יבול שיא
הרפת והחלב
grofit19.12.06 3894d

בית משותף? 

2 דק' קריאה

שיתוף:

כמה קיבוצים בשנה עוברים למודל של קיבוץ מתחדש? כמה קיבוצים הפכו לשיזוריים? המכון לחקר הקיבוץ והרעיון השיתופי באוניברסיטת חיפה מפרסם את ממצאי הסקר השנתי 

המכון לחקר הקיבוץ והרעיון השיתופי באוניברסיטת חיפה מפרסם את ממצאי הסקר השנתי העוקב אחר השתנות הקיבוצים השיתופיים. בסוף 2022 נרשמו 36 קיבוצים שיתופיים ושיזוריים, והם מהווים 13 אחוזים מכלל הקיבוצים. ארבעה קיבוצים מתוכם החליטו על מעבר לקיבוץ מתחדש, תהליך שככל הנראה יתרחש במהלך שנת 2023. ב-11 קיבוצים, כמעט שליש מהקיבוצים השיתופיים, מתקיימים דיונים על שינוי אורחות חיים, כאשר מספר החברים הממוצע בקיבוצים השיתופיים הוא 297.  

עורכי הסקר, ד"ר שלמה גץ וחנה גולדמברג, מציינים כי לאחרונה מתפתח תת-דגם בתוך הקיבוצים השיתופיים, שזכה לשם "קיבוץ שיזורי", כאשר החברים החדשים שמתקבלים לחברות מתנהלים לפי דגם של קיבוץ מתחדש, בעוד חברי הקיבוץ הוותיקים ממשיכים להתנהל על פי ההסדרים של הקיבוץ השיתופי. זהו דגם חדש יחסית, ויש הבדלים ביישומו בקיבוצים המאמצים אותו. נכון לסוף 2022, שני קיבוצים נוהגים לפי דגם זה ושני קיבוצים נוספים דנים באפשרות לאמץ אותו.  

משלמים על חשמל וארוחות בחדר אוכל ומותר להחזיק רכב פרטי 

בסוף שנת 2017 היו 47 קיבוצים שיתופיים, מספרם בסוף 2022 עומד על 36. כשניים-שלושה קיבוצים בממוצע בשנה עוברים למודל של הקיבוץ המתחדש.  

תמונת המצב הכללית של הפרטת הצריכה בקיבוצים השיתופיים לא השתנתה באופן מהותי. ברובם משלמים עבור צריכת החשמל והארוחות בחדר האוכל. רק בקיבוצים בודדים משלמים עבור צריכת המים. ברוב הקיבוצים השיתופיים יש היתר לחברים להיות בעלי רכב פרטי, בכולם יש חדר אוכל פעיל, ברובם חדר האוכל מגיש ארוחות בוקר וארוחת ליל שבת, ובמיעוטם גם ארוחות ערב.  

מבחינת קבלה לחברות, יש האטה מסוימת ביחס לשנים הקודמות ויש עליה במספר הקיבוצים שלא התקבלו בהם חברים בשנת 2022.  

יניב הגי, רכז המטה השיתופי בתנועה הקיבוצית אומר: "אנו רואים כי השיטה השיתופית מתגמשת ויותר תחומי אחריות מועברים לחבר. יחד עם זאת, ערכי הקיבוץ השיתופי נשמרים, ביניהם שמירה על חדר האוכל כמרכז קהילתי חי ותוסס והשקעה בצוותי מעורבות בחברה הישראלית, הפועלים בשני שלישים מהקיבוצים השיתופיים. בעניין המעבר לקיבוץ מתחדש הנמצא על סדר היום של כשליש מהקיבוצים השיתופיים, אנחנו סבורים שניתן לשמור על קהילה קיבוצית במיטבה במסגרת של קיבוץ שיתופי או מתחדש". 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

רויטל פז-אבולעפיה מספרת על ספרה השני "חריץ בזמן" שמספק אפשרות נדירה להתעלות מעל המקום והזמן, על הילדה הדחויה שהייתה וגם למה רק בגיל 58 העזה לצאת עם הכישרון לעולם *תמונה ראשית: רויטל פז אבולעפיה
8 דק' קריאה
מיזם ייחודי שהחל כרעיון וצמח למסורת מרגשת שמחברת במועצת בני שמעון בין קיבוצים, מושבים, דתיים חילוניים  *תמונה ראשית: אווירה משפחתית בקבלת השבת המעורבת. צילום: מישל אמזלג  ביום שישי אחר הצהריים, בשעה שבה האור הופך
3 דק' קריאה
"סוד ההצלחה בניווט טמון בשילוב של יכולות פיזיות גבוהות, חוסן מנטלי, צוות מקצועי תומך, חברים ומשפחה שמלווים אותי כל הדרך," מסבירה עופרי יעקובי ממושב אביעזר * בגיל 17 בלבד הפכה עופרי יעקובי לנווטת הישראלית
6 דק' קריאה
"כל החיים שילבתי עבודה במשק עם ריקודים," אומר משה תלם, חבר מושב רשפון, בן 84 * תלם הוא חקלאי פעיל ופורה, המגדל ירקות מזנים שונים ומיוחדים * במקביל הוא מדריך במשך שנים בחוגים לריקודי-עם
8 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן