"בית הראשונות" הינו בית שקם בעבור נשים ולמען נשים. שתי נשים מיוחדות יזמו את "בית הראשונות": מיכל סביון קושמרו, מעצבת פנים במקצועה וחנה רודה, מיסדת ארגון "סופרסונס", שטוותה את המשפט: "חיבורים, קשרים, הזדמנויות" – משפט המתאר בשלוש מילים את התפנית שעשתה מיכל כשחגגה את גיל חמישים, מתאר את הרעיון עליו הוקם "בית הראשונות".
מיכל: "למדתי עיצוב פנים, ועבדתי במשך כל חיי הבוגרים בעיצוב. הייתי מעצבת עצמאית, הייתה לי קריירה אותה אהבתי, נהניתי והתפרנסתי ממנה יפה. לפני שנתיים, בהיותי בת חמישים, חברה הזמינה אותי ביום האישה להרצאה של חנה רודה."
"חנה הינה יזמית חברתית סדרתית עסקית. התבוננתי בחנה וראיתי אישה שהיא מלאת תשוקה למה שהיא עושה. נפל לי אסימון, החלטתי שזה מה שאני רוצה לחוות בעבודתי. באותו ערב, כשהסתיימה ההרצאה, ניגשתי לחנה והצעתי לה להיות נהגת שלה במשך שבוע, כדי להכיר אותה. היתה זו החלטה של רגע, מעולם קודם לא עשיתי זאת."
חנה רודה הקימה את 'סופרסונס' ב-2014 התקיימה ועדת גלובס לעסקים. בוועידה היה פנל עם רק גברים. נתון זה יצר אצל חנה מוטיבציה לשינוי כלל ארצי. היא קמה, יצאה כנגד המצב וטענה: איך יכול להיות שבפנל זה יש רק גברים? מכאן פנתה עשתה ויזמה מיזמים שונים לקידום נשים.
מיכל: "ההחלטה להתחבר לחנה רודה באה מתוך הכרה שעליי לעשות תפנית ולעשות משהו עם יותר משמעות ומעורבות. חנה היתה השראה בעבורי והינה ההשראה ב'בית הראשונות'. כאמור, פניתי לחנה והצעתי לה שאהיה הנהגת שלה למשך מספר ימים."
"חנה הרימה את הכפפה ומאותו ערב יצאתי למסע משותף עם חנה. למחרת התייצבתי בביתה של חנה, היא התיישבה בצד הימני ואני נהגתי. הנסיעה הראשונה היתה לצפת. בנסיעה משותפת זו, נוצרה בינינו אינטראקציה נהדרת, הפכתי להיות המעצבת של המיזמים שיזמה והקימה."
"העבודה המשותפת הביאה עימה את השאלה, מה אנחנו יכולות לעשות יחד. ברור היה שהכיוון הוא מיזם לנשים, כאן בעמק חפר, המקום בו אני חיה. הרעיון היה להקים מתחם עבודה משותף לנשים
"התפנית הזו שעשיתי, החברה לחנה רודה, הביאה עימה את התשוקה שכמהתי אליה. מנוע חדש של יזמות, יצירתיות ועשייה פרץ מתוכי. פנינו ל'קול קורא' של חברה הכלכלית במועצה האזורית עמק חפר, בחרנו לבנות מתחם עבודה משותף לנשים עצמאיות ובעלות עסקים."
"שמנו לנו מטרה לקדם את העסקים של נשים בעמק חפר ואת הכלכלה המקומית. 'בית הראשונות' היה מבנה ששייך למועצה שהחליטה להחזיר את המבנה לקהילה."
"כשהמועצה הוציאה קול קורא לגביי המבנה, באנו עם הרעיון להקים מתחם עבודה משותף לנשים עצמאיות. זכינו במכרז ואני לקחתי על עצמי את שיפוץ המבנה. את המבנה שיפצתי יחד עם בן זוגי. במשך מספר חודשים עבדנו בתכנון, בשיפוץ ובבנייה.
"הקורונה כבר נכחה בארץ. מאד התלבטנו בשל המצב. התקציב היה מאד קטן. את כל השיפוץ עשיתי ממחזור של חומרים ופריטים. את החלונות קניתי מייד שנייה."
"הקמתי בית מרווח בתקציב זעום. השיפוץ כולו לקח חודשיים בלבד. עבדנו מבוקר עד ליל. בתוך הבית יש עשרים עמדות עבודה לנשים ועוד עשרים עמדות עבודה במרפסת. כלומר 'בית הראשונות' במידותיו יכול להכיל ארבעים עמדות עבודה. בשל המבנה, המרפסת המרווחת והשטח המטופח מסביב – אנחנו מכניסות עוד תכנים לבית הראשונות."
מה החשיבות של מבנה כזה לנשים?
מיכל: "שבעים אחוז מהנשים העצמאיות עובדות לבד מהבית. מקום זה מאפשר לנשים אלו לצאת ולעבוד במתחם, לעשות נטוורקינג ולייצר שיתופי פעולה. המקום נועד לשמש חלל עבודה לנשים מהאזור, שרוצות לצאת מהבית ועם זאת לא רוצות לעמוד בפקקים בדרכן למרכז. במקביל נערכים במקום שלל אירועים באוריינטציה נשית-עסקית-חברתית, כמו קורס תכנון פיננסי, השקות, אירועי חברה, סדנאות ריקוד, סדנאות אלכוהול, הופעות אינטימיות, תערוכות ועוד."
"נוכחתי שאני פמיניסטית"
מיכל סביון קושמרו, הגיעה לעמק חפר בהיותה בת ארבעים וארבע, התאהבה בעמק והחליטה לתקוע בו יתד. מיכל היא אם לשני בנים גדולים, האחד נמצא במכינה קדם צבאית, השני משרת בצה"ל. מיכל מעידה כי אהבתה לעמק חפר נובעת מהקהילה הגדולה ומהאנשים האיכותיים.
מיכל: "חנה רדו הקימה את 'סופרסונס' כשהרעיון היה קידום נשים בכל הארץ ויצירת שינוי, כשבכל צמתי ההשפעה במדינה יהיו לפחות חמישים ואחד אחוז נשים. החיבור עם חנה, האמון שנתנה בי, היה זה שלב מאד מעצים בחיי. הכניסה למיזם 'בית הראשונות' היתה לאחר שנוכחתי שאני פמיניסטית במהות שלי. גיליתי בתוכי אומץ, העזה ואמונה."
ספרי על התכנים ב"בית הראשונות"?
מיכל: "כיוון שבית זה הוא בית במשמעות העמוקה של המילה, לצד היותו מתחם עבודה, אנו מקיימים מספר מיזמים לקידום והשגת המטרות אותן הצבנו. זה עתה נפתח בפעם השלישית קורס לניהול ותכנון פיננסי לעסקים."
"יש חשיבות מאד גדולה בניהול ותכנון פיננסי. זהו הבסיס להצלחה. מתקיים במקום בית ספר למנכ"ליות העתיד. כאן מכשירים סמנכ"ליות להיות מנכ"ליות. נפתחה תוכנית אותה יזמה ד"ר טלי סיון פלדמן, הנקראת: 'המאיצות'."
"זוהי תכנית חדשנית עבור נשים המקימות סטארטאפ. המקום פעיל במשך כל השבוע. כל יוזמה מתקבלת בברכה. ב'בית הראשונות' מתקיימים מפגשי נטוורקינג, שלצד העבודה במקום יוצרים שיתופי פעולה והזדמנויות חדשות.
"חנה רדו טוותה את המשפט המנחה אותי ואת התכנים במקום: 'חיבורים, קשרים, הזדמנויות'. פתחנו במקום קורס של מפגשי יין. אורית גרינבוים היא אשת יין, בעלת דיפלומה ביין ואלכוהול."
"היא מלמדת כאן במקום קורס הפתוח לנשים וגברים. 'בית הראשונות' הינו הבית הפיזי של 'סופרסונס'. מכיון שזהו בית לנשים ולא כל הנשים הן יזמיות או עצמאיות – הכנסנו עוד תכנים. לאחרונה הופיעה אצלנו הזמרת אפרת גוש."
"הרצון הוא להנגיש את המקום לכל נשות עמק חפר. יש במקום עמדות עבודה כפי שנהוג במתחמים כדוגמת we work. זהו בית לנשים יוצרות. המקום נפתח לפניי זמן קצר והוא מתפתח כל הזמן, כשהרעיון הבסיסי הוא שנשים הן חזקות ומחזקות."
מסתבר שהמודל הזה של בית לנשים יוצרות, יזמיות, עצמאיות יוצר עניין גדול במדינה. בביקור שלי במקום פגשתי נשים שייצגו עשיות ויוזמות מגוונות, חדשניות ומעניינות.
מיכל סביון קושמרו בפנייתה לחנה רדו ובתפנית שעשתה בחייה מייצגת את תמצית המקום: עשייה מתוך תשוקה, התלהבות, יזמות, עצמאות וכמובן חיבורים היוצרים הזדמנויות וקשרים חדשים. "בית הראשונות" כשמו כן הוא, מיזם חדשני וראשוני.
המקום במבנה שלו, במיקומו – מעורר התפעלות. זהו בית עץ רחב ידיים ומרווח, שמשדר פשטות וחמימות. מרפסת הפונה אל נוף יפהפה, יש כאן אווירה של כפר במובן היפה של המילה. הנשים שפגשתי במקום, מייצגות עשייה מגוונת – כולן נשות קריירה וישנן שם מהכל. מקום בו הקסם שורה בו. קסם הנוצר מחיבורים, קשרים והזדמנויות. זהו בית לנשים חזקות ומחזקות, נקודת מוצא חדשה המאירה וסוללת דרך לכל אישה בעמק חפר.
מיכל: "הייתי ילדה ששיחקה תמיד בחברת בנים. גם באופי שלי אני אוהבת לשפץ ולבנות. כאן במקום הזה, בעשייה הזו, אני מגלה מידי יום את האיכויות הנשיות שבי ושבכל הנשים שמגיעות הנה מידי יום."
לו יהי שבכל אזוריי הפריפריה יקומו בתים יפים שכאלו לנשים חזקות ומחזקות. שהרי כבר ברור וידוע שהפנייה לחזק את החוזקות, מאירות ומובילות לדרכים מאירות ומצליחות.