענף חלב מדהים שחיוני ביותר לשמור עליו…

ענף צומח

בין חוברת לחוברת -מתוך מאמר בידיעות אחרונות – נווית זומר 14.5.19

מכירות מוצרי החלב ממשיכות לצמוח. בארבעת החודשים הראשונים של השנה גדלו מכירות מוצרי החלב ב-2.8%, לעומת התקופה המקבילה אשתקד. “מתחילת השנה רואים התחזקות של כל מכירות מוצרי החלב, שצמחו יותר מקצב הגידול באוכלוסייה”. אומר ניצן גולדברג סמנכ”ל מכירות בקבוצת תנובה. תנובה מובילה את שוק החלב עם 50.6% מהמכירות, שטראוס מחזיקה נתח של21.6% , טרה 10.6% ומחלבות גד4.4%

צריכת בשר בישראל

מתוך הודעת משרד החקלאות לקראת יום העצמאות 5.5.19

מניתוח של החטיבה למחקר, כלכלה ואסטרטגיה במשרד החקלאות, עולה כי כמות צריכת בשר הבקר בישראל לנפש, עומדת בממוצע על כ-16 ק”ג בשנה. עוד עולה מהניתוח כי בשבוע העצמאות, ישנה עלייה של פי 3 בכמות מוצרי “על האש” הנמכרת ברשתות השיווק, בהשוואה לשבוע רגיל. ככלל, רוב הבשר הטרי מקורו בעגלים חיים המיובאים לישראל מחו”ל, יחד עם זאת חלה עלייה במגמת יבוא בשר טרי ומצונן מחו”ל, כך שרק במהלך 2018 חלה עלייה של כ-34% ביחס לשנה הקודמת לה. אך זה לא הכול. במהלך 4 השנים האחרונות עלו כמויות הייבוא בהדרגה: בשנת 2015, הובאו 1,550 טון; ואילו בשנת 2018 עלתה כמות הייבוא ל-13,700 טון.

העלייה בייבוא הבשר טרי והמצונן, וכן הירידה בכמות הבשר המיובא הקפוא, הם ככל הנראה, תוצאה של שתי הרפורמות שמשרד החקלאות ומשרד הבריאות קידמו. האחת, פתיחת יבוא בשר טרי ומצונן בכמויות גדולות מחו”ל אל ישראל, כדוגמת: פולין ואירלנד. הרפורמה השנייה היא הארכת תוקף חיי המדף המירביים של בשר טרי מצונן שנשמר בוואקום, מ-45 ימים ל-85 יום. בכך נפתחה ההזדמנות עבור מדינות, כדוגמת: ארה”ב, ברזיל, ארגנטינה ואוסטרליה, לייצא בשר טרי מצונן אל ישראל, אשר עד אז התאפשר רק באמצעות הובלה אווירית יקרה.

תנובת החלב של הפרה הישראלית היא מהגבוהות ביותר בעולם!

אז כמה חלב הישראלי צורך בממוצע? כמה חלב רפת אחת מפיקה? ומה הסיכוי שלמרות ההפחתה במספר הרפתות הצריכה עולה?

הודעת משרד החקלאות לקראת חג השבועות

אין ספק שחלב הוא אחד מסימני החג המובהקים של חגיגות חג השבועות. אין כמו לפתוח את החג עם עוגת גבינה טעימה, אפויה או קרה; פשטידה טובה או אולי לזניה? ותכל’ס, יש לנו במה להתגאות! מניתוח החטיבה למחקר, כלכלה ואסטרטגיה והאגף לגורמי ייצור במשרד החקלאות עולה כי תנובת החלב לפרה בישראל ממשיכה להיות מהגבוהות בעולם!
על פי נתוני משרד החקלאות, בשנת 2018 התנובה הממוצעת לפרה עמדה על כ-11,660 ליטר, כ-33(!!!) ליטר ליום. עוד עולה, כי מספר היצרנים בארץ עמד בסוף 2018 על 750, לעומת 991 בסוף שנת 2008, ולעומת 1,400 יצרנים בשנת 1999, ירידה של 24% בהשוואה לשנת 2008, וירידה של 46% ביחס לשנת 1999. אולם, אלו לא הפחיתו מהצריכה המקומית! ההפך הוא הנכון! הרפתות הפכו יעילות בהרבה – משנת 2008 ועד היום, הייצור הממוצע לרפת עלה ב-61%, כלומר, מ-1,285 אלפי ליטר ל- 2,065אלפי ליטר.
ובהתחשב בצריכה שלנו הישראלים? הצריכה הישראלית התאפיינה בעלייה בביקוש לחלב ולמוצריו של 1.14% בשנת 2018, לעומת 2017. העלייה מחושבת לפי שווי ערך חלב נוזלי מייצור מקומי, ועמדה בשנת 2018 על כ-177 ליטר חלב לנפש בשנה. הצריכה לנפש של מוצרי חלב נחלקת בישראל לחלב שתייה ומשקאות– כ-52 ליטר, מוצרי חלב נוזליים (תוצרת חלב ניגרת) ומעדנים – הנאמדים בכ-22 ליטר, גבינות לבנות– כ-12 ק”ג (השקולים לכ-53 ליטר) וכ-4 ק”ג של גבינות קשות (השקולים לכ-42 ליטר).

 

הכירו: הפרה הכי מניבה לשנת 2018

איפה נמצאת הרפת שהניבה הכי הרבה חלב בישראל וכמה ליטרים הניבה הפרה שקבעה את השיא? לרגל חג השבועות – כל הנתונים על ענף החלב הישראלי

החדשות – פורסם 06/06/19

“הפרה הישראלית – המניבה ביותר בעולם”
לפי הממצאים שנאספו על ידי מועצת החלב בישראל, הרפת המניבה ביותר במגזר השיתופי לשנת 2018 נמצאת במושב הבונים שבצפון. ברפת המובילה בארץ נמצאות כ-308 פרות וממוצע תנובת החלב ברפת הזו עמד על 14,310 ליטר חלב בשנת 2018.
למקום השני בדירוג השיתופי הגיעה הרפת של קיבוץ נחל עוז שבעוטף עזה. כ-381 פרות חיות ברפת של הקיבוץ, שבה ממוצע תנובת החלב הגיע בשנה שעברה ל-13,825 ליטרים של חלב.
עוד עלה מהנתונים כי הרפת המניבה ביותר במגזר המושבי-משפחתי נמצאת בכפר יהושע שבצפון. מספר הפרות ברפת של הרפתן יאיר ישראלי הוא 178 וממוצע תנובת החלב של הפרות, שאותן הוא מגדל, הגיע בשנת 2018 ל-13,358 ליטר חלב.

השיאנית מהגליל המערבי
מועצת החלב בדקה גם את תנובת החלב שבגזרת הרפתות של כפרי הנוער החקלאים בישראל. למקום הראשון הגיע כפר הנוער כנות, הסמוך לגדרה, שם נמצאת הרפת המניבה ביותר עם 91 פרות. ממוצע תנובת החלב בכפר הגיע בשנה שעברה להישג של 13,564 ליטר חלב.
ואם התעניינתם לגבי הפרה המניבה ביותר בישראל לשנת 2018 – היא נמצאת ברפת שבגליל המערבי ותנובתה בשנת 2018עמדה על 16,769 ליטר חלב.
“אין זה מקרי שהפרה הישראלית היא המניבה ביותר בעולם”, אמרה מיכל קראוס, מנכ”לית מועצת החלב, בהתייחס לנתונים. “באמצעות טכנולוגיות מתקדמות ומקצועיות רבה, מצליחות הרפתות בישראל, אשר רובן פזורות בפריפריה, להוות מופת של חדשנות פורצת דרך ומוקד משיכה למשלחות רבות מחו”ל”.

סוף סוף השר כחלון אישר העלאת מחירים מפוקחים

שר האוצר נכנע וחתם על הצו לייקור חלב, גבינה לבנה, חמאה, שמנת ומוצרים נוספים שמחיריהם מפוקחים על ידי המדינה. "עמדתי הייתה ונותרה שבנסיבות העניין אין מקום להעלות את המחירים, בהתחשב בהשלכות שיש לכך על יוקר המחיה", מסר. תנובה הודיעה שתדחה את ההתייקרות לאחר שבועות

מירב קריסטל YNET 30.05.19

בין חוברת לחוברת: ניצחון לתנובה: רגע לפני שבועות, שר האוצר משה כחלון, חתם הערב (ה’) על הצו להעלאת מחירי החלב שבפיקוח ב-3.4%. הוא עושה זאת אחרי מאבק משפטי שתנובה ניהלה, שנמשך כמעט שנה ואחרי חודשיים וחצי שכחלון עיכב את החתימה, למרות שבג”ץ החליט כי על מחירי המוצרים לעלות.

למרות החתימה, תנובה הודיעה שתדחה את ההתייקרות לאחרי חג שבועות. הסיבה ככל הנראה: שבועות נחשב בענף המזון לחג מוצרי החלב, אחרי שהמחלבות הפכו אותו להזדמנות שיווקית להעלאת מכירות. הן מתכוננות לחג הזה במשך חודשים ומציעות מבצעים מיוחדים לכבודו. ייקור מוצרי חלב לפני החג, עלול לגרום לצרכנים לקנות פחות. טרה, שמוכרת אף היא מוצרים מפוקחים רבים, פנתה לאחרונה לוועדת המחירים המשותפת של משרדי האוצר והחקלאות וביקשה העלאה של 6.6% של המחירים. שתי החברות כבר ייקרו מספר רב של מוצרי חלב שמחיריהם אינם מפוקחים. שטראוס נמנעה מייקור כזה עד כה.

 

 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פגישת היכרות בין מנכ"לית מכון שמיר למחקר, דינה גלעד ומנהלת תחנת החקר של המכון, ד"ר מרצ'י אדרי, לבין מנכ"ל ההסתדרות הציונית העולמית, יעקב אהרוני, התקיימה במטרה לבחון הזדמנויות לשיתופי פעולה הדדיים בין שני הגופים. 
< 1 דק' קריאה
בחוות היישום וההכשרה של היחידה לחקלאות וחדשנות בגולן מתקיימת תכנית ייחודית שמשלבת תלמידות אולפנת "רגבים אופק" של רשת רוח הגולן בעשייה חקלאית מתקדמת. במסגרת התכנית מגיעות התלמידות לחווה שלוש פעמים בשבוע, עוסקות בעבודה מעשית,
< 1 דק' קריאה
ב-1 במרץ אמורים תושבי מושב דוב"ב לחזור למושב אבל האם זה יקרה? * בינתיים מטרידים אותם נושא הביטחון והמצב הכלכלי * בתחילת הפסקת האש הגיעו פקחי השירותים הווטרינרים למושב והודיעו על חיסול 20 להקות
11 דק' קריאה
ענף הפרחים הישראלי היה פעם סיפור של הצלחה עולמית, עד לשנות ה-90, כשהאפריקאים נכנסו לשוק והענף שייצא לבורסות הפרחים באירופה קרס * מי שראה במשבר הזדמנות היה משה סעדה שהחליט להמשיך בפרחים אבל לשוק
5 דק' קריאה
לירון בהר היא חלק מקבוצת צעירים שהרגישו שעכשיו תורם. הם משולבים במפלסים וברעים בתפקידי חינוך, חברה וקהילה כדי להיות חלק משיקום הנגב המערבי  *תמונה ראשית: לירון בהר. "אני לא יכולה לראות מה שקורה ממרחק.
7 דק' קריאה
בימים אלה מוצגת בגלריה לאומנות במענית התערוכה מִתַּחַת לְכָל אֵלּוּ הָיָה פַּעַם יָם של האומנית הרב תחומית דנה בומץ מגבעת עדה הסמוכה. הגלריה החדשה במענית, יוזמה קהילתית מקומית, התחילה את פעילותה במאי 2024 ועד כה
2 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן