יבול שיא
הרפת והחלב
גיל דייגי בכנסת

החיטה לא תצמח כאן שוב 

8 דק' קריאה

שיתוף:

בעיצומה של המלחמה נאלצים בעמק יזרעאל להמשיך להיאבק נגד הקמת שדה תעופה ברמת דוד, לאור צעדים שנקטה המדינה – האצת התכנון לשדה הבינלאומי בעמק במקום בנבטים * ראיון עם גיל דייגי, יו"ר מטה המאבק נגד הקמת שדה התעופה בעמק יזרעאל ונווט במילואים, שמפרט את האסון שיושת למרות כל האזהרות ועל העמק במידה ושדה התעופה יוקם בו

לא נשיר החיטה צומחת שוב. החיטה לא תצמח כאן שוב. לאחר האסון הנורא בעוטף עזה, אחד מסממני התקווה היתה זריעת החיטה, עם השיר המסמל עתיד "החיטה צומחת שוב". לאנשי עמק יזרעאל כבר היום ברור, ברגע שיתחיל להיבנות שדה תעופה אזרחי, לא תצמח חיטה בעמק יזרעאל, לעולם. העמק היפה המסמל את תולדות הארץ הזו, את  תפארת מדינת ישראל – ייחרב. ייחרב נקודה.

חרב פיפיות 

אם נתבונן בהפקרה שאירעה ב-7.10 נמצא דמיון רב עם המאבק נגד הקמת שדה תעופה בעמק, עם אסון מירון שאירע למרות האזהרות המוקדמות ועוד ועוד.

חיל אויר הוא מרכיב מרכזי ביותר לביטחון המדינה. זהו חיל שבמידה רבה אפשר לומר שהוא צבא בתוך צבא. התכונות שמביאות אותו לשיאים פנטסטיים, במידה רבה הם גם חרב הפיפיות שבו. ההשוואה עם המאבק שמא יקום שדה תעופה בעמק מעוררת כעס, פליאה ואף פלצות לנוכח מה שקרה.

אחד הדברים שאנו יודעים שקיים תמיד בחיל אוויר, שזהו חיל שמתחקר כל סיטואציה וכך היכולות המבצעיות שלו פנטסטיות. כנראה שהנושא הזה של בדלנות, של חוסר התייחסות לתמונה רחבה וגדולה, לא ממש מתוחקרת. לו היו חוקרים נושא זה, הוויכוח, המאבק  כלל לא היה מתקיים.

אנשים מעמק יזרעאל שמגויסים ונאבקים בהקמת שדה התעופה חוזרים ואומרים, שמי שמכריע בנושא הוא מפקד החיל  הנוכחי והקודמים לו. מסתבר, שקורה תהליך המעורר אף הוא הרמת גבה. לדוגמא, במטה המאבק יש מספר טייסים במילואים, כך שאי אפשר לטעון שאינם מבינים את הצרכים של חיל אוויר.

מטה המאבק עוסק במשך שנים בהתנגדות להקמת השדה. כל הדוחות שהוציאו אנשי מקצוע בתחומים שונים מעידים שהקמת שדה תעופה בעמק יזרעאל תביא לקטסטרופה, מכל בחינה וכל היבט. בידי צוות המאבק מעמק יזרעאל דוחות המתריעים על החיטה שלא תצמח כאן, על הנזקים אותם ישלמו תושבי העמק בבריאותם ועל הסכנות הביטחוניות והבטיחותיות הכרוכים בהקמת השדה האזרחי. והם כמו התצפיתניות בעוטף, צועקים, צורחים, ואלו שהמפתח בידם לשנות את ההחלטה ולבנות שדה תעופה בנבטים או במקום חלופי אחר,  כמו ב-7.10 נכנסים לבור ולא מוכנים לראות את הסרטים הכל כך ברורים, מה תהיה ההשלכה על עמק יזרעאל.  

החמור הוא שהצפי הוא, שייקח כ-15 שנים להקים שדה תעופה אזרחי בעמק יזרעאל, וכשתקרה הקטסטרופה, לא יהיה את מי להאשים. מי יזכור אז, שתומר בר, או עמירם נורקין, יואל פלדשו ועוד הם אלו שהכריעו לגסיסתו המתמשכת של עמק יזרעאל. מי שישלם את המחיר הם אנשים צעירים, ילדיהם והדורות הבאים. נכדיי יזכרו במעומעם שהיה עמק יפה ופורח, ילדיהם ייסעו לשדות העוטף, לראות כיצד צומחת החיטה.

ראוי לציין שכפי  שמטה המאבק בעמק יזרעאל  תומך בהקמת שדה תעופה אזרחי בנבטים, גם בנגב יש מטה המעוניין ורוצה מאד שיקום שדה תעופה בנגב. נתון זה אף הוא מעורר הרמת גבה, אז איך קורה שמתקיים אינטרס זהה לשני חבלי ארץ אלו – ומקבלי ההחלטה מתעלמים לחלוטין מאנשים אלו?

נאבקים נגד הקמת שדה התעופה בעמק יזרעאל
נאבקים נגד הקמת שדה התעופה בעמק יזרעאל 

בגידה בתושבי העמק 

שוחחתי עם גיל דייגי, ראש מטה המאבק נגד שדה התעופה בעמק יזרעאל. גיל דייגי הוא נווט במילואים. לאחר שחרורו מהצבא החליט לבנות את ביתו בעמק יזרעאל ולעבוד כאיש חינוך.

אלו הם מילותיו של גיל דייגי: "מדינת ישראל בוחרת לקדם תוכנית הרסנית לחבל הארץ עמק יזרעאל. זוהי הפרה בוטה של החוזה הבסיסי  של תושביי עמק יזרעאל עם המדינה. עמק יזרעאל הוקם והתפתח כשהבסיס היה החקלאות והיותו  עמק ירוק על כל המשתמע מכך. עמק יזרעאל הוא אסם התבואה של מדינת יזרעאל. תוכנית זו, אם תקום,  תהיה זו בגידה בתושביי העמק ובמידה רבה בגידה באינטרסים של כל המדינה בהיבטיי הבטחון התזונתי. יתרה מכך, הנזקים שיהיו במיידי בעמק יזרעאל, יגרמו נזק אף לחלקים אחרים במדינה. הכתובת כתובה על הקיר, כתובת האומרת הרס וחורבן בעבור חייהם של רבים. אני מתבונן אחורה, היו כתובות על הקיר והתרעות של אסון מירון, אסון ה- 7.10. לא למדו כאן כלום?

"אחד הדברים היפים שקרו במדינה מאז ה-7.10 נוכחנו שלאוכלוסיה והעם יש ערכים האומרים ציונות, אכפתיות , הדדיות וכמובן ערכה של החקלאות בכל המובנים. שוב , מתקיים הנתק בין מקבלי ההחלטות ובין יושבי הארץ, העמק.

"על פי הדוחות שיש בידינו, אנו רואים שתוכנית זו היא מכת מוות לעמק ולתושביו בכל המובנים. יהיו רבבות של אנשים שבריאותם תיפגע, זאת יודעים בוודאות. פגיעה זו תוביל לפינוי של אלפי אנשים מביתם, משום שיהיו ישובים הסמוכים  לרמת דוד שלא יהיו ראויים למגורי אדם. מאגרי המים ייובשו ובכך  יחסלו את החקלאות, זאת אומרת לא רק גידולים חקלאיים אלא אף חיסול כל ענפי החקלאות: רפתות, לולים ודירים. כל זה בשעה שדווקא בימים אלו נוכחנו  בחשיבות הגבוהה של החקלאות במדינת ישראל בעבור הבטחון התזונתי. 

"מאגרי המים בעמק יזרעאל  הם החסם האחרון  כנגד שיטפונות במפרץ חיפה. מאגרי המים הם המוצא של השפכים מהערים מסביב. כלומר הפגיעה היא ברדיוס הרבה יותר גדול. אלפי עסקים של חקלאים ייסגרו באחת, ומי שחושב, מילא, אפשר בלעדיהם לא מבין שיתקיים כאן אפקט הדומינו. הפגיעה תהיה גם בכל הערים שמסביב.

"יש היום תוכניות התחדשות עירונית בכל הערים. הקמת שדה תעופה בעמק תעצור כל התפתחות וגדילה בשל מגבלות שיחולו על בנייה וצמיחה. הערים בעמק, מגדל העמק, עפולה, טבעון, רמת ישי  לא יוכלו להתפתח ולהתחדש, כולנו יודעים שכשעומדים במקום, זוהי נסיגה.

"רבבות של אנשים יחיו תחת רעש בלתי נסבל ורמת הזיהום תגדל וכולם יודעים שזוהי פגיעה  משמעותית באיכות החיים המביאה לפגיעה בבריאות. אין בעולם המערבי אח ורע להקמת תוכנית הרסנית כזו לאוכלוסייה אזרחית גדולה ובלב אזור צפוף ובקרבה כל כך גדולה למגורי אדם."

חברי מטה המאבק ותושבי העמק
חברי מטה המאבק 

מי מתנגד? חיל אוויר 

אז איפה הבעיה?  

"מפקדי חיל האוויר מתעקשים על הקמת השדה בעמק, משיקולים ביטחוניים בלבד. כל העוסקים בנושא נכנעים לתכתיבי חיל אוויר. במטה המאבק יש מספר טייסים. אנו  באנו מתוך המערכת הזו. אנו יודעים בוודאות שיש כאן אינטרס צר. קיים כאן תהליך המעורר אף הוא סימן שאלה לגביי חיל אוויר. אנשים שבזמן שרותם בצבא הביעו תמיכה בהקמת שדה התעופה בעמק, כמו הרמטכ"ל לשעבר גדי איזנקוט בהיותו רמטכ"ל תמך וכשהשתחרר מתנגד להקמת שדה בעמק.

"כמוהו יש עוד בכירים שכשהשתחררו ראו תמונה רחבה ומתנגדים להקמת השדה בעמק. הטענה ששדה התעופה בעמק ישחרר את הלחץ הגדול המתקיים בשדה התעופה בן גוריון, אף היא טענה בעייתית. בשל המגבלות בעמק לא ניתן יהיה לנחות ולהמריא עם המטוסים הגדולים, אלו שישחררו את הלחץ הגדול משדה התעופה במרכז. הרבה מאד אנשי מקצוע בתחומים שונים הוציאו דוחות  המתנגדים להקמת שדה התעופה בעמק ותומכים בהקמת שדה תעופה בנבטים.

"גיורא איילנד הוציא דוח מההיבט הבטחוני. גיורא כותב ומצביע שברמה הביטחונית תהיה זו פגיעה קשה במדינה ואילו בנבטים רצוי ונכון להקים שדה תעופה בינלאומי. יש כאן אבסורד מתמשך, הדרישה להקים את שדה התעופה בעמק מגיעה מרשות התעופה האזרחית כאשר חיל האוויר מוכן שיוקם השדה ברמת דוד בתנאי שלא יוקם בנבטים.  

"זהו אבסורד שאין שני לו. היו בעבר מספר מקרים בהם חיל אויר ניסה לכפות דעתו. כשמדינת ישראל  הייתה בתהליך חתימת הסכמיי השלום עם מצרים, מי התנגד? חיל אוויר. למה? הם התנגדו כי בחתימת הסכמי השלום היה צורך בפינוי שדה התעופה בסיני. שמעתם טוב? בגין הכריע והודיע שהאינטרסים של מדינת ישראל גדולים מהאינטרס הצר של חיל אוויר וחתם על הסכם השלום.

"כך קרה גם עם הסכם השלום עם ירדן. חיל האוויר התנגד למעבר מטוסים ירדנים מעל ישראל. אז רבין דפק על השולחן והכריע. היום? אין כאן מנהיג שיכריע, ידפוק על השולחן ויצהיר: 'תוכנית זו והובלה זו תוביל את מדינת ישראל לאסון'. המאבק אותו אנו מנהלים נמשך כבר כעשר שנים. ראשי חיל האוויר מסרבים להיפגש עימנו ולדון באופן מקצועי בכל ההיבטים וההשלכות של הקמת שדה התעופה בעמק או בנבטים. היה דיון אחד  שהתקיים בוועדת החוץ ובטחון בכנסת, גם בדיון זה הם דרשו לקיים בדלתיים סגורות ובכך הובילו להוצאת כל הגורמים המקצועיים מהדיון, כאשר הייתה הסכמה מראש על השתתפות נציגינו."

גיל מוסיף ואומר: "פנינו לחיל אוויר ואמרנו: 'אנו מבינים שלא נוח לכם ששדה התעופה האזרחי יהיה בנבטים. תגידו לנו מה נדרש כדי שהשדה יקום בנבטים?' לא קיבלנו תשובה ולא נענו לפנייתנו. בראייה שלנו, זוהי התנהגות כוחנית ואף יש בה אלימות. אי התשובה והתגובה משקפת את המעמד שחיל אוויר מייחס לעצמו, כמי שפוסק ומחליט ולא הגורמים האמונים על כך.

"אנחנו נמצאים במאבק כנגד הקמת השדה ברמת דוד כבר שנים. לכל אורך הדרך המחסום שאנו נתקלים בו הוא ההתעקשות של חיל האוויר. מנהל התכנון ממשיך להכין את התוכניות. מסתבר שזהו צוות שכנוע לחלוטין ומתיישר להחלטות חיל האוויר. חיל האוויר מסרב לענות על שאלה אחת: איך כן ניתן להקים שדה אזרחי בנבטים או במקום אחר בארץ. הוא רק אומר לא על כל רעיון. אין אחד ממקבלי ההחלטות שפשוט קם ומכריע  ואומר: די! עד פה!

"הדבר המחפיר בדיון בין שדה התעופה ברמת דוד לנבטים הוא שבשעה שהקמת שדה התעופה בעמק יזרעאל תוביל לחורבן והרס במישורי בריאות, הידרולוגיה, בטיחות טיסה, ביטחון מזון, מנגד הקמת שדה תעופה בנבטים תוביל לפריחה של  הנגב במונחי כלכלה, תעסוקה, דמוגרפיה ומשילות.  זהו אינטרס ברמה הלאומית.  וגם יפתור את מצוקת התושבים בסובב נתב"ג.  במידה ותקום ועדת חקירה בעוד שנים, יהיה כתוב בה: 'הכתובות היו על הקיר'. כפי שהתצפיתניות התריאו והתריאו ב 7.10 , כך ההתראות מושמעות עכשיו."

צילום ענת חרמוני עמק יזרעאל הקמת השדה תהווה פגיעה חמורה באזור
הקמת שדה התעופה תהווה פגיעה חמורה באזור. צילום: ענת חרמוני 

התצפיתניות התריעו ואיש לא הקשיב 

לא הזכרנו בכתבה זו, את הסכנות הגדולות במידה וציפור תיכנס למנוע המטוס? מה שלא יקרה בנגב. "רמת דוד," אומר דייגי, "נמצא במרכז הנדידה של הציפורים הגדולות וחיל האוויר כבר איבד מספר מטוסים כתוצאה מפגיעה בהן. לדברי הצפרים המומחים זו לא שאלה של האם יקרה אסון אלא שאלה של מתי. לא הזכרנו את העומס שיוצר והפקקים  בכבישי העמק, את איכות הסביבה ועוד ועוד דוחות המצביעים על הפקרות והפקרה. המדהים הוא  שחיל האוויר בונה את האליבי שלו, וטוען שהם אינם קשורים להחלטה והוא יעשה מה שהדרג האזרחי יורה לו אך בפועל, כל העוסקים בנושא  מבהירים כי המפתח בידי חיל האוויר. ויש כאן התנערות ללא כיסוי.

"אחד הדוחות האחרונים שיצאו הוא דוח בנושא המים והניקוז שכתב פרופ' יורם אבנימלך. יורם אבנימלך הוא אדם בן 90. הוא הצביע על אפקט הדומינו שיקרה בעקבות ייבוש המאגרים. הוא כתב על ההשלכות במספר היבטים. ההשלכות יהיו כאלו שתהיה בעיה מה לעשות עם השפכים של הערים מסביב ושפכים של חיפה ובעיות ניקוז שיביאו להצפות והשלכות נוספות. 

"אנו בסיומה של שנה בה אנו נמצאים במלחמה קשה. ב-7.10 ישבו תצפיתניות והתריעו על המצב. הם התריעו שבועות קודם. איש לא הקשיב להם. הן עשו את תפקידם, אלו הממונים עליהם לא התייחסו ברצינות מפאת יהירות או זחיחות או קונספציה שגויה או מפאת כל הסיבות הללו יחד הובילו למחיר נורא ואיום במדינת ישראל.

"הרעיון הגרוע להקמת שדה תעופה אזרחי על חשבון עמק יזרעאל מזכיר את פרויקטים של ייבוש החולה והפסקת הזרמת מים לים המלח שתוצאותיהם החמורות ברורות לנו כיום. נראה שבמידה רבה מישהו כאן ממשיך להיות זחוח או בעל אגו גדול או קונספציה שגויה, או כל הסיבות יחד והמאבק ממשיך  וממשיך. חייבת להיות החלטה המבטלת סופית את רעיון הקמת שדה אזרחי ברמת דוד ומנחה על הקמת שדה תעופה בנבטים או במקום אחר בנגב ו/או בים. חייבת להיות הכרעה זו בשל האינטרסים הלאומיים, ואז נשיר את השיר המספר את סיפורה של מדינת ישראל: "החיטה צומחת שוב".

גיל דייגי בהרצאה
גיל דייגי, יו"ר מטה המאבק בהקמת שדה תעופה בינלאומי בעמק יזרעאל בהרצאה. אלבום פרטי 

הדיון הופסק באמצע 

שלא כמתוכנן, בסיום דיון סוער וממושך שנערך שבוע שעבר במועצה הארצית לתכנון ובנייה ולאחר שהועלו על ידי ראשי הרשויות טיעונים משמעותיים כנגד ההחלטה על שדה תעופה בעמק יזרעאל ובעד שדה בנבטים, התפזרה המועצה ללא הצבעה. 

במהלך הדיון, מנכ״ל מנהל התכנון יצא מהדיון המקצועי והורה על עצירת הדיון והפסקת ההקלטה בשעה שראשת מועצה אזורית עמק יזרעאל החלה את התייחסותה להצעה להקים שדה תעופה משלים בצפון הארץ. הדבר מהווה הפרה בוטה של זכות הטיעון וניסיון למנוע מחברי המועצה הארצית לתכנון ובנייה להיחשף לטיעונים ענייניים המיצגים מיליון וחצי תושבות ותושבים שראשי הרשויות שלהם סבורים כי יש להקים את השדה הבינ״ל בדרום ולא בצפון המדינה. 

הצעת חוק להקמת שדה תעופה משלים בנבטים תוגש על ידי ח״כ אלמוג כהן וח״כ רם בן ברק.  "שמונים ח״כים תומכים בהקמת השדה בנבטים," אמר ח״כ בן ברק במהלך הדיון במועצה הארצית לתכנון ובנייה. ח״כ אלמוג כהן ציין שיש קונצנזוס בין הצפון לדרום, להקמת שדה תעופה בנבטים, כך שכל המשך תכנון ברמת דוד הוא בזבוז כספי ציבור.  

בדיון השתתפו ראשי רשויות מצפון הארץ ומדרומה, שהתריעו בשם עשרות ראשי רשויות מפני הסיכונים והנזקים האדירים שכרוכים בהקמת שדה תעופה בינ״ל בעמק יזרעאל, וכן הדגישו מהן התועלות הרבות שבהקמת שדה תעופה בדרום הארץ. 

רוביק דנילוביץ׳, ראש עיריית באר שבע, אמר: "מי שיחליט נגד נבטים, מחליט נגד מדינת ישראל." 

אסף אוברלנדר, ראש מועצה מקומית רמת ישי: "אם ההצבעה הייתה מתקיימת בכנסת ישראל, ההחלטה הייתה להוריד מסדר היום את נושא השדה ברמת דוד. אני קורא לחברי הועדה להבין את המשמעות של השדה על האזור שמושפע ממנו ולהתנגד להצעה להטיל 77/78 לאזור שהמשמעות היא מכת מוות לקידום הפריפריה. אחרי ה-7/10 ביתר שאת, לאור המצב הבטחוני, נדרש לחשב מסלול מחדש לבחינת המיקום של השדה, הן בהיבט בטחון המזון והן בהיבט בטחוני בהצמדת תשתית אזרחית לצבאית.  

שלומית שיחור רייכמן, ראשת המועצה האזורית עמק יזרעאל: "מצעד האיוולת ממשיך בחסות מינהל התכנון. בזמן שעמק יזרעאל והאזור כולו מטווחים יומם וליל, מינהל התכנון מבצע מחטף בחסות המלחמה. מה שהצפון צריך עכשיו הוא מיגון, במקום זה בוחרים להתמקד בהקמת שדה תעופה ברמת דוד, דבר שיעלה 8 מיליארד שקלים יותר מחלופת נבטים, יגרום נזק לעשרות אלפי תושבות ותושבים באזור, תוך סיכון לביטחונם ובטיחותם.  

"בנוסף אלפים יאלצו להתפנות מבתיהם בשל מפגעי רעש, לצד הטלת מגבלות כבדות על הבנייה והפיתוח של 120,000 יחידות דיור באזור, פגיעה ישירה בצמיחה ובכלכלה האזורית, בחקלאות, בסביבה ובביטחון המזון. להקמת שדה התעופה בנבטים שבנגב יש הסכמה רחבה מצפון ומדרום. כל הרשויות בדרום משוועות להקמת השדה בנגב. מינהל התכנון שבוי בקונספציה והגיע הזמן להקשיב לקול השפוי של הרשויות המקומיות שמחוברות לשטח ולחשב מסלול מחדש."  

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פגישת היכרות בין מנכ"לית מכון שמיר למחקר, דינה גלעד ומנהלת תחנת החקר של המכון, ד"ר מרצ'י אדרי, לבין מנכ"ל ההסתדרות הציונית העולמית, יעקב אהרוני, התקיימה במטרה לבחון הזדמנויות לשיתופי פעולה הדדיים בין שני הגופים. 
< 1 דק' קריאה
בחוות היישום וההכשרה של היחידה לחקלאות וחדשנות בגולן מתקיימת תכנית ייחודית שמשלבת תלמידות אולפנת "רגבים אופק" של רשת רוח הגולן בעשייה חקלאית מתקדמת. במסגרת התכנית מגיעות התלמידות לחווה שלוש פעמים בשבוע, עוסקות בעבודה מעשית,
< 1 דק' קריאה
ב-1 במרץ אמורים תושבי מושב דוב"ב לחזור למושב אבל האם זה יקרה? * בינתיים מטרידים אותם נושא הביטחון והמצב הכלכלי * בתחילת הפסקת האש הגיעו פקחי השירותים הווטרינרים למושב והודיעו על חיסול 20 להקות
11 דק' קריאה
ענף הפרחים הישראלי היה פעם סיפור של הצלחה עולמית, עד לשנות ה-90, כשהאפריקאים נכנסו לשוק והענף שייצא לבורסות הפרחים באירופה קרס * מי שראה במשבר הזדמנות היה משה סעדה שהחליט להמשיך בפרחים אבל לשוק
5 דק' קריאה
לירון בהר היא חלק מקבוצת צעירים שהרגישו שעכשיו תורם. הם משולבים במפלסים וברעים בתפקידי חינוך, חברה וקהילה כדי להיות חלק משיקום הנגב המערבי  *תמונה ראשית: לירון בהר. "אני לא יכולה לראות מה שקורה ממרחק.
7 דק' קריאה
בימים אלה מוצגת בגלריה לאומנות במענית התערוכה מִתַּחַת לְכָל אֵלּוּ הָיָה פַּעַם יָם של האומנית הרב תחומית דנה בומץ מגבעת עדה הסמוכה. הגלריה החדשה במענית, יוזמה קהילתית מקומית, התחילה את פעילותה במאי 2024 ועד כה
2 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן