סוגיית התרומות למתמודדים: כללי גיוס התרומות למתמודדים על תפקיד מזכ"ל התנועה, שאושרו בוועידה ב-2016, מעוררים מחלוקת. יש טענה על אי-שוויון בין המועמדים ביכולת להשיג תרומות וטענה על אי פרסום שמות התורמים. הכל נעשה לפי הכללים, משיבים בוועדת הבחירות המרכזית
סוגיית התרומות למתמודדים: הליך הבחירות למזכ"ל התנועה הקיבוצית שיתקיימו ב-17 בדצמבר השנה. זוכה לביקורת בנוגע לכללי גיוס הכספים של המועמדים, כללים עליהם הוחלט בוועידת התנועה ב-2016. בארי הולצמן, עין חרוד איחוד, שהיה חבר ועדת הבחירות המרכזית לבחירת המזכ"ל והתפטר ממנה על רקע זה, מסביר את הרקע להתפטרות: "על פי התקנון כל מועמד מקבל 71,795 ₪ למימון מסע הבחירות מהתנועה ומורשה לגייס בעצמו תרומות עד סכום של 100,000 ₪, כשכל תרומה לא תעלה על 2,000 ₪. העליתי בוועדה את התנגדותי לנושא התרומות, כיוון שהן יוצרות אי-שוויון בין המועמדים. חייבים להיות תנאי מימון שווים ביניהם כמו בכללים במשחק כדורגל, בו בכל קבוצה יש אחד עשר שחקנים וכללים קבועים וידועים מראש. במצב הנוכחי יש אי-שוויון בין המועמדים, כשכל אחד מהם מגייס תרומות לפי יכולתו וקשריו. ההתייחסות שלי היא לא אישית אלא עקרונית.
"יש כאן גם פירצה קוראת לגנב", ממשיך הולצמן: "מי מפקח ולמי מדווחים ומתי על התרומות. יש חשש, שמועמדים ישתמשו במעמדם ובקשריהם, כדי לגייס תרומות למסע הבחירות שלהם. את כל הטיעונים האלה הבאתי בישיבות של חברי הוועדה לבחירת מזכ"ל התנועה. הצעתי לבטל לגמרי את גיוס התרומות של המועמדים ולהסתפק בתקציב שהתנועה מקציבה לכל מועמד, גם אם הדבר יגרום לכך שהתנועה תעלה אותו. כשלא התקבלו הצעותיי בוועדה מאחר וראיתי בנושאים אלה עניין עקרוני, התפטרתי ממנה".
על תפקיד מזכ"ל התנועה מתחרים כידוע ניר מאיר (קבוצת שילר), המזכ"ל הנוכחי, שמבקש להיבחר לקדנציה נוספת, שהגיש את השגותיו על הליך הבחירות לוועדה, מדבר על הצורך בחשיפת שמות התורמים: " יש לפרסם את רשימת התורמים לכל מועמד כפי שהדבר נהוג בבחירות לרשויות המקומיות. מעל לכל יש לשמור על טוהר המידות בבחירות וחשוב שלא ייעשה ניצול או שימוש כלשהו במנגנונים של התנועה הקיבוצית. במצב הקיים אין דרכי פיקוח מתאימות על נושא התרומות, ולכן אני דורש שסכום התרומה והתורם אותה יפורסמו בפומבי, דרישה שלא רק תורמת לגילוי נאות אלא גם משרתת את הדמוקרטיה הקיבוצית".
סוגיית התרומות למתמודדים
ליאור שמחה יוצא בקריאה לכל ראשי המועצות האזוריות, מנהלי הארגונים הכלכליים של הקיבוצים ולמעשה לכל נושאי התפקידים בקיבוצים: "השאירו את עצמכם ואת הארגון שאתם משמשים בו תפקיד, מחוץ לתחום וללא התערבות בתהליך הבחירות של המזכ"ל. תנו לחברי הקיבוצים להחליט במי הם בוחרים ללא השפעה של ארגון זה או אחר, בכך תשמרו על ההליך הדמוקרטי של הבחירות". לשאלה מה הם סיכוייו להיבחר למזכ"ל, הוא משיב כי סיכוייו טובים, בעיקר משום שהוא סומך על חברי הקיבוצים עצמם, שהם חייבים להיות הגורם הקובע היחיד בבחירה.
ניר מאיר טוען בתגובה, שמדובר במהומה על לא מאומה: "לאחר שתי מערכות של בחירות למזכ"ל בשנים 2013 ו-2015 הוקמה ועדה בראשות וולוולה (זאב).שור, שהצעותיה לנוהל הבחירות התקבלו ואושרו בוועידת התנועה ביוני 2016. אישית לא לקחתי חלק בדיונים אלה, אבל המבקרים מטעם עצמם, היו צריכים אז להגיש את השגותיהם והבקורת שלהם. כל אלה שקופצים עכשיו ומבלבלים את המוח, לא יכולים להתנגד לתהליך הדמוקרטי שבו אושר תקנון הבחירות. ככה הדבר מוחלט בחברה דמוקרטית וכך יש לקיימו. כל הטענות והביקורת כלפי נוהל הבחירות היו צריכים להיעשות בעת קבלת ההחלטות או בין בחירות ובחירות, ולא כעת".
יו"ר הוועדה לבחירות המזכ"ל בתנועה הקיבוצית
על הטענה כי נשעה שימוש במנגנוני התנועה כדי לסייע במסע הבחירות שלו אומר מאיר: "זהו קשקוש מוחלט. אני לא מתייחס לתלונות, אני מתייחס לעובדות. ביחס לפיקוח על התרומות ועל הבחירות בכלל, קיים מבקר התנועה שניתן לפנות אליו בכל עניין הנוגע לבחירות". על סיכוייו להיבחר להמשך כהונתו כמזכ"ל הוא משיב בפסקנות: "אני לא מתעסק בזה".
שבלת אדלמן שופט (ראש הנקרה), יו"ר הוועדה לבחירות המזכ"ל בתנועה הקיבוצית, דוחה את טענות המבקרים על הליכי הבחירות: "ביחס להצעותיו של בארי הולצמן, היה רוב גדול בוועדה שלא קיבל אותן, בין היתר כיוון שהוועדה צמודה לתקנון שהתקבל במועצת התנועה ופורסם ב'חוברת הכחולה'. ביחס לטענות על פיקוח מטעם הוועדה על הליך הבחירות או פרסום התורמים קיים מבקר התנועה שניתן לפנות אליו בנושא".
ועדת הבחירות קיימה דיון בטענותיו של ליאור שמחה. ביחס לפרסום שמות התורמים קבעה הועדה, כי "אין לאפשר זאת בזמן הבחירות. תפקיד המבקר, לאחר הבחירות, לבדוק וליידע, ככל שיש צורך. לוועדה יש שיקול דעת להחליט אם לפרסם". בנוסף, התייחסה הוועדה להשתתפות פעילה בבחירות, של פעילי ועובדי התנועה (למעט ביום הבחירות בו הם יפעלו כנציגי ועדת הבחירות בשטח, על מנת לדווח על תקלות או חריגות) והדגישה: "פעילי התנועה אינם רשאים להשתתף בכל צורה שהיא במטות הבחירות או בפעילות הבחירות של מי מהמתמודדים!" ביחס לפנייה לאסור על בני משפחה פעילות בבחירות החליטה הוועדה: "הפנייה לגבי איסור השתתפות של בני משפחה של פעילי ועובדי התנועה – נדחתה".
תגובה אחת
ככה פועלת השיטה המבטיחה את שליטת המנהלים ומקורביהם.
בתגובה לביקורת מפנים המקורבים להחלטות הפורומים הכביכול דמוקרטיים-בבחינת מה אתם רוצים?הכל התקבל בבחירות והצבעות של גופים מוסמכים שגם הם נבחרו בבחירות דמוקרטיות-אז מה אתם רוצים?
נכון…אבל….
בהצבעות הדמוקרטיות בעד/נגד הצעות שונות הכל מבושל,מתוכנן,מתוזמר מראש כך שתתקבל הצעת המנהלים.
אין לדוברי ונושאי דגל השוויון להציע הצעות הנוגדות ערך עיקרי זה.