יבול שיא
הרפת והחלב
אבוקדו על עץ 1

האבקה מלאכותית להאס עם BLOOMX

2 דק' קריאה

שיתוף:

הדר כהן ויעל סוזן בר-נוי – מו"פ גליל מערבי; ינאי שיף – מטע סער; תאי אלגרבלי ודקלה מונטקיו – חברת BloomX

רקע

 חברת BloomX, פיתחה כלי להאבקת עצי אבוקדו. פיתוח הכלי מבוסס על שימוש בשדה חשמלי.

בטבע, לשערות הדבורה ולגרגרי האבקה מטען חשמלי מנוגד, דבר המאפשר את משיכת גרגרי האבקה לגוף הדבורה באופן מיטבי ואת המעבר מפרח לפרח ללא נפילת הגרגרים בעת מעבר בין פרחים ותפרחות. גרגרי האבקה ניתקים מגוף הדבורה במגע ישיר עם צלקת הפרח (איבר הפרח הנקבי) הדביקה ובכך, מתאפשרת האבקה איכותית ומדויקת.

חברת BloomX פיתחה לוחות חכמים הניתנים לנשיאה על כל כלי נגרר במטע ומאפשרים איסוף יעיל של גרגרי האבקה ויישומם על חלקי הפרח הנקביים לצורך הפריה. הלוחות נוגעים בעדינות בתפרחות האבוקדו תוך כדי הפעלת שדה חשמלי המושך את גרגרי האבקה. הגרגרים נאגרים על הלוחות ומשוחררים באופן מבוקר על תפרחות עצים.

Picture1 1
איור 1. כלי להאבקת עצי אבוקדו

חומרים ושיטות

חלקת הניסוי במטע סער. נטיעת 2010, מרווחי נטיעה 6×4 מטר, מפרה אטינגר כל עץ שלישי כל שורה שלישית. כנות דגניה 117 ואשדות 17.

שורות הניסוי הן שורות שבהן משולב האטינגר, קרי כל שורה שלישית. שורה אחת מטופלת עם Bloomx, ושורה אח"כ הינה שורת ביקורת וחוזר חלילה. 5 שורות לכל טיפול. כל שורה 0.6 דונם.

הכלי עבר בשורות פעמיים, בשבוע השלישי של אפריל 2023, לאחר התפוגגות ערפילי הבוקר בשעות 09:00-10:00, בהפרש יומיים. היישום בוצע לאחר שווידאנו פתיחת פרחים נקביים מלאה בהאס עם צלקות רצפטיביות.

תוצאות

Picture2 1
איור 2. אין הבדל סטטיסטי באף פרמטר בין הטיפולים

דיון

התקבל יבול גבוה מאד גם בשורות הביקורת וגם בשורות המטופלות. הפרי היה קטן יחסית, גם בגלל היבול הגבוה וגם, כנראה, בגלל קטיף מוקדם יחסית בדצמבר וללא קטיף סלקטיבי. הניתוח הסטטיסטי לפי מובהקות של 5%, כך שעם 5 חזרות צריך פער יבול יותר משמעותי לקבלת מובהקות. יחד עם זאת התוצאה בהחלט מעניינת. סוכם עם החברה שברגע שתפתח כלי וטכנולוגיה שתיתן מענה גם לשורות שבהן לא משולב אטינגר, כך שהם נדרשים לפזר אבקה – או אז נחזור לניסוי ובדיקת היתכנות לשימוש מסחרי בכלי לכשיהיה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

המרחב הכפרי בישראל והמגזר המושבי בפרט, מתאפיינים בדינמיות רבה ובשינויים תכופים ברמה המדינית, המקומית, התכנונית והסוציאלית. כל אלה יוצרים מצבים של חוסר ודאות עבור בעלי נכסים במגזר הזה. חוסר הודאות במרחב הכפרי בכלל, ובמושבים
2 דק' קריאה
*תמונה ראשית: ד"ר גורנטלה יו"ר ומנכ"ל ATGC (שני מימין) ומושיק פיש מנכ"ל לוכסמבורג תעשיות (חמישי מימין) עם בכירי ממשל, בטקס החתימה בהודו ב 5.12.2025 החברה מהווה מיזם משותף פורץ דרך בתחום הסמיוכימיקלים והפרומונים – חומרים כימיים
< 1 דק' קריאה
דניאל בן סימון, כרמית סופר-ארד – שה"מ, משרד החקלאות; שחר סמרה – השירותים להגנת הצומח ולביקורת, משרד החקלאות; דנה מנט, צבי מנדל – המכון להגנת הצומח, המחלקה למחלות צמחים וחקר עשבים, מנהל המחקר החקלאי,
10 דק' קריאה
רקע קומפוסט הוא מקור חיוני לשיפור מבנה הקרקע, להגברת זמינות חומרי הזנה ולחיזוק הפעילות הביולוגית בקרקע. עם זאת, איכותו משתנה מאוד בהתאם למקור החומר האורגני', תהליך הייצור והבקרה. בישראל קיימות הנחיות ותקנים שונים לקומפוסט,
3 דק' קריאה
צפלביץ אפרים, זיוה גלעד, אוהד נוריאל, אחיעם מאיר – מו"פ בקעת הירדן, דוד סילברמן – שירות ההדרכה והמקצוע )שה"מ,( משרד החקלאות וביטחון המזון כרמית זיו, גינת רפאל – מנהל המחקר החקלאי, משרד החקלאות וביטחון
12 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן