בכל שנה יוצאים הי"בניקים למסע בערבה אבל השנה, עם שיא של 1200 משתתפים, בני ובנות הנוער שעברו שנה קשה במיוחד, נשמו את אבק המדבר והתבגרו ממש תוך כדי תנועה
*תמונה ראשית: חוויה יוצאת דופן. 50 קילומטר רכיבת אופניים בנוף הערבה. צילום: ניר לביא, בועז לניר
לא הגשם שירד בחוזקה, אף לא טילי החות'ים שהבהילו את תושבי המרכז לחדרים המוגנים, מנעו מ-1200 תלמידי יב', בני ובנות נוער מקיבוצים מכל רחבי הארץ לצאת למסע האופניים המסורתי של מפעלות התנועה הקיבוצית.
אחרי שנה פלוס מאתגרת במיוחד, יצאו בשלישי שעבר 1200, כמעט כפול מהשנים האחרונות, בני ובנות נוער מקיבוצי העוטף, קיבוצי הצפון ומכל הארץ, לחוויה יוצאת דופן של 50 קילומטר רכיבת אופניים בנוף הערבה, מפגשים עם מתנדבי שנת שירות ואנשי צבא, במסע התבגרות לקראת השלב הבא בחייהם.
איך אתה מסביר את מספר המשתתפים הגדול, אני שואלת את עידו רבינוביץ' (45) מקיבוץ החותרים, שבאוקטובר האחרון נכנס לתפקידו כרכז מפעלי חינוך בתנועה הקיבוצית?
"הקיבוצים במגמת עליה דמוגרפית, הצטרפו שכונות הרחבה, מה שמוביל לעליה במספר הילדים והנוער. מסע י"ב הוא אחד משלושה מפעלים משמעותיים, לצד כנס י"א והרפסודיה, והיה חשוב לי"בניקים להיות חלק ממנו. עברנו תקופה מאתגרת לכולנו ולבני הנוער בפרט ומורגש שחשוב להם ה'ביחד', היציאה מהבית. השתתפו במסע בני נוער מקיבוצים בנגב המערבי ומקיבוצי הצפון, גם כאלה שעדין לא חזרו לבתיהם והיה להם חשוב להגיע ולהיפגש עם בני גילם וגם קצת להעביר מסרים על מה שהם עברו וגם לקחת חלק במפעל שמשויך לתנועה קיבוצית שספגה המון".
חנוכה, סילבסטר ומדבר
על אף שתחילתו של המסע נדחתה מעט בשל הגשם והחשש מהכבישים הרטובים, התייצבו בני הנוער בצהרי יום שלישי בחניון הלילה לקליטה והתארגנות. "החלטנו לוותר על מקטע הרכיבה הראשון כי גם בדרום עוד ירד גשם ולא רמינו לקחת סיכון", אומר עידו. "הצוותים הלוגיסטיים הכינו את השטח וכשהגיעו בני הנוער הם הקימו אוהלים, בישלו ועסקו בתכנים שונים".
מזג האוויר הוא שיקול, הייתה גם התלבטות לקיום המסע בגלל המצב הביטחוני?
"המסע היה מתואם מול משטרת ישראל שתכללה את האישורים גם מול צה"ל ומד"א. תיאמנו הגעה עם רשות הטבע והגנים, וגם עם קצין הביטחון של מועצה אזורית הערבה התיכונה שנמצא בקשר עם השירות המטאורולוגי (ובעצמו מתנדב ביחידת חילוץ והצלה). גם אם היה צורך לעשות שינוי במסלול-כולם ידעו בכל רגע נתון איפה אנחנו".
גם הטפטוף הקל שירד בערב הראשון לא שיבש את התוכניות. מיד לאחר מפגש עם מנהל מחלקת הביטחון בתק"צ דביר בשן (משמר העמק) על שירות משמעותי בצה"ל וטקס הדלקת נרות חנוכה שערכו נערי ונערות מועצה אזורית עמק הירדן, קידמו בני הנוער במסיבה את השנה האזרחית שנכנסה.
סליחה על השאלה
יום שני למסע: שש השכמה, שמונה וחצי כולם על האופניים עם תיק גב ומים אחרי ארוחת בוקר וקיפול ציוד. בדרך מחניון לילה צין לכיוון מושב עידן, עוצרים בעיר אובות. "שם נפגשו למעגלי שיח עם מתנדבי שנת שירות וחניכי מכינות בסגנון 'סליחה על השאלה', ככה שכל תלמיד או תלמידת י"ב יכלו להתעניין ולשאול מה שמסקרן אותם".
המשך היום ברכיבה לחניון הלילה במושב עידן. את הטקס ערכו בני הנוער ממועצה אזורית שער הנגב שהזמינו להדלקת הנרות את חבריהם מכפר מסריק ומעין המפרץ, בהם נהרגו בני קיבוץ ב"חרבות ברזל" (סיוון שדה שנהרג בשדות הקיבוץ ועידן רז שנפל בקרבות בעזה).
דובר הערב היה עמרי רונן בן כפר עזה, ממובילי "אחים לנשק", קצין בצבא ופעיל חברתי במחאות נגד המהפכה המשפטית ובהתנדבות בסיוע אזרחי אחרי 7 באוקטובר לצד שירות מילואים. "עמרי, שסבתו נירה נרצחה בכפר עזה, דיבר איתם על מעורבות חברתית ושירות משמעותי. כעורך דין סיפר להם גם על לימודי המשפטים ועל רצונו וניסיונותיו לשנות מבפנים את המערכת. בני הנוער ישבו מרותקים ולא הוציאו מילה, ממש אפשר היה לשמוע ברקע את הרוח המדברית נושבת".
לקינוח ניגנה להקת קאברים מוזיקה ישראלית. והנוער הצטרף בשירה וריקודים.
שותפים למסע
יום שלישי למסע: חמש וחצי השכמה, מתכוננים למסע רכיבה אינטנסיבי. מדרך השלום לחצבה ומשם לשמורת הטבע שיזף ועד לטקס הסיום במטעי התמרים של עין יהב. "סיכמנו את המסע ואת החוויה בטקס מרגש שבו נשאו דברים ליאור שמחה מזכ"ל התנועה, מאיר צור ראש מועצת ערבה תיכונה ודבי ברא"ס ראשת אגף חינוך. חיילי גרעין הנח"ל ניגנו לזכרו של אורי בר אור, לוחם חטיבת הנח"ל שהיה מלחין מחונן ונפל בקרבות ברפיח".
חזרה לאופניים ודיווש קל לנקודת הסיום.
"היתה לי חוויה מדהימה" מסכם עידו. "גם עבורי זה מסע לתפקיד מרגע שנכנסתי בתחילת אוקטובר. מסע בו הכרתי שותפים נהדרים- מחלקת 'שבילים', אגף החינוך ופעילי התנועה הקיבוצית, כולם שותפים למסע מדהים".
נהנו גם מהקור והאבק
מסע יב היה מעולה. דאגו לנו להכל כדי שהמסע יהיה משמעותי וחשוב בשבילנו, וכך היה. נהנו מכל רגע גם מהקור והאבק. התבגרנו והתגבשנו כקבוצה, גם של שער הנגב וגם של ברור חיל. בנוסף החיבור בין המדריכים לחניכים הרגיש טבעי ונכון ולא היה חסר כלום.
הרכיבה הייתה משמעותית וטובה. ועל הקשיים שהיו במסע התגברנו והצוות תרם ועזר.
תודה על מסע משמעותי.
עומר הלפרין, ברור חיל
מה עבר עליהם
בטקס הדלקת הנרות סיפרו נערים מקיבוצי העוטף ומהצפון על בני משפחה ועל חברים שלהם מהקיבוץ שנהרגו במלחמה. זה היה מרגש.
פה בשדות ים חווינו מאוד שונה את המלחמה, בקושי היו אזעקות, ופתאום הבנו מה עבר עליהם. מכפר עזה סיפרו על חברים שהיו צריכים איתם למסע י"ב ונרצחו.
זה יפה שנתנו לזה מקום, ולא מובן מאליו שהם עלו לספר את מה שעבר עליהם בפורום כזה גדול.
ליבי ראון, שדות ים