יבול שיא
הרפת והחלב
חכ יעקב מרגי

יו"ר ועדת הכלכלה מרגי סירב לאשר את הארכת הסדר מחיר המטרה בענף החלב

3 דק' קריאה

שיתוף:

היו"ר מרגי: "יש לכם שבוע – לכו להגיע להסכמות"; משרד החקלאות: אחרי מו"מ ממושך ורגע לפני סיכום האוצר רוצה לפתוח את הענף לייבוא; משרד האוצר: משרד החקלאות לא הביע עניין בהסכם; נציגי החקלאים: אפשר להגיע לסיכום עוד היום – בלי תכנון היצרנים הקטנים יפגעו

יו"ר ועדת הכלכלה, ח"כ יעקב מרגי, סירב היום להצביע על צו מתוקף חוק תכנון משק החלב, הדוחה בחצי שנה את הסדרת ענף החלב והחובה להתקין תקנות בעניין קביעת מחיר מזערי שעל המחלבות לשלם לרפתנים יצרני החלב (מחיר המטרה). הסירוב לקיים את ההצבעה הגיע לאחר דיון שבו טענו נציגי החקלאים כי ניתן תוך שעה להגיע לסיכום בין כל הצדדים ובהם גם האוצר ומשרד החקלאות. בעקבות זאת קרא היו"ר מרגי לשר האוצר להיכנס לעובי הקורה. "יש לכם שבוע, לכו לסיים את המשא ומתן ותבואו אחרי הסכמה וקחו בחשבון גם את המצב הפוליטי", סיכם היו"ר מרגי.

את התקנות היה צריך להתקין שר החקלאות, יחד עם שר האוצר ובאישור ועדת הכלכלה, עוד באוקטובר האחרון, אולם על רקע הבחירות והקמת הממשלה אישרה הוועדה לתקן את החוק ולדחות את המועד עד לסוף 2020. הדחייה נועדה לאפשר להמשיך את התכנון במשק החלב, בהתאם לנהוג היום, ולנצל את התקופה על מנת להגיע להסכמות בין כל הגורמים באשר לעתידו של הענף. עד כה לא הושגו הסכמות ומשרד החקלאות ביקש דחייה של חצי שנה נוספת, עד 30 ביוני 2021.

בפתח הדיון התייחס סמנכ"ל גורמי ייצור במשרד החקלאות, אסף לוי, למו"מ ואמר: "הרבה התרחש בשלושה חודשים האחרונים מאז שהיו"ר מרגי ביקש להגיע לסיכום ארוך טווח, שייתן ודאות לענף. הופתענו שאחרי מו"מ ממושך, בהובלת מנכ"ל המשרד ונציגי החקלאים, קיבלנו אתמול נייר של האוצר שלא נותן ודאות למחיר המטרה ולענף החלב ופותח אותו לייבוא. הנייר מנכס לשר האוצר סמכויות שאנחנו סבורים שאין לו מתוקף חוק החלב ומתנגדים לזה".

לוי התייחס להצעת האוצר, לפי כל הגידול בצריכת החלב בעתיד תגיע מייבוא. לנוכח זאת הוא ביקש כי הסדר מחיר המטרה יוארך ללא הגבלת זמן, כדי שלא יהיו כוחות שינסו לאיים על החקלאים בביטולו ויאלצו אותם להגיע לסיכום לא טוב.

רפרנט מים וחקלאות במשרד האוצר, אלי מורגנשטרן, טען כי משרד האוצר דחף למו"מ בכל הכוח, בעוד שמשרד החקלאות לא הביע עניין רב בהסכם. הוא הוסיף, כי "ההצעה הייתה להסדר לשלוש שנים עם אופציה להארכה בשנתיים נוספות, אך לפני 24 שעות הסתבר שהם (משרד החקלאות) לא מסכימים לחתום". לוי דחה את הדברים ואמר בתגובה: "המנכ"ל פינה שעות ארוכות והוביל דיונים, הוא לא רצה הסכם רע".

