יבול שיא
הרפת והחלב
שפך הירדן לים המלח צילום דני בר

בעקבות ראשוני ים המלח 

5 דק' קריאה

שיתוף:

צעדה בארץ המנזרים, בית הערבה ההיסטורי ושפך הירדן * 3 מסלולי טיול ייחודיים שהגישה אליהם סגורה לקהל בימי שגרה 361 ימים בשנה * בשני סופי שבוע של חודש מרץ, יפתחו האתרים בצעדה בעקבות ראשוני ים המלח * כל הפרטים והחוויות בהמשך…

צעדת בעקבות ראשוני ים המלח 

אחד מאירועי הדגל המסורתיים של המועצה האזורית מגילות שבצפון ים המלח היא הצעדה הייחודית הזו. הצעדה מתקיימת זו השנה השביעית והחלה כאירוע קהילתי קטן, שצמח לאירוע גדול ומשמעותי המושך קהל גדול מכל רחבי הארץ. המועצה מקיימת את צעדת ראשוני ים המלח, בעקבות ראשוני המתיישבים, שבאו להפיח חיים בצפון ים המלח בתחילת המאה הקודמת. בסוף השבוע הראשון והשני של מרץ, בימי שישי-שבת, המטיילים מוזמנים לאחד מארבעת ימי הצעדה, להכיר מקומות נסתרים ולא מוכרים בנופי בראשית, לצד סיפורי חלוצים מרתקים. אתרים אלה אשר נמצאים מעבר לגדר המערכת וסגורים לקהל בימי שגרה, נפתחים לרגל האירוע על ידי צה"ל למשתתפי הצעדה ומאפשרים לאירוע הייחודי להתקיים. ייחודה של הצעדה הוא בכך שהיא מתקיימת בשני אזורים יוצאי דופן שבדרך כלל סגורים לקהל. 

מארץ המרדפים לארץ המנזרים 

חבל ארץ יפהפה זה משובץ במנזרים שננטשו לפני למעלה מ-50 שנה על-ידי הנזירים שחיו בהם. עד מלחמת ששת הימים היה האזור בשליטה ירדנית, אז נכבש ע"י צה"ל ובמשך תקופה ארוכה חדרו דרכו מסתננים ומפגעים, מה שהעניק לו את כינויו: ארץ המרדפים, עד שנסגר לחלוטין למבקרים והנזירים שחיו במנזרים נאלצו לנטוש חיש קל את מקום מגוריהם. בספטמבר השחור של שנת 1970 הפך האזור לשטח צבאי סגור וממוקש. המנזרים המרהיבים שבתחומו הפכו לחלומם של מטיילים שוחרי טבע והשיר "מרדף" שנכתב בשנת 1969 (מילים: ירון לונדון, לחן: נחום היימן) מספר על ארץ המרדפים והיה שיר הנושא לסרטו התיעודי של מיכה שגריר (שווגר – בן דוד של אבי) – "המלחמה שלאחר המלחמה". 

בחורף 1974, לאחר סיום קורס מ"כים בחיל הנדסה במדבר יהודה ולפני קורס מ"שקי חבלה, קיבלנו משימה לרדת לאזור קליה. נקראנו להניח שדות מוקשים באזור גשר עבדאללה, על מנת למנוע חדירות מחבלים וכחלק מלקחי מלחמת יום הכיפורים. לימים, המוקשים שהנחנו הפכו להיות מכשלה לתיירים ורק חלקם הקטן פונה בשנים האחרונות. 

נכון להיום, השטח ממוקש משני צידי הדרך שמובילה לשרידי המנזר האתיופי אורתודוקסי (Ethiopian Orthodox Monastery), שרידי הכנסייה הרומנית אורתודוקסית (The Romanian Orthodox Church), שרידי הכנסייה רוסית אורתודוקסית (The Russian Orthodox Monastery of John the Baptist). לא להתבלבל עם בית הארחה של הכנסייה הרוסית (Russian Pilgrim Residence راشن بيلجرم ريزيدنس), שהוא הבניין עם הכיפה המוזהבת שבולטת מעבר לנהר הירדן, בשטח הממלכה הירדנית. שרידי המנזר הקופטי (Coptic Orthodox Monastery), שרידי כנסיית יוחנן המטביל האורתודוקסית ארמנית (St. Karabet’s Armenian Orthdox Church), שרידי המנזר הסורי אורתודוקסי ((The Syriac Orthodox Monastery, והמתחם הפעיל של כנסיית יוחנן המטביל היוונית אורתודוקסית (St. John the Baptist Greek Orthodox Church). 

שרידי המנזר הקופטי Coptic Orthodox Monastery צילום דני בר
שרידי המנזר הקופטי Coptic Orthodox Monastery. צילום: דני בר 

מעבר לשדה המוקשים וסבך השיחים שהוא נהר הירדן, נמצאים מנזרים משוקמים ומפוארים בצד הירדני. ביקור בארץ המנזרים שסגור לכולם פרט לכוחות הבטחון כל ימות השנה אפשרי רק בשני סופי שבוע בחודש מרץ, למשתתפי צעדת בעקבות ראשוני ים המלח. כאמור, זו הזדמנות יחידה לטייל בארץ המנזרים בביטחון ובכיף. אתרים נוספים באזור הם:  

גשר עבדאללה – גשר חוגים 

גשר עבדאללה, על שמו של עבדאללה הראשון, מלך ירדן שנרצח בהר הבית בשנת 1951, נבנה בשנת 1950 בתקופת השלטון הירדני כחלק מהכביש הראשי בין ירושלים לרבת עמון. במהלך מלחמת ששת הימים ב-7 ביוני 1967 פוצץ הגשר בידי חבלנים מחטיבת הראל, ומאז עומדות חורבות הגשר על מקומן. בעברית ניתן לגשר השם גשר חוגים, על שם תנועת הנוער המחנות העולים, שחבריה הקימו את קיבוץ בית הערבה הסמוך לגשר. 

גשר עבדללה על נהר הירדן היבש צילום דני בר
גשר עבדללה על נהר הירדן היבש. צילום: דני בר 

עבודות ים המלחקליה 1945 

מפעל הפוספטים של צפון ים המלח שרק שרידים ממנו קיימים עד היום, פעל במקום עד פינויו יחד עם בית הערבה בשנת 1948. עד פינויו עבדו במפעל יהודים תושבי ירושלים וחברי קיבוץ בית הערבה. חברת אשלג א"י דאגה להעביר את האשלג בשיירות משאיות לתחנת הרכבת בירושלים, ומשם ברכבת לחיפה ולשווקי היעד באירופה. עובדי המפעל היו נוסעים בשיירות אלה על המשאיות ולעיתים באוטובוס שהתלווה לשיירות אלה, אבל לכל עובד היה צורך בכרטיס נסיעה וכך גם אבא שלי – גדליה בר (אוטו ברגר בימי טרום המדינה) עבד במפעל זה ועדות לכך היא כרטיס הנסיעה של המפעל, מירושלים למפעל. המפעל כונה "עבודות ים המלח" ושם גם גרו העובדים בחום הלוהט של ים המלח. כרטיס הנסיעה המקורי של הנסיעה ל"עבודות ים המלח" משנת 1945 עדיין שמור בידי, מורשת מאבי שאיתו נסע מירושלים למחנה העובדים והמפעל בקליה. 

קיבוץ בית הערבה 

הקיבוץ, שעלה לקרקע ב-8 במאי 1939, עסק בחקלאות וחלק מחברי הקיבוץ עבדו גם במפעל כריית האשלג שבשטחו היה הקיבוץ. הקיבוץ הוקם סמוך לגשר עבדאללה עד פינויו, עם פרוץ מלחמת השחרור בשל חוסר היכולת הצבאית להגן עליו במקום מרוחק זה. השריד היחיד שנותר מהקבוץ הוא בית העלמין בו נקברו 5 נפטרים. לאחר קום המדינה היה המקום בתחום ירדן, שרידי הקיבוץ נהרסו והקברים חוללו. לאחר מלחמת ששת הימים הוקם קבר אחים לנפטרים. 

שפך הירדן אל ים המלח 

נהר הירדן נשפך לצפון ים המלח, בערוץ שנמצא עמוק עקב ירידת המפלס והן מחתירת הנהר במשך השנים לעומק עשרות מטרים. כך נוצר קניון מרשים בשכבות הסחף. הקניון ברובו חשוף מצמחייה ורק בסוף הדרך נפתח הנקיק לאפיק רדוד ולצידו מעט צמחיית נחלים, בנקודות אחדות. לאורך הנקיק ניתן לזהות נביעות קטנות המצטרפות לנהר. 

צעדת ראשוני ים המלח 

כאמור, השנה זו השנה השלישית שבמיוחד לרגל הצעדה נפתחים האתרים שסיפרתי עליהם, ל-4 ימים בלבד, לטובת הצעידה מותאמת במיוחד לכל המשפחה ומתקיימת על רקע נוף עוצר נשימה בשלושה מסלולי טיול שונים וייחודיים: 

  • * מסלול ארץ המנזרים: 4.5 ק"מ. מותאם למשפחות. המסלול מוביל את המבקרים מאתר הטבילה (קאסר אל יהוד) אל המנזרים המרשימים שנבנו על גדות הירדן ונסגרו לביקור מאז תקופת המרדפים אחרי 1967 (לא תתאפשר כניסה אל המנזרים). 
  • * מסלול ארץ המנזרים ובית הערבה ההיסטורי: 6.5 ק"מ. מותאם למשפחות אוהבות לכת. המסלול משלב בתוכו את אתרי המנזרים הסגורים בדרום הירדן, גשר עבדאללה וביקור בקבר האחים בקיבוץ בית הערבה ההיסטורי. 
  • * מסלול שפך הירדן: 7.5 ק"מ. מותאם למשפחות אוהבות לכת. המסלול כולל הליכה ייחודית אל אפיק נחל הירדן בין משקעי הימה הקדומה שכיסתה את המרחב, הצועדים יזכו לצפות בעצמם בשפך הירדן אל ים המלח. 

חוויות נוספות לפני ואחרי הצעדה 

בעבר טיילנו באזור קליה וסיפרנו על מקומות בהם ניתן לבקר ולהתארח בגלריה 430, מבנים עטורי גרפיטי באזור ועוד ועוד.  

בנוסף, כדאי ומומלץ לטבול בעין פאשחה או בשמה שמורת טבע עינות צוקים. זה נווה מדבר ירוק ובו מספר בריכות קסומות וצמחייה שופעת למרגלות מצוקים נישאים בלב נווה המדבר הנמוך בעולם. עינות צוקים שבצפון ים המלח היא אחת השמורות הייחודיות והמעניינות ביותר בארץ, הן בשל עושר מיני החי והצומח שבה, הן בשל שרידי הפעילות האנושית שהתגלו בה. 

אנחנו ממליצים לצועדים והמטיילים לבקר באתר הטבילה קאסר אל יהוד – אתר טבילה שמהווה מקור משיכה למאות אלפי תיירים בשנה מהצד הישראלי (בנוסף לצליינים רבים נוספים המגיעים מהצד הירדני) ושם ניתנת הזדמנות לצליינים לצעוד בעקבות ישוע ולטבול בירדן, בדיוק במקום שלפי המסורת יוחנן המטביל הטביל את ישוע.  

