יבול שיא
הרפת והחלב
JNFsmall 225

חדר האוכל ההיסטורי של גונן משנה ייעוד: קמפוס קולינרי חדש בגליל העליון

2 דק' קריאה

שיתוף:

בהשקעה של יותר מ-100 מיליון שקל יוקם בקיבוץ גונן קמפוס קולינרי בינלאומי. המתחם ישלב לימודי בישול ויזמות עם חקלאות, מחקר ותיירות

*תמונה ראשית: המסעדה צופה אל עמק החולה. צילום: אביב נווה 

חדר האוכל ההיסטורי של קיבוץ גונן, שתכנן האדריכל דוד בסט, עומד להפוך לליבו של מוסד מסוג אחר לגמרי: קמפוס קולינרי בינלאומי שיחבר בין מטבח, חקלאות, מחקר ויזמות. המרכז הקולינרי בגליל (GCI – Galilee Culinary Institute), שמקימה ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב (USA-JNF), נבנה בהשקעה של יותר מ-100 מיליון שקל וצפוי להיפתח לציבור בהדרגה לקראת סוף השנה.

הקמפוס, שבנייתו נמשכה גם לאורך מלחמת חרבות ברזל ונמצאת כעת בשלבים מתקדמים, ישתרע על פני כ-20 דונם. הוא יכלול מטבחים מתקדמים וכיתות לימוד, חווה חקלאית עם ירקות ומטעים, מאפייה, טחנת קמח מודרנית, מבשלת בירה וסדנה להכנת שוקולד.

לצד מערך הלימודים יפעלו במקום מסעדת שף הפתוחה לקהל הרחב, סדנאות ומתחמי אירוח, וכן מעונות לסטודנטים שיגיעו מישראל ומחו"ל כדי ללמוד, ללמד ולהתארח.

בית ספר בתוך חדר האוכל

בלב המתחם יישמר מבנה חדר האוכל הישן של גונן, שתוכנן בידי בסט, מהאדריכלים שהשפיעו על התכנון הציבורי בישראל הצעירה ולימים כיהן כפרופסור חבר בטכניון. על תכנון הקמפוס החדש הופקדו האדריכלית יעל סיון-גייסט ממשרד "מתווה עיר" ומעצב הפנים עדי אופנהיים מ־Open Mind Art.

בראש בית הספר יעמוד השף ואמן התבלינים ליאור לב-סרקרז, בן קיבוץ דן, שפועל בשנים האחרונות לבניית תוכנית הלימודים. צוות ההוראה יורכב משפים וטבחים בינלאומיים, חוקרים ומרצים מאוניברסיטת תל־חי ומומחים מקומיים; גם שפים מובילים מרחבי העולם צפויים להגיע לקמפוס לתקופות הוראה והדגמה. הלימודים במרכז יתנהלו באנגלית, מתוך כוונה למשוך אליו תלמידים ואנשי מקצוע מחו"ל.

הסטודנטים לא יישארו רק ליד הכיריים. מסלול ההכשרה המתוכנן משתרע מהיכרות עם חומרי גלם, מים ותשומות ועד להבנת שיקולים עסקיים ומגמות שוק. הוא יכלול הכנת מנות ומאפים, הגשה, בישול בירה, מכירה ופיתוח מוצרים, ובמקביל גם גידול והכנה של חומרי הגלם בחווה שבקמפוס.

המקום מיועד לא רק להכשרת שפים וטבחים, אלא גם ליזמי הסעדה, תיירות ומזון, לפעילים חברתיים, למעצבי חוויות אוכל ולמנהלי מערכות מזון. לצד מסלולי הלימוד מתוכננים בו סדנאות עומק, פסטיבלים, סיורים ואירועי קולינריה קהילתיים — חלק מהשאיפה להפוך את הקמפוס למוקד תרבותי ותיירותי ולחזק סביבו קהילה קולינרית גלילית.

כשהמטבח פוגש את המעבדה

נדבך נוסף במיזם הוא החיבור לאקדמיה. מזכר הבנות שנחתם לאחרונה עם תל־חי, אוניברסיטת קריית שמונה והגליל בהקמה, אמור לאפשר לתלמידי הקמפוס מהארץ ומהעולם להשתלב בקורסים אקדמיים בחוג למדעי המזון. סטודנטים לתואר ראשון במדעי המזון יוכלו לבצע בקמפוס התנסויות מעשיות ומחקריות. שיתוף הפעולה צפוי לכלול גם את מכון המחקר מיג"ל, הפועל במסגרת תל־חי, ולחבר את הלימודים למערכת החקלאית והמדעית של הגליל.

ד"ר לואי בשיר, ראש החוג למדעי המזון באקדמית תל־חי, מתאר את התחום בשם Culinology — מפגש בין מדעי המזון וטכנולוגיות העיבוד לבין אומנות הבישול והיצירתיות בפיתוח מוצרים. מבחינת ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב, הקמפוס הוא חלק מתוכנית רחבה יותר לחיזוק קריית שמונה והגליל העליון באמצעות תעסוקה איכותית, תיירות, דיור וקהילות חזקות.

מנכ"ל הארגון, ראסל רובינסון, אמר כי "לאוכל יש כוח יוצא דופן לחבר בין אנשים, לשבור חסמים ולפתוח לבבות". לדבריו, המטבח יוכל גם להציג לעולם ישראל יצירתית, סביבתית ומחברת, והפעם הייצוא מהגליל לא יהיה רק חומרי גלם, אלא גם ידע, רעיונות ואנשים.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

משוטטת בין פסולת בטון, מסדרת את הבית, תוהה מה עלה בגורלו של ערך השוויון. אביבית ג'ון מתכוננת לעתיד מחכים לזמן אחר הטיולים עם הכלב מביאים אותי לארצות אחרות, או כאלה ששכחתי מקיומן. אני חולפת
4 דק' קריאה
"כל דבר אני רואה פעמיים, פעם אחת בחלום, ופעם אחת במציאות": המשפט הזה, שהיה שגור בפיו של אופיר ליבשטיין, הפך כעת למנוע הפועם מאחורי תוכנית מנהיגות עולמית חדשה: "תכנית אופיר למנהיגות". התוכנית מבקשת לא
מטה התנועה סייר בקיבוצים מנרה ומחניים שבגליל העליון, המציגים הליכים מרשימים של שיקום בזמן מלחמה מתמשכת בצפון. מזכ"ל התנועה הקיבוצית, ליאור שמחה: "מרגש לראות איך סימני השאלה הפכו לסימני קריאה" *תמונה ראשית: דגל ישראל
ביום חמישי ה 16.7.2026 התקיים "היום הפתוח" המסורתי של חברת אוריג'ין זרעים השנה, היום הפתוח היה ברוח "השידור החי" המשיך את חגיגות 20 השנים לייסודה של אוריג'ין זרעים. אוריג'ין זרעים הינה חברת זרעים ישראלית
3 דק' קריאה
בשבוע שעבר הסתיים המחזור השני של הרפסודיה 2026 של התנועה הקיבוצית, המחזור הגדול ברפסודיה הגדולה ביותר שראתה התנועה הקיבוצית מזה עשורים. כ-1,100 חניכים חצו את הכינרת עם 42 רפסודות, אותן מעטרים מפרשים בנושא השנתי
3 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!