מתי ניר פרימק מחברת הספר "כשנמר נכנס לחדר" מספרת על החרדות שליוו אותה ועל השיטה המיוחדת, באמצעותה היא עוזרת לאנשים להתמודד עם פחדים בצורה מעצימה * המסר שלה: "הפחד הוא חלק מהחיים, הוא לא חייב לשלוט בנו, אנחנו יכולים לשלוט בו"
*תמונה ראשית: הסופרת מתי ניר פרימק עם ספרה החדש. צילום: ישראל שוורצברג
מאז פרוץ המלחמה מתמודדים הורים רבים עם פחדים וחרדות של ילדיהם שפוגשים את החרדות שלהם עצמם. ספר ילדים חדש בשם "כשנמר נכנס לחדר" (הוצאת שניר) עשוי לעזור להם להתמודד עם התקופה המאתגרת הזאת ועוד רבות שיבואו אחריה. זהו סיפור על ילד שמתמודד עם פחד ממשהו שמופיע בחדרו באמצע הלילה. הילד לומד להתמודד עם הפחד, להשתמש בו כדי לשחרר מתח ולהתמקד בפתרונות. מתי ניר פרימק מנסה ללמד את הילדים ודרכם את ההורים לנשום עמוק, לפתח חוסן פנימי ולהאמין בכוחות העל שלנו. מטרת הספר, שהיא בעלת ערך במיוחד בתקופה הזאת יותר מאי פעם, היא לספק לקוראים כלים להתמודדות עם פחדים וחרדות, לחזק את הביטחון העצמי ולהבין שאומץ הוא שריר שצריך לאמן.
"הרעיון הוא להבין שהפחד הוא לא משהו שאנחנו צריכים לברוח ממנו או להימנע ממנו, אלא מטרתו לספק לנו מידע. חשוב להבין שהוא בא לשמור עלינו וכשנכיר בו נוכל לבחור מה לעשות עם המידע שהוא מציף לנו. הפחד הוא חבר שבא לעזור לנו להתגבר," אומרת מחברת הספר מתי ניר פרימק, מייסדת שיטת TWI – שיטה לפיתוח תחושת מסוגלות פנימית באמצעות תודעה, תנועה והתמקדות. "הספר מציע כלים פשוטים ומובנים להתמודדות עם פחדים ועם חרדות ואני חושבת שהוא מספק מסר חשוב לא רק לילדים, אלא גם להורים ולמורים כי כולנו מתמודדים עם פחדים ולכל אחד מאיתנו יש את הדרך להתמודד בצורה שמעצימה אותו."
למצוא דרך להתמודד
במשך 25 שנה עסקה מתי ניר פרימק בניהול ותכנון פרויקטי תחבורה גדולים בישראל, ביניהם פרויקטים של תחבורה ציבורית ובניית תשתיות לאומיות שהשפיעו על חיי היום יום של רבים. "הסביבה בה פעלתי הייתה בעיקר גברית ומבוגרת וחשתי תמיד צורך להוכיח את עצמי," היא מספרת.
עם הזמן, למרות ההצלחות המרשימות והפרויקטים המורכבים בהם הייתה מעורבת, החלה מתי לחוות מתח ולחץ, ואז הופיעו גם התקפי חרדה. היא מצאה את עצמה עומדת בפני אתגרים עצומים כשהקולות הפנימיים לא הפסיקו להטיל ספק בכישוריה. "למרות שהצלחתי בעבודה והיו לי צוותים מעולים, איכשהו היה בי תמיד פחד שמישהו יגלה שאני לא באמת יודעת," היא משתפת. "הרגשתי כאילו אני לא מספיק טובה, למרות שעשיתי הכול נכון והיו לי תוצאות מעולות, מכאן שפחד הוא לא דבר רציונלי, ומאותו מקום התחיל המסע שלי."
הפחדים והחרדות שרבים חשים בימים אלה הובילו אותה לפני שנים רבות לשינוי קריירה דרמטי. "הגעתי לתחום האימון והטיפול כי הייתי חייבת למצוא דרך להתמודד עם הפחדים שלי," היא מספרת בפשטות. "התחום הזה התחיל מהצורך האישי שלי להתמודד עם חרדה ויותר מאוחר הפך למטרה שלי – לעזור לאחרים. בתור ילדה היו לי פחדים מהמון דברים, הייתי רגישה ונוטה לחרדות, כשגדלתי פגשתי את החרדות גם בעבודה. מצאתי את עצמי עומדת בפני קהל כשאני בהתקפי חרדה וחוסר ביטחון."
כמו בכל פחד וחרדה שמלווים אותנו הדבר החשוב ביותר הוא ללכת למקור, לשורש הדברים או בצורה פשוטה – להתחלה, לילדות. שם לדברי כל הפסיכולוגים נעוצים הרבה הסברים למעשים ולתחושות שלנו. כך היה גם אצל מתי.
בילדותה לא ידעה כיצד להתמודד עם תחושת חוסר האונים שהייתה לה. "היה לי קשה מאוד להתמודד עם הפחדים – בתחום האישי וגם בתחום המקצועי," היא משתפת בכנות. "תמיד חשבתי שאני לא מספיק טובה או לא מצליחה להתמודד. זה היה משהו אינטנסיבי מאוד שהלך איתי שנים רבות. עם הזמן, מתוך החוויות האישיות שלי הבנתי שאני חייבת ללמוד איך לצאת מהמעגל הזה."
איך זה קרה בפועל? מה היו הצעדים הראשונים שלך בדרך ליציאה מהמקום הזה?
"זה לא קרה ביום אחד כמובן, אבל החלה תקופה של חיפוש. התחלתי לחפש כלים שמישהו כבר פיתח שיכולים לעזור לי להתמודד עם כל הפחדים והחרדות. למדתי כל מיני שיטות טיפול כולל NLP, תרגילי מוח ועקרונות של תנועה, גישות אנרגטיות ואחרות. עשיתי עבודה עצמית, חקרתי, ניסיתי להבין איך אני יכולה להרגיש יותר שלמה עם עצמי. גיליתי בסופו של דבר שכשהצלחתי לשתף את הפחדים שלי ולהתמודד איתם ממקום של אמון בעצמי – החלשתי אותם בעצם."
עם הזמן, הלמידה של מתי הפכה לתהליך של ממש שהניב פירות וחולל שינויים משמעותיים בחייה ובחיי הסובבים אותה. כיום היא מעידה שהיא במקום אחר מול הפחדים עם הרבה כלים ויכולות התמודדות. זה לא שהפחדים נעלמו ולא קיימים, אלא יש שיחה מסוג אחר – שיחה שהופכת את הפחד למקור מידע או למדריך.
"תחשוב על משהו שמפחיד אותך," ביקשה ממני מתי והוסיפה: "במקום חשוך הוא גדל ומתעצם והופך להיות הרבה יותר גדול ממך אתה יכול לראות עלה או שקית שנראים בחושך ובין הצללים כמו מפלצת עצומה, ואז כשאתה מדליק את האור העלה חוזר להיות עלה קטן והשקית היא שוב רק שקית. כשמדליקים את האור מרבית הפחדים חוזרים לגודלם האמיתי והם הרבה יותר קטנים מאיתנו."
שיטת ה-TWI
אחרי כמעט 30 שנה היא אספה את הידע הרב שרכשה – תהליכים וכלים לשיטה שלה TWI. "אני מבינה איך אני יכולה לפתח כלים למי שמתקשה באתגרי החיים, איך לחבר אותם לכוחות פנימיים שיכולים לשנות להם את החיים," היא אומרת.
על אף כל הקשיים שעברה, מספרת מתי כיצד בעבודתה הצליחה להיעזר בכוחות פנימיים חדשים. "הגעתי למסקנה שאין לי מה להסתיר. אני לא צריכה להיות מושלמת. אני יכולה להיות אני עם כל הפחדים והחרדות שלי. אני מביאה נקודת מבט אחרת, והיא שווה משהו."
איך כל זה גרם לך לפתח את השיטה שלך?
"כל תהליך ההתמודדות שלי עם פחדים ועם חרדות הוביל לראות איך כל אחד יכול למצוא את הכלים הפנימיים שלו ולהעצים את עצמו. עם השנים פיתחתי את שיטת TWI שמלמדת איך להתמודד עם פחדים ועם חרדות, עם חסמים ועם מערכות יחסים בעזרת עבודה עם התודעה, התנועה וההתמקדות. השיטה לא רק עוסקת בניהול הפחדים, אלא גם בהבנה שאנחנו יכולים לנצל את הפחדים האלה ככוח לצמיחה. במקום להימנע מהם אנחנו לומדים להשתמש בהם כדי לפתח עוצמה פנימית."
מתי מסבירה "הסוד הוא לא להילחם בפחדים, אלא לתת להם מקום, להבין אותם, לקבל אותם וללמוד איך לעבוד איתם. זאת שיטה שמלמדת איך לשחרר את המתח שהצטבר בגוף הפיזי ובגוף הרגשי. במצבי חרדה המוח שלנו ננעל במוד הישרדות ואין לנו גישה למשאבים קוגניטיביים. השיטה מאפשרת להחזיר את האיזון הפנימי שהופר ובאמצעותה לומדים כיצד לעבוד עם היכולות של המוח שלנו. לאיזון מגיעים באמצעות תנועה ותודעה כדי לאפשר לנו לראות אפשרויות נוספות – להדליק את האור ולהאיר על הפחדים."
זה נשמע מרתק. איך זה מתבטא בספר שלך "כשנמר נכנס לחדר"?
"הספר הוא דרך נוספת עבורי להדליק את האור, להנגיש את השיטה שלי לעולם, להאיר על אפשרויות נוספות להתמודדות. באמצעות הספר אני מלמדת תרגילים פשוטים וקלים שמאפשרים להחזיר את האיזון הפנימי באמצעות תנועה טבעית של הגוף, נשימה וטכניקות נוספות."
יש בסיפור דמות מרכזית – ילד ללא שם, מה מאחוריו?
"הילד הזה הוא בעצם כל אחד מאיתנו. אין לו שם כי אני לא רוצה להגיד לקוראים מי הוא – אני רוצה שהם יראו בו את עצמם. הוא ילד רגיש שמתמודד עם אתגרים פנימיים ולומד להכיר את הכוח שלו. הדמות עוזרת לכל אחד להבין שהפחדים הם לא אויבים, אלא משהו שאפשר לשלוט בו."
האם יש מסר מרכזי שחשוב לך להעביר לספר?
"כן, המסר המרכזי הוא שכל אחד מאיתנו יכול לפתח את הכלים להתמודדות עם פחדים ועם חרדות, כל אחד מאיתנו יכול להיות גיבור בסיפור שלו. הפחדים הם חלק בלתי נפרד מהחיים, אבל אנחנו לא צריכים להיות נשלטים על ידם. אנחנו יכולים להכיר אותם, ללמוד מהם ולראות איך הם יכולים לשמש אותנו דווקא לצמיחה והתפתחות. הפחד הוא לא מחסום, אלא דלת."
מה המסר להורים שמתמודדים עם פחדים של ילדיהם?
"תסמכו על הילד שלכם. תנו לו את ההרגשה שהוא יכול להתמודד, תאפשרו את השיח על הפחדים שלו וגם שלכם. כדי לעזור לו להתמודד נצטרך להיות איתו במקום המפחיד ולא לתת לפחדים שלכם
לכוון אותו בדרך כי הוא קולט אותם. תאפשרו לו להכיר בפחד ולעבור דרך הפחד אל מעבר לו. לתת לו את הכלים ואת התמיכה וגם את החופש לגלות את הכוח הפנימי שלו. הילד שלכם יכול – ואתם צריכים להאמין בזה."
נמר זה פחד ועוצמה
ספרי לי על תהליך הכתיבה? כמה זמן ארכה הכתיבה והאם היה לך קל לכתוב?
"תהליך הכתיבה היה מהיר מאוד. בשלוש-ארבע השעות הראשונות פשוט כתבתי אותו בראשי פרקים בטלפון. כל מה שהיה לי בראש פשוט 'פרץ החוצה'. אחרי שנוכחתי בכך אמרתי לעצמי 'צריך לעשות סדר בכל המשפטים האלה', ואז פתאום הייתה לי תחושה שהספר הזה לא שלי. כתבתי אותו, אבל הוא נכתב לבד כמעט כאילו שהוא היה ספר שצריך לצאת לאור. היה לי ברור שהוא צריך להיות משהו מעבר לסיפור לילדים. בספר אני מציעה דרך להתמודד עם פחדים ועם חרדות גם לילדים וגם להורים."
בספר לכל אורכו איורים מקוריים, נפלאים וססגוניים שאיירה ליטל פאר שמוסיפים רבדים של קסם וסקרנות לייחודיות שלו.
הספר שלך נקרא "כשנמר נכנס לחדר", מה משמעות השם הזה?
"כשנמר נכנס לחדר זהו נושא שיש בו המון עוצמה – פחד וגם עוצמה. שנים רבות אני מעבירה סדנאות להתמודדות עם מתח, לחץ ושחיקה בארגונים ובכל סדנה אני מתחילה תמיד בשאלה 'מה זה נמר בשבילך?'. רוב האנשים אמרו שזה פחד, חרדה, משהו מאיים, אבל היו גם כאלה שאמרו שזאת עוצמה. אני מציעה בספר את הגישה הזאת – נמר הוא פחד, אבל הוא גם עוצמה. מה אנחנו עושים עם הפחד שלנו? איך אנחנו מתמודדים איתו? איך אנחנו לוקחים את עצמנו ממקום של פחד למקום של מסוגלות? כל אחד יכול לבחור איך להתמודד עם הפחד שבו."
מי קהל היעד של הספר? מי יכול להיעזר בשיטה שלך ובספר שלך?
"הספר מיועד לילדים, אבל גם להורים, למורים ולמטפלים. אני מציעה בו כלים לכל מי שעובד עם ילדים וגם למבוגרים שרוצים להתמודד בצורה יותר טובה עם הפחדים שלהם. שאיפתי היא שההורים יראו את הפחדים של הילדים שלהם ויבינו איך הם יכולים לעזור להם להתמודד איתם – לא לנסות לגרש את הפחד שלהם, אלא לעבור דרכו.
"נוסף לכך יש בספר גם מסר לאנשים עם חרדות – יש דרך להתמודד, יש כלים. הסיפור לא עוסק רק בחרדות, אלא בבניית המסוגלות, באפשרות בחירה שלנו איך להתייחס לפחדים שלנו. כל אחד יכול לבחור להתמודד עם הפחד או להישאר במקומו. TWI מיועדת לכל מי שמעוניין לשפר את היכולת שלו להתמודד עם אתגרי החיים, לא משנה מה הם – התמודדות עם פחדים ועם חרדות מכל הסוגים וגם לאנשים שרוצים פשוט לפתח חוסן פנימי. הספר הוא המפתח בדלת למרחב שמעבר לפחד."
הספר והסדנאות שמתי מעבירה על פי השיטה מציעים כלים מעשיים ליישום – תרגולים, טכניקות נשימה ותנועות פשוטות שמסייעות להוריד את רמות החרדה, מדיטציות שמאפשרות להפחית את העוררות ולאפשר שקט פנימי. לדבריה לא צריך להיות מומחים כדי להשתמש בשיטה – כל אחד יכול להתחיל, גם אם הוא לא מבין שום דבר על התהליכים הפנימיים של עצמו בהתחלה.
איזה טיפ היית נותנת לאדם שמתמודד עם פחדים ועם חרדות ומרגיש תקוע?
"אם היה עליי לתת טיפ אחד, זה היה להתחיל להקשיב לגוף. הגוף שלנו הוא ה'מצפן' האמיתי שלנו – הוא הראשון שמגיב. הפחד הוא סמן. אם אנחנו נדע רק להאט, להרגיש את הנשימה, להקשיב לתחושות הפיזיות, נוכל להבחין במתח שמצטבר ולתת לו מקום להתפרק. זהו צעד קטן כביכול, אך כל כך חשוב. כשהגוף משחרר את המתח גם התודעה משתנה ולהפך כשהתודעה משתנה גם הגוף משתחרר, ואז כל פחד שנראה בלתי מנוצח פתאום נראה יותר קטן ונגיש."
מתי מספרת על תכנית האימון שיצרה שמתמקדת בהעצמת הורים וילדים כאחד. "על ההורים לסמוך על עצמם, לדעת שהם יודעים הרבה יותר ממה שהם חושבים על איך לעזור לילדים שלהם. הם לא זקוקים לגורם חיצוני, עליהם ללמוד להקשיב לילדיהם כי לכל אחד יש דרך אחרת להתמודד. לסמוך על הילד שלכם ולומר לו או לה שהם יכולים להתמודד ייתן לילד ביטחון לסמוך גם הוא על עצמו.
"אני רואה את זה עם שלושת הילדים שלי – כל אחד מהם לומד להתמודד עם החרדה בדרך אחרת. אחד הבנים שבילדותו היה טוב מאד בג'ודו, אבל פחד מהתמודדות בתחרויות. באחת התחרויות הוא קיבל התקף חרדה וקפא לגמרי במקום. כאמא זאת חוויה של חוסר אונים. לא ידעתי איך לעזור לו, זאת הייתה חוויה קשה מאוד בשבילי – לא ידעתי איך להתמודד עם זה והתחלתי להבין שלפעמים כל מה שהילד צריך זה לדעת שאנחנו סומכים עליו גם אם הוא נכשל. זאת הדרך להוביל אותו להתמודד עם הפחדים שלו. חשוב להבין שהילדים שלנו קולטים את הפחדים שלנו, גם אם לא אמרנו להם כלום. הם קולטים תמיד את שפת הגוף ואת האנרגיה שלנו."
האם יש היום לילדים פחדים אחרים ממה שהיו להורים שלהם?
"בוודאי. הילדים של היום מבלים המון זמן מול המסכים, יש להם פחות כלים להתמודד עם המציאות. המסכים מספקים אפס התמודדות אמיתית, אלא רק את התחושה של אשליית שליטה. כשמגיע הזמן להתמודד עם מציאות קשה אין להם את הכלים לכך."
אין ספק שעברת תהליך עמוק מאוד ומעניין, אבל יחד עם זאת מתבקשת השאלה האם בעזרת ספרים מהסוג הזה אפשר באמת לשנות את הדרך בה אנחנו רואים פחדים וחרדות?
"באמצעות הספר לבד לא נשנה את כל הדרך שלנו, אבל זוהי התחלה טובה. הספר נולד מתוך תחושת שליחות. יש כל כך הרבה ילדים שמתמודדים עם חרדה, עם פחדים, ועם קושי בהתמודדות עם העולם שסובב אותם. רציתי להציע משהו שיעזור להם להתמודד עם הפחד. לא להדוף אותו אלא להבין אותו, ללמוד ממנו ולהפוך אותו לכלי של כוח. בספר הזה אני לא מציעה פתרון קסם, אבל הספר יכול בהחלט להיות מפתח לדלת של אפשרויות חדשות. כמובן שמי שרוצה לטפל לעומק בפחדים שלו יכול ללמוד את השיטה וליישם אותה."
במה שונה הספר הזה מספרים אחרים בתחום?
"בניגוד לסיפורים אחרים בספר הזה הקורא לא רק קורא, אלא עובר מסע. הוא חלק מתהליך שהוא יכול לבחור להיכנס אליו וכמה עמוק. אין זה רק סיפור של 'הילד והפחד', אלא מסע פנימי בו כל אחד יכול למצוא את הכלים להתמודד עם הפחדים שלו. בספר יש קוד QR שמוביל לערכה דיגיטלית שכוללת חומרים נוספים שמשלימים וממשיכים את התהליך. החומרים האלה מטרתם לעזור לקורא להמשיך ולתרגל את השריר הזה של היכולת, המסוגלות והאומץ. תוכלו למצוא בין החומרים המצורפים דפי פעילויות וצביעה, מדיטציות ומדריכים להורים, לצוותי חינוך ולמטפלים להמשיך לעבוד עם הכלים שאני מציעה בספר. כל אלה מצטרפים יחד לחוויה של שינוי אמיתי."
איך את מתמודדת עם ילדים שמצד אחד מפחדים ומצד שני עם ילדים שפשוט לא מבינים גבולות?
"כל ילד הוא עולם בפני עצמו. ילדים שמרגישים בטוחים בעצמם לא צריכים שמישהו יעצור אותם. כהורים עלינו למצוא דרך לשמור על הילדים שלא יסכנו את עצמם, אבל גם לא למנוע מהם להתמודד עם אתגרים – זה אתגר למצוא את שביל הזהב הזה. יש חשיבות למעורבות הורים – תתעניינו מה קורה בעולם של הילד שלכם ממקום של עניין ושותפות, לא מתוך פחד."
את מדברת על התחושות של ההורים, על המקום בו עליהם להיות עם הילדים. איך את רואה את תפקיד ההורים בתהליך הזה?
"אני חושבת שההורים חייבים להיות שם – לא ממקום של שליטה, אלא כדי לתמוך ולהאמין. על ההורים להאמין בילדיהם, לתת להם את הכלים להתמודד ולהתנסות. כשילד מרגיש שההורה סומך עליו, הוא יכול באמת לגלות את היכולת להתמודד עם האתגרים שבפניו."
אילו תגובות את מקבלת? איך את רואה את השפעת הספר על הילדים?
"אני מקבלת תגובות נלהבות מילדים וגם ממבוגרים. אנשים שקנו את הספר לילד שלהם, אומרים לי שהספר בכלל בשבילם. ראיתי אנשים קוראים אותו ומבצבצת דמעה בעיניהם – לא הבנתי בעצמי עד כמה הספר ייגע באנשים, כמה הסיפור יגרום להם לראות את עצמם ולהרגיש שרואים אותם. אצל הילדים אני רואה שהמידע שכתוב בספר משמש עוגן חיצוני, שמאפשר לילד להרגיש שיש לו כוח ואת האומץ להתמודד עם העולם. היה ילד שלקח את הספר איתו למקלט באזעקה וילדה ששמה את הספר מתחת לכרית בלילה כדי שישמור עליה – הספר הוא כמו שמיכת ביטחון לילדים שמזכיר להם 'אני יכול'. כשהילד לומד להרגיש את הכוח הזה, הוא מצליח בהמשך להפוך אותו לחלק ממנו."