שתי משפחות שהגיעו ביום ראשון לביקור בנחל האסי, בתחום 150 המטרים עליהם סוכם שיהיו פתוחים לציבור, התלוננו במשטרה כי צמיגי הרכבים שלהם שחנו מחות לקיבוץ נוקבו בעת שבילו בנחל. את מעשה ההשחתה ייחסו המבקרים לאנשי הקיבוץ שביקשו בכך להבנתם למחות על כך שהותר לאנשים מבחוץ לרחוץ באסי. בעלי הרכבים צילמו את הגלגלים המפונצ'רים שנחתכו בסכין, והמשטרה פתחה בחקירה. מהקיבוץ נמסר כי הטענה שאת ניקוב הצמיגים ביצעו אנשים מהקיבוץ, הושמעה בלא שתהיה לבעלי הרכבים כל הוכחה לכך, והיא בגדר הוצאת דיבה על קהילה שלמה, כהמשך למסע ההסתה וההכפשה שמתנהל נגד הקיבוץ. בכוונת הקיבוץ להגיש נגדם תביעה לשון הרע.
כזכור, בפשרה שהושגה בתחילת החודש בין הנהלת קיבוץ ניר דוד, ראש עיריית בית שאן ז'קי לוי וראש מ.א. עמק המעיינות יורם קרין, סוכם לפתוח רצועה של 150 מטר מנחל האסי לביקורים של הציבור הרחב. סוכם כי הביקורים יותנו בהרשמה מראש באתר שמיועד לצורך זה, יהיו כפופים למגבלות הקורונה, באחריות מנהלת התיירות של הקיבוץ וללא תשלום. בהודעה שפורסמה לאחר הסכם הפשרה, נאמר: "לא ניתן יד למאבקים ואלימות באזור. אנחנו מובילים לשותפות ודרך, וכך אנו רוצים לראות גם את ילדינו, חיים בשכנות טובה ובשיתוף מלא. יחדאנחנו מביאים תקווה ובשורה שיתנו מענה אזורי ואפשרויות לפיתוח התיירות לטובת כלתושבי האזור ועם ישראל כולו. אנו מקווים כי הפתרון שהושג יביא להרגעת הרוחות והפסקת האלימות".
אלא שהתקווה הזו נכזבה, כיוון שמנהלי המאבק על פתיחת האסי לכל הציבור, לא קיבלו את הסכם הפשרה והודיעו כי ייאבקו נגדו. בחמישי שעבר בערב הגיעה שיירה של מכוניות לשער הקיבוץ, הנהגים חסמו את היציאה וצפרו ללא הרף. למחרת נאספו עשרות רבות של מפגינים מקבוצת "משחררים את האסי" מול שער הקיבוץ בניסיון לחדור פנימה. לטענת הקיבוץ הם ביצעו קצר חשמלי בשער ועשרות רבות של מפגינים נכנסו פנימה. אחד מראש המחאה טען כי בשער לא בוצעה חבלה מכוונת אלא הוא נפתח מעצמו וכך התאפשרה כניסת המפגינים. לא נוצרו עימותים עם חברי הקיבוץ ולא נדרשה התערבות של המשטרה.
ח"כ משה ארבל מש"ס, פנה ליועץ המשפטי לממשלה בבקשה לקבל חוות דעת בנושא. המשנה ליועץ המשפטי לממשלה למשפט אזרחי, ארז קמיניץ, השיב שמדובר בסוגיה מורכבת, שהטיפול המשפטי בה מחייב נחישות אך גם איזון בין אינטרסים שונים, בין הצורך להבטיח גישה חופשית לציבור אל הנחל מחד, והצורך לאפשר לתושבי הקיבוץ לקיים שגרת חיים נאותה מאידך. "מימוש הזכות, כמו מימושה של כל זכות קניין אחרת, צריך להיעשות בהתאם לדיני התכנון והבנייה החלים במקום ותוך איזון בינה לבין זכותם של חברי הקיבוץ ותושביו לקיים שגרת חיים נאותה".
לגבי הסדר פשרה קודם, ב-2016, בו נקבע כי הקיבוץ יקדם תכנית שתסדיר גישה לציבור אל הנחל בשטחים שמחוץ למשבצת הקיבוץ כתב קמיניץ: "מבירור שערכנו עולה כי בעבר הוגשה תכנית אשר לא קודמה, וכי רק בחודש יולי האחרון הוגשה לוועדה המחוזית תכנית שטרם עברה תנאי סף וטרם נידונה בוועדה. קיים קושי משמעותי בהתנהלות הקיבוץ אשר מחד מונע באופן גורף את גישת הציבור אל הנחל, ומנגד נמנע מלקדם בשקידה ראויה, לפחות עד לאחרונה, את החלופה התכנונית אשר תסדיר גישה זו. אנו סבורים כי התנהלות זו לא יכולה להימשך לאורך זמן, וכי יש לקדם פתרון בר קיימא בהקדם האפשרי" . לטענת הקיבוץ, מי שעיכב את קידום התכנית עליה סוכם הן רשויות התכנון ולא הוא.
בעקבות הסכם השלום עם איחוד האמירויות, התפרסם בשבת ציוץ של משרד החוץ, בו הוזמנו אזרחי האמירויות לבקר בישראל. לציוץ צורפו צילומים של אתרים אטרקטיביים בארץ, ביניהם תמונה של נחל האסי בניר דוד. למחרת, יום ראשון, שוחחו ב-fm 103 אראל סג"ל ויריב אופנהיימר עם פרופ' טליה איינהורן מאוניברסיטת אריאל על המחלוקת בנוגע לאסי. פרופ' איינהורן טענה שהמדינה היא זו שצריכה להביא לפתרון הבעיה. "זו החלטה ברמה של המדינה האם אנחנו רוצים את ההתיישבות הכפרית, החקלאית, הקהילתית? זה הריבון צריך להחליט מה הוא רוצה ואיך הוא עושה את זה".
צפוי שביום שישי הקרוב יתחדשו ההפגנות מול שער הקיבוץ.
צילום: שלומי מישלי, מתוך אתר פיקיויקי – האסי וניר דוד
הרשמה לנחל האסי – האסי וניר דוד
תגובה אחת
קטע הנחל העובר בקיבוץ איננו נחל, זאת תעלת ניקוז בנויה בטון המנקזת את הביצה.
וכתעלת בטון עשויה בידי אדם איננה משאב טבע במשמעותו בחוק, אלא בריכת שחיה פרטית.