יבול שיא
הרפת והחלב
הסלון בבית בן גוריון דור בר

טיול חורף בדרום השקט 

6 דק' קריאה

שיתוף:

ליאם ודור יצאו להתרענן ולספר על טיול בימים לא פשוטים אלה, עם הרבה טבע, מורשת בן גוריון והנבטים וגם ציונות המאה ה-21 

*תמונה ראשית: הסלון בצריף בן גוריון. צילום: דור בר 

קבר וצריף בן גוריון 

לאחר נסיעה ארוכה עם התרעננות בבאר-שבע, דרך נופי לכיש והנגב, תחנת העצירה הראשונה הייתה קבר דוד בן-גוריון, ראש ממשלת ישראל הראשון. המקום שבן גוריון בחר להיקבר בו לצד רעייתו פולה, הוא תצפית על ערוץ נחל צין ורמת עבדת. מקום הקבורה שבחר בן-גוריון, נמצא מדרום לקיבוץ בו בחר לחיות בערוב ימיו – שדה בוקר.  

המתחם שבו נמצא קבר בן-גוריון, הוא גן מטופח ומסודר עם נוף צחיח של הנגב, מתוחזק ע"י רשות הטבע והגנים עם גישה מאד נוחה, חניה בשפע, כניסה בחינם ומהרגע שחונים עוברים דרך שביל קצר ומעט מפותל שמוביל לקברים. ניתן לראות בגן לאורך הדרך יעלים שמסתובבים בחופשיות ומהווים חלק מהנוף. 

משם, במרחק של כמה דקות נסיעה נסענו לצריף בן-גוריון, המקום שבו בחר להחיות את חלום ההתיישבות בנגב. הצריף נפתח לציבור הרחב בשנת 1974 ועם השנים עבר שינויים משמעותיים ונוספו מבנים נוספים. כשנכנסים למתחם מקבלים מפה ובה כל נקודות העניין שמומלץ להגיע אליהן. התחלנו את הסיור בצריף עצמו, שנשתמר כמו שהיה במקור. המבנה הפשוט והצנוע, שבנוי מעץ, מסמל את עקרונותיו של בן-גוריון בצניעות ופשטות. הצריף כולל חדרים כמו חדר השינה שלו, חדר השינה של פולה, חדר העבודה ועוד חלקים המשקפים את אורח חייו, עם רהיטים פשוטים, ספרים, תצלומים אישיים ומסמכים היסטוריים. קיבלנו הסברים מעניינים וראינו בין היתר את המזגן הראשון בקיבוץ שדה-בוקר. את כל הסיפורים שנאספו אודות החפצים במהלך השנים ניתן לראות באתר ארץ חפץ

המשכנו למספר תחנות נוספות בהן מיצג אנימציה "בן-גוריון מארח", סרטון המספר את חייו של דוד בן-גוריון ועל יחסו לנגב, אורכו כ-12 דקות. בנוסף, צפינו בסרט תיעודי "איזהו מנהיג?", המשלב סצנות דרמטיות עם שחקנים, שמציגות את הרגעים המרכזיים בחייו ובתפיסתו של מנהיג. הוא משלב גם סצנות הכוללות את אנשי הסביבה וגם העיתונאים שמראיינים אותו. אורכו כ-17 דקות.  

עברנו גם ב"בית הגבס", הבית הראשון שנבנה בקיבוץ. בימיה הראשונים של ההתיישבות היה קשה למצוא חומרי בניין זמינים ויעילים ולכן פיתחו המתיישבים את שיטת בנית בתי הגבס. במשך השנים היו בו בית התינוקות של הקיבוץ, הספרייה ועוד. היום ניתן לראות בו תמונות של המייסדים הראשונים ולהכיר את הסיפור שלהם, איך הקיבוץ היה נראה בתקופתם ואיך נראה כיום. ממש ליד נמצאים שולחנות הפעלה "בן-גוריון במבחן הזמן", פעילות אינטראקטיבית, מלמדת וכל-כך מותאמת גם לדור של היום, עם מסכי טאץ' על שולחנות פזורים, מקומות ישיבה והקראה קולית של שאלות, תשובות, על מגוון נושאים שקשורים בחזון הנגב, תפקידו של הנוער ועוד. האטרקציות הללו ועוד, נגישות מאד, חדישות, מלמדות ומועשרות ביצירתיות ומלא הנאה! 

ניתן לבצע את הסיור באופן עצמאי, ומומלץ להשתמש באפליקציית "יש לאן" – אפליקציה של ניווט, שעוזרת לטייל עצמאית באמצעות משחק אינטראקטיבי שמאד מתאים למשפחות וזה בנוסף לכל התצוגות ולמפה. לאלו שמעדיפים הדרכה, ישנה הדרכה בימים א-ו בשעה 11:00. האתר פתוח כל יום. צריף בן-גוריון, קיבוץ שדה בוקר. טל': 08-6560469 או ווטסאפ: 052-6753375.  

"שירת הכוכבים" 

מאוחר יותר באותו היום, עם עלות החשיכה, נסענו לחוויה אסטרונומית עוצרת נשימה – "שירת הכוכבים". הנגב נחשב לאזור אידיאלי לתצפיות כוכבים בזכות השמים הנקיים יחסית מזיהום אור (Luminous pollution), כך שאפשר לערוך תצפית לגרמי השמיים כמעט בכל ימות שנה.  
לאחר שתאמנו את המפגש עם משה גלנץ, הגענו למקום המפגש הסודי, אבל נגיש לכל כלי רכב. לאחר שחנינו קיבלו את פנינו 4 טלסקופים גדולים, שכל אחד היה מכוון לאובייקט שמימי אחר. ראינו בטלסקופים את שבתאי, צדק, גלקסיית אנדרומדה, ערפילית אוריון ועוד שנראים ממש כמו תמונה.  

שנהנינו מצפיה וחיכינו שכולם יגיעו, חיכו לנו מחצלות, כיסאות נוחים וכריות, כך שניתן לצפות בכוכבים תוך כדי האזנה להרצאה מרתקת. ההרצאה, שכמובן נעשתה כמעט בחשיכה מוחלטת, כללה המחשות נהדרות ומובנות במגוון נושאים כמו גלגל המזלות, מה המשמעות בעצם של המזלות שלנו? למה נקראו ככה בדיוק בתקופות הללו?  

למדנו שהכוכבים נמדדים לפי מרחק שנות אור ואנו רואים אותם לפי מספר השנים שהם רחוקים מאיתנו, כלומר, לפי הזמן שלוקח לאור להגיע אלינו לכדור הארץ. למדנו על כוכב הצפון (Polaris), קצת על היסטוריה וחוקרים כמו למשל, רבי לוי בן גרשום (Magister Leo Hebraeus), הוא הרלב"ג, שחי בסוף המאה ה-13 וכבר אז המציא את מטה יעקב (Jacob's staff), ששימש כמכשיר לניווט במשך מאות שנים, עד להמצאת מכשיר הסקסטנט (Sextant) באמצע המאה ה- 18 (והוחלף במערכת ה-GPS רק לפני פחות מיובל שנים). למרות שהרלב"ג פחות מוכר במחוזותינו, תמצאו על הירח מכתש חשוב שנקרא על שמו(!): מכתשRabbie Levi. 

למדנו על מה ההבדל בין כוכב מהבהב וכוכב לא מהבהב, על השמש שלנו והמרחק שלה מכדור הארץ והמרחק שלה מעוד כוכבים וזה רק על קצה המזלג. במהלך ההרצאה המרתקת קיבלנו שמיכות חמות ותה חם ואפילו זכינו בסוף לקחת חלק בהצעת נישואין מרגשת של זוג מבין משתתפי המפגש. 

החוויה מתאימה לכל גיל, ולכל אחד.ת שרוצה ללמוד ולהעשיר את הידע שלו על אסטרונומיה ובכלל. פרטים באתר או משה בטל': 052-7276100. 

שירת הכוכבים צילום ליאם מזל
לילה אסטרונומי עם "שירת הכוכבים". צילום: ליאם מזל 

 
עם ג'יפים לעין עקב 

למחרת התחלנו את היום בטיול ג'יפים לעין עקב, שבמורד נחל צין. עין עקב הוא אחד המעיינות היחידים בנגב הנובע בעוצמה בכל ימות השנה. מקור המים הם שני מעיינות הנובעים על ערוצו של נחל עקב – עין עקב תחתון ועין עקב עליון. 

נסענו בג'יפים בדרך עפר, בערך כשעה, עד לנווה המדבר הוא עין עקב. לעין עקב ניתן להגיע רק ברכב שטח, ברגל או באופני שטח. במקום מצאנו מטיילים בנוסף לקבוצה שלנו וחלקם אף רחצו במעיין. המים שממלאים את הבריכה זורמים ממפל גבוה, שעל קירותיו צמחייה ירוקה ועשירה של שערות שלומית ושרכים אחרים. אם יתמזל מזלכם, תוכלו לראות יעלים שמגיעים לראש המפל ושותים בשקיקה את מי המעיין הנקיים וקרירים. 

אפשר להגיע לעין עקב כשעוברים את עמדת התשלום של רשות הטבע והגנים בירידה לעין עבדת (תגידו שאתם נוסעים או הולכים לעין עקב או אז אין צורך לשלם), לאחר מכן יורדים בכביש המתפתל אל חניון הסרפנטינות, שסמוך לו נקודת תחילת המסלול. 

עין עבדת ליאם מזל
עין עקב. צילום: דור בר 

 גן לאומי עין עבדת 

מקום הביקור הבא הוא שמורת הטבע שנמצאת למרגלות מדרשת בן-גוריון, בתוך קניון מרהיב של נחל צין. שלוש נביעות מים מזינות פלג שזורם כל ימות השנה ונווה מדבר קסום. האתר כולל מעיין שנמצא בתוך נחל שמוקף בצמחיה מדברית ומערות, שבתקופה הביזנטית שימשו נזירים להתבודדות, והן משקיפות על הקניון וניתן לראות רבות מהן לאורך המסלול.  

ישנם מספר מסלולים: המסלול הקל, שאורך בערך 20 דקות הליכה לכיוון – מסלול מישורי וקליל ובסופו המפל. ממשיכים משם באמצעות מדרגות למסלול הארוך יותר, שכולל עלייה אבל בנוסף סיפוק רב של נוף מדהים בסופו. יש מטיילים שממשיכים למסלול הארוך יותר, אבל בסופו יש להשאיר רכב נוסף כי אין ירידה משם חזרה אל תחילת המסלול. אורך המסלול הארוך ללא הרכב שאנחנו הלכנו בערך שעה לכיוון, ומי שהשאיר את הרכב והמשיך למסלול הארוך ביותר, בערך 3 שעות סך הכול. זו חוויה שווה ומרעננת לחוות את ארץ ישראל היפה ברגל ולראות נופים שביום יום אנחנו לא נתקלים בהם. פרטים על שעות פעילות והרשמה באתר רשות הטבע והגנים. 

עין עקב צילום דור בר
עין עבדת. צילום: ליאם מזל 

גן לאומי עבדת 

התחנה הבאה בטיול שלנו הפעם היא שרידי העיר הנבטית החשובה – עבדת. עבדת היתה אחת הערים הנבטיות החשובות והמפורסמות ביותר והיא שגשגה בתקופה הרומית והביזנטית והייתה חלק בלתי נפרד מדרך הבשמים הנבטית, הדרך שהייתה ציר תנועה חשוב של מסחר בין מדבריות ערב ופטרה עד חופי הים התיכון. נכנסנו אל מרכז המידע של רשות הטבע והגנים וצפינו בסרטון קצר, שנותן רקע על העיר הנבטית ועל נקודות העצירה שמופיעות במפה שקיבלנו. במפה ניתן לראות דרכי הליכה (מסלול רגלי: כ-4 שעות ומעלה), וכן מסלול עם רכב שניתן לבצע עם מספר עצירות. נסענו עם הרכב ועצרנו במספר תחנות כמו הווילה הרומית, מערת קבורה, רובע ביזנטי, חומת העיר, כנסיות (הנבטים סיגלו לעצמם את הנצרות בשלב מסוים), בית המרחץ, חדרי אחסון בתוך מערות שבתוכם כדים עתיקים ועוד. חלק מהמבנים משוחזרים ומתוחזקים אך ניתן לראות בבירור את העתיקות שנשמרו. כשמטיילים בין כל הנקודות הללו יש תחושה שלא רק שעוברים דרך נוף שמלווה כל הדרך אלא גם קרבה לעבר. יכולת ממש להרגיש את החשיבות והרוח של המקום. פרטים על שעות פעילות והרשמה באתר רשות הטבע והגנים. 

חוות בודדים נאות 

סיום הטיול שלנו הפעם היה בחוות בודדים נאות, בו פגשנו משפחה שמלאה בתעוזה ובאומץ בבחירה לחיות בלב המדבר ושמענו את סיפורם המרגש והחיבור שלהם למקום. חוות נאות ממוקמת על כביש 40, במרחק 4 ק"מ מצומת טללים במערב ו-10 ק"מ מצומת שדה בוקר במזרח. ההתחלה הייתה עם אוהל ו-50 גדיים אבל חיש מהר הדיר גדל ותפוקת החלב ואיתו גם ייצור ומכירת הגבינות גדלו גם הן. לצד החווה החקלאית הוקמו בקתות אירוח ואף נפתחה מסעדה שמציעה מאכלים על בסיס התוצרת של החווה ויזמים אחרים באזור הנגב. 

במהלך הביקור במקום, ראינו את חדרי האירוח והשירותים המיוחדים שנבנו בתוך צינורות בטון, דיר החולבות ונהנינו מנוף בראשית מדברי שבמקום.  

לסיכום, זה טיול שכלל לא רק נופים עוצרי נשימה אלא למידה על היסטוריה, טבע והמרחבים הפתוחים שכל כך מזמנים. 

דני בר טיולים וסגנון חיים www.danybar.co.il מדריך, יועץ ומתכנן טיולים בארץ ובחו"ל. פרטים באתר https://www.danybar.co.il/trip_planning/ או בפייסבוק https://www.facebook.com/DanysBarTravelWineAndDine 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פגישת היכרות בין מנכ"לית מכון שמיר למחקר, דינה גלעד ומנהלת תחנת החקר של המכון, ד"ר מרצ'י אדרי, לבין מנכ"ל ההסתדרות הציונית העולמית, יעקב אהרוני, התקיימה במטרה לבחון הזדמנויות לשיתופי פעולה הדדיים בין שני הגופים. 
< 1 דק' קריאה
בחוות היישום וההכשרה של היחידה לחקלאות וחדשנות בגולן מתקיימת תכנית ייחודית שמשלבת תלמידות אולפנת "רגבים אופק" של רשת רוח הגולן בעשייה חקלאית מתקדמת. במסגרת התכנית מגיעות התלמידות לחווה שלוש פעמים בשבוע, עוסקות בעבודה מעשית,
< 1 דק' קריאה
ב-1 במרץ אמורים תושבי מושב דוב"ב לחזור למושב אבל האם זה יקרה? * בינתיים מטרידים אותם נושא הביטחון והמצב הכלכלי * בתחילת הפסקת האש הגיעו פקחי השירותים הווטרינרים למושב והודיעו על חיסול 20 להקות
11 דק' קריאה
ענף הפרחים הישראלי היה פעם סיפור של הצלחה עולמית, עד לשנות ה-90, כשהאפריקאים נכנסו לשוק והענף שייצא לבורסות הפרחים באירופה קרס * מי שראה במשבר הזדמנות היה משה סעדה שהחליט להמשיך בפרחים אבל לשוק
5 דק' קריאה
לירון בהר היא חלק מקבוצת צעירים שהרגישו שעכשיו תורם. הם משולבים במפלסים וברעים בתפקידי חינוך, חברה וקהילה כדי להיות חלק משיקום הנגב המערבי  *תמונה ראשית: לירון בהר. "אני לא יכולה לראות מה שקורה ממרחק.
7 דק' קריאה
בימים אלה מוצגת בגלריה לאומנות במענית התערוכה מִתַּחַת לְכָל אֵלּוּ הָיָה פַּעַם יָם של האומנית הרב תחומית דנה בומץ מגבעת עדה הסמוכה. הגלריה החדשה במענית, יוזמה קהילתית מקומית, התחילה את פעילותה במאי 2024 ועד כה
2 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן