אופק – האגודה השיתופית לניהול הון, קיבלה רישיון לפתיחת הבנק החברתי-שיתופי הראשון בישראל. עד היום הצטרפו לאגודה 6,700 חברים וחברות, שכל אחד מהם רכש מנייה ב-1000 שקל
הממונה על רשות שוק ההון, ד"ר משה ברקת, חתם בשבוע שעבר על "רישיון למתן שירותי פיקדון ואשראי", שניתן לאופק – האגודה השיתופית לניהול הון.
הדבר יאפשר לאגודה לפתוח את הבנק החברתי-שיתופי הראשון בישראל. הרישיון ניתן לאגודה למשך שנתיים, זאת כדי שיהיה לה זמן מספיק להקים את כל התשתיות לפתיחת הבנק, כולל בניית מערכת המחשוב הבנקאי של חברת TCS, מבית טאטא, שזכתה במכרז של אגף התקציבים במשרד האוצר.
בין היזמים והמייסדים של אגודת האשראי בשנת 2012, גם בהשפעת המחאה החברתית וועדת טכטנברג, היו מנכ"ל האגודה הקיבוצניק עו"ד תום דרומי-חכים (38), יליד מצר, כיום חבר קיבוץ פלך ועמו האחראית לקשרי חברים באופק, אתי דעי, חברת קיבוץ נאות מרדכי.
תום דרומי ל"הזמן הירוק": "הרישיון שניתן לאגודת האשראי אופק הוא לא פחות ממהפכה חברתית-כלכלית בישראל. נוכל לספק לכל חבר באגודה שירותים בנקאיים דיגיטליים של עו"ש, הוראות קבע, כרטיסי חיוב, פיקדונות והלוואות ולמעשה את כלל השירותים במערכת הבנקאית."
"כל אזרח ישראלי יכול לרכוש מניה באגודה בעלות של 1,000 ₪, כפי שעשו כבר 6,700 החברים שהצטרפו עד היום. עד סוף שנה זו נוכל להגיע לכך שכל חבר יוכל לפתוח חשבון בנק באגודה ולקבל את כל השירותים הבנקאיים, כולל כרטיס אשראי".
אופק הוקמה כדי לממש חזון חברתי קואופרטיבי, והיא כיום האגודה השיתופית של אשראי הפעילה הגדולה ביותר בישראל. הרעיון היה להקים בנק קואופרטיבי דוגמת אלפים מהם הפועלים בעולם, ותמכה בהקמתו ועדת דודו זקן, המפקח על הבנקים בשעתו.
ב-2016 הובילה אופק, בסיוע גורמים נוספים, את חקיקת החוק "הפיקוח על אגודות אשראי". החוק מאפשר הקמת אגודות אשראי בישראל ועל פיו הן כפופות לפיקוחו של הממונה על שוק ההון והן רשאיות לספק כמעט את כל השירותים הבנקאיים שבנק מסחרי רשאי לספק.
אגודת אשראי – Credit Union – היא מוסד פיננסי ללא כוונת רווח, המהווה למעשה בנק שיתופי שחבריו הם הבעלים שלו.
עיקר הקושי במתן הרישיון לאופק הייתה דרישת המפקח על הבנקים מהוועד המנהל של אגודת האשראי שהיו"ר שלו הוא עו"ד יהודה טלמון, להציג הון עצמי של 75 מיליון ₪.
נושא זה נפתר לאחר שבשנת 2016 פרסם האוצר תזכיר לחוק בו דרישת ההון העצמי הופחתה ל-3 מיליון ₪.
עקרונות שהתחייבה להם אופק בהפעלת הבנק הקואופרטיבי, כוללים את "עקרונות הקואופרציה כפי שנוסחו בוועידת הקואופרציה העולמית ב- 1995, קידום רווחת לקוחותיו שהם בעיקר משקי בית ועסקים קטנים ובינוניים, שמירה על עמלות ומרווחי אשראי הוגנים, שקיפות מוחלטת, שיתוף הציבור והגבלת שכר הבכירים בו.
הוועד המנהל של אופק, עובדיו ואלפי חבריו, מודעים לכך שהתנועה הקיבוצית וחברי הקיבוצים תומכים ברעיונות הקואופרציה ויצאו בקריאה לצרף כמה שיותר חברים לאגודת האשראי ולבנק החברתי-שיתופי שהקימה, המבטאת בפעילותה רעיונות יסוד של שיתוף ועזרה הדדית.