יבול שיא
הרפת והחלב
שר החקלאות ובטחון המזון בוועדת הכלכלה. נועם מושקוביץ

לא נאשר את התייקרות המים לחקלאות 

2 דק' קריאה

שיתוף:

אמר שר החקלאות דיכטר בוועדת הכלכלה, על רקע חשש החקלאים להתייקרות מחיר המים * יוני דמרי: "מדובר בחוק שיאפשר לחקלאים לקיים חקלאות ישראלית במחירי מים הוגנים" 

*תמונה ראשית: שר החקלאות ובטחון המזון, אבי דיכטר בוועדת הכלכלה. צילום: נועם מושקוביץ 

ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ דוד ביטן, קיימה בשבוע שעבר שתי ישיבות שעסקו בעלויות המים לחקלאי הגליל והגולן, וכן בהכנה לקריאה ראשונה של שלוש הצעות לתקן את חוק המים באשר לקביעת תעריף המים לחקלאות.  

בישיבה הביעו החקלאים חשש מהתייקרות התעריף ב-1 בינואר 2025 ושר החקלאות וביטחון המזון.  

ח"כ אלון שוסטר, שיזם את הצעת החוק, אמר כי בחודשים האחרונים התקיימו 8 פגישות עם אנשי המקצוע במשרדי האוצר והחקלאות, וציין כי "יש הבלחות של הסכמות." הוא הסביר כי יש הסכמה לזכות את החקלאים ב-38 אגורות לקוב מים מושבים, אבל לא על כל המים בשנים הקודמות וגם לא על כל המים העתידיים, אלא רק על הגדלת השימוש במים מטוהרים. "זו הסכמה עקרונית שהיא בסיס להמשך," ציין. 

ח"כ שוסטר הוסיף כי האוצר מסכים לייקר את המים הביתיים, ובתגובה לכך הבהיר היו"ר ביטן כי זאת הסכמה לא מקובלת: "אנחנו לא מקבלים את המשק הסגור, אחרת לא היינו צריכים את האוצר. הפחתת מחיר המים לחקלאות לא תבוא על חשבון משק המים הרגיל. האוצר יצטרך להוסיף תקציב," אמר היו"ר ביטן. השר דיכטר ציין כי ישראל מובילה בעולם בטיהור מים והשבה לחקלאות, ואמר כי צריך לקבוע עקרון לפיו את הטיהור (73 אג' לקוב) משלמים החקלאים ואת ההולכה (73 אג' לקוב) משלמת המדינה. 

יו"ר התאחדות הארגונים הכלכליים הקיבוציים, יעקב בכר, קרא לרשות המים להודיע שהם משהים את העלאת התעריפים בינואר. נשיא התאחדות האיכרים והחקלאים, דובי אמיתי, אמר כי בינואר מחיר המים לחקלאים הולך לעלות דרמטית, וביקש להאיץ את הליך החקיקה. מנכ"ל רשות המים ויו"ר המועצה, יחזקאל ליפשיץ, אמר כי עדכון התעריפים לא מעקר מתוכן את הדיונים. "בסוף צריך להיות עדכון תעריפים, יש אינפלציה," ציין ליפשיץ. 

יו"ר מים לישראל, איתן ברושי, אמר כי זה לא התפקיד של מנהלי חשבונות ברשות המים לקבוע את מחיר המחיר, זה תפקיד הממשלה. מזכ"ל התאחדות חקלאי ישראל, אורי דורמן, הוסיף כי מחיר המים לחקלאות בישראל צריך להיות דומה למה שקיים בעולם. מנכ"ל משקי הנגב, עודד זבולון, ציין כי מ-2019 עלה מחיר המים לחקלאות ב-50%. לדבריו, אם מחירי השפד"ן ירדו לשקל או ל-73 אג' ייצור החיטה יגדל ב-300% תוך 5 שנים. 

השר דיכטר הבהיר בתום הישיבה: "לי ולשר האנרגיה יש כוונה ברורה לא לאשר את התייקרות מחיר המים. כשהמדינה רוצה לשמר את הקשר עם ירדן היא יודעת לספק לה 60 מיליון קוב מים מהכנרת במחיר של 60 אג' לקוב, וכשהמדינה מחליטה שהיא רוצה לגדול בשליש בתוצרת חקלאית היא צריכה להבין שהובלת המים זה מרכיב משמעותי ולקחת חלק במשימה. הרעיון הוא לעשות יותר חקלאות עם מה שיש." 

היו"ר ביטן אמר כי בכוונתו לסיים את הכנת ההצעה לקריאה שנייה ושלישית עד סוף השנה, וציין כי הפחתת מחיר המים לחקלאות לא תבוא על חשבון ייקור המים לצרכן הביתי. 

מנהל אגף המשק החקלאי בתנועת המושבים, יוני דמרי: "אני מברך את יו״ר הוועדה, ח״כ דוד ביטן שהצהיר כי עד סוף דצמבר 2024 החוק יעבור בקריאה שניה ושלישית. מדובר בחוק אשר יאפשר לחקלאים לקיים חקלאות ישראלית במחירי מים הוגנים בכל רחבי ישראל ובו בזאת אף ימנע את העלייה הצפויה בינואר 2025." 

  

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

לפני מספר חודשים הייתי אמורה להעביר הרצאה בנושא "רווחת היונק" בקורס מנהלי רפתות, שהתקיים במדור ללימודי חוץ בפקולטה לחקלאות. לצערי, בסופו של דבר ההרצאה לא יצאה לפועל ולכן החלטתי לשבת ולכתוב עבור המשתתפים בקורס
7 דק' קריאה
כתבו: דר' יהונתן ברקוביץ ודר' דן גלסר וטרמרקט – ר.ו.מ (רפואה וטרינרית מתקדמת) ברפת החלב הישראלית, ייצור החלב הלך ועלה בעשורים האחרונים. זאת הודות להתקדמות גנטית, ניטור מתקדם, ניהול ספר עדר והתקדמות ממשקית. עם זאת,
6 דק' קריאה
בעידן שבו הטכנולוגיה מתקדמת בקצב מהיר, עולם החקלאות לא נשאר מאחור. אחד מהחידושים המרתקים שמופיעים לאחרונה הוא השימוש במציאות רבודה (AR) לשיפור ניהול שטחים חקלאיים. פרויקט משותף בין חברת Ceres Imaging ואוניברסיטת קליפורניה, דייוויס,
< 1 דק' קריאה
יו"ר שולחן מגדלי המנגו במועצת הצמחים: "בשנת 2024 צרכו הישראלים כ-43 אלף טון מנגו, עלייה של כ-18% ביחס לשנת 2023" בכנס 'ענף המנגו' השנתי של מועצת הצמחים, מו"פ צפון-מיגל ושה"מ במשרד החקלאות בשנת 2024
4 דק' קריאה
במפגש חקלאי מקיף שנערך במרץ בחיספין, הציגו "מי גולן" והיחידה לחקלאות וחדשנות פתרונות מעשיים לקראת עונת ההשקיה המאתגרת שבפתח. הכנס, שמשך אליו מעל מאה חקלאים מרחבי הגולן, התמקד בהיערכות מיטבית למציאות המורכבת של מחסור
2 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן