יבול שיא
הרפת והחלב
ענת דור הכהן 1

נשים בחקלאות: ענת דור-כהן, דשן הצפון

2 דק' קריאה

שיתוף:

ענת דור – כהן נשואה ואמא לשלושה פלוס כלב, וב-8 שנים האחרונות, משמשת כמנהלת התפעול והמשנה למנכ"ל בחברת דשן הצפון.
נולדתי וגדלתי במושב רמת צבי, למשפחת רפתנים. כבר מינקות ערכי החקלאות ואהבת הארץ הם חלק בלתי נפרד מחיי, ובתקופת נעורי תחום החקלאות החל להתבסס כחלק מרכזי בהם – מהחליבות במשק ועד לימודי החקלאות בבית הספר והמחקר המעמיק בצמחים.

ענת דור הכהן דשן הצפון

להיות חלק מצוות מקימי חברת דשן הצפון, יחד עם גולן ארגמן, מנכ"ל החברה ואור קורן מנהל השיווק, הוא אחד מהישגיי המקצועיים והמשמעותיים עד כה. החברה שהוקמה בשנת 2012, במטרה להפחית את תשומות הדשן לחקלאים, השיגה את מטרתה כבר בשנים הראשונות להקמתה כאשר מחירי הדשן בארץ הופחתו בלמעלה מ-50 אחוז. לשמחתנו, השוק היה צמא לשינוי והיום החברה משווקת מגוון רחב של תרכובות הזנה חכמות ומדויקות לצמח, לכ-30 אחוז מהשוק המקומי בארץ ומייצאת לחו"ל בהיקפים שהולכים וגדלים מידי שנה.

החשיפה הראשונה ל"דשן הצפון" הייתה כאשר החברה הוצגה על הנייר והוגדרה כחזון בלבד. לאחר שסיימתי את לימודי הנדסת התהליך בטכניון (הנדסה כימית – לימודים שמכוונים לתחום של תכנון תהליכים במפעלים בתעשייה המסורתית ובהייטק), השתלבתי בעבודות תכנון במספר מפעלים בתעשייה הכבדה. במהלך העבודה, נתקלתי בפרויקט של "דשן הצפון" ובחזונה הייחודי, אליו התחברתי בן רגע. כאשר הוצגה בפני האפשרות של הקמת המפעל, על כל מרכיביו ותהליכיו, לקחתי את ההזדמנות בשתי הידיים. זה היה תהליך מדהים ליצור ולהקים חברה מאפס, זכיתי לקחת חלק בחוויה יוצאת מגדר הרגיל. לא רבים מצליחים להקים מפעל וחברה מהמסד לטפחות ולהיות מעורבים בכל הניואנסים השונים – מהקמת מפעל בפריפריה, דרך מציאת הבקרה המתקדמת ביותר לקווים ורסטיליים מותאמים למשטר הדישון בארץ ועד לפיתוח מעבדה משוכללת. להקים מפעל כימי בארץ כיום לא דומה למפעלים שהוקמו לפני עשרות שנים מבחינת הרגולציה והדרישות הקיימות. בעוד שחברות רבות סוגרות את הייצור בארץ אנו עשינו תהליך הפוך והקמנו מפעל שיתמוך בחקלאות. זה אושר גדול להיות חלק מתהליך כל כך ציוני, וסליחה על השימוש במילים גסות.

לאחר הגשמת החזון הראשוני של החברה, היום אנחנו ממוקדים בלהצטיין בתחום הזנת הצומח ובריאות הצמח וסביבתו. אנו שואפים לחדשנות בתחום החקלאות ולראיית הצמח באופן הוליסטי תוך מציאת הפתרונות האידאליים לגידולו. בנוסף, אנו בחברה מאמינים בכוח הנשי ובהתאם לכך יש לנו רוב נשי בחברה, תופעה יוצאת דופן בתעשייה המסורתית בכלל ובחקלאות בפרט. זה מוזר שעדיין הנושא בכלל נמצא על השולחן אך לצערי, גם בשנות האלפיים קיימת אפליה בהעסקת נשים. הקמנו חברה שלשמחתי הנושאים הללו שקופים בעיניה והעובדים בחברה נבחנים לפי המטרות והאתגרים בתפקיד. בתור חברה קטנה, על כל עובד יש אחריות רבה ומעולם תפקיד אצלנו לא הוגדר לג'נדר או למגזר כזה או אחר. יש אצלנו עובדים מכל הקשת ואנו מאוד גאים בכך וחושבים שזה מקנה סביבה של מצוינות עסקית.

אני מאמינה שתחום החקלאות נמצא עדיין לפני שינויים רבים ושיש הרבה לוגיקה ואוטומציה שניתן להכניס פנימה. התקופה האחרונה של הקורונה, הוכיחה לנו לדעתי, כמה התחום הזה חשוב לנו כמדינה וכמה צריך להשקיע בו ולא לדחוק אותו לשוליים. אנו בדשן הצפון רואים זאת ומחפשים כיום לתת פתרונות הוליסטיים לתהליך הגידול על מנת שכל חקלאי יוכל למקסם את תנובת החלקה שלו בצורת גידול חכמה ושקולה, תוך חסכון בהוצאות.

פרופסור אלי פיינרמן, ראש מינהל המחקר החקלאי – וולקני. ריאיון חג

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פגישת היכרות בין מנכ"לית מכון שמיר למחקר, דינה גלעד ומנהלת תחנת החקר של המכון, ד"ר מרצ'י אדרי, לבין מנכ"ל ההסתדרות הציונית העולמית, יעקב אהרוני, התקיימה במטרה לבחון הזדמנויות לשיתופי פעולה הדדיים בין שני הגופים. 
< 1 דק' קריאה
בחוות היישום וההכשרה של היחידה לחקלאות וחדשנות בגולן מתקיימת תכנית ייחודית שמשלבת תלמידות אולפנת "רגבים אופק" של רשת רוח הגולן בעשייה חקלאית מתקדמת. במסגרת התכנית מגיעות התלמידות לחווה שלוש פעמים בשבוע, עוסקות בעבודה מעשית,
< 1 דק' קריאה
ב-1 במרץ אמורים תושבי מושב דוב"ב לחזור למושב אבל האם זה יקרה? * בינתיים מטרידים אותם נושא הביטחון והמצב הכלכלי * בתחילת הפסקת האש הגיעו פקחי השירותים הווטרינרים למושב והודיעו על חיסול 20 להקות
11 דק' קריאה
ענף הפרחים הישראלי היה פעם סיפור של הצלחה עולמית, עד לשנות ה-90, כשהאפריקאים נכנסו לשוק והענף שייצא לבורסות הפרחים באירופה קרס * מי שראה במשבר הזדמנות היה משה סעדה שהחליט להמשיך בפרחים אבל לשוק
5 דק' קריאה
לירון בהר היא חלק מקבוצת צעירים שהרגישו שעכשיו תורם. הם משולבים במפלסים וברעים בתפקידי חינוך, חברה וקהילה כדי להיות חלק משיקום הנגב המערבי  *תמונה ראשית: לירון בהר. "אני לא יכולה לראות מה שקורה ממרחק.
7 דק' קריאה
בימים אלה מוצגת בגלריה לאומנות במענית התערוכה מִתַּחַת לְכָל אֵלּוּ הָיָה פַּעַם יָם של האומנית הרב תחומית דנה בומץ מגבעת עדה הסמוכה. הגלריה החדשה במענית, יוזמה קהילתית מקומית, התחילה את פעילותה במאי 2024 ועד כה
2 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן