בעקבות הקורונה ולראשונה מאז שהחלו: העצרות השנתיות לציון יום הזיכרון לשואה ולגבורה ביד מרדכי ולוחמי הגטאות התקיימו בצורה וירטואלית
העצרות השנתיות לציון יום הזיכרון : לעצרת לזיכרון השואה והגבורה הנערכת מדי שנה בקיבוץ יד מרדכי עם נעילת אירועי השואה נוהגים להגיע קהל רב של ניצולי שואה ובני משפחותיהם, בני נוער, בכירי המדינה, אנשי סגל דיפלומטי, חיילי ומפקדי צה"ל, אנשי זרועות הביטחון ואלפי אזרחים מכל קצוות הארץ. השנה בשל המגבלות שודרה העצרת המוקלטת מוקדם יותר, בלילה שבין שני לשלישי בערוץ 13. הנשיא ראובן ריבלין נשא דברים והדגיש את חשיבות זיכרון השואה גם בימים בהם העולם מתמודד עם משבר הקורונה. "במלחמת העולם השנייה התאחדו אומות העולם, נלחמו נגד הנאצים וניצחו אותם, גם בימינו אלה התאחדו אומות העולם למאבק משותף נגד הקורונה וננצח אותו", אמר. בטקס נשא דברים גם יו"ר הנהלת ההסתדרות הציונית העולמית, אברהם דובדבני. לדבריו, "הסולידריות היהודית חובקת עולם ועל מדינת ישראל מוטלת האחריות להמשך קיומו של העם היהודי". כמו כן, הובאו דברים בשם מפקד מרד גטו ורשה, מרדכי אנילביץ', והמשורר אבא קובנר. בעצרת ציינו 75 שנים לשחרור מחנה ההשמדה אושוויץ.
עצרת הנעילה של יום הזיכרון לשואה ולגבורה בלוחמי הגטאות היא מסורת בת 71 שנה. משנת 1949, בה נוסדה העצרת, ראשונה מסוגה בעולם, ועד היום, המסורת הזו לא נעצרה. השנה, בעקבות מגפת הקורונה עלה לראשונה החשש שהעצרת תבוטל. אך ביוזמת ביוזמת בית לוחמי הגטאות, מועצה אזורית מטה אשר והתנועה הקיבוצית היא שודרה בצורה וירטואלית למאות אלפי צופים ברחבי העולם. בעצרת שודרו דבריהם של נשיא המדינה ריבלין ונשיאת בית המשפט העליון, השופטת אסתר חיות.
העצרות השנתיות לציון יום הזיכרון
העצרת הציגה את היסודות מהם בנויה תרבות הזיכרון, כשהפעם הדליקו את המשואות נציגים שונים בחברה הישראלית: הדיל מזעל – אחות מהמרכז הרפואי לגליל בנהריה שטיפלה בעשרות חולי קורונה ואף נדבקה במחלה; חניכי תנועות הנוער, יונתן שטיין – מחנך, בן לוחמי הגטאות, נכדה של ניצולת השואה ואשת החינוך דורקה שטרנברג; ד"ר משה שנר, היסטוריון, בן לפרטיזנית ממייסדי קיבוץ לוחמי הגטאות. בטקס השתתפו גם הזמרים ארקדי דוכין, רוני דלומי ומאיה אברהם.
הדיל מזעל, אחות במלר"ד (מחלקה לרפואה דחופה – חדר מיון), בת 33, נשואה +3, במקור מהכפר הבדואי ערב אל-ערמאשה הסמוך לגבול עם לבנון, גדלה בעיר רמלה ומתגוררת עם משפחתה בקיבוץ אילון שבגליל. היא עובדת כאחות במרכז הרפואי לגליל מזה ארבע שנים. לאחרונה חלתה בקורונה, החלימה וחזרה לעבודתה ביום ראשון השבוע. הדיל נבחרה להדליק משואה לזכר חסידי אומות עולם, בני משפחת מצקביץ', שסיכנו את חייהם כדי להציל ילדה וחמישה מבני משפחתה. לקריאה מורחבת על הדיל
בקיבוצים ברחבי הארץ קיימו השנה את טקסי יום הזיכרון לשואה ולגבורה באופן מותאם להנחיות והמגבלות. בחלק מקיבוצים קיימו טקס משודר ובחלק מהקיבוצים המשתתפים הצטלמו בביתם, ובקיבוצים אחרים צולמו המשתתפים באולפן, מועדון או באנדרטה (תוך הקפדה ושמירה על הכללים והנהלים) – במקרים אלו, נערכו הקטעים לכלל טקס שלם אשר ישודר בערב יום השואה בערוץ המקומי.
ריקי רז ויעל לחיאני ממטה התרבות של התנועה הקיבוצית מציינות כי "למרות השהות בבית תחושת ה'ביחד' לא נעדרה מהטקסים. רכזות ורכזי התרבות שיתפו וסיפרו על מתכונת ההיערכות בקיבוצים: חלקם קיימו ראיון או עדות מצולמת להקרנה עם שורדי שואה מהקיבוץ או מחוצה לו, חלקם שיתפו בעדויות של ילדים שגדלו בצילם של שורדי השואה, דור שני ושלישי לשורדים ואף ישנם קיבוצים שבחרו לקיים פורמט דומה לתוכנית הטלוויזיה 'סליחה על השאלה' וצילמו את בני הדור השני השלישי עונים על שאלות שלעיתים קשה לשאול".