אירועי שנת ה-110 ל"שומר הצעיר" נפתחו בהענקת אות מפעל חיים להיסטוריון והסופר מוקי צור ובעיבוד מחודש למחזה "ליל העשרים"
"השומר הצעיר", התנועה הציונית הראשונה, מציינת 110 שנות פעילות. במהלך השנה התנועה תחגוג בשלל אירועים ופעילויות, בשיתוף חניכי השומר הצעיר לדורותיהם. חגיגות שנת ה-110 נפתחו כשתנועת הבוגרים העניקה להיסטוריון והסופר מוקי צור אות מפעל חיים על פועלו בתחום הרוח והתרבות היהודית והחלוצית. "אני זוכר שלמדתי עם הקבוצה הראשונה של תנועת הבוגרים את הגותו של איש בשם בלוך", אמר מוקי צור עם קבלת האות, "למדנו שם על עקרון התקווה שהוא הדבר הכי חשוב בכל מערכת חינוכית באשר היא. היום קיבלתי מנה גדולה מאוד של תקווה. פגשתי אנשים שלא מוותרים עליה ובזכות זה אני מקווה שתנועת השומר הצעיר תמשיך ותייצר עוד ועוד רעיונות חדשים ומעשים גדולים".
האות הוענק באירוע מיוחד בהשתתפות מאות מבוגרי התנועה ובמהלכו הועלה המחזה "ליל העשרים ואחד", חידוש למחזה "ליל העשרים" של יהושע סובול, שנכח אף הוא באירוע והתרגש מהמחווה.
את המחזה עיבדה אור שוורץ (22) מכפר סבא, חניכה בתנועה מכיתה ד' שיצאה בסיום יב' לשנת שירות כקומונרית בניר דוד והתגייסה לנח"ל כבת גרעין. "בפרק המשימה יש יום גרעין שמוקדש ללמידה משותפת. יחד עם המדריכים קראנו את המחזה של סובול על חלוצי העלייה השלישית ועל ניסיון ההתיישבות הראשון בביתניה". אור מצאה חיבור והזדהות עמוקים בין התכנים שעולים במחזה לבין מה שעבר עליה כבת גרעין, "אמרתי שאני חייבת לעשות עם זה משהו, תוכן שיחזור לתנועה, שהאנשים הקרובים אליי יבינו מה הם החיים שאנחנו חיים". עיבוד המחזה עוסק בבחירה של בוגרי התנועה להמשיך בחיי קבוצה "ומה המשמעות של החיים שבחרנו כבוגרי תנועה". אור בחרה להמשיך עם הגרעין, הם חיים יחד בחדרה והיא רכזת קן השומר הצעיר החיפה "בחרתי בתנועה. ההתעסקות בתוכן היא משמעותית עבורי".
המחזה "ליל העשרים" מציג גם ביקורת על אורח החיים, שלפעמים הוא אינטימי מידי, שנוצר בין הצעירים.
"נכון וגם אנחנו בעיבוד עוסקים בביקורת הזו. איפה עובר הגבול בתוך היחסים האינטימיים, מתי חציית הגבול הורסת במקום לבנות. זה נכון גם לחיים שלנו כיום והעיבוד ממשיך לשאול אותן שאלות. מי שמתיימר לחיות חיים טובים יותר צריך להעלות את הספק. יש בעיבוד גם ביקורת על היחס של החברה אלינו, למקום של 'השומר' ביחס למציאות, מה ההשפעה החברתית שלנו. בעיקר מעלה שאלות".
"בחרנו לפתוח את חגיגות ה-110 לתנועה בערב מיוחד שחיבר בין העבר של התנועה לבין חבריה וחברותיה בהווה וחלומותיהם לעתיד" אמרה רונית שניר, מזכ"לית השומר הצעיר. זכינו לראות יצירה שומרית מופלאה ומעוררת השראה".