הצעדה 

נקודת ההתכנסות המשותפת בצומת לידו, שעל יד בניין המועצה האזורית מגילות. שם יקבל כל משתתף ערכת צועדים הכוללת: צמיד בצבע המסלול אליו נרשם, מפה עם פירוט המסלולים (בצבעי הצמידים), בקבוק מים והפתעות נוספות. לאורך המסלולים יפגשו הצועדים בשלטי הסברה, תמונות עבר, הפעלות מיוחדות ומדריכים מקצועיים שיסבירו וינחו את הצועדים ומטיילים. 

כאמור, בנוסף לצעדה, המטיילים מוזמנים ליהנות משלל האטרקציות והפעילויות המוצעות על ידי התיירנים המקומיים: טיולי אופניים, חופי הרחצה של צפון ים המלח, פיינטבול, שיט בים המלח, סדנאות אומנות, סיורי חקלאות, מסעדות, מקומות לינה מיוחדים ועוד. הצעדה בשיתוף של המועצה האזורית מגילות ים המלח עם קק"ל, החברה להגנת הטבע, רשות הטבע והגנים, צה"ל, מרכז הפועל, משרדי ממשלה, משטרת ישראל ועוד. 

הערה: אם לא תתאפשר הצעידה בשל תנאי מזג האוויר, תדחה הצעדה לסוף השבוע העוקב באותה מתכונת. 

צעדת ראשוני ים המלח | שישי שבת 3-4.3.2023 | שישי-שבת 10-11.3.2023 . היציאה למסלולים בין השעות 08:00-11:00 בכל שעה עגולה. 

לפרטים ורכישת כרטיסים בקישור www.dead-sea.org.il 

דני בר טיולים וסגנון חיים www.danybar.co.il מדריך, יועץ ומתכנן טיולים בארץ ובחו"ל. פרטים באתר https://www.danybar.co.il/trip_planning/ או בפייסבוק https://www.facebook.com/DanysBarTravelWineAndDine 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

תרגום: עמוס דה וינטר שוק המנדרינות האירופי מתמודד עם מחירים גבוהים והיצע נמוך על רקע אתגרי הייצור מקור: EastFruit עליות המחירים שנרשמו בלטביה, פולין, אוקראינה, מולדובה ועוד מיוחסות לירידה ביבולים * באוזבקיסטן וטג'יקיסטן מדווחים
5 דק' קריאה
מאורין יטור, רון פורת, המחלקה לחקר תוצרת חקלאית, מכון וולקני ניר כרמי, המחלקה להשבחת עצי פרי, מכון וולקני שוקי קנוניץ, מדריך הדרים, ענף הדרים במועצת הצמחים רקע מנדרינה 'מיכל' (זריע של קלמנטינה) היא זן
4 דק' קריאה
מחלת הגרינינג היא כנראה מחלת ההדרים החמורה ביותר שידעה תעשיית ההדרים העולמית. המחלה נגרמת ע"י חיידק המותאם למחיה בצינורות השיפה ומועבר ע"י שני מיני פסילות הניזונות מהשיפה ומשמשות לו כווקטור. הפסילות נחשבות מזיק משני
12 דק' קריאה
אומר עודד גרוסר, אגרונום ופרדסן צעיר שפעיל במשך שנים בשולחן המגדלים, "אם לא נעבד את האדמה – נאבד את המדינה והערכים שלנו". גרוסר מספר על האתגרים הרבים בלהיות חקלאי בשנים האחרונות, על הקשיים שהביאה
10 דק' קריאה
פרדסניות ופרדסנים יקרים שלום רב, אנחנו בסוג של שגרת מלחמה ויחד עם זאת, לי באופן אישי מרגיש שעד שהחטופים לא חוזרים אני בשנה ארוכה מאוד, עדיין 2023… בעבר כתבתי שבענף ההדרים אין בעיות רק
3 דק' קריאה
רוני נקר, מנהל ענף ההדרים, מועצת הצמחים נסקור תחילה את התחזית העולמית של הדרים לעונת 2024/25 . כבכל שנה במחצית נובמבר התקיים מפגש (וובינר) במסגרת ארגון ה – WCO (ארגון ההדרים העולמי) שבו לקחו
5 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן