משפחות חקלאי צופר פונות לראש הממשלה: לאשר לאלתר תקציב הכשרת הקרקעות החלופיות שאמור היה לעבור כבר לפני חצי שנה בכדי לאפשר את פתיחת עונת הגידול הקרובה בערבה
למרות הבטחות ממשלת ישראל להכשיר קרקעות חלופיות בתמורה לאדמות מובלעת צופר בירדן על שטח של 1,000 דונם מעובד, שיוחזרו באפריל לממלכת ירדן לאחר 25 שנים, על פי 'הסכם השלום' בין המדינות, מדינת ישראל אינה עומדת בהבטחותיה ו-30 משפחות חקלאי צופר יוותרו ללא פרנסה.
במושב צופר חיים כ-400 איש ורובם עוסקים בחקלאות. התקציב הממשלתי להכשרת הקרקעות החלופיות היה אמור לעבור כבר לפני חצי שנה. חקלאי האזור מספרים שיש כבר משפחות מחושבות לחזור בחזרה למרכז הארץ ולעזוב את ענף החקלאות כי ללא חקלאות אין מה לעשות באזור
על מנת להכשיר שטח שגודלו כ- 1,000 דונם, בשטח זהה לשטחים שעובדו במשך 36 שנים במובלעת צופר (טרום הסכם השלום) על המדינה להעביר החלטת ממשלה, העברת התקציב הינה קריטית עבור חקלאי צופר, על מנת שיוכלו להתחיל מידית, בהכנת הקרקעות החלופיות, תשתיות, חשמל, מים, ניקוז, העברת חלק מהציוד ועוד. כל יום הוא קריטי עבור חקלאי צופר, שאינם יכולים להתחיל בהכנת הגידולים לעונה הבאה והזמנת קבלנים להכשרת השטח החלופי.
כבר באוקטובר 2018, עם הכרזתו של מלך ירדן, כי לא יחודש הסכם החכירה בין ישראל לירדן באזור מובלעת צופר, הכרזת המלך ככל הנראה נבעה מלחץ פנימי בממלכה דרשו מועצה אזורית הערבה התיכונה והעומד בראשה אייל בלום וחקלאי צופר, ממשרד ראש הממשלה והאוצר, להעביר תקציב להכנת שטחים חקלאיים חלופיים לחקלאי צופר, כך שיוכלו להמשיך לעבד את הקרקע ולא ייגזל כל רכושם, אך כל ההבטחות שהובטחו בע"פ היו כהבטחות שנכתבו על הקרח!
"המדינה נוטשת את חקלאי צופר"
ממשלת ישראל ממשיכה להתעלם ומתנערת מאחריותה כלפי החקלאים אותם שלחה להפריח את השממה בגבול ירדן, תוך אינטרס מדיני לשמירה על שטחי הלאום של מדינת ישראל וכעת אינה לוקחת אחריות על עתידן ופרנסתן של 30 משפחות ששטחי החקלאות שלהן במובלעת צופר.
ראש מועצה אזורית הערבה התיכונה, ד"ר אייל בלום: "המדינה שלחה את חקלאי צופר למובלעת ירדן, כמשימה לאומית ביטחונית, להוות מגן פיזי בגבול בין ישראל לירדן וכיום המדינה נוטשת אותם בירדן. המדינה צריכה להעביר את החקלאים בצורה ראויה לשטח ישראל, להכשיר את הקרקעות, תשתיות מים חשמל וניקוז, לתקצב העברת החממות והקמת חדשות, כך ש 30 המשפחות בצופר יוכלו להתחיל עונה חקלאית ויכולת להתפרנס. זו חובתה של המדינה!
עו״ד עמית יפרח, מזכ״ל תנועת המושבים ״ממשלת ישראל ממשיכה בהפקרות חקלאי הערבה, לא מתקבל על הדעת כי חקלאים שפרנסתם נגדעת בשל ההסכם עם ירדן לא יוכלו להתחיל את עונת הגידולים הבאה. אנו דורשים לקדם את הצעת המחליטים בהקדם האפשרי ולתקצב בהתאם את הכשרת שטחי החקלאות והעתקת בתי הצמיחה, כך שתושלם יכולתם של חקלאי צופר להמשיך בעיבוד החקלאי המתאים באזור. מדובר במפעל ציוני שאסור לגדוע, וראש הממשלה חייב להתערב לאלתר."
שי חג׳ג׳, יו״ר מרכז המועצות האזוריות וראש המועצה האזורית מרחבים: "אנחנו עומדים בקשר רצוף עם משרד ראש הממשלה ומשרד האוצר. ונאמר כי בימים הקרובים ההחלטה תאושר מתוך הבנה שכל עיכוב פוגע, שלא בצדק, בחקלאים."
ממשרד ראש הממשלה נמסר: "משרד ראש הממשלה גיבש החלטת ממשלה בעלות של 36 מיליון שקלים להכשרת הקרקע ולמימון ציוד חקלאי. ההחלטה נמצאת באישורים אחרונים במשרד האוצר
תושבי הערבה ערכו היום ישיבת חירום במטרה להגביר את המחאה בשבועות הקרובים.