יבול שיא
הרפת והחלב
shutterstock 1924647920

האם לפרות יש שפה בה הן מדברות ביניהן?

2 דק' קריאה

שיתוף:

מחקר חדש בודק את סוגי הגעיות השונות, ואת התקשורת שבין הפרות ברפת. מהמחקר עולה כי ניתוח והבנת שפת הפרות יכולה לסייע לרפתן להבין מתי הפרה במצוקה, האם היא חולה והאם היא צריכה סיוע.

נתונים אלו, מחקרים חדשים ומידע רב על הענף יוצגו בכנס השנתי למדעי הבקר והצאן, שמתקיים השבוע. הכנס מאורגן על ידי המחלקה לבקר והמחלקה לצאן בשירות ההדרכה והמקצוע (שה"מ) במשרד החקלאות בשיתוף פעולה עם המחלקה לחקר בקר וצאן במנהל המחקר החקלאי. 

זיהוי מצבי מצוקה ותחלואה אצל פרות הם חלק משגרת יומו של כל רפתן. עד כה, היו מתבססים הרפתנים על ניטור מדדים פיזיולוגיים של הפרות אבל כעת ניתן להתבסס גם על התנהגותן. מחקרים עדכניים מגלים שגם לפרות דרך תקשורת משלהן – הן יכולות להשתמש בסוגי געיות והתנהגויות להעברת מסרים. ניטור התנהגויות הפרות ברפת, ודרך ההתקשרות שלהן, הינו בעל חשיבות עליונה לשיפור רווחתן ובריאותן של הפרות, ולפיכך בעל משמעות לרפתנים וגם לצרכנים. 

בעבודתה של ד"ר סיון לאקר, וטרינרית ומייסדת "רפתנות מודעת", היא מציגה מחקרים עדכניים על סוגי הגעיות של הפרות ברפת. הגעיות מאופיינות על פי סיטואציות, מצבים רגשיים ומצבים מוטיבציוניים. הפרות גועות גם לפרות אחרות בקבוצה שלהן, באמצעות געיות ייחודיות, ואבחנת הגעיות יכולה לסייע לרפתנים לזהות פרות ספציפיות. עוד נמצא כי פרות שחוות המלטה קשה, הן בעלות געייה ייחודית בזמן ההמלטה, וגעייה זו מגיעה לטווחים רחוקים יותר, כלומר – לפרות דרך ייחודית לשדר לסביבתן את מצב החירום בו הן שרויות ולהזעיק עזרה. 

עוד בעבודתה, ד"ר לאקר מתארת גם התנהגויות נוספות של הפרות ברפת. בתוך כך, ישנן התנהגויות אכילה מסוימות היכולות לעזור בזיהוי מוקדם של פרות הנמצאות בסיכון גבוה יותר לתחלואה. לדוגמה, בשל היותן חיות עדר, טבען של הפרות גורם להן לגשת לאכול יחד באותו הזמן, מצב שיוצר מצבים תחרותיים באבוס. כך ניתן לנטר פרות בעלות התנהגות אכילה תחרותי יותר, המדגימות אסטרטגיה יזומה באבוס עמוס, לעומת פרות בעלות אסטרטגיה תגובתית, בה הפרה תיגש לאבוס בזמנים עמוסים פחות על מנת להפחית את החשיפה לאינטראקציות תחרותיות. בעקבות מעקב וניטור של הפרות ברפת מצאו כי ההתנהגויות והאסטרטגיות שהפרות משתמשות בהן יכולות להעיד על מצבן הבריאותי. כך, פרות הסובלות ממצב בריאותי ירוד, משנות את אסטרטגיית התחרות שלהן יותר פעמים בזמני אכילה, לעומת פרות בריאות. עוד מתארת ד"ר לאקר התנהגויות נוספות שיכולות לעזור לזיהוי מוקדם של מצבי מצוקה ותחלואה אצל הפרות ברפת ובתוך כך לדאוג ולשפר את רווחת הפרות ולייעל את עבודת הזיהוי והטיפול המוקדם של הרפתנים בפרות. 

נתונים אלו, מחקרים חדשים ומידע רב על הענף מוצגים השבוע בכנס השנתי ה-33 למדעי הבקר והצאן, שמארגנים המחלקה לבקר לחלב והמחלקה לצאן בשירות ההדרכה והמקצוע (שה"מ) ומכון וולקני במשרד החקלאות, ארגון יצרני החלב בישראל ומועצת החלב. בכנס ישתתפו כ-1,500 אנשים וביניהם ראשי הענף והעוסקים בו, יצרני חלב, אנשי תעשיית החלב, מדריכים, חוקרים, רופאים וטרינרים וספקי תשומות, הכנס מתקיים בין התאריכים 12-14 בדצמבר, בירושלים. השנה יעסוק הכנס בתחומים שונים כגון כלכלת הענף, הזנה ומזונות, מספוא, בריאות ורווחת בעלי חיים, פוריות וטיפוח, גידול יונקים –  עגלות ועגלים, התמודדות עם  עקת חום ועוד.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

יואל כרמל מספר על ספרו "אבא החליט למות" שעוסק בצורה רגישה ומקורית באהבה, באומנות, במוות ובכוחה של חברה שבטית * יואל: "אבי אמר לי לא פעם שכדי להגשים חלום צריך להתעורר. הספר הזה הוא
7 דק' קריאה
הפארק נחנך במעמד שר המורשת לשעבר, ח"כ עמיחי אליהו, ראש המועצה חוף אשקלון איתמר רביבו, מנהל רשות העתיקות אלי אסקוזידו ואחרים  *תמונה ראשית: הגת החדשה שנפתחה לקהל ליד מושב ניר ישראל. צילום: אמיל אלג'ם,
2 דק' קריאה
נועה ולצר, מדריכת טיולים וגששית, מחוברת לטבע גם בארץ וגם בחו"ל * היא ילידת יסוד במעלה, מכירה היטב את אגמון החולה וסביבתו, התגוררה באפריקה עם שבט המסאיים ומדריכה טיולים בטנזניה * אישה צעירה שכל
11 דק' קריאה
שניהם נולדו בירושלים ונתיבי החיים לקחו אותם למחוזות שונים * מעיין אחי יובל, טיילה באנגליה על סוס ועגלה עם גרופים של התרבות הקלטית ואלי לוי, החל בגננות, התפתח עד שהגיע לחקלאות * השניים נפגשו
5 דק' קריאה
באחרונה נכנס לתוקף הקנס המנהלי החדש בגין כניסה לשטח חקלאי: מעתה יחלו שוטרי מג"ב לרשום דו"חות קנס באלפי שקלים לחשודים שיכנסו לשטחים חקלאיים, ברגל, רכובים על בע"ח או בכלי רכב  אין חקלאי שלא מכיר
2 דק' קריאה
יותר משנה שאנו נתונים למצבי חיים קיצוניים ומשתנים. מוצפים ברגשות מעורבים, מצויים במצב של הסחות דעת מתמשכות, מודעות ושאינן מודעות, מבחוץ ומבפנים. אומני גלריה כברי, גלריה שיתופית יהודית־ערבית בגליל (מנהלת: תמר הורביץ ליבנה), מצאו

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן