יבול שיא
הרפת והחלב
רצח הבנות בנהריים

חצי יובל לרצח הבנות בנהריים  

2 דק' קריאה

שיתוף:

ב-13 במרץ 1997 רצח חייל ירדני שבע תלמידות מבית שמש ב"אי השלום". טקס לזכרן נערך ב"גבעת הפרחים שנקטפו" 

25 שנים חלפו מאז אותו יום אביבי של אמצע מרץ, בו נכנס ל"אי השלום" שבתחום ירדן, אוטובוס ועליו כמה עשרות תלמידות כיתה ח' מבית הספר "עמית פירסט" בעיר בית שמש, במסגרת טיול שנתי בו ביקרו בתא שטח בן כמה מאות דונמים עליו הוכרז "משטר מיוחד" שמשמעו חקלאות ישראלית לצד ריבונות ירדנית. איש לא העלה אז בדעתו שמרחק מאות מטרים מגבול ישראל, על גבעה קטנה הטובלת בפריחה אביבית, יארוב לתלמידות חייל בצבא ירדן, וללא כל סיבה יפתח לעברן באש קטלנית מנשקו האישי, יקטול שבע מהן ויפצע אחרות גופנית ונפשית, כך שגם אחרי שנים ארוכות יתקשו להתאושש מן האירוע ולשחזר אותו. 

הראשונה להבחין בטרגדיה האיומה המתרגשת לנגד עיניה, היתה אורנה שמעוני (81) מאשדות יעקב מאוחד, שליוותה באותם רגעים קבוצת תלמידים נוספת ובהם נכדתה, שהיום היא רופאה, ומרגע שפסק הירי (בגלל מעצור בנשקו של החייל) ניגשה לסייע לתלמידות ההמומות תוך שהיא מזעיקה לשטח את כוחות החילוץ וההצלה.  

כבר בימים הראשונים שלאחר הטבח, החלה אורנה בגיוס תרומות להקמת אתר הנצחה שזכה לשם "גבעת הפרחים שנקטפו", אותו היא מטפחת בשקידה ובחריצות כל ימות השנה. בעקבות הטרגדיה קשרה אורנה קשר בל ינתק עם אנשי בית שמש ואימצה אל ליבה את המשפחות השכולות, המגיעות שנה אחר שנה לטקס ממלכתי המתקיים בפארק נהריים, מלווה בנטיעת עצים.  

שבעה חודשים לאחר שהקימה את אתר ההנצחה, התבשרה אורנה על נפילת בנה הצעיר, סגן איל שמעוני, במוצב ריחן בדרום לבנון, ולזכרו הקימה בקיבוצה, אשדות יעקב מאוחד, את "בית איל", מרכז ייחודי לחינוך ולספורט עבור אנשים בריאים לצד נכים ובעלי צרכים מיוחדים.  

בטקס לציון 25 שנים לרצח הבנות, שהתקיים בנהריים בשבוע שעבר, וכלל צעדה במספר מסלולים, לקחו חלק מאות בני נוער מכל קצווי הארץ.      

בטקס, שבו נכח בין השאר סגן שגריר ירדן בישראל, נשאו דברים סגן שרת החינוך מאיר יצחק הלוי, יו"ר דירקטוריון קק"ל אברהם דובדבני, ראשת עיריית בית שמש ד"ר עליזה בלוך ואחרים. מרגשים במיוחד היו דבריה של אורנה שמעוני: "על כפיי נשאתי את הילדות והורדתי אותן מהאוטובוס. הזעקות קרעו את לבי, חתכו את השמים, ומאז, בוקר בוקר, 25 שנה, יורדת אני בחשיכה, כדי להיות ליד הבנות בשעת הזריחה, לסרק שערותיהן לאחר יקיצה, ללוות אותן עם פרח חדש, לספר למלאכיות, שהחושך בבתי ההורים, זורח היום לאור הנכדים הצעירים המתבגרים". 

"במקום הירוק והשלו" הזה", אמר סגן שרת החינוך מאיר יצחק הלוי, "נגדעו באחת חייהם של שבע נערות, וטיול שכולו חווית טבע בארץ ישראל, הפך באחת ליום מוות. כמשרד החינוך נמשיך לעודד את תרבות הטיול לילדינו למען קיומה של חברה מלוכדת שיש בה חום ואהבת הזולת. אורנה, תבורכי על מפעל ההנצחה והיי סמוכה ובטוחה שאני, כנציג ממשלת ישראל, אעשה הכל שתזכי לקבל את פרס ישראל שאת כה ראויה לו". 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

יואל כרמל מספר על ספרו "אבא החליט למות" שעוסק בצורה רגישה ומקורית באהבה, באומנות, במוות ובכוחה של חברה שבטית * יואל: "אבי אמר לי לא פעם שכדי להגשים חלום צריך להתעורר. הספר הזה הוא
7 דק' קריאה
הפארק נחנך במעמד שר המורשת לשעבר, ח"כ עמיחי אליהו, ראש המועצה חוף אשקלון איתמר רביבו, מנהל רשות העתיקות אלי אסקוזידו ואחרים  *תמונה ראשית: הגת החדשה שנפתחה לקהל ליד מושב ניר ישראל. צילום: אמיל אלג'ם,
2 דק' קריאה
נועה ולצר, מדריכת טיולים וגששית, מחוברת לטבע גם בארץ וגם בחו"ל * היא ילידת יסוד במעלה, מכירה היטב את אגמון החולה וסביבתו, התגוררה באפריקה עם שבט המסאיים ומדריכה טיולים בטנזניה * אישה צעירה שכל
11 דק' קריאה
שניהם נולדו בירושלים ונתיבי החיים לקחו אותם למחוזות שונים * מעיין אחי יובל, טיילה באנגליה על סוס ועגלה עם גרופים של התרבות הקלטית ואלי לוי, החל בגננות, התפתח עד שהגיע לחקלאות * השניים נפגשו
5 דק' קריאה
באחרונה נכנס לתוקף הקנס המנהלי החדש בגין כניסה לשטח חקלאי: מעתה יחלו שוטרי מג"ב לרשום דו"חות קנס באלפי שקלים לחשודים שיכנסו לשטחים חקלאיים, ברגל, רכובים על בע"ח או בכלי רכב  אין חקלאי שלא מכיר
2 דק' קריאה
יותר משנה שאנו נתונים למצבי חיים קיצוניים ומשתנים. מוצפים ברגשות מעורבים, מצויים במצב של הסחות דעת מתמשכות, מודעות ושאינן מודעות, מבחוץ ומבפנים. אומני גלריה כברי, גלריה שיתופית יהודית־ערבית בגליל (מנהלת: תמר הורביץ ליבנה), מצאו

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן