יבול שיא
הרפת והחלב
צילום מסך 2025 07 11 221615

למה ייפוי כוח מתמשך הוא הכרחי במושב ובקהילה הכפרית 

3 דק' קריאה

שיתוף:

בשבוע שעבר עמדתי ליד קברו של אברהם, חקלאי בן 89 שהכרתי שנים רבות ומהאנשים הטובים ביותר שפגשתי. רגבי אדמה בידיים, לב גדול, ותמיד מוכן לעזור לכל אחד בקהילה. בהלוויה ניגשה אליי אסתר, אשתו מזה 56 שנה, וחיבקה אותי חזק. "אדר," היא לחשה לי באוזן, "תודה שעזרת לאברהם לערוך את ייפוי הכוח המתמשך. בלי זה, אני לא יודעת איך הייתי מצליחה לדאוג לו בחודשיים האחרונים." 

אסתר סיפרה לי איך בזכות המסמך היא יכלה לקבל החלטות רפואיות מיידיות כשאברהם אושפז בפתאומיות, איך הצליחה למכור חלק מהיבול החקלאי כדי לממן טיפולים פרטיים, ואיך השאירה אותו בבית, בטיפול ביתי עד הסוף, בדיוק כפי שהוא ביקש. "הוא מת בשלווה," היא אמרה, "כשהוא יודע שכל מה שרצה קורה, בדיוק כפי שייחל." 

אל מול הסיפור הזה זכור לי סיפור אחר, כואב הרבה יותר. לפני כשנה הייתי אצל משפחה אחרת, במושב הסמוך, שבה האב נפטר לאחר חודשים ארוכים בהם המשפחה נאבקה עם הבירוקרטיה. למרות שיחות רבות שהיו ביננו, האב בחר שלא לערוך ייפוי כוח מתמשך, ובני המשפחה נאלצו לפנות לבית משפט לקבלת אפוטרופסות. בינתיים, הם לא יכלו להשתמש בכספים כדי לדאוג לצרכיו או לקבל החלטות רפואיות, והכי כואב –נאלצו לראות אותו סובל כי לא יכלו לכבד את רצונותיו. זה כאב שניתן היה למנוע. במהלך השבעה, אשתו שיתפה אותי: "כמה ניסינו לשכנע אותו שיקשיב לך ויערוך ייפוי כוח מתמשך, והוא סרב! בסוף הוא הבין שטעה. ביקש ממני סליחה שלא הקשיב לך מההתחלה."  

הזדקנות במרחב הכפרי  

בתור עורכת דין שמלווה משפחות רבות במרחב הכפרי, זכיתי להיות עדה להרבה סיפורים מרגשים. בכל פעם שחיבקתי את בני המשפחה, הם הודו לי בחום: "תודה שעזרת לאמא/אבא לערוך ייפוי כוח מתמשך. זה אפשר לנו להתמקד בדברים החשובים באמת, להיות לידם, לכבד את רצונותיהם, ולא להילחם עם הרשויות ברגעים הקשים." 

החיים הכפריים מציעים איכות חיים ייחודית: אוויר צח, קרבה לטבע, קהילה תומכת ושורשים עמוקים. מחקרים מראים שתושבי האזורים הכפריים נוטים לחיות חיים פעילים גם בגיל מתקדם. בהיותי מעורבת בפעילויות קהילתיות רבות, אני רואה כמה חזקים הקשרים המשפחתיים במושבים ובקיבוצים, איך הדורות דואגים זה לזה והקהילה נרתמת לעזור. 

אני גם עדה לאתגרים הייחודיים שהגיל מביא במרחב הכפרי. כאשר מזדקנים, צריך לקבל החלטות מורכבות לגבי הנכסים – הבית, המשק, הקרקע החקלאית, ועוד. ישנן גם החלטות חשובות הנוגעות לאורח החיים ולטיפול הרפואי. כאשר הגיל או הבריאות משפיעים על כושר השיפוט, ללא הכנה מוקדמת, המשפחה עלולה למצוא את עצמה בפני החלטות דחופות ללא כלים משפטיים מתאימים. 

מה הפתרון? התכנון שמציל משפחות 

מנסיוני, מחלוקות משפחתיות נובעות מחוסר בהירות ומחוסר תקשורת. ייפוי כוח מתמשך הוא בעצם "גישור עם העתיד", המאפשר לקיים שיחות חשובות כאשר כולם רגועים ויכולים לחשוב בבהירות. 

כאשר אני יושבת עם משפחה לעריכת המסמך, אנחנו מדברים על ערכים, על רצונות, על דילמות ועל השקפות עולם. ההורים מסבירים לילדים מה חשוב להם, ואני רואה איך הבנת הרצונות מרגיעה את כל המעורבים ומחזקת את הקשר ביניהם. 

מה מרוויחים מעריכת ייפוי כוח מתמשך? 

שמירה על כבוד ועצמאות:  ייפוי כוח מתמשך מבטיח שגם כאשר המוח נחלש או הזיכרון מתעמעם, הכבוד והעצמאות נשמרים. להורים יש הזדמנות לקבוע מראש מי יהיו "הקול והידיים שלהם". במקום שהילדים "יחליטו עבור" ההורים, הם מקיימים את הרצונות שההורים הביעו כאשר היו במלוא כוחם.  

הנחיות מפורטות לחיי היום יום:  המסמך מאפשר לקבוע הנחיות מפורטות לגבי טיפול רפואי, החלטות כלכליות ובקשות אישיות לגבי חיי היום יום. למשל, כיצד יתקבלו החלטות על ידי כמה מיופי כוח שמונו ביחד ולחוד? איך להכריע במחלוקות בין מיופי הכוח? האם להישאר בבית גם אם זקוקים לטיפול סיעודי? איך לנהל את נכסי המקרקעין? האם מותר לתת מתנות לילדים או לנכדים? כל אלו הן החלטות שמשקפות את אורח החיים, ושמירה עליהן היא שמירה על הזהות האישית. 

מניעת קונפליקטים משפחתיים:  כמגשרת, אני יודעת היטב כמה מתח מזיק לבריאות של כל בני המשפחה. הסדרה מוקדמת מאפשרת למשפחה להתמקד במה שחשוב באמת, להעניק תמיכה ולהבטיח טיפול רפואי מיטבי. במקום ויכוחים על "מה אבא היה רוצה" או "איך אמא הייתה מחליטה", כולם יודעים בדיוק מהן ההנחיות. 

חיסכון בזמן, כסף ועצבים:  ללא ייפוי כוח מתמשך, בני המשפחה נאלצים לפנות לבית משפט לקבלת צו אפוטרופסות, תהליך ארוך ויקר, שמעורבים בו גורמי רווחה ורשויות כגון האפוטרופוס הכללי. בזמן הזה, לא ניתן לקבל החלטות דחופות לגבי נכסים או הטיפול הרפואי. 

צעד חשוב לקראת הזדקנות בריאה:  ייפוי כוח מתמשך הוא חלק בלתי נפרד מהזדקנות בריאה ופעילה. בדיוק כפי שאנו מקפידים על בדיקות רפואיות מונעות, פעילות גופנית ותזונה נכונה, כך עלינו להקפיד גם על בריאותנו המשפטית והכלכלית.  

פוליסות ביטוח כבר ערכתם?  יפוי כוח מתמשך הוא כמו פוליסת ביטוח: אנחנו מקווים שלא נזדקק לו, אבל אם חלילה נגיע למצב של חוסר שליטה (דמנציה, תרדמת או כל צרה אחרת) נהיה מוכנים מראש.  

הזמנה אישית  

כמי שמבינה את האתגרים הייחודיים של משפחות במרחב הכפרי, אני מזמינה אתכם לא לדחות את השיחה החשובה הזו. בואו נשב יחד, נקיים את "הגישור עם העתיד" ונוודא שהמשפחה שלכם תוכל להתמקד במה שחשוב, אם וכאשר זה יהיה נחוץ. 

זוהי השקעה שיכולה לחסוך חודשים של מתח, אלפי שקלים ובעיקר לשמור על הכבוד והחוסן המשפחתי ברגעים שבהם הם הכי חשובים. המתנה הטובה ביותר שאתם יכולים לתת למשפחתכם היא הידיעה שדאגתם לכל פרט מראש ושהם יוכלו פשוט לתמוך בכם בשעת הצורך. 

אל תהיו כמו המשפחה שנאלצה להילחם עם הבירוקרטיה בזמן הכי קשה. תהיו כמו אברהם ואסתר, סמוכים ובטוחים שהכל מוסדר, שהמשפחה יכולה להתמקד בשמירה על ערכי המשפחה ויחסים טובים. 

בואו נדאג יחד למחר, כדי שהיום יהיה מלא בשמחה ובשלווה. 

זכרו – זה לא עניין של גיל, זה עניין של אחריות! 

לתיאום פגישה 

אדר אלוני חנן, עו"ד מגשרת ונוטריון. [email protected] 

09-8988940   054-2494867 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מאת: ד"ר אודי פרישמן, מומחה לביטוחי בריאות ויו"ר חברת הייעוץ "פרש קונספט"  מערכת הבריאות בישראל ניצבת כיום בפני אתגר מורכב  — משבר תרופות שאינן כלולות בסל. מדובר במשבר שצומח לאט אך בעקביות, וצפוי לפגוע
לרשות הציבור הוותיק בישראל עומד סל זכויות ושירותים הכולל בין היתר עזרים רפואיים, מוצרי שיקום וניידות – אשר יכולים להקל על חיי היום־יום, לשמור על הבריאות ולספק תחושת ביטחון. בפועל, רבים אינם מודעים לזכויות
3 דק' קריאה
מיליונים בעולם סובלים ממיגרנה שמכבידה על השגרה ופוגעת בתפקוד. עם טיפולים חדשניים, זיהוי הטריגרים ושגרה מותאמת, המיגרנה תפסיק לנהל את חיינו.  מאת: ד"ר מרינה יגורוב מנהלת יחידת נוירולוגיה במרכז רפואי לין וד"ר סיון בלוך,
הזיקנה היא שלב בחיים המלווה לא אחת בשינויים פיזיים,קוגנטיביים, רגשיים וכלכליים.  מדינת ישראל מציעה לאזרחים הוותיקים מגוון רחב של זכויות והטבות שנועדו לתמוך בהם ולשפר את איכות חייהם. למרות הזכויות הרבות הקיימות לאזרחים ותיקים,
3 דק' קריאה
מאת עו"ד גד שטילמן ועו"ד אריאל רוט בעולם הכפרי ובייחוד במושבים, שאלת ההורשה אינה עוסקת רק בחלוקת נכסים טכנית – היא נוגעת בשורש הזהות המשפחתית, ההמשכיות הבין-דורית, ולעיתים אף בקיום הכלכלי של הדור הבא.
4 דק' קריאה

הרשמו לניוזלטר

השאירו את הפרטים והישארו מעודכנים!

דילוג לתוכן