חקלאים, רפתנים ונוקדים מיישובי העוטף, הצפון ושאר יישובי הארץ הביאו את ביכוריהם לנשיא המדינה ורעייתו
*תמונה ראשית: מאיר יפרח ונשיא המדינה, יצחק (בוז'י) הרצוג
כמדי שנה נשיא המדינה יצחק הרצוג אירח ביום חמישי, כ״ט באייר, 6 ביוני, את ארגון מגדלי הירקות ומועצת החלב לכבוד חג השבועות. באירוע השתתפו רפתנים, נוקדים וחקלאים מיישובי העוטף, הצפון ושאר יישובי הארץ.
נשיא המדינה הדגיש את חשיבותה של החקלאות ותוצרת החלב בארץ במיוחד לנוכח התקופה הקשה: "בערב חג השבועות הזה, אני קורא לכל אזרחי ישראל לרכוש תוצרת חקלאית כחול לבן, תוצרת הארץ. כמו שאלפי אזרחים ישראלים ירדו לדרום לסייע לחקלאים כשלא היו עובדים ועשו מלאכת קודש לצד יהודים מכל העולם, גם עכשיו עלינו להמשיך ולתמוך בחקלאות הישראלית.
"אנחנו יכול נוכל לאויבנו לא ניתן להם לא להפריע לנו, לא לגדל ולא להביא תנובה, לא בצפון ולא בדרום, ובסופו של דבר גם יחזרו כל התושבים לבתיהם. שנדע בשורות טובות ושחג השבועות הזה יביא איתו גם בשורה אמיתית לעם ישראל."
עזרא בכר, מ"מ מנכ"ל מועצת הצמחים, אמר: "בראשית דברי אני מבקש לייחל לחזרתם המהירה של כל השבויים, להתפלל לרפואתם המלאה של כל הפצועים ולשובם במהרה של כל חיילנו לביתם בריאים ושלמים ולהשכנת שלום וקירוב לבבות ביננו לבין עצמנו
"כתוב בתורה: "וְחַג שָׁבֻעֹת תַּעֲשֶׂה לְךָ, בִּכּוּרֵי קְצִיר חִטִּים, …..". במילים נצחיות אלו נפתח חג השבועות, חג מתן תורה, אך גם חג הקציר והביכורים. זהו חג שמחבר אותנו עמוק אל האדמה, אל עמל כפיים, ואל התוצרת המבורכת של ארצנו. חג הביכורים, הוא החג בו מביאים לבית המקדש את פירות האדמה– לא כסחורה ולא כקניין, אלא כמנחה, כסמל לקשר העמוק שבין האדם, אדמתו ואלוקיו.
"והיום בערבו של החג, אנו עומדים כאן כדי להוקיר אתכם, חקלאיות וחקלאים יקרים. אתם, המעבדים את האדמה בידיים אוהבות ויגעות, אתם המביאים לנו את פירות הארץ, את הלחם שאנו אוכלים, את הירקות והפירות הממלאים את שולחננו ואת החלב והגבינות שמפארות כל ארוחה. עבודתכם קשה, רצופת אתגרים – משינויי מזג אוויר ועד אתגרים כלכליים ולאחרונה אף בטחוניים – ובכל זאת, אתם עומדים במשימה בנחישות, במסירות ובאמונה גדולה. אתם המגשימים הלכה למעשה את הפסוק "כִּי תָבוֹאוּ אֶל הָאָרֶץ וּנְטַעְתֶּם כָּל עֵץ מַאֲכָל" (ויקרא י"ט, כ"ג). תודה לכם על עמלכם, מסירותכם ותרומתכם הבלתי נלאית לביטחון התזונתי של מדינת ישראל.
"אדוני הנשיא היום, במעמד המכובד הזה – אנו מבקשים להנציח את הקשר בין אדמת הארץ ובין החקלאים המטפחים אותה, דור אחר דור. נהוג לומר שהולך ופוחת הדור אבל דווקא בימים קשים אלו, של מלחמה מתמשכת חווינו כולם את גדלותו של הדור הנוכחי שבתאריך 7/10 עזב הכל ורץ לדרום להילחם ולסייע. ראינו את כל המתנדבים שהגיעו לשדות ולמטעים והצילו את החקלאים והחקלאות כל אלו הם הוכחה לעוז רוחו של הדור הנוכחי.
נמצאים איתנו פה היום צביקה שפירר מקיבוץ ניצנים ובנו אור מקיבוץ ארז פרדסנים לתפארת, איתן אשורי בניו איציק ושלומי וגם נכדיו איתן וזיו ממושב צרופה בחוף הכרמל בעלי משק ירקות המתמחה בגידול פלפלים ומלפפונים עוד איתנו עזרא גרלה ובנו דן ממושב ינון מגדלי אבוקדו, פאיז משה ובנו אסף מכרמי יוסף המגדלים ענבים וכן שמואל ביטן ובנו ניר ממושב יהושביה שמוסקים יחדיו באהבה את כרם הזיתים.
"אלו רק דוגמאות בודדות למעבר הבין-דורי בחקלאות שהוא הרבה מעבר להורשה של בית או כלים חקלאיים. זהו סיפור של זהות, אהבה לאדמה, אחריות, התמדה, של קימה מוקדמת בבוקר לעבודת השדה וגם לדאגה אל תוך הלילה. כל זאת בכל מזג אוויר בחום ובקור, בגשם ובשרב.
"אדוני הנשיא, אנחנו שמחים שהזמנת אותנו לחגוג את חג הביכורים במשכנך, בית שבו שזורים יחד עבר, הווה ועתיד, ממש כפי שהם שזורים בשדות הארץ הזאת. כבוד גדול נפל בחלקנו כאן בבית העם כולו להישיר מבט בהוקרה לדור שחרש, זרע וקצר, ולהרים ראש בגאווה אל הדור שממשיך עם אותה אהבה לאדמה.
"הדור הוותיק – זה שבנה מדינה בידיים חשופות, שחרש עם הטרקטור כשהתינוק על הברכיים, שהשקה במים מצומצמים אך בלב רחב – מעביר היום את הלפיד לדור הצעיר, אותם חקלאים, בנים ובנות, שמביאים איתם טכנולוגיה וחדשנות, אבל גם ערכים, מגן על ההתיישבות, מגן על החקלאות הישראלית, ועושה זאת בגאווה ולא שוכח את העקרונות – עבודת כפיים, חיבור לקרקע, ותחושת שליחות.
המעבר הבין-דורי בחקלאות הוא לא רק עדות חיה להמשכיות – הוא בעיקר הבטחה לעתיד.
הבטחה שיישובי הספר ימשיכו לפרוח, שהאדמה תישאר בידיים אוהבות, שהשורשים יעמיקו והענפים יישאו פרי.
"בטקס הזה אנו אומרים: לא רק שהחקלאות לא נעלמת – היא משתנה, מתפתחת, ומשתרשת עמוק בלב – כחלק מהזהות הלאומית שלנו. שם אזרחי מדינת ישראל – אנו מצדיעים לכם: לוותיקים שהניחו את היסודות, ולצעירים שממשיכים את דרכם.
לסיום, ברוח חג השבועות והחיבור העמוק לאדמה, אני רוצה לסיים בציטוט נוסף מהמקורות, המבטא את הקשר הנצחי שלנו לארץ: "כִּי יה' אֱלֹהֶיךָ מְבִיאֲךָ אֶל אֶרֶץ טוֹבָה, אֶרֶץ נַחֲלֵי מָיִם עֵינוֹת וּתְהֹמוֹת יֹצְאִים בַּבִּקְעָה וּבָהָר, אֶרֶץ חִטָּה וּשְׂעֹרָה וְגֶפֶן וּתְאֵנָה וְרִמּוֹן, אֶרֶץ זֵית שֶׁמֶן וּדְבָשׁ" (דברים ח', ז'-ח').
חג שבועות שמח – חג של ביכורים, של משפחה, ושל אהבת האדמה."
מאיר יפרח, מזכיר ארגון מגדלי ירקות, אמר: "כבוד הנשיא, כבוד שר החקלאות, מכובדיי כולם. ערב חג השבועות, ונציגים של ענפי הירקות, הפירות והחלב שמחים לשוב ולהגיע לביתכם, כבוד הנשיא ורעייתו, ולהציג את מיטב תוצרת ישראל.
"השנה, כמו גם בשנה שעברה, השגרה אינה מובנת מאליה. תושבי ישראל בטלטלה גדולה כבר 600 ימים, כאשר עדיין יש חטופים בעזה, והמלחמה נמשכת.
"כבר מהימים הראשונים לאחר שבעה באוקטובר, חזרו רבים מחקלאים לשטחים ולמשקים, בנחישות ובאומץ לב. לחקלאי ישראל לא הייתה אפשרות אחרת, אלא רק להתאושש ולהשתקם. לחקלאים ברור שתפקיד חייהם יום יום הוא לספק את כלל צריכת המזון של תושבי ישראל, וגם אם יאיימו עליהם ביבוא מתחרה – אין להם תחליף בימי מלחמה, בימי מגפה, וגם בימי שגרה. הם חזרו למלאכתם בכל רחבי הארץ, גם בעוטף עזה, אסם הירקות של ישראל, וגם ביישובים צמודי גדר בצפון, אסם הפירות של ישראל. כך הם ממשיכים עד היום, משקמים ומגדלים בו זמנית, עד התלם האחרון.
"אני מברך את שר החקלאות, אבי דיכטר, על התמיכה, הדאגה, האכפתיות ואהבת החקלאים והערכתם. לא סתם הוסיף השר לשם המשרד את ביטחון המזון, כי בכך הוא מבין ומיישם שיש לשמור את השוק המקומי לחקלאי ישראל, כדי שהציבור בישראל ייהנה כל השנה מתוצרת איכותית ומגוונת.
עדיין יש להתמודד עם הפער בין המחירים הסבירים ואפילו הנמוכים שמקבלים החקלאים לבין המחירים בנקודות המכירה. נקווה שהצרכן ילמד שגם בידיו ההחלטה אם להקטין את פער התיווך ולהפחית מיוקר המחיה.
"תודה לנשיא המדינה על תמיכתו במיגזר החקלאי ועל היותו ידיד לחקלאים ולחקלאות. תודה לנשיא ולרעייתו על המשך המסורת, שמזכירה מסורות חקלאיות ישנות ועתיקות, ונקווה לחדשות טובות בהקדם האפשרי, כי אין לנו ארץ אחרת."