עוד ציין מורגנשטרן כי לפי ההסכם מי שמייצר היום חלב לא ייפגע והגידול העתידי יגיע מיבוא. הוא אף טען כי מחירי החלב בישראל גבוהים ב-80% מהמחיר באיחוד האירופי, וכי בישראל צורכים 30% מוצרי חלב מהעולם המערבי ומשנות ה-90 יש ירידה עקבית בייצור

בתגובה לכך אמר היו"ר מרגי, כי הדיון הוא עמוק יותר ולצד יוקר המחייה יש ערכים נוספים שחשובים למדינה, כמו שמירה על הגבולות ועל שוק העבודה. לדבריו, היבוא הוא הפתרון הקל ולא פלא שהמחלבות לא לוקחות חלק בדיון. "אם היינו מייבשים לכם את הסחורה במחסנים היינו רואים מי לוקח מחיר מופקע. התייעלות הייצור הוכיחה עצמה כטובה רק לרווחי היצרנים, והם לא צמצמו רווחים לטובת הצרכן בשום ענף", אמר. ח"כ אימאן ח'טיב יאסין הוסיפה: "השאלה היא לא אם לאשר או לא לאשר את הצו, אלא הביטחון התזונתי של אזרחי המדינה.

מנכ"ל מועצת החלב, איציק שניידר, אמר כי האוצר חושב שאם הוא יגיד הרבה פעמים שיש פער במחיר אז זה יהיה אמת, אבל אין פער של 80% במחיר בין ישראל לאירופה. שניידר ציין כי הצדדים היו קרובים לסיכום ונדרשים להם רק כמה שעות. מנכ"ל התאחדות מגדלי הבקר, ליאור שמחה, הוסיף: הרווחיות של הרפתן הישראלי היא הנמוכה ב-OECD. שמחה הזהיר מפקיעה אוטומטית של מנגנון התכנון, ואמר כי הענף חייב ודאות. מזכ"ל התאחדות חקלאי ישראל, אבשלום וילן, טען כי "אם לא יהיה תכנון הגדולים ישרדו, אבל הקטנים יפלו. בשעה אחת היום אפשר לגמור הסכם".

הרפתן עמוס סער סיפר כי ללא מנגנון מחיר המטרה אין לו זכות קיום. הוא הסביר כי בישראל המיסוי, מחיר המים, העבודה והמזון יותר גבוה מאשר באירופה, והחקלאי האירופי גם מקבל סובסידיה ממשלתית. "תנו לי את התנאים של איטליה ואני אתחרה באיטליה", אמר.

 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

יצאנו לסיור בעסקים ואתרים מובילים ברחבי המועצה האזורית מגידו, מעגלת קפה של בוקר ועד יאנק בורגר דרך יקב רמות מנשה ועוד * הצעות לטיול בעין פירחא, הסליק בעין השופט, מערת הפלמ"ח ועוד * אז
6 דק' קריאה
השום הישראלי נמנה עם אחד הגידולים שהורדת המכסים הצליחה כמעט לחסלו באופן משמעותי * עם זאת, עדיין קיימים כעשרה מגדלים ברחבי הארץ * איתן אביבי, יו"ר שולחן מגדלי השום: "אני חושב שאנחנו בדקה התשעים
9 דק' קריאה
במהלך הוועידה הודיעו על חיבור כלל תנועות ההתיישבות תחת תנועות המושבים: ״חיבור היסטורי, משמעותי, ערכי וחברתי אשר משנה את פניה של ההיסטוריה של המרחב הכפרי. האיחוד הוא מסר ודוגמא לחברה הישראלית כולה״ * מנשיא
6 דק' קריאה
השבוע החלה החטיבה ב"תלם שורשים", חלק חשוב בתוכנית ההדרכה השנתית בתנועה, המתרכז בשורשים היהודיים, ציוניים וזהותיים, מתקשר לימי הזיכרון וחגי ישראל ומברר את תפקידה של התנועה באתגרי הציונות 2025  אחרי טיולי פסח מוצלחים מאוד
< 1 דק' קריאה
הפסל רמי אטר במיצב חדש "מסוף העולם ועד סופו", שהרווחים ממכירתו יופנו לשיקום ניר עוז   חלל אחד ובתוכו שני כדורים. אחד גדול, בסיסו חלוד והוא ממלא כמעט את כל החלל והשני קטן וסמוך לצידו. שני
2 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן