יבול שיא
הרפת והחלב
צילום מסך 171

המורשת המוחשית מתחברת ליישובים הכפריים 

3 דק' קריאה

שיתוף:

מיזם אינטרנטי חדש, "מחוברים לשימור המקום", משולב בדיווחים מן השטח בזמן אמת, מעשיר ומאתגר, שאליו מוזמנים להצטרף תושבי ההתיישבות הכפרית 

אין כמו קיבוצים ומושבים הפזורים על פני הארץ, שהוקמו בזעת אפיים בתחילת ובאמצע המאה הקודמת, כדי להעיד על חשיבותם בצביון המורשת המוחשית, שמטביעה בהווה חותם ייחודי בסביבה הבנויה והפתוחה. ערכי ההווה של העבר, שהשאירו לנו המייסדים, המשתקפים בכל יישוב כפרי, ראויים להערכה ולשימור, ללימוד ולצמיחה. עצם קיומה של אדריכלות כפרית במשקים חקלאיים, בשילוב תעשייה, צביון תרבות וחיי חברה שהתרחשו בקרבה ובסביבתה, הם הבסיס לחיבור מתמשך למורשת המוחשית בקיבוץ המשותף וזה המתחדש, במושב המתפתח ואף במרכז האזורי וביישוב הקהילתי. 

יותר משנה מאז שהתארגנה והתאגדה קבוצת חברים "שעשו כמה דברים" בחייהם, ופועלת במרץ בסביבת האינטרנט, על מנת לחבר את תושבי הארץ שלנו למורשת המקומית בדרכים חדשניות.  

ב"קבוצת אבני מורשת", כפי שנקראת העמותה, פעילים בהתנדבות בעלי מקצועות בתחומים שונים – מחקר, מחשבים, הוראה, ניהול, עיצוב, תקשורת ועוד, רובם גמלאים, המקדישים את זמנם ואת כישוריהם לצילום אתרים, לכתיבת מאמרים, לתחקירים היסטוריים, לעיצוב חזותי ולפיתוח מיזמים.  

ראשיתה של הפעילות לפני כשלוש שנים כ"מעבדה לחדשנות" בחסות "המועצה לשימור אתרי מורשת בישראל", אך בהמשך פנתה ליוזמות עצמאיות והצטרפו אליה אנשים נוספים. קבוצת אבני מורשת מקדמת תהליכי חדשנות, מצוינות ושיתופי פעולה עם מגוון ארגונים, מוסדות ממשל ומוסדות אקדמיים, המקדמים את החינוך והשמירה על נכסי המורשת והתרבות הבנויה: אתרים היסטוריים, מבנים לשימור, מוזיאונים, ארכיונים ואנדרטאות. הקבוצה מאמינה שאתרי מורשת, כחלק מהנוף הארץ־ישראלי, הסביבה הבנויה והפתוחה, מהווים כר לפיתוח ולהנגשה של מורשת חקלאית וקשרי אדם־טבע. 

כיום רשומים בעמותה כ־60 חברים, מהם כ־10 מהמגזר הכפרי, ועוד היד נטויה. הרציונל שעומד בבסיס הפעילות, כפי שמעיד יו"ר הקבוצה, שיזם את הקמתה, ברוך ניב, בן קיבוץ כפר בלום, איש תקשורת וכיום תושב המרכז: "העידן הטכנולוגי יוצר אתגרים חדשים שהולכים ומתפתחים. בפני ארגוני שימור אתרים ומבנים היסטוריים ניצב האתגר של פיתוח היכולות הטכנולוגיות – למען הנגשת האתרים; ליצירת תקשורת עם הציבור; לבולטות ומצוינות בחינוך למורשת; לידיעת הארץ; לתיירות, ועוד." 

הוא מוסיף ואומר ש"החשיפה לתכנים במגוון האמצעים הדיגיטליים מתבססת על חדשנות טכנולוגית. בקבוצת אבני מורשת מפתחים ומקדמים תשתית שתאפשר הנגשה של תכנים בעלי חשיבות היסטורית, החל מהשלב שבו הציבור גולש באינטרנט – באמצעים המקובלים, ואף בזמן הסיורים באתרי מורשת ובמוזיאונים. השילוב של טכנולוגיות חדשות באתרים ובמוזיאונים יאפשר ליצור חוויות אינטראקטיביות הכוללות: התאמת התכנים ומיקודם לקהל היעד; יצירת תכנים שיאפשרו תהליכי למידה וחקר; חשיפה לתכנים במגוון האמצעים הדיגיטליים." 

מגזין אינטרנטי 

לקבוצת אבני מורשת מגזין אינטרנטי, המהווה פורטל שבו מגוון רב של תכנים שמפיקים החברים: מצגות, פודקאסטים (הסכתים), מאמרים וסקירות, חשיפת סרטים, אלבומי תמונות ועוד. הקבוצה מנהלת את "פיקיוויקי", מאגר עתיר תמונות חופשיות לשימוש הציבור, המתמלא באופן שוטף. מועצה מייעצת, שבה חברים כתריסר מחברי הקבוצה, מנוהלת על ידי פרופ' אמריטוס אליהו שטרן. מטרת המועצה להוות גוף יוזם, חוקר ומייעץ לוועד המנהל של העמותה בענייני תוכן מקצועי ומתודולוגי. היא אף תיזום ותעודד מחקר בכל תחומי התוכן המקצועי. 

בקבוצה פועלים המתנדבים במגוון תחומים, כגון: כתיבה וקידום של תכנים ברשתות החברתיות, פיתוח מצגות, תחקירים וכתיבת ערכים לוויקיפדיה, צילום סטילס ווידאו, צילום מרחפן וב-360 מעלות, עיצוב גרפי ואנימציה, הפקה ויצירה של פּוֹדקאסטים, פיתוח אפליקציות ואתרי אינטרנט, ניהול מאגרי תכנים ותמונות, ועוד.  

המצטרפים לקבוצה משתלבים במיזמים השונים על בסיס ידע אישי ומקצועי, ואזור מגורים. חברי הקבוצה מקבלים גישה לתחומי הידע של הקבוצה, משתתפים בסיורים מקצועיים, במפגשים בצוותים  בין־תחומיים, ועוד. מקום הפעילות: מהבית, פגישות צוות, סיורים ומפגשים באתרי מורשת ברחבי הארץ, ארכיונים של אתרי המורשת.  

חברי הקבוצה זכאים לביטוח לאומי במסגרת "באים לטוב", המערך הלאומי להתנדבות ותיקים, שהוא ארגון גמלאים מתנדבים הגדול בישראל. כמו כן, מוענקת לפעילים שהוכיחו רצינותם, תעודה בינלאומית "עיתונות בהתנדבות", האמורה לסייע לפעילותם בשטח ולכניסה למוסדות ולאתרים. 

מחוברים לשימור המקום 

בימים אלה נחשף מיזם אינטרנטי חדש, "מחוברים לשימור המקום", משולב בדיווחים מן השטח בזמן אמת, מיזם מעשיר ומאתגר שאליו מוזמנים להצטרף תושבי ההתיישבות הכפרית, בכללם קיבוצים ומושבים. ברוך ניב מציין כי "במיזם ייחודי זה, בו שותפה חברת 'נטרייז' מקיבוץ שער העמקים, אנו פועלים בסביבה חדשנית ומחברים ביחד עם אנשי ההתיישבות את תושבי היישוב שלהם ואת הציבור במדינה למורשת המוחשית שנמצאת בסביבתם הקרובה – המורשת המקומית. הם יוכלו לפעול בסביבה חדשנית שמפתחת ומנגישה קבוצת אבני מורשת. בשלב ראשון נדרשים צלמים, כותבים ואנשים שמחוברים להיסטוריה של היישוב ולתושבים שאכפת להם מהמורשת שהותירו הוריהם וסביהם, שבמחיצתה מתרוצצים ומתבגרים ילדיהם". 

לפרטים נוספים: חפשו בגוגל את מגזין אבני מורשת /https://hamoreshet.org.il/contact_us 

* הכותב, בן וחבר קיבוץ מרחביה, נמנה עם צוות ההקמה של העמותה, חבר ההנהלה והמועצה המייעצת. הוא מתפקד כמעצב הגרפי, כותב ועורך תכנים. בוגר מכללה בארה"ב במגמת עיצוב פרסום. בעברו מייסד "המשרד לעיצוב" בקיבוצו ובעלי הסטודיו "זה עיצוב". במהלך השנים פעל בקיבוץ הארצי ובגבעת חביבה, באתר הלאומי "החצר הגדולה" במרחביה, ועורך תחקירים בתחום שימור המורשת המקומית. 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

החשד: כוונת המבריח הייתה להשתמש בכלבים לצרכי סחר ערנותם של בודקי אולם הנוסעים במכס בנתב"ג חשפה בסוף השבוע האחרון ניסיון הברחה של עשרה גורי פודל טווי שהוברחו לישראל בטיסה מסוצ'י שברוסיה, ללא האישורים הנדרשים.
2 דק' קריאה
בנה של בלה חבצקין מלהבות הבשן אמר לה שהעולם מלא שנאה, אז היא החליטה להוכיח שהרוב רוצה שפיות, בריבוע *תמונה ראשית: שמיכת הטלאים של "כן בריבוע". כל מי ששומע על הפרויקט שואף לקחת חלק
6 דק' קריאה
המצב הנוכחי אינו כיבוש, אלא רשות פלסטינאית שהיא פחות ממדינה. אין לה צבא, וצה״ל והשב״כ פועלים בה בחופשיותומסכלים מאות פיגועים בשנה. זה הפתרון הראוי בעתיד הנראה לעין. הוא לא פתרון אידיאלי, אך הוא עדיף
4 דק' קריאה
מתי הדי בן עמר שוקל להתקשר לאיחוד הצלה או לניידת טיפול נמרץ? על מסתורי המראה החיצוני של אנשים לפני זמן-מה הייתי במפגש עם אנשים שזמן רב לא הזדמן לי לראות אותם – אולי שלוש
4 דק' קריאה
לא הייתה עוד שנה הדומה לזו. לא הייתה עוד אחת כזו בשום קנה מידה.שנה עצובה, מטלטלת, מבגרת, מייאשת, מתסכלת ועם זאת, מלאה בהשראה ליצירה, אצלי באופן אישי בבוקר ה-7.10.23 תקפו את הקיבוץ שלנו 30
3 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן