בית המשפט העליון, בהרכב של שלושה שופטים, בהם גם נשיא העליון, יצחק עמית, ביטל את היטל ההשבחה על שיוך בית בקיבוצים. זו החלטה חלוטה. אין לערער עליה. הכסף ששולם – יוחזר לחברים
תמונה ראשית: אורי דורמן. "התחלנו אותו כשהייתי בחור צעיר, והיום אני כבר על סף פנסיה". צילום: מהאלבום הפרטי
הישג ענק לקיבוצי הגליל העליון. הישג עצום לצוות המשפטנים של קיבוצי הגליל העליון. הישג מושלם לצוות הקיבוצים של קיבוצי הגליל העליון. יש בג"ץ. יש שופטים בירושלים. יש צדק בעולם. יש אליפות. אילולא הפינוי, והפיזור של המפונים, היו מתארגנים כאן בוודאי, בין דן לקדרים, ובין מנרה לגונן, מעגלי הורה סוערים. עוד היום. עוד הלילה. כמו בימים בהם עלה כאן עוד קיבוץ על הקרקע, ועוד חומה ומגדל קמה והייתה.
פסק דין היסטורי של בית המשפט העליון, שבהרכב של שלושה שופטים, בהם גם נשיא העליון, יצחק עמית, שם סוף להיטלי השבחה על שיוך דירות בקיבוצים. בג"ץ קבע, שההיטל האגרסיבי שהוטל על דיור – אך ורק בקיבוצים – אינו חוקי. על פי פסק הדין, שכתבה עורכת הדין דפנה ברק-ארז, השיוך אינו עסקה נדל"נית. עוד כותבת השופטות ברק-ארז, שהתוצאה של פסק הדין הזה לא רק נכונה, אלא גם צודקת.
מזכ"ל התנועה הקיבוצית, ליאור שמחה: "נעשה צדק היסטורי עם הקיבוצים וחבריהם. האבסורד של היטלי ההשבחה, שנועדו לפגוע בהם, נגמר היום".
עוד הוסיף שמחה ואמר, שהוא מבקש להודות מעומק הלב לעו"ד רון רוגין ועו"ד יונתן גולדשטיין, "שהובילו את העתירה בחריצות, בהתמדה ובכישרון רב".
עו"ד רון רוגין הוא לא רק משפטן מזהיר, הוא גם איש של מילים, ובריאיון אתו, מיד לאחר החלטת בג"ץ, אמר לנו שזה אחד הניצחונות הגדולים והנדירים של ההתיישבות הקיבוצית. ובאשר אליו, אמר עו"ד רוגין, שהוא לא זוכר ניצחון משפטי כזה בעשור האחרון.
"המאבק הזה דרש גם כוח רצון, גם התמדה וגם אמונה", אומר עו"ד רוגין, "כי כולם היו נגדנו: היועצת המשפטית של הוועדה המקומית, היועצת המשפטית של המועצה האזורית, ועדת הערר הראשונה, ועדת הערר השנייה, בית המשפט המחוזי, הפרקליטות, והייעוץ המשפטי לממשלה. בסוף אנשים באו אליי ושאלו, 'תגיד, עו"ד רוגין, יכול להיות שכולם טועים ורק אתה צודק?'. מאחר שכך, בדקתי את עצמי במהלך השנים האלה שוב ושוב, ושאלתי את עצמי שוב ושוב, אם באמת, יכול להיות שכולם טועים ורק אני צודק?".
עו"ד רוגין, הוא משפטן ששמו הולך לפניו. הוא היה מצטיין רקטור של האוניברסיטה העברית בירושלים, ומצטיין מספר אחת של "יוניברסיטי-קולג'-לונדון", והתמחה אצל נשיא בית המשפט העליון המנוח מאיר שמגר, שאמר עליו שהוא אחד המוחות המשפטיים המזהירים שהוא נתקל בהם. אבל כל אלה לא הבטיחו ניצחון, מה גם שהיו כמה וכמה הפסדים לאורך הדרך. הם העיקו. הם הכבידו. הלחץ הנפשי עליו היה גדול. אבל עו"ד רוגין לא ויתר. "רק המעז מנצח", הוא אומר.
ניתן לערער על הפסק הזה?
עו"ד רוגין: "לא, זה פסק של בית המשפט העליון. אין כאן ערכאת ערעור".
האם החברים ששילמו את היטל ההשבחה, יוכלו לקבל מהמועצה את כספם חזרה?
"זה לא נאמר בפסק, אבל ברגע שהחיוב הוא בניגוד לחוק, בניגוד לפסיקת בית המשפט העליון, אז צריך להחזיר את הכסף, בתוספת ריבית. ריבית גבוהה. ריבית של שישה אחוזים לשנה. זה דבר חמור מאוד שלקחו כספים מהציבור".
אנשים באזור כבר אומרים על עו"ד רוגין, שהוא שווה את התואר יקיר הגליל העליון. חומר למחשבה לראש המועצה הבא.
הצדק היה איתנו
ליד עו"ד רוגין ועו"ד יונתן גולדשטיין, שפעל גם הוא ללא ליאות, היה לוחם נוסף, אורי דורמן, שעמד בראש הצוות הקיבוצי. איך ניצחנו? אני שואל את דורמן שהוא היום מזכ"ל התאחדות חקלאי ישראל. "ההסבר נורא פשוט, כי הצדק היה איתנו", הוא אומר. "זה היה מאבק ארוך", הוא מוסיף, "התחלנו אותו כשהייתי בחור צעיר, והיום אני כבר על סף פנסיה… חלק מהוותיקים ששילמו את ההיטל, כבר הלכו לעולמם. הם לא יוכלו ליהנות מהפסק. הם בסה"כ רצו שתהיה להם דירה. זה הכול. ואתה יודע על איזה דירות מדובר, על איזה 'כוכים', ובא מישהו רע והחליט שהם צריכים לשלם היטל השבחה. נעשה כאן צדק. יש שופטים בירושלים".
הכסף יוחזר?
"זה הפסק. זה חלוט. ועכשיו האיש שעמד מאחורי כל התסבוכת הזאת (ראש המועצה, גיורא זלץ – א"ב), הולך הביתה ומשאיר לזה שייבחר תחתיו לשבור את הראש. למצוא דרך איך הוא מחזיר את הכסף לחברים".
זה ניצחון ענק, שלא לומר כביר.
"אין ספק. לתושבי הגליל העליון, הצעירים והוותיקים, מגיע היום לשמוח. ומאחר שאנחנו בחודש אדר, קצת לפני פורים, ומאחר שנהוג בחודש הזה להרבות בשמחה, מותר לכולם, לכל תושבי המועצה, לשמוח ולברך על המוגמר".
העמדה של המועצה עברה אבולוציה
מי שכנראה לא יצטרף למעגל החוגגים, הוא ראש המועצה האזורית גליל עליון, גיורא זלץ, שלא היה עקבי בעניין ההיטל, ועם הזמן הלך והתרחק מעמדת הקיבוצים. הנה, בפתח הדיון בבג"ץ, באוקטובר 2024, פנה השופט יצחק עמית אל עו"ד ורדה גילה, היועצת המשפטית של המועצה, ושאל מדוע היא אינה יושבת בצד של הקיבוצים? מדוע היא לא עם הקיבוצים? ורדה אמרה שהעמדה של המועצה עברה אבולוציה מסוימת, ושכעת היא יושבת על הגדר.
ביקשנו את תגובת ראש המועצה האזורית גליל עליון לפסיקת בג"ץ, וזה מה שהוא אמר לנו, באמצעות מנהל אגף תקשורת של המועצה, יאיר שיינברג: "ראש המועצה היה הראשון שאמר, והיה עקבי בעמדתו מתחילת האירוע, וכך גם היום, שלא נכון שיהיה היטל השבחה על אירוע שיוך הדירות".
אחד מחברי צוות הקיבוצים, שליווה את האירוע מתחילתו ועד סופו, מבקש להעיר על תגובתו של זלץ באופן הבא: "ברצותו (של גיורא – א"ב), כל האירוע הזה היה נמנע. לא היה יוצא לאוויר העולם, כפי שהיה בתקופת קודמו, אהרון ולנסי. ולאחר שעלה לאוויר, הוא סירב לכל הצעות הפשרה שהוצעו לו. הוא כל הזמן זיגזג. ושיחק. הוא לרגע אחד לא היה עם התושבים. הוא רצה את הכסף. הוא הסתנוור מהפוטנציאל שייכנס לקופת המועצה. איך אמר באותם ימים ניר מאיר, עוד לפני שנבחר למזכ"ל התנועה? Follow the money.
"אם המועצה לא הייתה רוצה – האירוע הזה לא היה קורה. הוא כל הזמן אמר, זו הוועדה. זו הוועדה. הוא גם לא שמר את הכסף. הייתה החלטת מליאה (של המועצה – א"ב) שיש לשמור על הכסף הזה בצד. שלא ייעשה בו שימוש, למקרה שיוחזר לתושבים. שגיורא יודה היום בכישלון שלו ובנזק הגדול שגרם, וילך הביתה. המזל שלנו הוא שהכול כבר מאחורינו".
ומה אומרים בקיבוצים?
יונתן פרידמן (חולתה, עד לאחרונה יו"ר קיבוץ יפתח): מדובר בהישג בלתי רגיל. בהישג שהוא גם בשורה לחברי התנועה הקיבוצית שביצעו שיוך קנייני, ונדרשו שלא בצדק לשלם היטל השבחה. עם זאת, את הניצחון הנהדר הזה מלווה גם קצת עצב. העצב הוא על כל מה שהוטח בנו, לאורך שנות המאבק, על הפגיעה במוניטין המקצועי שלנו, ועל שלא זכינו לאוזן קשבת במועצה.
כעת, כולי תקווה שהוועדה המקומית לתכנון ולבנייה, והמועצה האזורית, יממשו את הפסק – יחזירו לחברים את כספם – ולא יגררו אותנו לעוד הליכים משפטיים. אני גם קורא לוועדה המקומית לתכנון ולבנייה, ולראש המועצה, לשבת איתנו כבר מחר בבוקר ולגבש את מתווה השבת הכספים וביטול החובות שנרשמו לחברים בגין האירוע המיותר הזה".
גלית אורי (קדרים, עורכת דין במקצועה, הייתה עד לאחרונה מועמדת לראשות המועצה): פסיקת העליון השיבה את הצדק על כנו. היא הביאה בשורה גדולה לחברי הקיבוצים וחייבה את השבת הכספים למי ששילמו בגין השיוך. לצד התוצאה המיוחלת, הוצאה לפועל של הצדק שנעשה אינה פשוטה, מה גם שמדובר בציבור גדול, שחלקו כבר אינו בין החיים.
רועי שרון (מעיין-ברוך; יו"ר קיבוץ שניר, ויו"ר קיבוץ גונן אחזקות): ב-2014 המועצה האזורית גליל עליון בחרה להתנכל לתושביה, באמצעות היטל השבחה, בסכומים שנעו בין 20 ל-30 אלף שקלים למשפחה. מי במועצה? אינני יודע בוודאות, אבל ברור שיו"ר המועצה נושא באחריות המיניסטריאלית על המדיניות הזו, מה גם שהוא חבר בוועדה המקומית לתכנון ולבנייה, שקיבלה את ההחלטה הזאת.
במסגרת תפקידי בצוות הקיבוצי, נפגשתי אתו בזמנו ואמרתי לו שהוא עושה שגיאה גדולה. שאל לה למועצה לעשות קניבליזציה בתושבים שלה. שעליו להילחם על הכסף הזה מול גורמי חוץ ולא מול התושבים. העליתי חרס בידי.
הקיבוצים נלחמו גם במליאת המועצה, והעבירו על אפו ועל חמתו של ראש המועצה החלטה שהכספים הנגבים יישמרו בקרן מיוחדת, כדי שבבוא היום, כאשר יזכו בערערים, תהיה למועצה קופה להחזיר ממנה את הכסף. אין קופה ואין כסף. המועצה השתמשה בו, מרביתו כתב"רים (תקציבים בלתי רגילים) ליישובי המועצה.
אגב, פסק הדין מאמץ אחת לאחת את טענותינו, ודוחה אחת לאחת את טענות הוועדה המקומית, ועדת הערר, רשות מקרקעי ישראל, ומבטל לחלוטין את פסק הדין של בית המשפט המחוזי. יתרה מזאת, השופטת ברק-ארז אף כותבת בפסק הדין, שראוי היה שאת הכסף שהמועצה צריכה לפיתוח הציבורי, כדאי שתביא מרמ"י דרך מנגנון החלף, בדיוק כפי שטענו כל השנים.
היועצת המשפטית של הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה, וראש המועצה, עשו שגיאה אסטרטגית גדולה והובילו אותנו למאבק מיותר של עשור, והוצאות כבדות. זו המורשת שמשאיר אחריו ראש המועצה היוצא. אלו הם החורבות שיצטרך לטפל בהם ראש המועצה הבא.