חברות אגרי-טק מובילות בישראל, הציגו את החידושים הטכנולוגיים האחרונים שישנו את פני ענף כרם היין בתחומי ההשקיה והגנת הצומח, במסגרת כנס 'כרם יין' שנערך בגליל העליון ביוזמת מו"פ צפון במכון המחקר מיגל ושירות ההדרכה והמקצוע במשרד החקלאות (שה"מ).
צחי דותן, מנכ"ל מועצת הגפן והיין, התייחס להשפעת מזג האוויר על ענף כרמי היין: "אנו לקראת שיאה של עונת החורף, וכרמי היין בכל אזורי הארץ, למעט בצפון הגולן, צברו עד כה רק כ-50-60% בלבד מכמות מנות הקור הממוצעות עד לעת הזו בעונה. המצב לא מזהיר גם מבחינת כמות הגשמים, כאשר אזורים רבים, למעט הדרום ומישור החוף, נמצאים הרבה מתחת לממוצע הרב-שנתי. עם חזרת גשמי הברכה בכל הארץ הצפויים ללוות אותנו, אנו מקווים שהמגמה האופטימית תימשך ונוכל להגיע לפחות לחורף ממוצע, שיאפשר להתחיל את עונת ההשקיה עם קרקעות רוויות ומספיק מנות קור להתעוררות טובה ואחידה".
דותן מוסיף: "על פי הערכות עדכניות, ענף כרמי היין בישראל משתרע על שטח של כ-65,000 דונם, כאשר מיד בתום שנת השמיטה נשתלו כ-280,000 שתילים (כ-1,100 דונם), ונטיעות רבות נוספות צפויות ל-2023-24. כמו כן, אושרו מספר מחקרי גפן ל-3 שנים הקרובות במימון מועצת גפן היין ומשרד המדען הראשי במשרד החקלאות, לאחר שעברו ועדת שיפוט שבחנה את איכות המחקרים והגדירה את סדרי העדיפויות של הענף".
בין החידושים שהוצגו בכנס כרם היין – חיישן ייחודי של חברת Treetoscope הננעץ בתוך הצמח, למדידת זרימת המים בגזע כאמצעי להכוונת השקיה, תוך שהוא חוסך מהמגדל את הצורך בביצוע חישובים מורכבים להערכת צריכת המים של הצמח. כמו כן הוצגה מערכת חדשנית של חברת ScareCrow לניטור מזיקים אוטומטי, הכוללת מלכודת המאפשרת לכידה של טווח רחב של מזיקים תוך שימוש בדף דביק ומושכן רלוונטי, ותוכנה מתקדמת לניהול הגנת הצומח של הכרם.
עוד הוצגו בכנס – מערכת לבקרת השקיה בגפן באמצעות ניטור צמח וקרקע של חברת 'פיטק', שיטה חדשנית לניטור פוטנציאל מים בגזע של חברת 'סטורס', שיטת אל-הרס לזיהוי מוקדם של מחלות גפן בכרם של חברת WITI, מערכת למיקסום יכולות הדיוק בריסוסים של חברת
Drift-Sense, ומערכת למדידת היבול לאורך הגידול בענבי מאכל של חברת C-Crop.
חיה רק יהלום, מנהלת מו"פ צפון: "כחלק מסדרת כנסי החורף של מו"פ צפון, אנו מקיימים מדי שנה כנס ייעודי לענף כרם היין, להצגת מחקרים יישומיים שמטרתם להתגבר על האתגרים הרבים העומדים בפני המגדלים, בתחום הגנת הצומח בפרט, ובפרוטוקול הגידול בכלל" אומרת רק יהלום ומוסיפה, "השנה החלטתנו לשלב בנוסף חידושים טכנולוגיים מתעשיית האגרי-טק, ולשמחתי זכינו להיענות מצוינת מצד החברות, שהציגו בפני קהל המשתתפים מגוון פטנטים מרתקים שיעזרו להעלות את הרווחיות עבור המגדלים הישראלים ולהצעיד את הענף קדימה".