יבול שיא
הרפת והחלב
נטיעות טו בשבט

נטיעות ט"ו בשבט – השנה ברפת

3 דק' קריאה

שיתוף:

בקיבוץ, במושב, במשפחה – כולם מתגייסים לנטיעות ולשתילה במתחם הרפת

נטיעות ט"ו בשבט: כל מי שמגיע לרפת, קולט באופן מידי את מראה הרפת ובמידה רבה, קובע בשניות גם את יחסו אליה… נראות הרפת הינה מרכיב מרכזי מאוד במכלול נושאי הקיימות ונותנת למתחם המקומי והחיצוני את השיפוט הראשוני על מצב הרפת.

זה הזמן להתחיל בהתארגנות לנטיעות ט"ו בשבט ברפת. חשוב וחיוני שהרפת תראה יפה ומטופחת (כמעט כמו הגינה הפרטית) עם הרבה מרכיבים: ניקיון הרפת, צמחייה עשירה ומפוזרת, ציורים ואלמנטים מעשירים, תחזוקת מבנים ראויה ושוטפת.

נטיעות ברפת מרגשות מאוד בכל פעם מחדש – ההכנות, ההתארגנות, ההפקה, האירוע, מראה המשפחות הנוטעות, החולצות המדוגמות של הנוטעים והתוצאה המדהימה לאחר מכן – הכול הכול מרגש וכיפי.

מניסיוני במספר רפתות, אני מעלה מספר שלבים בהתארגנות לנטיעות החגיגיות ברפת ואתם תשלימו כהבנתכם:

מנהל הרפת גורם מרכזי בהובלת ההתארגנות ויכול גם להאציל את המשימה על אחד העובדים, עם גיבוי מלא וצמוד..

קבלת החלטה ברפת ותאום עם צוות הנוי בקיבוץ ובמושב. בהמשך, לעדכן ועדות מתאימות ביישוב, לקבוע מועד משותף ולגבש את אוכלוסיית הנוטעים – ילדי גנים, בית הספר ואחרים

ניקיון מתחם הרפת – יחד עם צוות הרפת, עוברים בכל המתחם ואוספים את כל הפסולות, שאנחנו משליכים בכל ימות השנה ומתרגלים לנוכחותם: צינורות, קרשים, אבנים, עשבייה ועוד.. הניקיון כשלעצמו נותן אור בעיניים וצריך לשמור עליו בכל ימות השנה.

זו גם ההזדמנות להגדיר את שטח האחסון בצד הרפת, להנחת חומרים לשימוש חוזר (צינורות וברזלים) – כל השאר לפינוי מחוץ לרפת.

הורדת סככות ישנות – בחצרנו נשארו סככות אסבסט עם עמודים חלודים ונוטים ליפול. זו הזדמנות להיפרד מהן ולפנות שטח לדברים חיוביים ושמחים יותר.

קביעת האזורים שבהם רוצים להתמקד השנה – כביש הכניסה לרפת, לאורך הסככות, ליד מכון החליבה והיונקייה ושטחים מועדפים אחרים – פעולה אחת של נטיעות, תשנה את פני השטח לחיוך..

הכנת השטח – אם צריך אז: גידור החלקה עם אבנים גדולות, אדני רכבת ועוד. בהמשך מילוי אדמה במתחם.

הגדרת סוג הצמחייה הרצוי לתא השטח הנבחר – עצים (רצוי עצים מקומיים מצלים שאחרי שנתיים כבר לא צריכים השקייה, אני אוהב ברושים…), שיחים גבוהים, פרחים ועוד. לבחור משתלה מתאימה ולתאם איתה את הצמחים, הגודל הרצוי, המחיר ומועד האספקה..
קק"ל תורמת עצים לנטיעה בחג ושווה לבדוק את הנושא ולקבל שתילים בחינם.. מומלץ גם להתייעץ עם מדריכי הנוי בשה"מ.

צינורות טפטוף להשקיית הצמחים החדשים – לפרוס את מערכת ההשקיה, מהברז הראשי ועד לטפטוף לכל שתיל מתוכנן.

חפירת בורות מתאימים לקראת מועד השתילה – חפירה ביד לשתילים קטנים ואולי עם מחפרון לעצים גדולים.

נטיעות טו בשבט ברפת
נטיעות טו בשבט ברפת

קבלת האורחים ביום הנטיעות

נטיעות ט"ו בשבט, חשוב להתארגן לקבל את ילדי הגנים ובתי הספר, ההורים והאורחים שמגיעים לנטיעות. שהאירוע יעבור בכיף וייזכר לזכות הרפת ולשנים.. זה מבחן חיובי גם לצוות הרפת

כלי עבודה מגוונים לשתילה ולכיסוי – מעדרים, מגרפות ואם צריך אז גם כפפות לידיים.

עיצוב דגל או סמליל לרפת – מתוך האינטרנט או בעבודה מקומית.. נותן זיהוי לרפת ואפשר גם נייר מכתבים מעוצב.

הדפסת חולצות רפת לחלוקה – סמליל הרפת מלפנים, כיתוב נבחר מאחור. גדלים מגוונים לקהל שנוטע. חברי הצוות ילבשו חולצות רפת וישמשו כמארחים של הנוטעים..

כיבוד קל – שולחנות מלאים, לפני או אחרי הנטיעות. שכולם יצאו עם חיוך שבע…

מיקרופון לברכות – אפשר גם בלי, אך חשוב לשתף את הנוטעים ולברך אותם.

צילום האירוע – בשביל ההיסטוריה והזיכרונות.

נוטעים סביב הרפת
נוטעים סביב הרפת

התוצאה תהיה יפהפייה, עם סיפוק גדול ומראה ירוק וצבעוני של הרפת שעושה טוב לכולם. הצמחים והעצים יגדלו ויתעצמו עם הזמן ויוסיפו מראה נעים ומקרב לכל מי שמגיע למתחם הרפת.
אפשר לשתול גם לפני ואחרי החג ולהוסיף לנראות הרפת, שמהווה מרכיב מרכזי בקיימות הענף, בעינינו ובעיני הסובבים אותנו..

בהצלחה ירוקה וצבעונית!

תגובה אחת

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עינב קרנר, מכפר אביב, עיתונאית, כתבת הצרכנות והתעופה של גלי צה"ל, מופיעה לעיתים קרובות בערוצי הטלוויזיה * את לימודי העיתונות התחילה בגיל 37 עם משפחה וילדים – והגשימה מאווים כמוסים מילדות * למרות שרבים
9 דק' קריאה
לא עשיתי שיעורי בית והתעניינתי בנושאים אחרים. אם מלכה הייתה מבקשת ממני לקרוא מהמחברת, הייתי קורא בעל פה "על ריק" – כי המחברת שלי היתה ריקה. עד סוף ימיה של מלכה לא ידעתי אם
4 דק' קריאה
מזכ״ל תנועת המושבים, עמית יפרח: "גם ב-7 באוקטובר וגם במחנות ההשמדה בשואה, גורלם של הנרצחים הוא נורת האזהרה שלנו. אנחנו פה להדגיש את התקומה של העם היהודי להרים ראש, להילחם על עתידנו ולומר –
3 דק' קריאה
התערוכה המרגשת "דיוקן בין דורי" נולדה ממפגשים בין תלמידי מגמת האומנות של התיכון האזורי עין גדי ובין ותיקי הקיבוץ, פרי יוזמתה של עדי פקט שזו שנת ההוראה הראשונה שלה  *תמונה ראשית: עדי פקט. "יצרתי
3 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן